Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Thursday, 26 June 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Ilie Sarbu, declaratie inedita despre Basescu

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, marti, ca presedintele Traian Basescu este precum ”Zeus ajuns in infern”, sustinand ca seful statului ignora Parlamentul in ceea ce priveste participarea la Consiliul European, fiind necesara o analiza a CCR, informeaza Cotidianul.ro.

Sarbu a apreciat drept fireasca sesizarea pe care Victor Ponta a facut-o la Curtea Constitutionala in privinta participarii la Consiliul European.

”In conditiile actuale, mi se pare fireasca. Chiar trebuia sa faca lucrul asta, se decid lucruri extraordinar de importante acum, se aleg presedinti de comisii, de Parlament, inalti reprezentanti, se discuta despre comisarul pe care il va avea Romania, o multime de probleme foarte importante care tin mai mult de Guvern, nu atat de presedinte”, a afirmat Sarbu.

El a sustinut ca in situatia actuala seful statului nu ar avea suficienta credibilitate in fata partenerilor externi.
Intrebat daca in conditiile in care legea spune ca seful statului este cel care participa la reuniunile Consiliului European, Sarbu a raspuns: ”Nu legea, Curtea Constitutionala a spus, nu legea. Legea nu spune lucrul asta”.

”Pe langa asta, presedintele trebuia sa vina la Parlament sa ne informeze, sa ne spuna cu ce probleme se duce, ce negociaza, acolo e o lege pe care o ignora. Nu e prima data cand Basescu ignora Parlamentul, legile. Pentru el nu exista legi, nu exista niciun fel de reguli. Asta l-a si adus in situatia in care e, fiindca s-a bazat foarte mult pe fortele proprii, pe ceea ce reprezinta el, un fel de Zeus, cum il numeau cei din PDL. Ei, uite, ca Zeus a ajuns acuma sa cada in infern. N-as vrea sa traiesc momentele pe care le traieste Basescu acum”, a mai spus Sarbu.

La precizarea ca legea privind colaborarea in domeniul afacerilor europene dintre Parlament si Guvern prevede ca seful statului se poate prezenta in Parlament, dar nu este obligat, Sarbu a replicat: ”Nu, daca va uitati in lege, si asta e modalitatea. Adica nu poti sa pleci din tara fara sa ai acordul forului reprezentativ suprem. Vii si informezi”.
Premierul Victor Ponta a redactat o scrisoare in care il reclama pe presedintele Traian Basescu la Curtea Constitutionala pentru faptul ca nu l-a lasat sa reprezinte Romania la reuniunea Consiliului European din aceasta saptamana, au declarat surse oficiale.

Seful Guvernului cere judecatorilor Curtii sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala generat de faptul ca seful statului isi "aroga atributii si competente" care apartin Guvernului, avand in vedere ca a decis sa reprezinte el Romania la o reuniune a Consiliului European in care problemele de pe agenda ar fi trebuit sustinute de catre Guvern, au aratat sursele citate pentru Mediafax.

 

 

 

Read more...

Aplauze pentru teatrul romanesc de la Roma in Siberia

Si in acest an, „Accademia di Romania in Roma”, gazduieste a VI-a editie a Festivalului de teatru “TeatROmania_emersioni sceniche”, ce se va desfasura in perioada 27-29 iunie, organizat impreuna cu Compania de teatru “Telluris”, “FIRI” (Forumul Intelectualilor Romani din Italia) si sustinut de Institutul Cultural Roman din Bucuresti, informeaza Cotidianul.ro.

Editia din 2014 are scopul de a consolida continuitatea initiativei estivale in Roma, dedicata dialogului intercultural si pluralismului limbajului scenic.

Proiectul s-a nascut in anul 2010 din initiativa comuna a celor doua asociatii culturale din Italia in colaborare cu “Accademia di Romania”, care gazduieste manifestarea in frumoasele sale spatii. Provocarea este aceea de a stimula dialogul italian-roman in ceea ce priveste teatrul ca loc privilegiat de studiu, comparatie si partajare: o posibilitate de intalnire intre companii teatrale, artisti si public care permit aprofundarea cunostintelor reciproce. Nu este vorba doar de a gazdui o serie de spectacole ale teatrelor straine sau din Est, ci de a aduce pe aceeasi scena companii si artisti proveniti din teatre traditionale diverse, capabili sa ofere publicului din Roma evenimente culturale de calitate si relevante pentru compararea criticii cu contemporaneitatea.

