Items filtered by date: Monday, 14 July 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Separatistii prorusi au luat prizonieri 4 militari

Patru dintre membrii echipajului avionului ucrainean de transport militar An-26 doborât luni au fost luaţi prizonieri de combatanţi separatişti, informează serviciul de presă al autoproclamatei republici populare Lugansk.

‘Patru dintre membrii echipajului au fost făcuţi prizonieri’, a anunţat serviciul de presă al autoproclamatei republici. Acesta a precizat că în acest moment ‘prizonierii se află în oraşul Krasnodon şi sunt anchetaţi’. Nu s-a precizat care este starea prizonierilor.

Anterior, acelaşi serviciu de presă anunţa că forţele separatiste au doborât un avion de transport al armatei ucrainene în zona localităţii Izvarino, care a căzut apoi în zona satului Doljano-Nikolski.

La rândul său, consilierul ministrului de interne al Ucrainei, Anton Gheraşenko, a confirmat că în zona desfăşurării operaţiunii armate a fost doborât un avion An-26, iar doi piloţi au reuşit să se catapulteze.

Mai târziu, serviciul de presă al preşedinţiei Ucrainei a anunţat că ministrul ucrainean al apărării i-a raportat preşedintelui Poroşenko faptul că echipajul avionului doborât a luat legătura cu Statul Major.

În comunicatul publicat pe site-ul preşedintelui Poroşenko se spune că în prezent are loc o operaţiune de căutare şi salvare, pentru a aduce echipajul avionului de transport al Forţelor Aeriene ale Ucrainei pe teritoriul controlat de militarii ucraineni.

Agerpres

Read more...

COMUNICAT DE PRESA

Alba Iulia, 14 iulie 2014

 

 

– INCUBATOR DE AFACERI -

Campanie de informare și publicitate

 

Asociaţia Pakiv Romania în parteneriat cu CENTRUL EUROPEAN DE INTEGRARE AL ROMILOR a demarat, începând cu luna iunie 2014, prima campanie de informare și publicitate dintr-o serie de patru campanii prevăzute în cadrul proiectului”Incubator de afaceri pentru șomeri și persoane în căutarea unui loc de muncă din mediul rural din Regiunea Centru”. Activitățile primei campanii – INCUBATOR DE AFACERI - se adresează șomerilor, persoanelor ocupate în agricultura de subzistență și persoanelor inactive cu domiciliul în comunități rurale din județul Sibiu, Regiunea Centru și se desfășoară până la sfârșitul lunii august.

Proiectul, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013,  Axa prioritară 5, ”Promovarea măsurilor active de ocupare”, va fi implementat pe o perioadă de 16 luni și își propune să contribuie la combaterea șomajului și inactivității în rândul șomerilor și al persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din mediul rural, din Regiunea Centru.

În cadrul proiectului ”Incubator de afaceri pentru șomeri și persoane în căutarea unui loc de muncă din mediul rural din Regiunea Centru” vor fi furnizate servicii integrate de informare, consiliere și de formare profesională în mediul rural, pentru cel puțin 545 de persoane. Programele de formare profesională vizează calificarea a 480 dintre viitorii beneficiari ai proiectului în domenii non-agricole, iar 5 dintre absolvenții acestor programe vor fi susținuți și asistați timp de 6 luni să-și înființeze și să demareze mici afaceri.

 

Informaţii suplimentare:

Anca Maria Enache

Expert monitorizare

Asociaţia Pakiv România

Telefon: 0258811170                                       

Web: www.pakiv.ro,                  

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.                     

Read more...

Basescu: Pentru prima data, o sa fac publice inregistrarile discutiilor cu Ponta

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că pentru prima dată va face publică înregistrarea discuţiei cu premierul şi ministrul Finanţelor, după ce Victor Ponta a spus că s-au certat, iar tonul şefului statului la adresa Ioanei Petrescu a fost ”bădărănesc”.

Întrebat dacă au fost discuţii aprinse, preşedintele Băsescu a răspuns: ”Cred că am să fac altceva, o să fie prima dată când fac publice înregistrările discuţiillor, să vedem cine minte”.

Preşedintele Traian Băsescu ar putea ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea CAS, a declarat premierul Victor Ponta, spunând că discuţia de la Cotroceni nu a avut niciun sens, deoarece şeful statului a vrut să facă doar propagandă politică şi a avut un "ton bădărănesc" la adresa ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu.

Întrebat care a fost tonul discuţiei, şeful Guvernului a răspuns: "Un ton destul de bădărănesc la adresa doamnei Petrescu. Poate aflaţi de la preşedinte că studiile de la Harvard sunt nimic pe lângă studiile domniei sale".

