Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Items filtered by date: Thursday, 27 February 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Meteo: Primavara vine cu mai multe vesti rele - prognoza pana in mai

Meteorologii au realizat o prognoza meteo pentru urmatoarele trei luni, care vine atat cu vesti bune, cat si cu vesti rele. Daca in aprile va fi mai cald decat in mod normal in unele zone, lunile aprilie si mai vin cu temperaturi destul de scazute.

Martie

Vremea va fi normala pentru prima luna de primavara, cu temperaturi apropiate de media multianuala de 3 grade Celsius. Exceptie vor face zonele din sud-estul, sudul si vestul tarii, unde valorile termice vor fi mai ridicate.

De asemenea, va ploua mai mult decat in mod normal in aproape toata tara, precipitatiile depasind media normala de 35 de litri pe metru patrat. In schimb, cantitatea de precipitatii din sud-estul tarii se va incadra in limitele obisnuite.

Aprilie

Temperaturile vor fi normale pentru aceasta perioada, in jurul valorii medii de 9 grade Celsius, in afara de regiunile sudice ale tarii, unde va fi ceva mai frig.

In plus, ploile vor fi mai insemnate cantitativ decat ar trebui, media multianuala fiind de 51 de litri pe metru patrat. Exceptie fac arii restranse din sud si est, unde precipitatiile nu vor depasi media.

Mai

Ultima luna de primavara va fi destul de racoroasa, cu valori sub cele obisnuie, respectiv de 14 grade in medie, in majoritatea regiunilor tarii. Totusi, temperaturile se vor apropia de cele normale in sud-estul si vestul teritoriului.

In ceea ce priveste ploile, ele vor fi normale pentru aceasta perioada in aproape toata tara, cu o medie multianuala de 75 de litru pe metru patrat.

Read more...

Victorie la scor cu ultima clasată din campionat pentru CSU Alba Iulia

  • Published in Sport

 

 

 

 

Victorie la scor cu ultima clasată din campionat pentru CSU Alba Iulia. Echipa universitară a învins miercuri după-amiază, scor 108-30 (22-6, 30-6, 25-6, 31-12), pe teren propriu, pe SCM CSȘ Craiova, într-o partidă care a contat pentru etapa a XXII-a a Ligii Naționale de baschet feminin, Divizia A. Partida a fost controlată autoritar de gazde de la un capăt la celălalt, echipa adversă, formată în mare parte din junioare românce, nereușind să pună niciun fel de probleme pe parcursul celor 40 de minute de joc.

CSU început în forță încă din start, luând rapid avantaj imens pe tabelă, după primele patru minute scorul indicând 11-0, pentru ca la sfârșitul primului sfert diferența pe tabelă să fie de 16 puncte. Cel mai dezechilibrat sfert a fost cel de-al doilea, încheiat cu scorul de 30-6, la pauza mare jocul fiind practic încheiat. Ultimele două perioade de meci au decurs de aceiași manieră, în final avantajul universitarelor fiind de peste 70 de puncte. În această partidă, antrenorul Miroslav Popov a decis să acorde fiecărei jucătoare o medie de 18-20 de minute pe teren, în ultimul sfert fiind introduse și junioarele Mihaela Gherman și Andreea Beldian, care au reușit să și marcheze. De remarcat este faptul că atât în disputa tur, cât și în retur, CSU a reușit în partida cu craiovencele să depășească limita de 100 de puncte. Astfel, dacă astăzi scorul a indicat 108-30, în manșa disputată în luna noiembrie a anului precedent în Sala Ion Constantinescu din Craiova, universitarele s-au impus cu 103-53.

Cu acest succes CSU ajunge la cea de-a 20-a victorie în campionat din 22 de partide disputate și își păstrează poziția secundă în clasament, în timp ce trupa din Oltenia râmâne ”lanterna roșie” a campionatului, cu doar un meci câștigat și 20 pierdute.

Următoarea confruntare pentru universitare va avea loc pe data de 8 martie, în deplasare, cu CSBT Alexandria.