Dupa marele succes de anul trecut, propunerea artistica a celei de a patra editii include spectacole care evidentiaza alegeri dramaturgice inovatoare; este cazul piesei “Del sesso della donna come campo di battaglia nella guerra di Bosnia” (“Despre sexul femeii ca un camp de lupta in razboiul din Bosnia”) de Matei Visniec, interpretata de extraordinarele Irina Bodea Radu si Bianca Holobut, de la Teatrul “ I.D. Sirbu” din Petrosani, regia Muriel Manea, o drama despre femei si razboiul din Bosnia. Monologuri si dialoguri se intrepatrund trecand de la citirea lecturilor directe la comunicarea cu publicul. Fluxurile mnemonice si sedimentarile psihice atrag doua portrete de femei, Kate si Dora, care se lupta sa se impace cu starea lor, intr-o forma neobisnuita de terapie.

Schimbare de registru pentru un alt spectacol, “Aspettando Alice” (“Asteptand-o pe Alice”), de si cu Oana Mardare, in regia lui Doru Talos, apartinand companiei independente “Atelier45” din Cluj. Cu aceasta piesa, concentrandu-se pe nevinovatia ludica a copilariei vazuta ca o economie de resurse, se reconfirma caracteristica Festivalului de a da vizibilitate productiilor independente de excelenta ale tinerei generatii a teatrului romanesc.

Noutatea acestui an este spectacolul dedicat copiilor si familiilor, “Ombre nel bosco” (”Umbre in padure”), al companiei “Telluris Associates”, inspirat din lumea de vis a basmelor traditionale ale Europei de Est. Un spectacol fascinant de lumini si umbre, de si cu Tazio Torrini, imagini si regie Letteria Giuffre, in care personajele reale sau imaginare ne vorbesc de o posibila intamplare, in care intuitia si instinctele sunt necesare pentru a descoperi lucrurile adevarate si pentru a deveni gardienii focului de creatie a unei noi si aprofundate cunoasteri ale ciclurilor de viata, moarte si renastere a naturii. O atentie indreptata asupra publicului tanar al Festivalului “teatROmania”, caruia compania “Telluris” isi dedica o mare parte din activitatile sale de formare si de productie.

O alta intalnire cu lumea de basm este reprezentata de spectacolul “Giovinezza senza vecchiaia e vita senza morte” (“Tinerete fara batranete si viata fara de moarte”) in premiera absoluta, de si cu Vlad Scolari, Alice Protto voce, muzica live de Federico Branca Bonelli, spectacol produs de compania “Wasabi Milano”, in colaborare cu “teatROmania_emersioni sceniche”. O poveste unica in cultura romaneasca, prezentata sub forma unui studiu initial – o lectura cu muzica si voci care ne vor permite sa exploram basmul, pentru a intelege sensul sau si pentru a ne cufunda intr-o noua imaginatie fantastica. In acest fel compania “Wasabi” continua calatoria in spatiul de mediere culturala intre Est si Vest, care este cultura romana. In cele din urma, “La favola di un’altra giovinezza” (“Tinerete fara tinerete”, un spectacol genial, regizat si interpretat de Eliana Cantone, castigator al Premiului “Kilowatt” la Festivalul “Visionari 2013”), propune o interactiune intre literatura, film si teatru pornind de la naratiunea lui Mircea Eliade si filmul omonim regizat de Francis Ford Coppola. O poveste neobisnuita si paradoxala, o calatorie intr-un mod ironic si visator pentru a cauta o doua sansa la viata, la o alta tinerete. Un basm al eternei reintoarceri, care analizeaza dimensiunea mistica si metafizica a vietii de zi cu zi. Vocea actritei reda drumul printr-un experiment sonor incepand de la dialect, trecand la melodie, apoi de la incantatie la sunetul pur. Muzica este interpretata live de Elisa Fighera.

„Calatoriile lui Gulliver”, in turneu la Omsk

Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu prezinta sambata, 28 iunie si duminica, 29 iunie, de la ora 19.00, spectacolul „Calatoriile lui Gulliver”. Cele doua reprezentatii vor avea loc la Omsk, in Rusia, in cadrul celei de-a IV-a editii a Festivalului International de Teatru “Academia”.