 "Ne-am certat !", a declarat anterior, agenţiei MEDIAFAX, premierul Victor Ponta, după discuţia cu preşedintele Traian Băsescu pe tema reducerii CAS.

Surse oficiale declaraseră că preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta nu au ajuns la o concluzie pe tema reducerii CAS, după discuţiile de la Palatul Cotroceni, cei doi nestabilind nimic după această discuţie.

Read more...

COMUNICAT DE PRESA

Alba Iulia, 14 Iulie 2014

 

Campanii de informare în cadrul proiectului

”Caravana ocupării în satele din regiunile Centru, Nord Est și Sud Est” 

 

 Asociaţia Pakiv Romania în parteneriat cu SC Technical Training SRL București și Eco Tech Srl Italia, desfășoară în perioada iunie - septembrie 2014, campania de informare și conștientizare – CARAVANA OCUPĂRII -, în mediul rural din regiunile Centru, Nord-Est și Sud-Est, cu scopul de a stimula participarea membrilor comunităților rurale la activitățile derulate prin proiectul ”Caravana ocupării în satele din regiunile Centru, Nord Est și Sud Est”.

Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 18 luni și își propune să contribuie la creșterea oportunităților de ocupare pentru șomerii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, persoanele ocupate în agricultura de subzistență și persoanele inactive din zonele rurale, din regiunile Centru, Nord Est și Sud Est. 

În cadrul proiectului ”Caravana ocupării în satele din regiunile Centru, Nord Est și Sud Est” vor fi furnizate servicii integrate de informare, consiliere și de formare profesională în mediul rural pentru cel puțin 1000 de persoane. Programele de formare profesională vizează calificarea a 875 dintre viitorii beneficiari ai proiectului în ocupații non agricole. După finalizarea programelor de formare, 15 antreprenori, selectați dintre absolvenții care au obținut certificate de calificare, vor fi susținuți și asistați să-și înființeze mici afaceri în domenii non agricole, contribuind astfel la relaxarea dependenței față de agricultura de subzistență și la creșterea calității vieții în mediu rural.

La activitățile de informare și conștientizare ale proiectului sunt invitați să participe atât potențialii beneficiari ai proiectului: șomeri, persoane ocupate în agricultura de subzistență, persoane inactive, cât și reprezentanții autorităților  publice locale și centrale, reprezentanții societății civile, reprezentanții mediului de afaceri, reprezentanții mediului academic și universitar, mass media locală și centrală și alți actori relevanți care sunt implicați sau doresc să se implice în reducerea șomajului și creșterea calității vieții în mediul rural.

Informaţii suplimentare:

Anca Maria Enache

Expert evaluator

Asociaţia Pakiv România

Telefon: 0258811170                                   

Web: www.pakiv.ro,               

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read more...

Mircea Basescu trimis in judecata

Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost trimiși în judecată de procurorii DNA.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

BĂSESCU MIRCEA, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență;
CĂPĂȚÎNĂ MARIAN ADRIAN, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la infracțiunea de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis inculpatului Băsescu Mircea suma de 250.000 de euro, prin intermediul inculpatului Căpățînă Marian Adrian, în schimbul promisiunii inculpatului Băsescu Mircea că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză.
Inculpatul Băsescu Mircea a lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților și poate obține o situație favorabilă pentru tatăl denunțătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro inculpatului Căpățînă Marian Adrian în același scop.
Intervalul de timp în care denunțătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpățînă Marian Adrian este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunțătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond).
Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător inculpatului Căpățînă Marian Adrian, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro.
Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, inculpatul Căpățînă Marian Adrian și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiți de la denunțător. 
După pronunțarea hotărârii de condamnare din data de 22.02.2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de inculpatul Băsescu Mircea, denunțătorul și membrii familiei sale au pretins restituirea banilor dați inculpaților.
În acest sens, până la data de 26.02.2012, inculpatul Băsescu Mircea a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către inculpatul Căpățînă Marian Adrian.
Deși cei doi inculpați au restituit o parte din banii primiți, aceștia l-au asigurat în continuare pe denunțător că vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influenței în vederea obținerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova.
La 28.02.2012, la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrată cererea de strămutare a cauzei de la Curtea de Apel Craiova, cerere formulată de către tatăl denunțătorului. La termenul din 21.03.2012 s-a respins cererea de suspendare a judecării cauzei și s-a acordat un nou termen, la 25.04.2012. La acest din urmă termen s-a dispus respingerea cererii de strămutare.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpaților Băsescu Mircea și Căpățînă Marian Adrian.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Read more...

