Items filtered by date: Sunday, 06 July 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Palestina cere ancheta ONU pentru ”crimele israeliene”

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut duminică crearea de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a unei comisii internaţionale care să ancheteze ceea ce el a numit ”crimele israeliene” împotriva palestinienilor.

Abbas a făcut declaraţia respectivă după o întâlnire la Ramallah, în Cisiordania, cu Robert Serry, trimisul special al ONU pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu, căruia i-a înmânat o scrisoare care să fie transmisă secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

După întâlnirea cu Serry, Abbas a declarat presei că a cerut formarea unei comisii internaţionale care să ancheteze ”crimele teroriste israeliene” împotriva palestinienilor, inclusiv arderea de viu a unui adolescent palestinian la Ierusalim.

Potrivit palestinienilor, trei suspecţi israelieni au răpit şi ucis un adolescent palestinian de 17 ani miercuri în Ierusalimul de Est. 

Adolescentul palestinian a fost omorât la câteva zile după ce armata israeliană a găsit corpurile neînsufleţite a trei tineri israelieni în apropiere de Hebron, în Cisiordania.

Abbas a afirmat că forţele israeliene au ucis 16 palestinieni, inclusiv copii şi femei, în timpul acţiunilor lor de căutare a celor trei tineri în Cisiordania în ultimele două săptămâni.

El a cerut totodată protecţie internaţională pentru palestinieni, subliniind că ”teroarea grupurilor de colonişti” evrei a crescut cu 41 % în prima jumătate a anului 2014.

sursa: agerpres

Read more...

Proteste in centrul orasului Donetk

Peste două mii de partizani ai separatiştilor proruşi din autoproclamata ‘Republică Populară Doneţk’ s-au adunat duminică în Piaţa Lenin din localitatea Doneţk, pentru a-şi arăta determinarea de a apăra acest bastion al insurgenţilor ameninţat de ofensiva rapidă a armatei ucrainene.

‘Vom lansa gherila pe întreg teritoriul Doneţkului’, a ameninţat fostul ‘guvernator popular’ Pavlo Gubarev, urcat pe scena demonstraţiei alături de zece indivizi înarmaţi cu Kalaşnikovuri. ‘Vom elibera şi Kievul, dar încă nu ştim de cât sânge va fi nevoie şi nici când o vom face’, a mai spus el. 

Autorităţile de la Kiev au anunţat duminică preluarea controlului asupra oraşelor Kramatorsk şi Slaviansk, insurgenţii proruşi fiind nevoiţi să le abandoneze şi să se retragă înspre sud. 

Conform oficialilor ucraineni, în prezent rebelii îşi regrupează forţele în marile oraşe, în special la Doneţk, localitate spre care avansează acum armata ucraineană şi unde se aşteaptă următoarea confruntare majoră. Gubarev anticipează că trupele guvernamentale vor încercui oraşul şi apoi va urma asaltul. 

Guvernul de la Kiev a confirmat de asemenea că, în ofensiva către Doneţk, trupele ucrainene au eliberat şi localităţile Kostiantinivka, Artemivsk şi Drujkivka.

sursa: agerpres

Read more...

Voiculescu infiinteaza Politia anti-Basescu!

Dan Voiculescu a organizat o conferinta de presa in care a anuntat ca pus bazele unui ONG care va avea drept scop descoperirea activitatilor lui Traian Basescu dupa 1989

”Vreau sa va comunic cateva  lucruri  importante. Primul este legat de faptul ca am pus bazele primului ONG  care va avea drept scop descoperirea activitatilor lui Traian Basescu din 1989.  Acest ONG va identifica toate activitatile lui, va functiona in regim juridic”.

Acesta i-a mai rugat pe jurnalisti sa fie civilizati si sa nu mai alerge dupa el:

”Am sa va rog sa incercam sa discutam civlizat, sa ne respectam reciproc,  ca sa evitam, situatii in care bateati in geamuri, lucruri care nu sunt demne de profesia de jurnalist. Ii rog sa ma respecte si sa inteleaga ca poate intr-o zi nu imi arde sa vorbesc.

Read more...

Macovei: Varanu’ m-a agresat fizic

Monica Macovei, fost ministru de justiție și actual europarlamentar PDL, face acuzații uluitoare la adresa lui Dan Voiculescu.

Macovei susține că a fost agresată fizic de către Voiculescu pe când liderul de onoare al PC era senator, iar dumneaei era ministru.

”În Senat, Varanu m-a înghesuit și a fost agresiv. S-a lipit de mine la propriu, într-un colț unde m-a băgat, ca să schimb o lege. A fost foarte agresiv și fizic.”, a acuzat Macovei la b1tv.

Monica Macovei consideră că Voiculescu urăște statul de drept, chiar dacă astăzi a declarat că este cel mai mare susținător și admirator al statului de drept.