„Calatoriile lui Gulliver” este un proiect cultural demarat in parteneriat cu Festivalul International de la Edinburgh si finantat cu sprijin de la Administratia Fondului Cultural National. Acesta este cel de-al optulea spectacol montat de Silviu Purcarete alaturi de actorii Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu si una dintre cele mai compacte productii ale acestuia. Seria de exercitii scenice coordonate de Silviu Purcarete isi propune o abordare inedita a romanului lui Swift, in care fantezia se intalneste cu o aspra satira politica. Regizorul a facut o lectura fidela a textului, utilizand insa imagistica baroca proprie stilului sau. Avand ca suport o partitura originala semnata de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru „Vocile din Cimitirul Vesel”, productia lui Silviu Purcarete reuneste aspecte sociale si culturale ale lumii din jurul nostru.
Productia Teatrului National din Sibiu a fost desemnata drept cel mai bun spectacol al anului, in cadrul celei de-a XXI-a editii a “Galei Premiilor UNITER”. Pe langa cele cinci reprezentatii speciale ale spectacolului de pe scena “King’s Theatre” din Edinburgh in perioada 17 – 20 august 2012, actorii sibieni au mai prezentat acest spectacol, in data de 13 martie 2013, pe scena Teatrului “Powszechny” din Łódź, orasul gazda al “Festivalului International de Piese Placute si Neplacute” din Polonia.

Presa britanica lauda spectacolul actorilor sibieni. Publicatia „The Daily Telegraph” a acordat cinci stele spectacolului, iar „Scotsman” si „The Herald” cate patru stele, pentru abordarea inovativa a romanului lui Jonathan Swift.

Criticul Dominic Cavendish noteaza in articolul sau, din 20 august 2012, din „The Daily Telegraph” ca „Fara a fi dramatica, in orice caz, aceasta versiune este mai mult fantasmagorica, as spune chiar pesimista si trista. Cei care doresc obisnuita fidelitate fata de satira din 1726 a lui Swift trebuie sa o caute in alta parte. Purcarete se inspira si din alte texte ale lui Swift, inclusiv din eseul «A Modest Proposal». Scenele din Lilliput sunt evocate stralucit prin folosirea celor mai simple mijloace – umbre pe ecran alb, ce corespund micilor figuri ale lui Gulliver”.

Sub titlul „The Swift route to success”, Mark Brown, de la „Sunday Herald”, noteaza: „Regizorul Silviu Purcarete este un artist cu o viziune extraordinara. Ultima sa propunere din Festival, o adaptare stralucitoare dupa satira lui Jonathan Swift, nu face decat sa intareasca reputatia regizorului si a companiei sale, Teatrul National «Radu Stanca» din Sibiu. (…) Purcarete reflecta, cu un umor nebun, uimirea lui Gulliver in fata abilitatii cailor de a comunica unii cu altii”.

“The Scotsman” scrie in editia din 20 august: „Au intitulat «Calatoriile lui Gulliver» aceste 80 de minute formidabile si uneori luminoase, atat de aclamate, ale spectacolului lui Silviu Purcarete cu Teatrul «Radu Stanca». (…) acest spectacol puternic, coregrafic se prezinta ca un remarcabil tribut adus de secolul XXI unui scriitor care a anticipat dezgustul de sine al epocii noastre…”.

„Calatoriile lui Gulliver“ a avut premiera pe 26 mai 2012, in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu. „Foarte rar mi-a fost dat sa vad ovatii, aplauze, tropaituri dupa un spectacol care este profund tulburator si care nu se duce in zona teatrului popular”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului National din Sibiu.
Scenografie si light design: Dragos Buhagiar.

Distributia (in ordine alfabetica): Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Tomohiko Kogi, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Muresan, Adrian Neacsu, Eduard Patrascu, Catalin Patru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Natalie Sigg, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Corina Visinescu. Copilul: Alexandru Nicoara.
Organist: Radu Iancu / Teodora Circiumaru.

 

 

 

Read more...

Maior: Presedintele a avut dreptate. Serviciile nu l-au informat privind legatura dintre fratele sau

Seful SRI, George Maior, a declarat, marti, ca a existat o informare a presedintelui Traian Basescu privind activitatile clanului Bercea in octombrie 2009, dar ca seful statului a avut dreptate atunci cand a spus ca nu a fost informat despre legaturile dintre Sandu Anghel si fratele sau, informeaza Mediafax.

