Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Items filtered by date: Friday, 22 August 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Coruptia din Romania, preocupare majora la Bruxelles

 Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ca la Bruxelles corupția din România reprezintâ "cea mai mare îngrijorare", iar aceasta este un fenomen care "poate să cangreneze o întreagă țară".
"Cea mai mare îngrijorare a Bruxelles-ului vizavi de România se leagă de corupție. Pentru că acesta este un fenomen care slăbește întreaga societate, întreaga economie și care cangrenează. Dacă nu este oprit, poate să cangreneze o întreagă țară.
Deci, da, este preocuparea noastră majoră. De asta am înființat un Mecanism de Cooperare și Verificare, de altfel, cu acordul României, și de asta am oferit și expertiză și asistență tehnică și finanțare, astfel încât să se poată lupta eficient împotriva corupției. Este cea mai mare îngrijorare pe care o avem", a spus Angela Filote.

Pe de altă parte, Angela Filote, și-a exprimat dorința  ca Biblioteca Batthyaneum să se regăsească pe lista viitoarelor proiecte finanțate de Uniunea Europeană, ea susținând că, în prezent, clădirea se află "într-o siuație de mare risc".

Șefa Reprezentanței CE în România efectuează o vizită de patru zile în județul Alba. Ea a vizitat o serie de proiecte derulate cu fonduri europene, cum ar fi o clinică de urologie, un centru multifuncțional de servicii sociale, o fermă de produse lactate, și s-a întâlnit cu reprezentanți ai administrației publice.

Sâmbătă, Angela Filote va participa la o dezbatere organizată în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului Dilema Veche, găzduit de Alba Iulia.

 

Read more...

Scrisoarea unui baiat de 8 ani catre soldatii ucraineni

Un baiețel ucrainean, în vârstă de opt ani, le-a scris soldaților din Ucraina o scrisoare în care le mulțumește că îi apără pe el și pe mama sa.
"Dragă soldatule, nu am un tată, bunicul meu meu are un handicap și, în afară de tine, nu există nimeni care să ne protejeze pe mine și pe mama mea", își începe micuțul scrisoarea, preluată și tradusă în limba engleză de către publicația Voices of Ukraine.
"Îți mulțumesc! Pentru că mă pot juca, mânca înghețată și mă pot uita la desene animate. Eu și mama mea nu vom uita niciodată ce faci pentru noi! Când voi crește mare, îmi doresc să fiu la fel de curajos ca tine.
Asta pentru că iubesc Ucraina și o voi apăra. O voi apăra și pe mama! Și pe bunicul și bunica. Și pe tine. Îți multumesc că lupți acum pentru viitorul meu, nu te voi dezamăgi", se mai arată în scrisoarea semnată: Ivan Mykhailov, 8 ani, din Brovary

Read more...

Festivalul “Open Sah Alba” – Ionel Miron invinge la Teius

  • Published in Sport

Festivalul “Open Şah Alba” organizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Asociaţia Judeţeană de Şah Alba în memoria maestrului Mihail Breaz a continuat joi 21 august cu etapa a 8-a desfăşurată la Teiuş. La startul turneului, găzduit în cele mai bune condiţii de Casa de Cultură din Teiuş, s-au prezentat 54 de jucători dintre care 13 jucători locali. Oraşul Teiuş este unul dintre centrele şahiste de tradiţie ale judeţului Alba, în special datorită implicării deosebite a profesorului Sabin Borşia, care în ultimele trei decenii a fost un adevărat motor al mişcării şahiste teiuşene.

După primele 5 runde, Ovidiu Lupu părea să aibă cele mai mari şanse la primul loc, şahistul clubului CSO Cugir având maxim de puncte şi fiind desprins de restul plutonului.

Ultimele două runde însă au produs spectaculoase răsturnări de situaţie. Mai întâi, în runda a 6-a Ovidiu Lupu nu a reuşit decât o remiză împotriva juniorului George Ileană, ceea ce le-a permis urmăritorilor să se apropie la o singură jumătate de punct, aşa că totul urma să se decidă în ultima rundă.

