Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Saturday, 08 February 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Ziua 1, programul romanilor si cele mai interesante evenimente de la Jocurile Olimpice de Iarna 2014

  • Published in Sport

 

 

 

  Cele mai noi informatii de sambata, de la Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci, in timp real. Se pun pe masa 98 de medalii in cele 16 zile de intreceri.

12:50 S-a incheiat concursul feminin de skiatlon. Timea Sara s-a clasat pe locul 60 din 61 de competitioare cu timpul de 46:43.0. Sportiva noastra a sosit cu o intarziere de 8:09.4 fata de castigatoarea Marit Bjoergen din Norvegia. Podiumul a fost completat de Charlotte Kalla din Suedia si de Heidi Weng de asemenea din Norvegia.

12:00 Timea Sara a luat startul in cursa de schiatlon de 7.5 km liber + 7.5 km clasic. Aceasta are numarul de concurs 60.

11:43 Americanul Sage Kotsenburg este primul campion olimpic la Soci dupa ce a castigat concursul de slopstyle din cadrul intrecerilor de snowboard. Podiumul a fost completat de norvegianul Staale Sandbech (Norvegia) si de canadianul Mark McMorris.

9:40 Astazi se vor castiga patru medalii olimpice.

9:20 Programul de astazi al romanilor:

12.00 - Timea Sara - schi fond - 7,5/7,5 km schiatlon, finala (Centrul Laura)

16:30 - Cornel Dumitru Puchianu - biatlon - 10 km sprint masculin, finala (Centrul Laura)

16.30 - Valentin Creţu - sanie - simplu masculin, manşa 1 şi 2 (Complexul Sanki)

18.30 - Sorin Iulian Pîtea - sărituri cu schiurile - trambulina normală, calificări (Arena Russki Gorki)

Detalii JO Sochi 2014

  Sunt prezenti in jur de 2.900 de sportivi in 15 discipline. Costul acestor Jocuri atinge 35 de miliarde de euro, o suma echivalenta cu costul combinat al tuturor editiilor de iarna ale Olimpiadei de pana acum. Este cea mai scumpa Olimpiada de Iarna din Istorie.
  Canada, Norvegia si SUA sunt considerate principalele favorite in topul medaliilor. Romania nu are in plan nici o medalie si are cucerit una singura in toata istoria participarilor la JO de iarna. Insa, PricewaterhouseCoopers  a estimat ca SUA va lua locul 1 cu 35 de medalii, Germania va fi pe doi cu 26, iar Russiava fi a treia cu 25.
  In 1968, la Grenoble, tara noastra reusea singura medalie din istorie la o Olimpiada de Iarna, un bronz prin Ion Panțuru și Nicolae Neagoe la bob 2. In 2014, cel mai ambitios scop este cel al Evei Tofalvo, o clasare in top 10 la biatlon, "daca va prinde o zi buna".
  Rusia organizeaza primele Jocuri dupa cele boicotate din 1980 de la Moscova. Sportivii rusi se afla sub presiune sa obtine performate mai mari, dupa un loc jenant 11 de la Vanvouver, in 2010.
  Rusii au chletuit aproape un miliard de euro pe sporturile de iarna dupa ce au castigat organizarea acum sapte ani, bani investiti in sportivi. Atentia rusilor la fi la hochei, unde nu au mai castigat un aur de pe vremea URSS-ului, chiar daca in 1992 o echipa unificata a luat medalia suprema. Popularul patinator  Evgeni Plushenko se afla in fata unui dificil test pentru a lua o medalie.

Sochi 2014 in cifre:


36 - costul in miliarde de euro cheltuiti pentru organizare, mai mult decat cele 21 de editii anterioare ale Olimpiadelor de iarna adunate.
64.000 - distanta in kilometri pe care a calatorit torta olimpica in cel mai lung drum an sau din istorie.
531 - greutatea in grame a unei medalii, fiecare fiind confectionata din 525g de argit si sase grame de aur.
98 - numarul de medalii care se vor acorda in 15 discipline.
24 - numarul de sportivi romani, mai putin cu patru fata de JO 2010.
Sursa: onlinesport.ro

 

 

 

Read more...

