Items filtered by date: Wednesday, 09 July 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Avram Iancu vrea sa traverseze inot Canalul Manecii

Primul român care și-a propus să traverseze înot Canalul Mânecii va pleca joi spre Marea Britanie cu un autocar de linie ce îl va prelua din Cluj-Napoca. Bărbatul de 38 de ani, din Petroșani, plănuiește ca în următoarele 20 de zile să continue antrenamentele la fața locului, în zona Folkestone, pentru a se adapta condițiilor de mediu de acolo.

Avram Iancu va pleca spre Anglia doar cu antrenorul său, profesorul Ioan Cordea, cei doi urmând să locuiască cu chirie într-un apartament din zona de plecare. El și-a drămuit foarte bine banii necesari pentru această traversare, deoarece dispune, cel puțin pentru moment, de numai 1.500 de lire sterline, sumă care-i ajunge doar pentru acoperirea costurilor de chirie și masă.

Înotătorul speră că în următoarea perioadă va reuși să strângă și banii necesari pentru plata integrală a bărcii care trebuie să-l însoțească obligatoriu în parcursul său dintre cele două maluri ale Canalului Mânecii.

''Am trecut toate testele posibile, iar starea mea de sănătate este una foarte bună. Sunt cu moralul ridicat, însă sunt măcinat de problema financiară. Din păcate, am pierdut foarte mult timp și energie, preocupat fiind de alergătura după banii de care am nevoie pentru a putea pune în practică acest proiect, de a traversa înot Canalul Mânecii. Sper să dispun de toți banii până la momentul planificat al traversării'', a declarat, pentru AGERPRES, Avram Iancu.

De profesie bibliotecar la Biblioteca Municipală din Petroșani, Avram Iancu își dorește să fie primul român care străbate, cu succes, Canalul Mânecii. Sportivul a luat legătura cu Channel Swimming Asociation, singura organizație abilitată să organizeze, să aprobe și să ateste aceste încercări ale înotătorilor. Organizația l-a programat să traverseze Canalul Mânecii în una din primele opt zile ale lunii august. Traversarea se va face doar în slip și cu o cască pe cap, nefiind permisă folosirea costumului de neopren.

Avram Iancu a început să se antreneze pentru acest proiect încă din primele luni ale anului. A alergat mii de kilometri pe drumurile de munte din Parâng și a înotat în apa mai multor lacuri din România, între care Cinciș și Snagov. În iunie și iulie a înotat în Marea Neagră, pentru a se obișnui cu apa sărată și valurile.

''Ultima oară am înotat 22 kilometri între stațiunile Olimp și Saturn și retur, în 7 ore și 37 de minute. Este un timp bun, deoarece viteza de deplasare depinde de salinitatea apei. În condițiile în care salinitatea din Canalul Mânecii este dublă față de cea din Marea Neagră, rezultatul este mulțumitor pentru că viteza de înot crește cu cât apa este mai sărată', a spus Iancu.

El a explicat că traversarea Canalului Mânecii, între Folkestone (sudul Marii Britanii) și zona Capului Gris-Nez, de pe coasta franceză, ar putea dura între 12 și 18 ore, parcursul fiind în lungime de aproximativ 42 kilometri, în funcție de curenții marini și de mărimea valurilor.

Avram Iancu și-a manifestat disponibilitatea de a acorda drepturi de televizare posturilor TV din România, inclusiv cu drept de acces pe ambarcațiunea ce îl va însoți în temerara sa aventură.

În ultimii 200 de ani, Canalul Mânecii a fost traversat înot de 900 de oameni, dar printre ei nu se află niciun român. Statisticile mai arată că din șase înotători, pregătiți după toate regulile vieții sportive, doar unul reușește să câștige această confruntare cu natura.

preluare AGERPRES

 

Read more...

CCR: Ponta nu are dreptate!

CCR a respins în unanimitate sesizarea premierului Victor Ponta privind participarea la Consiliul European a președintelui Traian Băsescu.

