Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Items filtered by date: Thursday, 21 August 2014 - Like - stiri Alba Iulia

ADRIAN NASTASE va fi eliberat conditionat

Fostul premier, Adrian Năstase, va fi pus în libertate. Decizia de joi a magistraților Tribunalului Ilfov este definitivă, fostul premier urmând să fie eliberat imediat din penitenciar.

Magistrații Tribunalului Ilfov au luat în discuţie  propunerea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase, după ce a executat  o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare, respectiv 547 de zile, acesta executând în total 556 de zile de închisoare (la data analizei la comisie - 3 iulie 2014), în care s-au inclus cele 179 de zile efectiv executate din 6 ianuarie, 272 de zile de arest preventiv, de fapt perioada executată în prima condamnare, şi 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrări științifice.

Adrian Năstase a fost dus, joi, de la Penitenciarul Jilava la Tribunalul Ilfov, unde magistrații au luat  în discuţie contestaţia procurorilor anticorupţie în cazul deciziei Judecătoriei Sectorului 4, prin care a fost admisă propunerea de eliberare condiţionată a fostului premier.

Decizia Tribunalului Ilfov este  definitivă, astfel că Adrian Năstase va putea părăsi Penitenciarul Jilava în cursul zilei de joi.

Read more...

Elvetia: TURISM pentru SINUCIDERE ASISTATA

Numărul cetățenilor străini care merg în Elveția pentru sinucidere asistată s-a dublat între 2009 și 2012, germanii și britanicii fiind în fruntea listei, arată un studiu publicat joi în revista Journal of Medical Ethics.

Elveția este una din puținele țări din lume care permite sinuciderea asistată dacă aceasta nu are la bază un scop "egoist". Ajutorul este acordat indirect, de exemplu prin procurarea de medicamente care permit unei persoane să-și pună capăt zilelor, relatează AFP.

Analizând datele institutului medico-legal din Zurich, cercetători elvețieni și britanici au aflat că 611 cetățeni străini din 31 de țări au beneficiat în Elveția de asistență la sinucidere între 2008 și 2012. Dintre aceștia, 268 au fost germani, 126 britanici, 66 francezi, 44 italieni, 21 americani, 14 austrieci și 12 canadieni, informează publicația Daily Mail. 

După o scădere în 2008 și 2009, numărul total de sinucideri asistate comise de străini în Elveția s-a dublat între 2009 și 2012.

Decesele sunt provocate prin ingerare de pentobarbital de sodiu — folosit și în eutanasierea veterinară—, cu excepția a patru persoane care au inhalat heliu, metodă care a declanșat o vie emoție în Elveția în 2008, fiind considerată prea lungă și prea dureroasă.

Printre motivele invocate de cei care optează pentru sinucidere asistată se numără problemele neurologice (aproape jumătate din cazuri), urmate de cancere și afecțiuni reumatismale. O treime din cei care se prezintă pentru o astfel de procedură sufereau de mai multe boli. Vârsta celor care apelează la această metodă a fost cuprinsă între 23 și 97 de ani, media fiind de 69 de ani.

Autorii studiului menționează că dezvoltarea 'turismului morții' în Elveția a declanșat o vie dezbatere în țările limitrofe, unele intenționând să își modifice legislația. "Marele public își dă seama încet-încet că este jenant — din punct de vedere intelectul, dar și moral — să lași o altă țară să-ți rezolve o problemă neplăcută", este de părere Charles Foster de la Universitatea Oxford, unul din autorii studiului.

Read more...

RAZBOI in Transnistria? Presa din Transnistria pregateste populatia de razboi

Presa din provincia separatistă Transnistria scrie despre războiul care ar putea să izbucnească pe 26 august.

portalul tiras.ru nota că în ultima perioadă de timp soldații înrolați în armata transnistreană sunt supuși unui interogatoriu. Tinerii sunt întrebați dacă au rude în partea dreapta a Nistrului sau în Ucraina, conform ziarulnational.md.

„Intenția este de a identifica soldații pe care nu se va putea miza în cazul izbucnirii unui conflict armat”, scrie portalul, făcând trimitere la surse din cadrul armatei transnistrene, care le-ar fi transmis militarilor că războiul va fi declanșat pe 26 august.

Sursa citată spune că data de 26 august este vehiculată de mai mult timp pe diverse portaluri de știri din regiune. 

Această dată a fost vehiculată și anterior pe alte portaluri de știri din regiune.

Oficial, autoritățile neconstituționale din Transnistria au anunțat zilele trecute că vor înăspri pedepsele pentru așa-zise acțiuni extremiste îndreptate împotriva structurilor „de stat” din regiune.

Precizăm că pe data de 24 august, la Tiraspol, este așteptat în vizită vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Read more...