Prezent în mijlocul participanţilor, Mirel Hălălai, primarul oraşului Teiuş, a dat startul în partida derby dintre liderul clasamentului şi favoritul publicului Andrei Sechereş. Ceea ce părea a fi partida decisivă pentru locul 1, s-a încheiat după o luptă dramatică cu victoria juniorului teiuşan. Câstigătorul turneului avea însă să se decidă la masa a 2-a, unde maestrul Ionel Miron (Aiud) a câştigat în ultimele secunde partida cu George Ileană, egalându-l la puncte pe Adrian Sechereş şi câştigând locul 1 la coeficienţii de departajare. Un amănunt interesant este că învingătorul turneului este patronul SC Iomir SRL, firmă care produce pufuleţi chiar în Teiuş.

Adrian Sechereş (Teiuş) a trebuit să se mulţumească cu al treilea loc secund consecutiv, după precedentele două obţinute la Cugir şi Aiud. Treapta a treia a podiumului a fost ocupată de Peter Rankov (Serbia), reprezentantul clubului Unirea Rîtişor din Banatul Sârbesc, care a încheiat cu acelaşi număr de puncte ca şi primii doi clasaţi, dar a avut un coeficient Bucholtz inferior, în timp ce Ovidiu Lupu (CSO Cugir), care a condus aproape tot turneul, s-a clasat la final doar pe locul 4.

Pe lângă premiile din clasamentul general, primarul Mirel Hălălai, împreună cu profesorul Sabin Borşia şi reprezentanţii Asociaţiei Judeţene de Şah Alba, Dorin Şerdean şi Marius Ceteraş, au înmânat premii şi pentru primii clasaţi la următoarele secţiuni:

Veterani: 1.Mihai Vîlceanu (Cugir) 2.Ioan Roncea (Sebeş) 3.Ioan Cardoş (Aiud)

Feminin: 1.Nicoleta Băcanu (Sibiu) 2.Maria Ileană (Alba Iulia) 3.Bianca Tincu (Sebeş)

Jucători locali: 1.Marius Udrea (Teiuş) 2.Mihai Lascu (Teiuş) 3.Simion Sechereş (Teiuş)

Copii sub 12 ani: 1.Camelia Gozner (Sibiu) 2.Daniel Armenciu (Teiuş) 3.Vlad Domşa (Teiuş)

Copii sub 10 ani: 1.Ilie Arion (Cugir) 2.Aurel Tutelea (Sibiu) 3.Renato Iordăchescu (Cugir)

Copii sub 8 ani: 1. Radu Ţâmpea (Alba Iulia) 2.Raul Ferenţiu (Cluj-Napoca) 3.Ianis Tarciuc (Sebeş/CSO Cugir)

Turneul a fost arbitrat de Mihai Partenie (Giarmata Vii - Timiş) şi Marius Ceteraş (Alba Iulia).

La reuşita organizării turneului o importantă contribuţie au avut şi familiile Sechereş şi Lascu din Teiuş, care au jucat nu doar rolul de suporteri ai propriilor copii, dar şi pe cel de gazde ospitaliere.

Ultimele două etape ale festivalului “Open Şah Alba”, organizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Asociaţia Judeţeană de Şah Alba, se vor desfăşura la  Blaj (Disco Opera – vineri 22 august) şi Sebeş (Primăria Sebeş – sâmbătă 23 august), ambele cu începere de la orele 16, înscrierile urmând a fi validate în intervalul orar 15.30 – 16.00. La aceste turnee au dreptul să participe atât jucători legitimaţi, cât şi jucători nelegitimaţi. Turneele finale se vor desfăşura duminică 24 august la Sala Unirii din  Alba Iulia începând cu orele 10.

Clasamentul general la zi după desfăşurarea a 8 etape ale festivalului “Open Şah Alba 2014” şi alte informaţii despre festival sunt disponibile pe site-ul www.sahalba.ro

Read more...