CCR a precizat că nu există un conflict în participarea președintelui Traian Băsescu la Consiliul European.

Astfel puterea de decizie rămâne la Traian Băsescu, fiind la latitudinea lui dacă îl lasă sau nu pe premier să participe la Consiliul European.

Read more...

Elevii de 10 la examenele nationale, premiati de Guvern

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri hotărârea privind premierea absolvenților clasei a VIII-a și a celor de liceu care au obținut media 10 la evaluarea națională și, respectiv, la examenul național de bacalaureat 2014, informează un comunicat al Executivului remis AGERPRES.

Potrivit proiectului de HG, cei 104 absolvenţii de bacalaureat de nota 10  vor primi câte 3.000 de lei, iar cei 225 de elevi de gimnaziu care au obținut media maximă la Evaluare națională vor primi câte 2. 000 de lei. Premierea elevilor de 10 a devenit o tradiţie în ultimii ani, în 2013, elevii care au obținut note maxime la examenele naţionale primind câte 3000 de lei.

După publicarea rezultatelor la examenul de bacalaureat 2014, judeţul Iaşi ocupă primul loc în topul naţional, cu 14 elevi care au obţinut notă maximă la toate cele trei probe scrise. Majoritatea provin de la Colegiul "Naţional" Iaşi (7 elevi) fiind urmaţi de cei de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" şi de la Colegiul Naţional "Costache Negruzzi", cu câte doi elevi cu medii de 10.

Pe locul al doilea este judeţul Dolj, cu 12 medii de 10. Patru elevi au absolvit la Colegiul Naţional "Carol I" din Craiova şi trei la Colegiul Naţional "Fraţii Buzeşti". Celelalte medii de 10 au fost obţinute de elevi de la Liceul Teoretic "Constantin Brâncuşi" – 2 şi Colegiul Naţional "Elena Cuza" – 1.

Clujul ocupă al treilea loc al acestui clasament cu 10 medii de 10. La Liceul Teoretic "Gheorghe Şincai", trei elevi au obţinut media 10, iar la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" şi la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă", câte doi.

Performanţe similare s-au obţinut şi în judeţele Brăila şi Dâmboviţa, unde opt, respectiv şapte elevi au luat medii de 10. În Bucureşti nu sunt decât trei astfel de medii.

 

 

Read more...

Harry Potter revine intr-o noua povestire

Personajul Harry Potter a revenit într-o nouă povestire, publicată online de scriitoarea J.K. Rowling, în care eroul acestei francize literare de mare succes este prezentat cu ocazia unei reuniuni şcolare, în jurul vârstei de 34 de ani şi puţin încărunţit.

Scrisă sub forma unui articol apărut în ziarul fictiv Daily Prophet, cu titlul “Dumbledore’s Army Reunites at Quidditch World Cup Final” (“Armata lui Dumbledore s-a reunit la finala Cupei Mondiale de vâjhaţ”), această povestire de 1.500 de cuvinte le prezintă şi pe celelalte două personaje principale din trioul central al francizei “Harry Potter”, Hermione Granger şi Ron Weasley – care formează un cuplu căsătorit.

Potrivit scriitoarei J.K. Rowling, Harry Potter “este pe punctul de a împlini 34 de ani”, “are câteva fire de păr argintiu” şi “continuă să poarte acea pereche caracteristică de ochelari rotunzi despre care unii ar spune că s-ar potrivi mai bine unui băiat de 12 ani cu deficienţe în ceea ce priveşte aspectul vestimentar”.

În timp ce cei trei buni prieteni privesc finala Cupei Mondiale de vâjhaţ – celebrul sport practicat la şcoala de magie Hogwarts, în timpul căruia ucenicii vrăjitori zboară prin aer stând călare pe mături şi urmărind mingi vrăjite -, Rita Skeeter, o jurnalistă răutăcioasă din romanele seriei “Harry Potter”, vorbeşte despre vieţile lor într-o rubrică de bârfe şi cancan.