AJOFM Alba informează agenţii economici, persoanele fizice şi juridice cu privire la obligaţiile pe care le au, în conformitate cu legislaţia în vigoare

  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba informează agenţii economici, persoane fizice şi juridice care angajează personal în vederea desfăşurării activităţii, că în conformitate cu prevederile: Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare; Normele Metodologice din 20 februarie 2002 de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin H.G 174/2002, cu modificările şi completările ulterioare, au următoarele obligaţii:
     - Angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii pentru ocuparea forţei de muncă, în căror rază îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora.
     - Angajatorii au obligaţia să comunice AJOFM , ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost comunicate potrivit prevederilor legale deja existente, în termen de o zi de la data ocupării acestora, în condiţiile legii.
  Prin locuri de muncă vacante, se înţelege locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou create.
  Comunicarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante se va face pe suport de hârtie sau  e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  Necomunicarea lunarã a locurilor de muncă vacante constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei.

  Amenzile contravenţionale pot fi aplicate si persoanelor juridice. Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se realizeazã de organele de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
  Pe de alta parte, agenţii economici care anunţă la AJOFM  locurile vacante beneficiază gratuit de serviciile de mediere a muncii, respectiv preselecţia candidaţilor corespunzător cerinţelor locurilor de muncă oferite şi în concordanţă cu pregătirea, aptitudinile, experienţa şi cu interesele acestora.

Read more...

Un scandal iscat intre patru bărbaţi din Bucerdea Grânoasă s-a soldat cu doi înjunghiaţi. Principalul suspect cercetat pentru tentativă de omor calificat

  Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu poliţiştii din Blaj şi din comuna Bucerdea Grânoasă, au continuat cercetările în legătură cu evenimentul produs la data de 6 februarie, în jurul orelor 16,20, la o locuinţă din comuna Bucerdea Grânoasă,  în urma căruia două persoane au ajuns la spital prezentând mai multe plăgi înjunghiate.
  Urmare a cercetărilor efectuate în cauză şi a concluziilor formulate de către medicul legist din cadrul Serviciului de Medicină Legală Alba, care a stabilit faptul că victima R.M.., de 35 de ani, din Bucerdea Grânoasă, prezintă plagă înjunghiată abdominală de natura celor care pun în primejdie viaţa iar R.D., de 35 de ani, din aceeaşi comună, prezintă plagă tăiată parietal dreapta şi mai multe plăgi tăiate la nivelul toracelui şi membrelor superioare, cele din urmă având caracteristicile unor leziuni de apărare, vineri, 7 februarie, dosarul penal întocmit în cauză a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, pentru efectuarea de cercetări faţă de principalul suspect, D.I., de 28 de ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor calificat.
  Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a dispus începerea urmăririi penale faţă de suspectul D.I. pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor calificat, luând faţă de acesta măsura preventivă a reţinerii pentru o perioadă de 24 ore, sesizând totodată instanţa competentă, cu propunerea de arestare preventivă.
  Tribunalul Alba a admis propunerea Parchetului şi a dispus faţă de suspectul D.I. măsura arestării preventive, pentru o perioadă de 30 de zile.
  Acesta a fost depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

  Vă reamintim că joi, 6 februarie, în jurul orei 16.52, Politia municipiului Blaj a fost sesizată prin 112, cu privire la faptul că la o locuinţă din localitatea Bucerdea Grânoasă, între 4 bărbaţi, s-a produs un scandal spontan în urma căruia doi au suferit leziuni corporale.
  Din primele cercetări efectuate de poliţiştii deplasaţi la faţa locului a rezultat faptul că între D.I., de 28 de ani, din comuna Bucerdea Grânoasă, pe de o parte şi R.I., de 62 de ani, R.D., de 35 de ani şi R.M., de 35 de ani, pe de altă parte, pe fondul consumului de alcool, s-a produs un conflict spontan, ultimii 3 lovindu-l cu pumnii şi picioarele pe D.I.
D.I. a ripostat şi s-a înarmat cu două cuţite pe care le-a găsit pe o masă din încăpere, cu ajutorul cărora a cauzat leziuni la doi dintre agresorii săi.
  R.D. şi R.M. au fost transportaţi la spitalul din Blaj unde le-au fost acordate îngrijiri medicale şi unde au fost diagnosticați, primul cu plăgi tăiate la nivelul braţului stâng şi şoc hemoragic iar cel de-al doilea cu plagă înjunghiată abdominală penetrantă în regiunea supraombilicală, ambii rămânând internaţi în spital.

