Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Wednesday, 17 June 2015 - Like - stiri Alba Iulia

Excelenta Sa, domnul Dan Ben-Eliezer – Ambasadorul Israelului in Romania s-a aflat in vizita la Alba Iulia

Ambasadorul Israelului, unul dintre statele cu legături profunde la nivel diplomatic cu România,  s-a aflat în "cealaltă capitală" pentru a cunoaște orașul și pentru a discuta cu oficialitățile locale despre posibilitatea derulării de proiecte investiționale și educaționale cu parteneriate din Israel. Vizita la Alba Iulia a cuprins o  întrevedere cu primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, Nicolaie Moldovan – city manager și doamna Lia Borza, reprezentantul comunității evreiești din Alba Iulia.  

Un punct important pe agenda oficială, l-a constituit discuția cu privire la accentuarea și așezarea pe un nou făgaș a relațiilor cu orașul înfrățit Nazareth Illit. De asemenea, a fost acceptată și întărită ideea de a include în viitoarele colaborări perspectiva educațională, atât în privința mobilității studenților, cât și în aprofundarea unor teme istorice semnificative, ca cea a Holocaustului.

După prezentarea oportunităților investiționale în municipiul Alba Iulia, primarul Mircea Hava a adus în discuție patrimoniul evreiesc de care dispune orașul, respectiv cele mai recente demersuri pentru punerea în valoare a acestuia. Primăria Alba Iulia a depus un proiect de finanțare către World Monuments Fund, având ca argumentare dorința de a transforma cimitirul evreiesc într-un obiectiv vizitabil. Excelentei Sale i s-a propus facilitarea introducerii Cetății Alba Carolina în circuitele turistice având ca punct de plecare Israelul, iar ca destinație, zonele istorice ale României.

Read more...

Festivalul Cetatilor Dacice - PROGRAM

 

JOI, 18 iunie

22,00   Parada de noapte a luptătorilor daci şi romani – spectacol stradal realizat de trupele de reenactment istoric

Traseu: Cetatea Alba Carolina (Poarta a IV) – Bulevardul Transilvaniei

Vineri, 19 iunie

11.00   Vernisajul expoziţiei de fotografie „Piatra Craivii – Acasă la dacii Apoulonului”

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

11.30   Conferinţă ştiinţifică despre civilizaţia dacică

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

15,00   Generaţia „pui de dac" – concurs de cultură generală despre istoria daco-romană

Şcoala Gimnazială „Decebal” din Cricău

16.30   Vernisajul expoziţiei de fotografie „Piatra Craivii – Acasă la dacii Apoulonului”

Şcoala Gimnazială „Decebal” din Cricău

Sâmbătă, 20 iunie

11.00   Deschiderea taberei de reenactment.  Ateliere antice: monetărie, fierărie, olărit, tir cu arcul, aruncarea suliţei, jocuri antice, pielărie, producerea şi repararea echipamentelor militare antice, coafură antică

Cricău (Tabăra daco-romană amenajată la intrare în localitate dinspre Ighiu)

16.00   Târg de meşteşuguri antice

Cricău

16.00   Spectacol de reenactment istoric: bătălii între daci şi romani, demonstraţii militare

Cricău, Tabăra daco-romană

19.00   Concerte formaţii locale

Cricău, stadionul de fotbal

21.00   Concert PHOENIX

Cricău, stadionul de fotbal

23.00   Rugul lui Zamolxe. Ritual de incinerare. Dansul nimfelor

Cricău, Tabăra daco-romană

Duminică, 22 iunie 

Prezentatori: Daniel Buzdugan şi Mihai Morar. Loc de desfăşurare: stadionul de fotbal din Cricău

15.00   Parada luptătorilor şi a trupelor de reenactment

15.30   Întreceri Dacice (Decathlon Dacic I): Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier

17.00   Demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment (daci și romani)

17.30   Întreceri dacice (Decathlon Dacic II) : Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii

18.30   Lupte de gladiatori

19.00   Premierea cetăţii câştigătoare

19.30   Spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba (Dirijor: Alexandru Pal) şi Ansamblul Folcloric „Dor Cricăuan”  

ORGANIZATORI:

Consiliul Judeţean Alba

Primăria Cricău

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

PARTENERI:

Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie

Şcoala Gimnazială „Decebal” Cricău

Primăriile: Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu, Săsciori

Direcţia de tineret si sport Alba

SPONSOR:  JIDVEI

Read more...