Povestirea a fost publicată pe Pottermore.com, site-ul interactiv al scriitoarei J.K. Rowling, ce a fost lansat în 2011.

Pottermore.com, un site gratuit care permite utilizatorilor să navigheze printre poveşti şi să descopere pasaje noi, ce nu au apărut în cărţile originale, este doar una dintre iniţiativele romancierei britanice, după încheierea celor şapte romane din seria “Harry Potter”.

Cele şapte volume din seria “Harry Potter”, care s-au vândut în circa 450 de milioane de copii pe plan mondial şi au stat la baza realizării a opt filme de succes.

Seria “Harry Potter” este unul dintre cele mai mari succese editoriale. Adaptarea cinematografică a seriei a avut la fel de mare succes, cu încasări de peste 7 miliarde de dolari.

În vârstă de 46 de ani, J. K. Rowling, care înainte de a-şi publica romanele din seria “Harry Potter” era o mamă singură ce trăia din ajutorul social, are o avere de aproximativ un miliard de dolari, potrivit revistei Forbes. Totodată, J.K. Rowling este considerată una dintre cele mai influente femei britanice.

Mediafax

Read more...

Legea cartelelor pre-pay, neconstitutionala

Legea care obligă legitimarea persoanelor care doresc să achizițoneze cartele pre-pay sau care au deja astfel de cartele este considerată neconstituțională de către Avocatul Poporului care a sesizat CCR în acest sens. Tot aceasta lege obligă persoanele care doresc să se conecteze la rețelele de internet publice să se legitimeze de asemenea.

În conformitate cu dispoziţiile art. 146 lit. a) din Constituţia României şi ale art.
13 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei
Avocatul Poporului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Avocatul
Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu o obiecție de neconstituţionalitate
având ca obiect Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă
a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice.

În opinia Avocatului Poporului, Legea pentru modificarea şi completarea
Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice
contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. (2) și art. 147 alin. (4) din
Constituţia României.

În susținerea obiecției de neconstituționalitate, Avocatul Poporului arată că
soluția legislativă referitoare la obligația de a stoca datele cu caracter personal pentru o
perioadă de 6 luni de la data reținerii acestora este afectată de un viciu de
constituționalitate din perspectiva considerentelor reținute în Decizia Curții
Constituționale nr. 1258/2009. Totodată, se apreciază că Legea pentru modificarea şi
completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile
electronice aduce atingere principiului garantării și ocrotirii vieții intime familiale
și private de către autoritățile publice și principiului proporționalității prevăzut
expres de art. 53 alin. (2) din Constituţie.

 Sesizarea Avocatului poporului va fi dezbatută de CCR pe  data de16 septembrie.

 

Read more...

Inscrieri pentru programul Artist-in-Residence 2015

Cancelaria Federală a Austriei, în cooperare cu KulturKontakt Austria, oferă 50 de rezidenţe artistice în Viena pentru 2015, în cadrul programului Artist-in-Residence 2015, pentru următoarele domenii: 
-arte plastice, artă fotografică, artă video şi media, design, compoziţie muzicală (rezidenţe cu durată de 3 luni);
-literatură, literatură pentru copii şi tineri, traduceri literare (rezidenţe cu durată de 1-2 luni);
-formare în domeniul artei, curatoriat (rezidenţe cu durată de o lună).

Pe parcursul acestor rezidenţe, beneficiarii vor avea ocazia să se familiarizeze cu mediul cultural austriac, să intre în contact cu artişti locali, să dezvolte proiecte culturale. De asemenea, artiştii selectaţi vor putea participa activ la Artist-in-Residence-go-to-School-Programme organizat de KulturKontakt Austria (programul include lecturi şi ateliere în şcoli din Austria).

Acest program se adresează tinerilor artişti care au domiciliul stabil în afara Austriei, cu vârsta până la 40 de ani, care au terminat studii de specialitate, având cunoştinţe elementare de limba germană sau limba engleză.