Read more...

Misterul Stelei Polare

  In urma cercetarilor efectuate, astronomii au descoperit ca Polaris, cunoscuta drept Steaua Nordului sau Steaua Polara, a devenit mai stralucitoare, informeaza Realitatea.net.
  Astronomii spun ca steaua a devenit dintr-o data mai luminoasa dupa doua decade de reglare a intensitatii luminoase, insa nu se cunoaste motivatia.
  O echipa de cercetatori condusa de Scott Engle de la Universitatea Villanova din Pennsylvania, a comparat masuratorile actuale ale lui Polaris cu cele efectuate de Ptolemeu in 137 d.Hr si astronomul persan Al-Sufi in 964 d.Hr, dar si cu altele, relateaza ziare.com, citand Daily Mail.
  Dupa analizarea fluctuatiilor stelei pe parcursul a mai multor ani, luand in calcul inregistrarile istorice, dar si datele furnizate de telescopul spatial Hubble, echipa a constatat ca Steaua nordului este de 2,5 ori mai stralucitoare astazi decat in timpul lui Ptolemeu.
  "Daca aceste schimbari sunt reale, atunci ele contrazic teoriile actuale ale evolutiei stelare, dar inca nu se stie ce anume determina aceasta schimbare si cat timp va dura", a spus astronomul Villanova Edward Guinan.
Sursa: corectnews.com

Read more...

Roşia Montană la ceas aniversar. 1883 de ani de atestare documentară a celei mai vechi localităţi miniere din România

  Joi, 6 februarie 2014, a avut loc evenimentul Timp și timpuri la Roșia Montană, organizat de către Fundația Pro Munții Apuseni în colaborare cu Fundația Culturală Roșia Montană cu ocazia celei de-a patra ediții a Zilei Roșiei Montane.
Evenimentul a avut loc pentru prima dată în orașul Câmpeni la Restaurant Rivaly, începând cu ora 17.00. Scopul acestei întâlniri a constat în promovarea patrimoniului unic de la Roșia Montană atât din punct de vedere natural cât și din punct de vedere antropic.
  Cei prezenți s-au bucurat de proiecția unor filme-documentar dar și de expoziția de fotografii rare, din timpuri străvechi ale Roșiei Montane. 
  În cadrul sesiunii de comunicări, prof. emerit dr. Ioan PISO, prof. univ. dr. Pompei COCEAN, Zeno CORNEA, președinte Alburnus Maior, Eugen DAVID, vicepreședinte Fundația Culturală Roșia Montană, ec. Emil CULDA, prof. univ. Dumitra COSTEA au discutat despre cei 2000 de ani de istorie minieră.
  Pe lângă discursurile susținute de invitații noștri, domnul ing. geolog Aurel Sîntimbrean, a avut lansarea celei de-a III-a ediții a cărții ”Aurul și argintul Roșiei Montane” alături de locuitorii Țării Moților.
  Cel mai emoționant moment al serii a fost participarea celor doi moți care au ajuns primii la locul accidentului aviatic din Munții Apuseni. Mesajul transmis de Trif Gheorghe și Todea Argentin în fața întregii săli a fost: "Vrem sa trăim curat în Munții Apuseni. În pace! Fără cianură!" fiind aplaudați minute în șir în semn de respect pentru gestul de omenie al celor doi. 
  Punctul culminant al evenimentului a fost marcat de semnarea listei de susținere pentru includerea sitului minier Roșia Montană în lista patrimoniului mondial.
  Pe această cale, organizatorii mulțumesc invitaților care au luat cuvântul precum și locuitorilor Țării Moților pentru participarea în număr mare la această frumoasă acțiune.
  În încheiere, următoarele versuri “În Munții noștri, cei mai din Apus, Tu ne-ai fost de-a pururi mărturie, Aici în tine Dumnezeu a pus De la început atâta veșnicie [...]Alburnus Maior, Roșie Montană, De tine ne legăm cu jurământ, Cât vom trăi în Țara transilvană să ne rămâi și leagăn și mormânt!” scrise de poetul Nicoară Nicolae-Horia sunt semnificative pentru ziua de 6 februarie 2014  - 1883 ani de atestare documentară.