Cricau 2015: Festivalul Cetatilor Dacice – o invitatie pe taramul dacilor liberi

Vechiul Apoulon (Piatra Craivii) se va întoarce cu peste 2.000 de ani în urmă pentru a povesti istoria ultimilor daci liberi. Aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori dar şi zeci de voinici vânjoşi din cetăţile dacice din Alba vor reînvia istoria şi legendele locale în cel mai important festival dacic din România – Festivalul Cetăţilor Dacice. Luptele între daci şi romani, cascadoriile ecvestre şi concertele în aer liber vor fi ingredientele principale ale festivalului. Şi nu putea să lipsească la un eveniment cu aromă de istorie o trupă care a scris istorie în muzica românească: PHOENIX. Iar dacii liberi au nevoie şi de tarabostes de seamă care să conducă întrecerile şi petrecerile: Buzdugan şi Morar, cei mai „Zu” prezentatori radio. Festivalul Cetăţilor Dacice este mai mult decât un eveniment cultural, este o invitaţie inspirată pentru a petrece trei zile de poveste pe tărâmul dacilor liberi, la Cricău – 19 – 21 iunie 2015!

Festivalul Cetăţilor Dacice este şi în acest an o invitaţie inspirată pentru cei care iubesc istoria transformată în spectacol. Timp de trei zile festivalul cuprinde spectacole de reenactment, lupte între daci şi romani, ateliere antice, expoziţii, concerte dar şi întreceri între voinicii şi „puii de daci” din cetăţile dacice din Alba. Festivalul aduce o noutate în acest an prin schimbarea regulamentului astfel încât, începând cu această ediţie, evenimentul va fi organizat pe rând în toate cele cinci localităţi din Alba care au pe raza lor cetăţi dacice. Ordinea de organizare a festivalului va fi trasă la sorţi.

Festivalul are în acest an şi o prefaţă istorică care va avea loc joi seara la Alba Iulia când zeci de luptători daci şi romani, gladiatori şi nimfe vor organiza o paradă de noapte cu torţe. Parada va avea loc începând cu ora 22,00 pe traseul Cetatea Alba Carolina (Poarta a IV) – Bulevardul Transilvaniei.

Vineri festivalul va debuta cu o expoziţie de fotografie şi o conferinţă despre civilizaţia dacică desfăşurate la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, iar după-amiază manifestările se mută la Cricău, unde la Şcoala Gimnazială “Decebal” au loc Întrecerile generaţiei “pui de dac”- un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană.

Sâmbătă manifestările se desfăşoară doar la Cricău unde reînvie vechiul Apoulon prin deschiderea taberei de reenactment. În cadrul acesteia vor avea loc ateliere antice de: monetărie, fierărie, olărit, tir cu arcul, aruncarea suliţei, jocuri antice, pielărie, producerea şi repararea echipamentelor militare antice şi coafură antică. Seara se va încheia cu concerte în aer liber ale trupelor locale, atracţia fiind trupa Phoenix care va concerta începând cu ora 21,00 pe scena amenajată pe stadionul din Cricău. Spectacolul va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare şi dansul frumoaselor nimfe.

Duminică gazdele Festivalului Cetăţilor Dacice vor fiDaniel Buzdugan şi Mihai Morar, iar manifestările vor cuprinde întrecerile dacice între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba, reenactment istoric, luptele între daci şi romani sau concertele în aer liber de folclor susținute de Ansamblul folcloric al județului Alba și Ansamblul Dor Cricăuan. Numarul forte al serii va fi susținut de trupa de cascadori condusă de actorul Ciprian Dumitrașcu. Ei vor prezenta numere de cascadorii ecvestre și lupte dacice într-un spectacol inedit intitulat Civilizații Nemuritoare.

Aflat în acest an la a IX-a ediție Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Desfăşurat sub forma unor întreceri dacice festivalul este atât un evenimet cultural-artistic de bun gust cât şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori. 

Read more...

Perchezitii la persoane banuite de evaziune fiscala cu piei de animale

În această dimineaţă, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba efectuează 21 de percheziţii domiciliare şi pun în executare 18 mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, care ar fi provocat un prejudiciu de 2,2 milioane de lei.

"Din cercetări s-a stabilit că, în perioada 2010-2015, persoanele în cauză ar fi achiziționat, fără forme legale, piei de animale (bovine), pentru care ulterior ar fi obținut documente fictive, de la societăți comerciale cu comportament tip 'firmă fantomă', pentru a fi comercializate unor mari procesatori din Comunitatea Europeană, cu scopul de a solicita și obține rambursare de TVA", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Perchezițiile sunt efectuate la domiciliile și sediile unor societăți comerciale aparținând mai multor persoane din județele Alba, Sibiu, Călărași, Giurgiu, Ilfov și din București.

Vor fi puse în executare 18 mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, care urmează să fie conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

Acţiunea se desfășoară cu sprijinul poliţiştilor  inspectoratelor de poliţie din judeţele Ilfov, Sibiu, Călăraşi, Giurgiu şi Poliţiei Capitalei.

Suportul de specialitate este asigurat de Departamentul de Informații si Protecție Internă.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686