8 tineri iranieni condamnati la inchisoare pentru activitatea de pe Facebook

Opt tineri iranieni acuzaţi că au desfăşurat activităţi împotriva regimului pe Facebook au fost condamnaţi de Tribunalul revoluţionar la pedepse cu închisoarea cuprinse între 11 şi 21 de ani, a anunţat, luni, presa iraniană.

Cei opt tineri, a căror identitate nu a fost dezvăluită, au fost condamnaţi la închisoare pentru “activităţi împotriva securităţii naţionale, propagandă împotriva regimului, insulte la adresa valorilor religioase şi liderilor iranieni”, potrivit presei, care nu prezintă detalii privind aceste activităţi.

Cei opt tineri condamnaţi provin din oraşele Yazd, Chiraz, Abadan, Kerman şi Teheran. Ei pot contesta decizia tribunalului revoluţionar.

Reţelele sociale, în special Facebook şi Twitter, sunt interzise în Iran.

Preşedintele iranian Hassan Rohani, moderat, ales în iunie 2013, susţine o mai mare libertate în plan cultural şi social, dar se confruntă cu opoziţia autorităţii judiciare, controlată de conservatori, care critică frecvent poziţiile considerate prea liberale ale Guvernului de la Teheran.

La sfârşitul lunii mai, site-ul de opoziţie Kaleme a anunţat că opt tineri au fost condamnaţi la pedepse cu închisoare cuprinse între 7 şi 20 de ani pentru activităţi împotriva regimului, pe Facebook.

Mediafax

Read more...

Operatiune fara precedent: Pachebotul Costa Concordia readus la suprafata

Operaţiunea fără precedent de ranfluare a pachebotului Costa Concordia, al cărui naufragiu pe Insula Giglio, în Toscana, s-a soldat cu 32 de morţi în 2012, a început luni, aşa cum era prevăzut, şi urmează să dureze cel puţin până în weekend.

Coordonatorul acestei operaţiuni, efectuate pentru prima dată pentru un vapor de această mărime, sud-africanul Nick Sloane, s-a declarat “un pic emoţionat” în faţa câtorva jurnalişti, după care şi-a reluat postul în sala de control, de unde va superviza întreaga operaţiune.

Aceasta constă în injectarea de aer în cele aproximativ 30 de chesoane din jurul epavei, care are o lungime de aproximativ 300 de metri şi aproximativ 115.000 de tone, pentru ca aceasta să se ridice cel puţin doi metri. Odată adusă la plutire, nava va fi tractată aproximativ 30 de metri în larg, la est de insulă, şi poziţionată cu ajutorul a 36 de cabluri de oţel şi 56 de lanţuri, a anunţat luni proprietarul navei Costa Crociere.

“Este o operaţiune foarte complexă”, a recunoscut duminică, în faţa presei, Franco Gabrielli, care conduce Agenţia italiană pentru Protecţie Civilă, supervizorul operaţiunii.

De reuşita acesteia depinde plecarea gigantului către portul Genova, în nord, unde va fi dezmembrat, la doi ani şi jumătate de la naufragiu.

Mediafax

Read more...

Alba: 21 microbuze şcolare noi pentru elevi

Ca urmare a demersurilor prefectului Gheorghe Feneşer la Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice s-a soluţionat favorabil problema transportului şcolar pentru elevii din comunităţile rurale îndepărtate de unităţile de învăţământ la care sunt arondaţi, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Judeţului Alba.

În prima etapă, care se va desfăşura în perioada iulie-septembrie a.c., vor fi repartizate un număr de 12 microbuze şcolare 16 + 1 locuri, unităţilor administrativ teritoriale: Arieşeni, Bucium, Ceru-Băcăinţi, Ciugud, Lupşa, Noşlac, Râmeţ, Sântimbru, Săsciori, Şibot, Vidra, Vinţu de Jos.

În cadrul următoarei etape, care se va desfăşura în perioada octombrie – decembrie a.c vor fi repartizate un număr de 9 microbuze şcolare, către următoarele unităţi administrativ teritoriale: Albac, Bistra, Fărău, Galda de Jos, Mogoş, Poşaga, Scărişoara, Şugag, Valea Lungă.

„ Sunt extrem de mulţumit, că am reuşit să soluţionăm favorabil problema transportului şcolar al elevilor. Suntem conştienţi cu toţi, cât de greu le este acestor copii din localităţile rurale îndepărtate şi ce eforturi considerabile fac părinţii acestora pentru a-i trimite la şcoală. Sper ca prin demersul nostru să venim în sprijinul real al acestor micuţi, care vor beneficia acum de condiţii de transport sigure şi moderne către unităţile şcolare la care învaţă” a precizat prefectul Gheorghe Feneşer. 