Read more...

Specialiştii consultanti ai Camerei Agricole judetene Alba, continua seria intalnirilor cu fermierii din localitatile judetului Alba

   Sunt supuse atentiei reglementari importante cu privire la ecoconditionalitate, bunele conditii agricole si de mediu, depozitarea pesticidelor si directivele privind nitratii., adaptarea la schimbarile climatice , noutati legislative din domeniul agricol  .
  Informatiile sunt de un real folos, deoarece nerespectarea de catre agricultori  a  normelor  de ecoconditionalitate  poate duce  la reducerea platilor sau excluderea de la plata, pentru unul sau mai multi ani,  functie de gravitatea sau persistenta  nerespectatii obligatiei.
  In localitatea Sugag, agricultorii si-au format un obicei foarte bun, ca in fiecare duminica dupa slujba de la biserica sa se adune in fata primariei si sa vorbeasca cu autoritatile locale despre problemele  care  îi frământă .
   Recent specialistul consultant al  camerei agricole  ing  Popa Frasina   in colaborare  cu reprezentantii  administratiei publice : primarul localitatii d-nul Jinar Constantin, viceprimarul d-nul Vasile Ghiorghioiu   precum si  presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine “Valea Frumoasei “  d-nul Vasile Cernat  au organizat  o intalnire  cu agricultorii  din zona .
   S-au prezentat informaţii  despre  normele  pe care  acestia  trebuie  sa  le respecte  pentru a evita sanctiunile la plata subventiilor,  precum si alte noutati din domeniul agricol.
  Pentru fermierii din zona montata si nu numai, exploatarea rationala a pajistilor pemanente se face prin asigurarea unui nivel minim de pasunat de 0,3 UVM/ha sau prin cosirea o data pe an si curatirea acestora de vegetatia nedorita.  Toti agricultorii care exploateaza pajisti permanente vor tine evidenta intr-un registrul special care trebuie completat la zi
   In vederea prevenirii contaminarii apelor cu nitrati, agricultorii trebuie sa respecte pe toata suprafata exploatatiei cerinte minime pentru utilizarea ingrasamintelor si pesticidelor pastrand  distanta de fertilizare  si  depozitare a ingrasamintelor fata de sursele de apa  potabila, iar  in apropierea statiilor de captare a apei potabile nu va fi folosit nici un tip de fertilizant la o distanta mai mica de 100 m. 
   O mai veche nemultumire a  crescatorilor de animale din zona  este acea  ca intampina  greutati  in valorificarea   productiei  in ce priveste  piata de desfacere  si  preturile  scazute   desi produsele obtinute de ei sunt de calitate superioara.
  De asemenea  si-au prezentat  autoritatilor dorinta  de a avea un laborator  pentru analiza laptelui in vederea respectarii  pentru viitor a cerintelor de calitate a laptelui .
  Este necesar  ca drumurile de acces  ale turmelor de animale   către păşuni să fie bine  stabilite , limitate şi corespunzătoare  din punct de vedere  al traficabilităţii pentru că acestea sunt utilizate şi pentru traficul utilajelor şi a vehiculelor  agricole   necesare în fermă. Astfel de intalniri au avut loc  si in  alte localitati din judet conform programului stabilit si comunicat .
 
        Graficul întălnirilor cu   fermierii din  judeţul ALBA
Perioada : 10 -16  februarie  2014
 
Nr. crt    
Camera Agricola Judeteana  Alba (CAJ)  / Centrul Local    
Specialist/ consultant   
Data    
Locatia

1.    CAJ Alba / Ocna Mureş    Gherasim Simona     Luni ,10.02, ora 10                Primaria  Unirea
2.    CAJ Alba    Rus  Mircea
Paltineanu Ileana     Marti 11.02, ora 13    Primaria  Pianu de Sus
3.    CAJ Alba    Oancea Dana
Popa Ioan     Miercuri ,12.02, ora 9,30     Primaria Berghin
4.    CAJ Alba/  Crăciunel    Cristea   Iovuţa     Miercuri , 12.02, ora 10    Primaria Valea Lunga
5.    CAJ Alba    Dragut Ovidiu
Oancea Dana     Joi, 13.02 ora 11    Primaria  Aiud 
6.    CAJ Alba    Rus  Mircea
Paltineanu Ileana    Joi, 13.02 ora 12    Primaria   Vintu de Jos 
7.    CAJ Alba /Teiuş     Opruta Ilie     Joi, 13.02 ora 12    Cabana  Râmeţ
8.    CAJ Alba    Oancea Dana
Dragut Ovidiu    
Joi, 13.02, ora 17                          
Primaria  Cricau
9.    CAJ Alba /Şona     Anghel Gheorghe    Vineri ,14.02 ,ora 10    Primaria Sona