Nu sunt eligibili cetăţenii austrieci şi candidaţii care au participat la ediţiile anterioare ale programelor de rezidenţe (artist-in-residence-programmes) organizate de KulturKontakt Austria, Cancelaria Federală a Austriei sau Ministerul Federal al Educaţiei, Artei şi Culturii din Austria.

Artiştii participanţi la programul de rezidenţe vor fi desemnaţi de jurii formate din experţi pentru fiecare domeniu propus.

Termenele limită pentru înscriere sunt următoarele:
•    compoziţie muzicală – 15 iulie;
•    literatură, literatură pentru copii şi tineri, traduceri literare – 15 iulie;
•    formare în domeniul artei, curatoriat – 15 iulie;
•    arte plastice, fotografie, design, artă video şi media – 31 iulie 2014.
    
Pentru informaţii detaliate cu privire la procedura de înscriere pentru fiecare domeniu în parte şi pentru acces la materiale suplimentare (formular de înscriere), vă rugăm să accesaţi următoarele link-uri: www.kulturkontakt.or.at (KulturKontakt Austria) sauwww.kunstkultur.bka.gv.at (Cancelaria Federală a Austriei).

Read more...

Ancheta FBI: Virus mortal descoperit intr-un laborator din SUA

Poliţia federală americană (FBI) anchetează descoperirea la Washington într-un depozit al Agenţiei americane pentru medicamente (FDA) a unor fiole care conţineau virusul variolei, au anunţat marţi autorităţile, citate de AFP.

Variola este o boală infecţioasă de origine virală, extrem de contagioasă, care poate fi mortală. Ea a fost eradicată graţie unui program mondial de vaccinare. Ultimul caz în Statele Unite datează din 1949, iar ultimul în lume a fost identificate în Somalia în 1977.

Fiolele erau etichetate “variolă” şi păreau să dateze din anii ’50, a precizat Centrul federal pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) într-un comunicat.

Ele au fost găsite într-un colţ al unui depozit local, într-un laborator al FDA, situat la Bethesda, în apropiere de capitala americană.

Nu există nicio dovadă că fiolele au fost deschise şi “oficialii desemnaţi să se ocupe de securitatea sanitară nu au identificat niciun risc de expunere în cazul laboranţilor sau persoanelor din exterior”, a afirmat CDC.

Fiolele au fost transportate la un laborator ultrasecurizat al CDC din Atlanta, Georgia (sud).

Primele teste au identificat virusul variolei şi vor fi făcute analize suplimentare pentru a stabili dacă virusul este viabil sau capabil să se dezvolte în cultură.

“Aceste analize vor dura peste două săptămâni. După aceea, eşantioanele vor fi distruse”, au precizat autorităţile.

“Dacă virusul variolei este decelat sub o formă viabilă, vom invita Organizaţia Mondială a Sănătăţii să asiste la distrugerea acestor eşantioane aşa cum a fost cazul atucni când am găsit eşantioane de variolă în afara celor două depozite oficiale”.

Doar două zone de stocare au fost omologate în lume prin acorduri internaţionale pentru conservarea unor eşantioane de variolă: laboratoarele CDC din Atlanta şi Centrul naţional de cercetare în virologie şi biotehnologie din Novosibirsk în Rusia.

Fiolele au fost descoperite la 1 iulie de angajaţi ai campusului FDA la Bethesda care se ocupau de mutarea în sediul FDA.

Un oficial de la Casa Albă a precizat marţi că administraţia Obama şi în special Consiliul de securitate naţionale au fost informaţi de această descoperire.

Ancheta a fost încredinţată FBI şi agenţilor specializaţi ai CDC.

Mediafax

Read more...