Directorul SRI a precizat ca in perioada 2001- 2012 la nivelul Serviciului au fost derulate 8 actiuni informativ-operative referitoare la activitatile de criminalitate organizata ale gruparii Bercea.

Maior a spus ca Traian Basescu a fost informat de SRI pe 29 octombrie 2009 in legatura cu probleme care tin de securitatea nationala privind activitatea clanului Bercea.

George Maior a spus ca acea informare nu a continut aspecte referitoare la relatia lui Bercea cu fratele sefului statului. "Nu a continut acea informatie referitoare la raportul, relatia lui Bercea cu fratele domniei sale. Presedintele, in declaratia de ieri, a avut dreptate cand a spus ca serviciile de informatii nu au abordat aceasta chestiune intr-o informare separata", a spus directorul SRI.

El a mai declarat ca urmarirea clanului s-a referit la activitati precum perceperea de taxe de protectie in diferite judete sau controlarea directa sau prin interpusi a unor operatiuni de evaziune fiscala.

”E o informare transmisa presedintelui Traian Basescu la data de 29 octombrie 2009 cu probleme ce tin de securitatea nationala vizavi de acest clan (Bercea - n.r.) Ca sa evit o intrebare a dumneavoastra, nu a continut acea informare aspecte referitoare la raporturile sau relatiile lui Bercea cu fratele domniei sale”, a spus Maior.

El a precizat ca SRI nu l-a informat pe Basescu despre relatia fratelui sau cu Bercea pentru ca serviciul trecuse deja la faza de sesizare a organelor de urmarire penala.

”Deci presedintele, in declaratia de ieri, a avut dreptate cand a spus ca serviciul sau serviciile de informatii, eu ma refer la serviciul nostru, nu a abordat aceasta chestiune intr-o informare separata. Aceasta este informarea transmisa presedintelui Romaniei la acea data, cu anumite aspecte ce tin de securitatea nationala. De ce? In momentul in care SRI, pe baza activitatilor sale, a trecut la faza de sesizare a organelor de urmarire penala si de cooperare cu acestea, in limitele competentelor sale si ale protocoalelor de cooperare cu diverse structuri ale parchetului, ale DNA , etc, el nu poate transmite beneficiarilor legali informatii legate de aspecte ce tin de aceste dosare”, a spus Maior.

El a aratat ca acesta este un lucru elementar intr-un stat de drept.

Raportul votat marti in unanimitate de catre Comisia SRI, in urma audierii directorului institutiei, George Maior, contine si mentiunea ca, in conditiile initierii si derularii cercetarii de catre organele de urmarire penala, SRI nu mai are posibilitatea legala de a transmite beneficiarilor abilitati in stat documente de informare care sa aiba la baza date obtinute in contextul instrumentarii cauzei.

Potrivit Raportului, SRI e obligat sa respecte confidentialitatea fazei de urmarire penala, fiind practic interzisa diseminarea de date care fac obiectul unui dodar penal asupra carora procurorul este singurul care poate dispune.

 

 

 

Read more...

Ponta: Voi sustine declaratia Parlamentului privind demisia lui Basescu

Premierul Victor Ponta a declarat, marti seara, ca va sustine declaratia Parlamentului prin care i se cere demisia presedintelui Traian Basescu in urma scandalului in care este implicat fratele sau Mircea Basescu, informeaza Agerpres.

Intrebat la intoarcerea din Israel daca mai are rost adoptarea unei asemenea declaratii a Legislativului, in contextul in care presedintele nu ar fi primit informari despre activitatea clanului Anghel, premierul a spus ca va sustine acest demers: "Da, o voi sustine (declaratia-n.r.)!".

Camera Deputatilor si Senatul vor avea miercuri o sedinta comuna in care urmeaza sa adopte o declaratie prin care sa solicite demisia de onoare a presedintelui Traian Basescu, la propunerea presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

 

 

 

Read more...

Economia subterana a ajuns la 30% din PIB. Legislatia este inutila, efectele inexistente

Desi are aproape 27.000 de angajati, Fiscul pare incapabil sa ia urma banilor care se invart in economia neagra. Asa raman in buzunarul interlopilor sume uriase care sunt folosite apoi pentru a cumpara functionari ai statului sau pe cei din sfera puterii, informeaza Stiripesurse.ro.