Statistică CSU Alba Iulia: Chastity Reed - 18 puncte, 3 recuperări și o pasă decisivă, Larisa Toma - 14 puncte, 4 recuperări și 7 pase decisive, Ildiko Nagy - 14 puncte, 5 recuperări și 2 pase decisive, Marina Mandic - 12 puncte, 5 recuperări și 3 pase decisive, Breanna Salley - 11 puncte, 4 recuperări și 6 pase decisive, Sasa Cadjo - 9 puncte, 3 recuperări și 2 pase decisive, Alexandra Uiuiu - 7 puncte, 2 recuperări și 5 pase decisive, Annemarie Părău - 7 puncte, o recuperare și 4 pase decisive, Khadijah Whittington - 5 puncte, 9 recuperări și 3 pase decisive, Mihaela Gherman - 4 puncte și 4 pase decisive, Tiffany Brown - 4 puncte și o recuperare și Andreea Beldian - 3 puncte și o recuperare.

Declarații:

Miroslav Popov, antrenor CSU Alba Iulia: A fost practic un antrenament astăzi, mă bucur că a jucat toată lumea și nu au existat probleme, accidentări, pentru că uneori astfel de meciuri pot lăsa urmări. Cred că fetele și-au făcut datoria în fața unei formații mult mai slabe, care joacă cu multe junioare. Plusul de experiență a făcut diferența și cred că este bine că am jucat și acest meci, am transpirat puțin, ne păstrăm concentrarea și cam asta ar fi. Le-am dat acum o pauză de odihnă de 4 zile fetelor, pentru că apoi ne așteaptă o perioadă dificilă, cu o deplasare la Alexandria, partidă pe care ne dorim să o câștigăm, urmată de Final Four-ul Ligii Europei Centrale, unde vrem să facem o figură cât mai frumoasă.

Mihaela Gherman, fundaș CSU Alba Iulia: Mă bucur că a fost un meci ușor și că am intrat și noi, junioarele, în teren, timp de un sfert. Contează mult pentru mine că am jucat un nou meci la echipa mare, mă ajută să capăt încredere și experiență, iar faptul că am reușit să marchez e un plus și un mare motiv de bucurie.

Andreea Beldian, fundaș CSU Alba Iulia: A fost un meci bun, am reușit o victorie la care toata lumea se aștepta din moment ce avem o echipa mai bună valoric, cu jucătoare mai experimentate. M-am simțit bine să fiu din nou pe banca de rezerve după accidentare. De asemenea, mă bucur că am avut șansa să joc și că am înscris primele mele puncte din sezonul acesta.

CSU Alba Iulia

 

 

 

 

Read more...

Parteneriat intre CJ Alba și structurile reprezentative ale tinerilor din județul Alba

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, domnul Florin ROMAN a avut astăzi o nouă întâlnire cu reprezentanții Consiliului Județean Alba al Elevilor și cu cei ai Ligii Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918”. Întâlnirea, la care au participat și responsabilii cu acțiunile dedicate tinerilor, din cadrul aparatului de specialitate al CJ Alba, a avut ca scop punerea la punct a unui parteneriat și stabilirea unor acțiuni clare de cooperare între cele trei entități.

Tinerii ne-au propus proiecte foarte interesante și o să căutăm să-i sprijinim cât de mult posibil în realizarea lor. Fie că este vorba de promovarea și popularizarea acestor proiecte, sau de o implicare mai directă în realizarea lor, avem dorința de a-i sprijini pe acești tineri în activitatea lor și mă bucur că am reușit să stabilim un dialog constructiv.

Mi-a reținut atenția, în mod deosebit, un proiect al Ligii Studenților intitulat Universitatea de vară a elevilor, care le oferă șansa elevilor din clasele terminale de liceu de a experimenta viața de student, ajutându-i să se orienteze către o facultate și către o carieră. Toate proiectele propuse vizează voluntariatul, implicarea, participarea civică și cred că îi vor ajuta foarte mult pe tinerii din județul Alba să se integreze și să se adapteze la viața societății.

De asemenea, le-am promis celor de la Consiliul Școlar al Elevilor din Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” că o să-i sprijin în găsirea unui spațiu pentru consiliul lor, un spațiu în care să se poată întâlni și să-și poată discuta proiectele.” – a spus domnul Florin Roman, Vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

 

Astfel de întâlniri între conducerea CJ alba și structurile reprezentative ale tinerilor din județul Alba vor deveni periodice, urmând ca parteneriatul dintre aceste entități să fie formalizat și într-o formă scrisă.

Read more...

Continuă bucuria de a dărui cărţi cu ajutorul Bibliobusului Consiliului judeţean Alba

 

 

 

Proiectul Consiliului Județean Alba, desfășurat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, de a aduce cartea cât mai aproape de public, cu ajutorul Bibliobusului – biblioteca mobilă a Consiliului Județean Alba - continuă și în această săptămână.

După Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Ighiu și Școala Gimnazială  cu clasele I-VIII Câlnic, astăzi magia cărților a ajuns la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din Alba Iulia, situat pe strada Libertății.  Peste 50 de pensionari au avut astfel ocazia de a-și alege o carte și de a socializa în spațiul bibliotecii mobile. La mare căutare au fost poezile lui Mihai Eminescu, romanele, dar și literatura pentru copii.

„Mă bucur că proiectul nostru este apreciat de toate categoriile de public, dovedind că dragostea pentru frumos nu cunoaște vârstă. Vom continua acest tip de acțiuni și vom face astfel încât Bibliobusul să fie prezent cât mai des în rândul publicului, fie că este vorba de lecturi publice, de manifestări culturale mai ample sau doar de acțiuni prin care cartea ajunge și în zonele mai îndepărtate ale județului.” -  a spus domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Proiectul Bibliobusului a luat naștere în urma parteneriatului existent între județul Alba și Departamentul La Manche din Franța, vehiculul fiind donat cu titlu gratuit de partenerii francezi, în anul 2011.

Bibliobusul este utilizat, în principal, pe trei axe: bibliotecă mobilă; vehicul educațional; vehicul de animație culturală, fiind implicat în programele și acțiunile culturale ale Consiliului Județean Alba.

 

 

 

Read more...

Cetăţean bulgar depistat la volanul unui autovehicul cu permisul de conducere suspendat din anul 2009

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Alba, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit în trafic, ieri, 26.02.2014, pe DN 1, un autovehicul condus de MILEN K., cetăţean bulgar, cu domiciliul în Bulgaria.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că permisul de conducere al acestuia figura ca fiind suspendat din data de 27.03.2009.

Faţă de conducătorul auto s-au întocmit acte procedurale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată ” , faptă prevăzută și pedepsită de art. 335, alin. 2 din noul Cod Penal.

 

 

 

Read more...

"Uniunea Social Democrată Alba şi-a propus să câştige alegerile europarlamentare şi prezidenţiale”

"Uniunea Social Democrată Alba şi-a propus să câştige alegerile europarlamentare şi prezidenţiale” a declarat deputatul Ioan Dîrzu, preşedinte PSD Alba

Liderii PSD, UNPR şi PC din Alba au semnat astăzi la sediul organizaţiei judeţene a PSD Alba protocolul local de formare a noii Uniuni Social Democrate. Pe rând, deputatul Ioan Dîrzu, preşedintele PSD Alba, Ionel Nicolae, preşedintele UNPR Alba şi Nicolae Daniel Nariţa, preşedintele PC Alba, au subliniat nevoia de stabilitate la nivelul guvernului şi de respectare a promisiunilor făcute în cadrul USL.

„Regretăm ieşirea PNL de la Guvernare. Am promis românilor şi cetăţenilor din Alba că vom face o Uniune pentru România, dar din păcate calculele politice ale liderilor liberali şi obsesia pentru funcţii au fost mai importante decât nevoia de stabilitate a ţării. Cu un Guvern susţinut atât de puternic în Parlament puteam spera la măsuri concrete şi reformele necesare pentru construirea unei Românii moderne. Demersul nostru continuă şi împreună cu premierul Victor Ponta, cele trei partide care formează astăzi USD, vor permite României să îşi continue parcursul economic excelent din ultima perioadă.” a declarat preşedintele PSD, Ioan Dîrzu.

Liderii USD au subliniat faptul că cele trei partide vor face opoziţie la actualul regim local PDL-PNL care trădează valorile Uniunii Social Liberale şi promisiunile cu care liberalii au câştigat funcţiile de primari şi de parlamentari. USD Alba a invitat de asemenea pe toţi liberalii care cred în continuare în valorile USL să se alăture formaţiunilor lor pentru a oferi judeţului Alba dezvoltarea economică şi investiţiile de care are nevoie.

Deputatul PSD, Ioan Dîrzu, a completat: „Liberalii din Alba sunt printre principalii responsabili ai ruperii Uniunii şi trădării promisiunilor făcute românilor. Au trădat încă de la alegerile locale prin non-combatul din acele alegeri şi au continuat minciunile printr-o alianţă nefirească cu PDL pentru funcţii efemere. USD Alba este adevărata opoziţie din Alba şi îi invităm pe toţi cetăţenii din Alba, care vor ca în judeţul nostru să se întâmple altceva să vină să ne susţină pentru că avem nevoie de sprijinul lor împotriva mafiei locale transpartnice coordonate de aceste două formaţiuni politice PDL şi PNL ”.