Read more...

Cetateni romani, repatriati din Fasia Gaza

Un grup format din 84 de cetăţeni români şi membrii lor de familie a fost repatriat, la cerere, la data 14 iulie 2014, din Fâșia Gaza şi va ajunge în România în cursul acestei zile.

La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a dispus efectuarea misiunilor de evacuare a grupului de cetăţeni cu două aeronave de transport, de tip C 130 Hercules şi C 27 J Spartan, din dotarea Forţelor Aeriene Române, care au executat zboruri pe traseul Bucureşti Otopeni – Aeroportul Internaţional “Queen Alia” din Amman, Iordania şi retur.

Grupul de cetăţeni români şi familiile acestora au fost preluaţi din Fâşia Gaza, prin punctul de trecere a frontiere Erez (Israel) şi a fost escortat până la Amman, tranzitând teritoriul israelian şi iordanian prin punctul de trecere a frontierei Allenby/ King Hussein Bridge (Iordania), potrivit comunicatului MAE.

Din Amman, grupul a fost îmbarcat cu destinaţia Bucureşti, fiind asistat, pe întreaga durată a operaţiunii, de echipe consulare formate din personal al misiunilor diplomatice ale României de la Tel Aviv, Ramallah, Amman, respectiv din Centrala MAE, precum şi de personal militar specializat.

MAE precizează că toate costurile întregii operaţiuni de evacuare au fost suportate din bugetul Ministerului Afacerilor Externe.

Misiunile diplomatice ale României din zonă au acordat, de la declanşarea crizei, sprijin şi asistenţă consulară cetăţenilor români şi membrilor familiilor acestora care au solicitat repatrierea. Suplimentar, din Centrala MAE au fost trimise echipe consulare dotate cu mijloace mobile de acordare a asistenţei consulare, mai precizează Ministerul de Externe.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a decis, joi, activarea de urgenţă a Celulei de criză la nivelul MAE pentru acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români din Fâşia Gaza. Totodată, au fost trimise echipe consulare în zonă.

În Fâşia Gaza trăiesc circa 250 de cetăţeni români, în mare parte femei.

Autorităţile române adresează mulţumiri autorităţilor israeliene, palestiniene şi iordaniene, precum şi Oficiului Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare de la Ierusalim pentru întreg sprijinul acordat pe durata operaţiunilor de repatriere.

Mediafax

Read more...

Ponta si Basescu, se intalnesc la Cotroceni

Prim-ministrul Victor Ponta se întâlnește luni, la ora 16,00, la Palatul Cotroceni, cu președintele Traian Băsescu, după cum a anunțat Biroul de presă al Guvernului.

Traian Băsescu declara miercurea trecută că nu va promulga legea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale până când Guvernul nu va indica surse convingătoare de compensare a deficitului, informând că va chema Executivul la consultări.

Șeful statului menționa că, potrivit estimărilor, prin reducerea CAS se va crea un deficit cuprins între 5 și 5,5 miliarde de lei, iar măsura de compensare prin îmbunătățirea colectării de către ANAF nu este suficientă.

Ulterior, Ponta preciza că Guvernul nu va merge la Cotroceni, iar el, ca prim-ministru, nu e persoana potrivită pentru asemenea discuții, întrucât reducerea CAS nu este o măsură a Guvernului, ci o lege adoptată de Parlament.

"Eu am avut întotdeauna și cât voi fi prim-ministru o să am aceeași atitudine: n-a fost niciodată și nu va merge niciodată cât sunt eu prim-ministru Guvernul la Cotroceni. Guvernul e la Piața Victoriei. Dacă vrea domnul președinte să avem tot felul de invitați pe acolo, poate să treacă. Dacă vrea să aibă un dialog cu mine, sigur, mă voi duce, m-am mai dus și cu alte ocazii, nu că m-ar fi ascultat prea mult, dar măcar ca să păstrăm respectul pentru textele constituționale și pentru instituții. Însă, în această situație concretă, dacă vrea să se consulte cu mine, pe tema reducerii CAS, nu se consultă cu persoana potrivită pentru că nu este o măsură a Guvernului, ci este o măsură care tocmai a fost adoptată de Parlamentul României", explica premierul.

El sublinia că legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale va intra în vigoare, indiferent de opoziția președintelui Traian Băsescu.Potrivit Constituției, legea se va întoarce la Parlament și va fi votată, cel mai probabil, în septembrie, adăuga premierul.

AGERPRES

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686