Activitatea ilicita nu tine de Fisc, ci de sfera penala. Dar Fiscul are de cativa ani un instrument pe care nu-l foloseste: are legislatie pentru controlul averilor.

Nimeni nu-i intreaba insa pe interlopi sau pe bugetarii cu vile si masini de lux cu ce bani si-au ridicat casele sau si-au cumparat bolizii.

Intre timp, in visteria statului ajung tot mai putini bani. In 2013, Guvernul estima ca vor strange la buget 47,3 miliarde de euro, dar suma a ajuns doar la 45 de miliarde de euro, sub media din ultimii cinci ani.

Ca pondere in PIB, acestea nu reprezinta mai mult de 32%, cu 10 puncte procentuale sub media UE. Si asta pentru ca mare parte din taxe raman necolectate. De exemplu, statul strange din TVA doar jumatate din cat ar trebui sa adune, adica 11-12 miliarde de euro pe an cand ar trebui sa stranga 22 de miliarde de euro.

Cat incaseaza statul din taxe

2008: 32,1% din PIB

2009: 31,4% din PIB

2010: 32,2% din PIB

2011: 32,6% din PIB

2012: 32,9% din PIB

2013: 32% din PIB

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Nivelul de colectare al TVA

22 miliarde euro – suma ce ar trebui colectata

11-12 mld euro (58%) – suma colectata

Sursa: PwC

Economia subterana ajunge la 30% din PIB

Economia subterana din Romania este estimata la circa 40 de miliarde de euro. Asta inseamna aproximativ 30% din produsul intern brut.

Statul pierde aproape jumatate din aceasta suma numai din neincasarea taxelor care i se cuvin. Potrivit Consiliului Fiscal, evaziunea din Romania depaseste 18 miliarde de euro, adica 14 la suta din produsul intern brut.

Daca ne uitam la industria alimentara, evaziunea fiscala ajunge la circa 800 de milioane de euro numai in sectorul carnii, a produselor de panificatie si a legumelor si fructelor.

Sume mari se pierd insa si din taxele neplatite de producatorii si comerciantii de alcool si tigari.

Autoritatile descopera tot mai multe infractiuni de evaziune fiscala. In primele 11 luni ale anului trecut, numarul lor era aproape dublu fata de intreg anul 2012.

In aceste conditii, statul recupereaza doar putin peste un sfert din prejudiciile calculate.

Daca autoritatile ar putea aduna la buget toti cei 18 miliarde de euro, ar avea suficienti bani pentru a face autostrazi – s-ar putea construi pana la 4.700 de kilometri de sosea de mare viteza. Mai mult, cu doar un sfert din aceasta suma statul ar putea reabilita intregul sistem de irigatii, astfel incat agricultorii romani sa nu mai depinda de ploi in fiecare an.

 

 

 

Read more...

Simona Halep se califica in turul doi la Wimbledon

  • Published in Sport

Jucatoarea de tenis Simona Halep, cap de serie numarul 3 si locul 3 WTA, s-a calificat, marti, in turul doi la Wimbledon, al treilea turneu de Grand Slam al anului, dupa ce a trecut, cu scorul de 6-2, 6-2, de brazilianca Teliana Pereira (locul 91 WTA), informeaza Mediafax.

Halep a invins-o pe Teliana Pereira (Brazilia), pozitia 88 in ierarhia mondiala, in runda inaugurala, dupa o ora si cinci minute.

In turul doi, Simona Halep o va intalni pe Lesia Turenko (Ucraina), jucatoare venita din calificari si locul 170 WTA, care a trecut, cu scorul de 6-3, 6-0, de Dinah Pfizenmaier (Germania), pozitia 116 in clasamentul mondial.

Halep si Turenko s-au intalnit de trei ori in cariera, de fiecare data victoria revenindu-i sportivei din Romania. Ultima intalnire dintre cele doua a avut loc in 2013, in calificarile de la s-Hertogenbosch, si s-a incheiat cu scorul de 6-3, 6-1.

Pentru calificarea in turul doi la Wimbledon, Simona Halep va primi 70 de puncte WTA si un cec in valoare de 43.000 de lire sterline.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686