Vama Sub Lumini de Oscar, cu fotografie, film si teatru, intre 22 si 31 august

Cea de-a cincea ediţie a festivalului de arte vizuale Vama Sub Lumini de Oscar (VSLO) se va desfăşura, în perioada 22-31 august, în localitatea Vama Veche şi va include activităţi variate din domeniile fotografie, film, muzică şi teatru.

Punctul central al festivalului este reprezentat de activităţile dedicate fotografiei, ce cuprind workshop-uri şi cursuri de specialitate, expoziţii şi vernisaje ale unor artişti experimentaţi, dar şi ale debutanţilor care au participat la ediţiile precedente ale evenimentului.

Cursurile vor fi susţinute de profesionişti ai fotografiei, recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional, care vor prezenta atât principii teoretice, cât şi latura practică a fotografiei, iar fiecare sesiune va include şi analiza lucrărilor participanţilor.

Workshop-urile dedicate filmului acoperă toate activităţile legate de crearea unei pelicule, de la introducere în gramatica filmului, la bazele managementului de producţie, găsirea spaţiilor de filmare şi selectarea actorilor, înregistrarea sunetului şi a imaginilor, reglarea luminilor, editare şi până la momentul final de proiecţie a materialului realizat. Lectorii care vor susţine aceste cursuri sunt specialişti din România şi din străinătate, printre aceştia numărându-se: Thomas Diseth (Norvegia), Veaceslav Cebotari (Republica Moldova), Edi Schneider (Sebeș), Florian Stoica, Bogdan Petraşcu (Antena1), Cătălin Cadan (Alba Iulia) şi Victor Tudor Popa (Alba Iulia).

O secţiune nouă a festivalului este cea dedicată teatrului, la această ediţie fiind disponibile două reprezentaţii, "Iubitafizica", în regia Cristinei Andreea Ion, şi "O zi de vară", spectacol regizat de Marcel Pop.

Pe durata festivalului vor avea loc şi concerte susţinute de trupele Basska, Jazzybirds, Bosquito, Tiptil şi alţii.

Festivalul se va desfăşura în următoarele locuri din Vama Veche: La Frontiera, Povestea Ceaunului, Expirat, Papa la Soni, Iron City şi Plaja de carte.

Programul complet al festivalului este disponibil pe www.vslo.ro.

Vama sub lumini de Oscar 2014, ediţia a V-a, secţiunea fotografie este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Festivalul este organizat de New Ad Zone în colaborare cu asociaţia Visual Art, cu sprijinul Nikon.

Read more...

Cine este jihadistul cu accent britanic care l-a decapitat pe jurnalistul american

Fanaticul care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley ar fi un londonez cunoscut sub numele de John, membru al unei grupări extremiste britanice supranumite "The Beatles", potrivit unui fost ostatic, citat de Daily Mail, în ediţia electronică.

Experţii au avertizat că britanicii sunt printre cei mai vicioşi fanatici ai Statului Islamic, iar unul dintre ei ar fi putut fi ales să execute decapitarea din cauza impactului global al unei astfel de fapte, potrivit Daily Mail.

Serviciile de securitate folosesc tehnici avansate de recunoaştere vocală pentru a încerca să îl identifice pe ucigaşul care apare în înregistrarea de cinci minute difuzată de SI şi văzută de mii de persoane online.

Britanicul, care este stângaci şi poartă cizme Timberland, vorbeşte cu accent londonez şi face o serie de ameninţări la adresa preşedintelui american Barack Obama şi a Occidentului.

Miercuri, un bărbat care a fost deţinut în oraşul sirian Raqqa susţine că fanaticul este inteligent, educat şi un adept la învăţăturilor islamului radical. El susţine că ostaticii internaţionali îl numeau pe acesta John, iar gruparea lui The Beatles pentru că membrii acesteia veneau din Marea Britanie.

Anchetatorii antiterorism încearcă acum să stabilească dacă vocea din înregistrarea video este cea a bărbatului care agită cuţitul în faţa lui Foley sau dacă este o voce de fundal.

Rolul britanicului ca negociator şi presupus executant arată cât de mulţi musulmani britanici au fost înrolaţi de Statul Islamic. Guvernul susţine că numărul acestora este de aproximativ 500, în timp ce 250 s-ar fi întors deja în Marea Britanie, unde poliţia şi serviciile de securitate încearcă să îi supravegheze.

Mesajele postate pe Twitter de jihadiştii britanici înainte de difuzarea înregistrării video par să sugereze că unii au ştiut dinainte de această execuţie. Reyaad Khan, în vârstă de 20 de ani, fost elev la Cardiff care a fost în Siria timp de câteva luni, a postat în avans o fotografie cu capul tăiat al lui Foley. Nasser Muthana, în vârstă de 20 de ani, care a mers în Siria cu Khan şi fratele lui mai mic Aseel, în vârstă de 17 ani, s-a bucurat de asemenea de crimă, batjocorindu-i pe americani pentru că nu reuşesc să îşi protejeze propriii cetăţeni.