10.    CAJ Alba /Sebes     Popa Frasina     Duminica,  16.02. 2014, ora 12     Primaria  Daia Româna

Read more...

15 martie: prima ediţie a competiţiei atletice "Alba Iulia City Race"

  • Published in Sport

  Consiliul Județean Alba, Primăria Alba Iulia si Asociația nonprofit Sport La Orice Vârstă organizează, sâmbătă - 15 martie 2014, prima ediție a competiției atletice „ALBA IULIA CITY RACE”, eveniment sportiv ce combină alergarea pe șosea cu alergarea pe teren variat, în capitala istorică a României.
  Competiția aliniază la start cei mai valoroși atleți ai României, recunoscuți la nivel european și mondial, alături de care sunt așteptați și un număr însemnat de atleți amatori din toată țara.
  Probele din cadrul competiției au fost gândite astfel încât să fie atractive pentru un număr cât mai mare de iubitori ai mișcării în aer liber, indiferent de categoria de vârstă, sex și nivel de pregătire fizică:
-    SEMIMARATON -  pe distanța de 21 km, cu o diferență de nivel de 700 m,
-    CROS – pe distanța de 10 km, cu o diferență de nivel de 300 m,
-    KIDS RACE – destinată copiilor, pe distanța de 2,6 km, se va desfășura în interiorul șanțurilor cetății Alba Carolina.
  Promotorul principal și imaginea evenimentului sportiv este Ana Maria BRÂNZĂ, declarată cea mai bună spadasină din lume în anul 2013, multiplă medaliată olimpică și mondială, care va și concura în proba de semimaraton. De menționat că week-endul trecut sportiva româncă a câștigat etapa de Cupă Mondială la scrimă desfășurată la Budapesta.

  Startul acestei prime ediții a „ALBA IULIA CITY RACE” va avea loc sâmbătă, 15 martie, la ora 10.00, în Piața Cetății din Alba Iulia și va alinia circa 500 de sportivi. Printre ei se vor afla și o serie dintre atleții de top ai țării noastre, care și-au confirmat deja prezența:
- la masculin:
-    Ionuț Zincă, medaliat la Campionatele Mondiale și Europene de Alergare Montană, ocupant al locului secund în ierarhia mondială a momentului;
-    Andrei Ștefana, câștigător al probei de semimaraton din cadrul Maratonului Internațional București;
-    Ștefan Lupulescu, campionul național în proba de maraton;
-    Tamas Bogya, legitimat la CS Unirea Alba Iulia, triplu câștigător al Maratonului Apuseni.
- la feminin:
-    Denisa Dragomir, dublă campioană europeană de junioare la alergare montană;
-    Gianina Tănase, multiplă câștigătoare de crosuri și maratoane montane;
-    Alina Boholțan, Ana Rodean și Andra Ologu, atletele albaiulience, multiple medaliate naționale în probele de alergare atât pe șosea cât și în teren variat.
  De asemenea este așteptat să „dinamizeze” competiția și Marius Ionescu, cel mai bun alergător de maraton al României, primul atlet român calificat în această probă la Jocurile Olimpice de la Londra după o pauză  de peste 40 ani, care acum se află în cantonament de pregătire în Kenya.
  Deși competiția se află la prima ediție există deja pe lista participanților și 3 atleți din alte țări.
  Este important de subliniat  faptul că în proba “KIDS RACE”, cursa destinată copiilor, organizatorii  vor asigura tricouri și medalii doar pentru primii 200 de înscriși .  De aceea, îi rugăm pe părinții și profesorii copiilor interesați de alergare, să se înscrie on-line, pe site-ul competiției http://albaiulia.cityrace.ro/, cât mai repede.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686