Femeile irakiene sunt pregatite de lupta

Femeile irakiene au început un antrenament militar intensiv, sperând că noile aptitudini să le salveze viaţa, oferindu-le, în acelaşi timp, şansa de a-şi apăra oraşele şi satele de raidurile şi execuţiile în masă ale insurgenţilor suniţi.
Aceste femei învaţă să tragă cu arma, să detoneze explozibil şi să lupte cot la cot cu bărbaţii împotriva oricărei ameninţări, mai ales împotriva insurgenţilor Statului Islamic. Ele nu se antrenează pentru prima linie, mai degrabă se pregătesc pentru un posibil scenariu în care Bagdadul ar fi invadat de trupele insurgenţilor SI. „Când am văzut ce se întâmplă la Mosul, ne-am speriat foarte tare. Ne-am dat seama că o femeie are nevoie să ştie să tragă cu arma şi să poată să-şi apere familia şi casa”, a declarat Allyah, 47 de ani, una dintre cadetele celei mai noi şcoli militare din Bagdad. „Toţi bărbaţii noştri sunt în prima linie, deci e de datoria femeilor să-şi protejeze familia şi oraşul”, a ţinut să adauge aceasta într-un interviu acordat CNN.
Statul Islamic al Irakului şi Levantului (SIIL) este un grup jihadist activ în Irak şi Siria. Grupul SIIL, condus din 2010 de către Abu Bakr al-Baghdadi, controlează acum teritorii extinse din vestul Irakului şi estul Siriei.
SIIL, mai nou redenumită SI-Statul Islamic-a ţinut prima pagină a ziarelor din ultimele săptămâni. O lume întreagă a privit cu consternare avansul fulgerător al fundamentaliştilor în Irak, proclamarea unui califat şi impactul pe care aceştia îl exercită asupra securităţii din Orientul Mijlociu.

 

Read more...

Romania are potential. Fonduri substantiale de la UE

În următorii șapte ani, România va beneficia de aproximativ nouă miliarde şi jumătate de euro pentru marile proiecte de infrastructură, peste şase miliarde de euro pentru proiecte regionale şi patru miliarde de euro pentru dezvoltarea capitalului uman. Potrivit ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici, principalele domenii care vor beneficia de aceste sume sunt transporturile, mediul şi energia.

Pe lângă proiectele publice în infrastructura de transport, mediu şi energie, în exerciţiul financiar 2014-2020 sectorul privat va avea o alocare importantă, a explicat ministrul Eugen Teodorovici.

“Mediul privat va primi în total peste patru miliarde de euro, desigur în diferite programe operaţionale, cum ar fi cel de competitivitate, cel regional şi tot ce ţine de partea de agricultură. Sunt sume directe, dar vor fi şi sume indirecte, care vor fi direcţionate către mediul privat prin alte tipuri de proiecte. Ca mesaj pentru toți cei care doresc să vină şi să investească, să vină să contribuie la ceea ce România dorește să facă în următorii ani de zile este să o facă. România are potenţial“, a declarat Teodorovici.

Read more...

Nedeclararea veniturilor, penalizari de 100%

Persoanele și firmele care nu-și declară integral veniturile riscă amenzi de la Fisc de 100% din valoarea obligațiilor fiscale nedeclarate.

Codul de procedură fiscală a fost lansat recent de Ministerul Finanțelor în dezbatere publică . Unele dintre prevederi permit Fiscului să aplice mari penalizări pentru nedeclararea sau „subdeclararea” unor venituri. Potrivit articolului 163 din Codul de procedura fiscală, pentru obligațiile fiscale principale nedeclarate de contribuabili și stabilite de Fisc prin decizii de impunere se datorează o penalitate de:

- 10% din obligațiile fiscale principale nedeclarate, dacă suma stabilită nu depășește 10% din fiecare creanță fiscală declarată;

- 25% din obligațiile fiscale principale nedeclarate, dacă suma stabilită depășește 10% din fiecare creanță fiscală declarată.

În plus, actul normativ prevede ca penalitatea de nedeclarare este de 100.000 lei, dacă prin aplicarea procentelor menționate aceasta depășește 100.000 lei. Dacă se constată că e vorba de evaziune fiscală, penalizările se majorează cu 100%.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686