Specialiştii şi-au exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la circulaţia continuă a înregistrării, afirmând că aceasta contribuie la radicalizarea musulmanilor britanici şi îi "motivează" să susţină cauza teroristă. Ei au avertizat, de asemenea, că filmul şi folosirea reţelelor de socializare pentru răspândirea informaţiei privind decapitarea au reuşit să promoveze cauza Statului Islamic în rândul unei audienţe globale.

În timp ce detaliile decapitării au apărut pe Internet, membrii Statului Islamic au postat o serie de mesaje revoltătoare pe Twitter. Fanaticii, care au plecat din Marea Britanie pentru a lupta în Irak şi Siria, au glumit fără milă în legătură cu uciderea jurnalistului american. Şi dacă nu au râs, şi-au exprimat dorinţa de a comite atrocităţi de aceeaşi natură.

Luptând în Siria, o femeie născută la Londra, Khadijah Dare, folosește numele de Muhajirah fi Sham ca să scrie: "Marea Britanie trebuie să fie zguduită, haha. Vreau să fiu prima femeie britanică ce ucide un terorist britanic sau american!".

 

Read more...

Festivalul “Open Sah Alba” – Ovidiu Lupu invingator la Aiud

  • Published in Sport

Pensiunea Melinda din Aiud a fost o gazdă foarte primitoare pentru participanţii la etapa a 7-a a festivalului “Open Şah Alba”, care s-au întrecut într-o atmosferă foarte destinsă. Cu toate acestea partidele au fost aprig disputate, iar învingătorul în turneu a fost stabilit doar de rezultatele din ultima rundă, când Ovidiu Lupu (CSO Cugir) la învins pe Mihai Vîlceanu (Şah Club Cugir) şi a profitat de ratarea juniorului teiuşan Adrian Sechereş (CSS Timişoara), care a gafat şi a pierdut într-o poziţie net câştigată împotriva lui Tiberiu Bardi (Rădeşti).

Festivitatea de premiere a fost onorată de prezenţa administratorului public al Consiliului Județean Alba, Sorin Bumb, care împreună cu reprezentanţii Asociaţiei Judeţene de Şah Alba, Dorin Şerdean şi Marius Ceteraş, au oferit premii celor mai bine clasaţi jucători. Iată premianţii turneului, la care au participat 51 de jucători.

Seniori: 1.Ovidiu Lupu (CSO Cugir) 2.Adrian Sechereş (Teiuş) 3.Tiberiu Bardi (Rădeşti) 4.Slavko Jovanovic (Unirea Rîtişor – Serbia)

Veterani: 1.Mihai Vîlceanu (Cugir) 2.Ioan Zaharie (Cugir) 3.Mircea Cepoiu (Alba Iulia)

Feminin: 1.Iulia Vlad (Aiud) 2.Maria Ileană (Alba Iulia) 3.Bianca Tincu (Sebeş)

Jucători locali: 1.Ionel Miron (Aiud) 2.Nicolae Şandru (Aiud) 3.Aurelian Vlad (Aiud)

Copii sub 12 ani: 1.Nicoleta Băcanu (Sibiu) 2.Vlad Domşa (Teiuş) 3.Daniel Armenciu (Teiuş)

Copii sub 10 ani: 1.Ilie Arion (Cugir) 2.Ianis Tarciuc (Sebeş/CSO Cugir) 3.Renato Iordăchescu (Cugir)

Copii sub 8 ani: 1.Raul Ferenţiu (Cluj-Napoca) 2.Radu Ţâmpea (Alba Iulia) 3.Cătălin Marina (Teiuş)

Turneul a fost arbitrat de Mihai Partenie (Giarmata Vii - Timiş) şi Marius Ceteraş (Alba Iulia).

Festivalul “Open Şah Alba”, organizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Asociaţia Judeţeană de Şah Alba, continuă cu următoarele turnee de calificare: Teiuş (Casa de Cultură – joi 21 august), Blaj (Disco Opera – vineri 22 august) şi Sebeş (Primăria Sebeş – sâmbătă 23 august). Toate turneele de calificare vor începe la orele 16, înscrierile urmând a fi validate în intervalul orar 15.30 – 16.00. La aceste turnee au dreptul să participe atât jucători legitimaţi, cât şi jucători nelegitimaţi. Turneele finale se vor desfăşura duminică 24 august la Sala Unirii din  Alba Iulia începând cu orele 10.

Regulamentul festivalului “Open Şah Alba 2014” şi alte informaţii despre turneele festivalului sunt disponibile pe site-ul www.sahalba.ro

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686