Read more...

Peste 100.000 de locuri de muncă create de Guvernul condus de premierul Victor Ponta

Comisia Europeană a revizuit în sus creşterea economică a României estimată pentru anul 2014 de la 2,1% la 2,3%. Schimbarea vine ca urmare a rezultatelor economice excelente înregistrate de România anul trecut, ţara noastră având cea mai importantă creştere din Uniunea Europeană şi un ultim trimestru cu o creştere de 3,5%.

            Această dezvoltare economică s-a tradus şi în efecte concrete în viaţa românilor prin crearea a peste 100.000 noi locuri de muncă şi o creştere a producţiei industriale cu 7% în 2013. Stabilitatea asigurată de Guvernul Ponta a permis ţării noastre să aibă cea mai mică inflaţie după Revoluţie, de doar 1,06%, în ianuarie 2014, şi să crească de aproape patru ori gradul de absorbţie a fondurilor europene până la 34%.

            Dacă este să ne reamintim că programele europene au fost oprite din cauza corupţiei PDL şi de faptul că înainte cu doar un an salariile şi pensiile fuseseră tăiate, putem înţelege mai bine rezultatele excelente înregistrate de guvernul actual. Dimensiunea socială a guvernului s-a manifestat şi în măsuri clare precum reducerea TVA la pâine, deblocarea subvenţiilor blocate de PDL, creşterea salariului minim cu 15%, mărirea cuantumului ajutoarelor pentru încălzire pentru familiile vulnerabile sau deschiderea unei bune părţi a spitalelor închise de fosta guvernare.

            „Toate aceste măsuri nu ar fi fost posibile fără stabilitate şi foarte mult profesionalism. Guvernul Ponta şi în general miniştrii PSD şi USD au demonstrat că au fost capabili să ofere măsuri şi soluţii care au permis ţării noastre să obţină creştere economică şi o îmbunătăţire a nivelului de trai. Din păcate multe dintre aceste beneficii nu se resimt încă la nivelul judeţului Alba din cauza unei frăţii transpartnice între PDL şi PNL care au anulat dreptul cetăţenilor din judeţ la o administraţie locală mai bună şi mai bine pregătită” a completat deputatul PSD, Ioan Dîrzu.

            Unul din aspectele solicitate de PSD a fost ca toţi cei implicaţi în administraţie să dea dovadă de respect şi solidaritate faţă de români. Din păcate s-a dovedit că unii lideri liberali, care au fost propulsaţi în diverse funcţii în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară au abuzat de funcţiile lor pentru a încasă nu ilegal, ci imoral, venituri mult peste medie. PSD şi premierul Victor Ponta au putut astăzi să reacţioneze rapid şi au solicitat ca aceştia să returneze primele încasate reiterând propunerea pentru o taxă specială prin care ar fi impozitate salariile mari de la stat, măsură aprobată de FMI, dar respinsă în urmă cu un an de PNL.

Read more...

EXPOZIŢIE UNIREA ALBA IULIA 90 DE ANI: 1924-2014

Cu ocazia începutului primăverii, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale vă dăruiesc un mărţişor prin organizarea expoziţiei prilejuită de aniversarea a 90 de ani de la înfiinţarea clubului sportiv Unirea Alba Iulia. Vor fi prezentate documente, fotografii şi obiecte tridimensionale care ilustrează cele nouă decenii de activitate a clubului sportiv, la acest eveniment fiind expuse şi fotografii din colecţiile particulare Ioan Pleşa, Ioan Străjan, Ioniţă Baciu şi Mircea Cimpoieş.

Vernisajul va avea loc sâmbătă,  1 martie 2014, ora 12.00, la Alba Mall.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 1-31 martie 2014.

Read more...

De la Faţa Luncii la Sorbona: un destin de excepţie!