”Dan Voiculescu este un inculpat care urăște statul de drept. Tot ce a făcut a fost împotriva statului de drept, împotriva interesului public. Este un blestem pentru România.”,  a adăugat Macovei.

Read more...

Moscova i-a interzis accesul in Crimeea liderului tatarilor din peninsula

Autorităţile ruse i-au interzis pentru o perioadă de cinci ani accesul pe teritoriul rusesc, deci şi în Crimeea, lui Refat Ciubarov, cel de-al doilea lider al tătarilor din Crimeea vizat de această interdicţie după anexarea peninsulei ucrainene la Rusia, în martie.

Ciubarov, preşedintele Medjlis, Adunarea acestei comunităţi musulmane, a declarat pentru AFP că a fost “blocat” sâmbătă într-un post de frontieră, în timp ce încerca să revină din Ucraina în Crimeea, şi că i-a fost înmânat un document prin care i se interzice să pătrundă pe teritoriul rusesc până în 2019.

În aprilie, predecesorul său la conducerea Adunării, liderul Mustafa Djemilev, a primit şi el un ordin prin care i se interzicea intrarea pe teritoriul rusesc pentru o perioadă de cinci ani.

“Am sentimentul că un întreg stat mi-a declarat război. Mi-a interzis să intru în partia mea”, a declarat Ciubarov duminică pentru AFP, scrie Mediafax.

Tătarii din Crimeea au fost printre cei mai activi locuitori ai peninsulei care s-au declarat împotriva ruşilor după înlăturarea lui Ianukovici de la putere. În timp ce peninsula intra sub controlul miliţiilor separatiste şi a soldaţilor fără însemne, tătarii protestau şi cereau o Ucraină unită.  După referedum, tătarii s-au plâns că sunt obligaţi să devină cetăţeni ruşi, altfel nu au acces la drepturi esenţiale precum a munci sau a vota.  La cel mai recent recensământ, din 2001, 248.000 de locuitori din Crimeea s-au declarat tătari, adică aproximativ 10% din populaţia totală. 


Read more...

SUA vor să opreasă valul de copii imigranți ilegali

Ministrul american al securităţii interne Jeh Johnson a asigurat duminică faptul că Statele Unite ale Americii vor ‘îndigui valul’ de copii neînsoţiţi fără acte de la frontiera ţării, datorită unei intensificări a expulzărilor.

"Consider că vom reuşi să îndiguim acest val de copii proveniţi din America Centrală până la frontiera americano-mexicană pentru a fugi din calea violenţelor sau a crizei economice", a declarat Johnson.

Administraţia şi-a multiplicat de asemenea măsurile menite să îi descurajeze pe candidaţii la imigraţie să întreprindă această călătorie periculoasă, inclusiv mai multe mii de copii neînsoţiţi, a amintit el. "Nu există trecere liberă odată ce ajungeţi aici", i-a avertizat Johnson pe cei care vor să pătrundă în ţara sa fără forme legale. "Mesajul nostru pentru cei care vin aici ilicit este următorul: frontiera noastră nu este deschisă imigraţiei ilegale. Există un proces de expulzare ce îi vizează pe imigranţii fără documente – inclusiv pe copii", a continuat ministrul.

Peste 52.000 de minori au intrat în ţară începând din octombrie fără a fi însoţiţi de părinţi şi având uneori vârste de doar 3 sau 4 ani. Este vorba despre un număr de două ori mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui bilanţ oficial.

Preşedintele Barack Obama urmează să meargă săptămâna viitoare în Texas, stat frontalier cu Mexicul, dar Johnson nu a precizat dacă liderul de la Casa Albă va profita de ocazie pentru a vizita frontiera.

sursa: agerpres

Read more...

Rata absorbtiei fondurilor europene a depasit 36% la sfarsitul lunii iunie

Rata absorbţiei fondurilor europene a ajuns la 36,03%, la 30 iunie, fiind în creştere cu 0,67 puncte procentuale faţă de nivelul din 6 iunie, se arată într-un document postat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Astfel, valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană se ridica la 6,922 miliarde euro la finalul lunii iunie.

‘S-a primit de la Comisia Europeană suma totală de 8,90 miliarde euro, care reprezintă 46,33% din alocarea UE 2007-2013. Din aceste fonduri, plăţile intermediare rambursate însumează 6,793 miliarde euro, ceea ce reprezintă 35,36% din alocarea UE 2007-2013′, se arată în document.

Potrivit MFE, pentru cele şapte programe operaţionale au fost depuse 43.155 proiecte, în valoare totală de aproximativ 73,6 miliarde euro, din care cca. 48,5 miliarde euro reprezintă contribuţie UE.

Din totalul proiectelor depuse au fost aprobate 16.977 proiecte, în valoare totală de aproximativ 36,4 miliarde euro. Din această valoare, circa 22 miliarde euro reprezintă contribuţie UE, ceea ce înseamnă aproximativ 114% din alocarea UE 2007-2013.