Convoiul umanitar rusesc a intrat pe teritoriul Ucrainei

Potrivit agenției France Presse mai multe camioane ale convoiului umanitar rus au trecut vineri frontiera cu Ucraina și au ajuns în vama ucraineană, în zona de tranzit. Totodată s-a menționat faptul că respectivele camioane nu sunt însoțite de o escortă a Crucii Roșii.

Rusia a decis vineri să trimită, în estul Ucrainei, fără să mai aștepte, convoiul său umanitar, care staționează de mai bine de o săptămână la frontiera comună, estimând că toate "pretextele" Kievului pentru a-l ține pe loc au fost epuizate, a anunțat Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

"Toate pretextele pentru întârzierea livrării de ajutoare în zonele aflate într-o situație de catastrofă umanitară au fost epuizate. Rusia a decis să acționeze. Convoiul nostru cu ajutoare umanitare începe să se deplaseze spre Lugansk", în estul Ucrainei, a indicat diplomația rusă, într-un comunicat.

În același timp, MAE de la Moscova a avertizat împotriva oricăror încercări de a perturba această misiune "strict umanitară".

Președintele Vladimir Putin a fost informat în legătură cu punerea în mișcare a convoiului umanitar, a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al șefului statului rus, într-o intervenție la postul de radio Kommersant FM, citat de Ria Novosti.

El a refuzat să precizeze la ce nivel a fost luată decizia punerii în mișcare a convoiului rus și dacă s-a discutat cu partea ucraineană sau rebelii.

Autorităţile ucrainene se tem că acest convoi ar putea face obiectul unei provocări din partea insurgenţilor şi nu ar face decât să servească drept pretext pentru o intervenţie rusă. Ele au avertizat că transportarea ajutorului nu se va face decât cu "garanţii" pentru siguranţa acestuia.

 

Read more...

De ce 75% dintre victimele EBOLA sunt femei

Potrivit unui comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), epidemia de Ebola a provocat moartea a cel puțin 1.350 de persoane  în Guinea, Liberia, Sierra Leone și Nigeria.

"O delegație de rang înalt a OMS se află la momentul actual în țările afectate, unde lucrează la adaptarea unor planuri de răspuns (...) Reuniuni sunt prevazute cu liderii Liberiei și statului Sierra Leone, unde nivelul de transmitere rămâne ridicat", a mai precizat OMS.

Echipele medicale chemate în Liberia au descoperit că trei sferturi dintre cei care au luat virusul sau au murit din cauza lui sunt femei.

Oficialii din sănătate explică această situație, potrivit The Independent, prin faptul că femeile sunt principalii membri ai comunităţii care oferă îngrijire, asistenţă şi care se ocupă de comerţ. 

"Femeile sunt cei care oferă îngrijire- dacă un copil e bolnav, i se spune 'Du-te la mama ta' ", a explicat Cassell, pentru Washington Post. În plus, "neguţătoarele de peste graniţe merg în Guinea şi Sierra Leone pentru târgurile săptămânale şi sunt întotdeauna îngrijitoarele. De cele mai multe ori când cineva moare în familie, femeia e cea care pregăteşte înmormântarea, de obicei o mătuşă sau o rudă mai în vârstă". Astfel, aproximativ 75 la sută dintre victimele virusului Ebola de până acum au fost femei, potrivit Ministerului Sănătăţii al Liberiei

Locuitoarele Africii de Vest sunt şi moaşele, asistentele, femeile de serviciu şi spălătoresele din spitale. Din moment ce Ebola se transmite prin contact direct cu lichidele corporale, transmiterea în spital devine metoda cea mai probabilă prin care virusul poate ajunge la un număr mare de oameni.

Maricel Seeger, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Monrovia, Liberia, este de părere că educarea femeilor pe tema bolii este crucială în discuţia despre răspândirea virusului, în condiţiile în care acestea joacă un rol major în calitate de "conductori ai informaţiei în comunităţile lor".

Pe harta impactului Ebola în lume, Liberia are cea mai mare rată a morţii şi cea mai mare viteză de creştere a numărului de cazuri de infectare.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686