  • Din tabăra de rromi la Universitatea Sorbona. Povestea performanţei unei tinere românce (Mediafax)
  • A cerşit în Franţa şi acum studiază la Sorbona. Povestea româncei de etnie rromă ce vrea să devină magistrat (Hotnews.ro)
  • Din şatră, la Sorbona (Antena 1)

Sunt doar câteva dintre titlurile materialelor ample realizate în urmă cu un an, la apariţia volumului în limba franceză. Acum, cartea Mândră să fiu rromă de Anina Ciuciu se găseşte în toate librăriile din România. Este povestea unei tinere de etnie rromă care a pornit de la periferia insalubră a Craiovei şi a ajuns peste ani să studieze la Universitatea Sorbona.
Din copilăria petrecută prin taberele de rromi şi până la acceptarea la Sorbona, confesiunea Aninei Ciuciu ne invită să urmărim destinul incredibil al acestei tinere femei hotărâte să-şi depăşească propria condiţie, însă fără să-şi uite originile. O frumoasă lecţie de viaţă, ce speră să schimbe atitudinea faţă de comunitatea rromă.

"Mă numesc Anina, am douăzeci şi doi de ani, ţara mea este Franţa, dar originile mele se află undeva la mai bine de două mii de kilometri de Paris. M-am născut la Craiova, în frigul românesc al lunii ianuarie 1990." – Anina Ciuciu

Anina Ciuciu
s-a născut la Craiova, într-o familie de rromi. În 1999, după multe peripeţii, a ajuns în Franţa, la Bourg-en-Bresse, împreună cu parinţii şi surorile ei. Însă acest parcurs a fost deosebit de dificil: s-au confruntat cu cea mai neagră sărăcie, locuind în condiţii insalubre – în tabere de rromi, într-o cazarmă dezafectată şi câştigându-şi traiul din cerşit. Ajutaţi de o localnică miloasă, apelează la autorităţi şi primesc o locuinţă. De asemenea, li se oferă posibilitatea de a lucra în condiţii decente.

Dornică să înveţe, Anina nu renunţă la şcoală, în ciuda felului în care este tratată acolo de unii copii. Iar eforturile îi sunt răsplătite: obţine bacalaureatul ştiintific, licenţa în Drept şi e acceptată la prestigioasa Universitate Sorbona. Anina e un model de curaj şi determinare: a demonstrat că, prin perseverenţă şi dorinţa de a învăţa, poate să-şi împlinească visul – acela de a fi magistrat şi cetăţean demn al Europei.

"Când treci prin ceea ce am trecut eu, eşti hotărât la culme să reuşeşti. Este singura modalitate prin care poţi să-ţi iei revanşa asupra vieţii. Rromii nu sunt numai persoane care cerşesc sau care trăiesc aşa, hoinărind peste tot. Alcătuiesc o comunitate care are o cultură, o istorie şi trebuie să încerci să-i cunoşti. Nu trebuie să vă fie teamă, trebuie doar să încercaţi să ne înţelegeţi şi să ne dati o şansă." - Anina Ciuciu

Read more...

Adunare Generală la Asociația „Țara Vinului”

Luni, 3 martie, de la ora 11.00, la Crama Apoulon din Bucerdea Vinoasă se va desfășura Adunarea Generală a Asociației „Țara Vinului”, asociație a producătorilor din județul Alba, sprijinită de Consiliului Județean Alba, ce reunește peste 50 de vinificatori și 18 Consilii Locale din județul nostru.

În cadrul ședinței se va discuta activitatea desfășurată de asociație în anul 2013, dar și programul de acțiune al anului 2014, inclusiv participarea la evenimentele organizate de Consiliul Județean Alba și Consiliile Locale membre de pe cuprinsul județului. Totodată, reuniunea este și prilej de întâlnire pentru vinificatori și de dezbatere a problemelor cu care aceștia se confruntă în mod curent.

Asociaţia Ţara Vinului a fost înfiinţată în anul 2007, la iniţiativa Consiliului Judeţean Alba, cu scopul de a promova turismul vitivinicol în judeţul Alba, de a impulsiona dezvoltarea acestui sector şi de a-l integra în reţeaua internaţională a turismului vitivinicol. Astfel s-a reușit și organizarea asociațiilor de vinificatori în cele patru podgorii tradiționale Aiud, Alba-Iulia, Tîrnave și Sebeș- Apold.

Printre obiectivele majore ale asociaţiei se numără promovarea producţiei vinului de calitate, dezvoltarea turismului rural şi al vinului, păstrarea regiunilor vitivinicole tradiţionale, extinderea pieţei şi a cererilor pentru vinurile de calitate tradiţionale, locale, protejarea artei, culturii, valorilor monumentale şi a arhitecturii tradiţionale, împreună cu coordonarea şi reprezentarea intereselor gospodarilor şi meşteşugarilor locali.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686