‘Au fost semnate 13.793 contracte de finanţare cu beneficiarii, în valoare eligibilă de cca. 25 miliarde euro, din care fondurile UE reprezintă cca. 19,6 miliarde euro. Contribuţia UE aferentă contractelor semnate, în raport cu alocarea UE 2007-2013 este de aproximativ 102%. (…) Plăţile totale către beneficiari (pre-finanţări şi rambursări), cu excepţia rambursării de TVA, s-au ridicat la suma de aproximativ 9,13 miliarde euro. Din această valoare, contribuţia UE a însumat cca. 8,15 miliarde euro, respectiv 42,35% din alocarea 2007-2013′, informează MFE.

 

Sursa: Agerpres

Read more...

Britanicii ne iau studentii

Universităţi private din Marea Britanie încearcă să recruteze studenţi din Europa, din cauza declinului demografic, a declarat un oficial de rang înalt în domeniu, notând că sunt recrutaţi deja numeroşi studenţi din România, atraşi de perspectiva unor viitoare angajări.

Directorul Biroului pentru Acces Egal (OFA), Les Ebdon, a declarat că “este evident că va exista o încercare de a recruta mai mult din UE”, în contextul în care limita impusă asupra locurilor umează să fie anulată anul viitor.

“Având în vedere declinul demografic din această ţară, universităţile se vor uita pe piaţa UE, unde este un număr mare de studenţi, mulţi absolvenţi din UE dându-şi de asemenea seama că oportunităţile de angajare sunt mai bune în această ţară”, a subliniat Ebdon, în pofida faptului că instituţiile se tem că aceştia nu vor putea să restituie împrumuturile acordate.

“În pofida faptului că această cotă nu a fost anulată, putem să observăm că furnizorii privaţi recrutează deja şi raportează un număr important de studenţi din România”, a adăugat directorul OFA.

Un număr de universităţi, ca cea din Bristol, Imperial College London sau cea din Manchester efectuează deja recrutări în România, dar şi în Bulgaria.

sursa: mediafax.ro

Read more...

Marko Bela, avertisment dur:Cetateni de rangul doi!

Senatorul UDMR Marko Bela, a lansat un avertisment dur către politicienii români, spunând că maghiarii din România nu reuşesc însă să se folosească de toate drepturile legale pe care le au, întrucât se simt cetățeni de rangul doi.

Întrebat de ce a sugerat că maghiarii se simt cetățeni de rangul doi, mai ales că România este dată ca exemplu în Europa pentru că respectă drepturile minorităților, Marko Bela a afirmat că la Universitatea de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș (UMF) există o împotrivire enormă față de încercarea maghiarilor să înființeze, în cadrul facultății, niște departamente în limba maghiară.

Cu toate acestea, deși la UMF se predă în limba maghiară, senatorul Marko Bela a spus că unele cadre universitare ar avea nevoie de anumite structuri de decizie, iar partea română se opune. Din acest motiv, profesorii maghiari care lucrează la UMF se simt cetățeni de rangul doi, potrivit politicianului.

Mai mult decât atât, Marko Bela crede și faptul că situața aceasta se răsfrânge asupra întregii comunități, lucru care îi face pe respectivii cetățeni români de origine maghiară să se simtă cetățeni de rangul doi. Problema, în opinia senatorului, provine din faptul că maghiarii nu reușesc nici în acest moment să se folosească de toate drepturile pe care le au din punct de vedere legal.

Preluare: digi24

Read more...

Nu poți intra în SUA cu telefonul descarcat

SUA introduc noi măsuri de siguranță pe aeroporturi! Autorităţile americane au anunţat că nu vor mai permite pasagerilor să ia cu ei la bordul avioanelor care pleacă de pe unele aeroporturi cu destinaţia SUA telefoane mobile şi alte dispozitive electronice care nu sunt încărcate.

Noua măsură face parte din deciziile luate de Administraţia americană pentru Securitatea Transporturilor (U.S. Transportation Security Administration -TSA) pentru sporirea securităţii pe aeroporturi în urma avertismentelor privind riscul crescut al unor atentate ale reţelei teroriste al-Qaida împotriva avioanelor civile.

În consecinţă, agenţii de securitate de pe aeroporturile din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa ar putea să solicite pasagerilor să pornească dispozitivele electronice pe care le au asupra lor, cum ar fi telefoanele mobile (inclusiv smartphone-urile) şi laptopurile, iar dacă vor constata că bateriile lor sunt descărcate, atunci aceste aparate nu vor mai fi primite la bordul avioanelor care au ca destinaţie un aeroport de pe teritoriul Statelor Unite. Măsura este motivată de faptul că astfel de aparate pot fi transformate în dispozitive explozive. 

Potrivit unor oficiali americani din domeniul securităţii, TSA a indicat de asemenea agenţilor de securitate de pe aeroporturi să verifice foarte atent încălţămintea pasagerilor.

sursa: agerpres

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686