Items filtered by date: Thursday, 09 January 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Studiu: În lume exista aproape un miliard de fumatori

  Numarul total al persoanelor fumatoare la nivel global este într-o continua crestere, în prezent aproape 1 miliard de oameni având acest obicei.
  Desi fumatul este din ce în ce mai putin popular în multe zone ale lumii, numarul total al fumatorilor este într-o continua crestere, se arata într-un studiu realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea din Washington, Statele Unite ale Americii, publicat în JAMA, scrie Mediafax.
  În anul 2012, 967 de milioane de oameni fumau în fiecare zi, în comparatie cu 721 de milioane în 1980, arata datele colectate din 187 de tari.
  Numarul mare de fumatori are legatura cu cresterea demografica, au declarat cercetatorii pentru publicatia JAMA. Astfel, numarul crescut al persoanelor care fumeaza este explicabil, întrucât populatia planetei s-a dublat în ultimii 50 de ani, ajungând la sapte miliarde.
  Câteva tari mari, inclusiv Bangladesh, China si Rusia, au înregistraþ în ultimii ani, un numar crescut de fumatori, arata cele mai recente cifre.
  Unele dintre cele mai mari procente ale persoanelor care fumeaza se înregistreaza în tarile dezvoltate, potrivit studiului IHME.
  În prezenþ aproximativ 3 din 10 barbati (31%) si 1 din 20 de femei (6%) fumeaza zilnic, în comparatie cu 4 din 10 barbati (41%) si 1 din 10 femei (10%) în 1980.
  În ceea ce priveste tarile unde se înregistreaza cel mai mare consum de tutun, Timorul de Est se situeaza în fruntea clasamentului, 61% din locuitori fumând în fiecare zi. La polul opus se afla insulele Antigua si Barbuda, unde procentul este de 5%.
  În unele tari, printre care se numara Canada, Islanda, Norvegia si Mexic, locuitorii au reusit sa renunte la tigari sau sa reduca, în mod semnificativ, consumul.
Sursa: realitatea.net

Read more...

Revoluţie pe masa tuturor românilor: se interzice ca PÂINEA să mai conţină E-uri

  Pâinea nu va mai putea conţine niciun fel de coloranţi începând cu 15 ianuarie, potrivit unui Ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), publicat recent în Monitorul Oficial.
  De la mijlocul lunii ianuarie, produsele de panificatie nu mai pot contine coloranti, cu excepţia E 150a-d- zaharuri şi melase caramelizate- la pâinea din malţ.
  Ordinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei a fost publicat în decembrie în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 786 din 16 decembrie 2013, urmand sa intre in vigoare 30 de zile de la publicare, respectiv la 15 ianuarie 2014.
  La data intrarii in vigoare a prezentului ordin, Ordinul ANPC nr. 165/2011, care a intrat in vigoare la 16 septembrie 2011, se abroga. Acest act normativ stabilea ca, incepand din 16 septembrie 2011, painea trebuie sa aiba o cantitate neta de minimum 300 de grame, iar specialitatile de panificatie trebuie sa aiba o cantitate neta de 150 de grame.
  Noile reglementari din Ordinul ANPC nr. 392/2013 prevad ca, de la mijlocul lunii ianuarie 2014, produsele de panificatie pot avea orice gramaj.
  Potrivit noilor reguli, la comercializarea produselor de panificaţie neambalate pe teritoriul României, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile ce vânzare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor:
- denumirea produselor
- denumirea furnizorului
- cantitatea netă/bucată
- preţul de vânzare cu amănuntul exprimat în lei/ bucată
- preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/ kg ;
- ingredientele cu efecte alergene cuprinse
  Informarea se poate face prin înscrierea pe produs, pe un afiş, anunţ sau în orice altă formă- comunicare verbală-, fără risc de confuzie.
  Produsele de panificaţie neambalate sunt scutite de indicarea datei durabilităţii minimale, având în vedere că, prin natura lor, sunt comercializate în 24 de ore de la fabricaţie.
  Produsele de panificaţie ambalate trebuie să prezinte prin etichetare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor:
- denumirea sub care se vinde produsul;
- lista cuprinzând ingredientele;
- cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente conform prevederilor art.8 din anexa nr.1 din HG nr.106/2002 privind etichetarea alimentelor ;
- cantitatea netă ;
- data durabilităţii minimale;
- condiţiile de depozitare sau folosire atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
- denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului înregistrat în Uniunea Europeană;
- locul de origine sau de provenienţă dacă omiterea acestuia ar fi de natură să creeze confuzii în gândirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienţa reală a produsului;
- o menţiune care să permită indicarea lotului;
- ingredientele cu efecte alergene cuprinse in anexa nr. 1f) din HG nr.106/2002 privind informarea consumatorilor;

Sursa: REALITATEA.NET

Read more...

Consilierii de etică şi funcţionarii publici din judeţul Alba vor fi instruiţi în prevenirea corupţiei

  Centrul de Resurse Juridice şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici anunţă lansarea proiectului „ Formare şi dezvoltare pentru asigurarea eticii şi integrităţii în administraţia publică”, cod SMIS 22242 , cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007 -2013, axa 1 – domeniul major de intervenţie 1.3 – Îmbunătăţirea eficacităţii organizaţionale.
  Judeţul Alba face parte din cele 10 unităţi administrativ teritoriale în care va fi implementat proiectul, alături de judeţele Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Ilfov, Teleorman, Vâlcea şi Municipiul Bucureşti, selectate pe baza unei analize a contextului de la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare implicate.
  Valoarea totală eligibilă a proiectului ( fără TVA) este de 1.164.910,70 lei, din care 1.141.612,49 lei – valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European şi 23.298,21 lei – cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.
  Obiectivul general al proiectului: creşterea eficacităţii instituţiilor publice centrale şi locale prin întărirea capacităţii acestora de a răspunde cerinţelor de etică şi integritate în funcţia publică.
  Scopul acestui proiect este de a dezvolta competenţelor manageriale şi abilităţilor funcţionarilor publici cu funcţii de conducere şi a funcţionarilor publici cu atribuţii de consiliere etică, prin formare şi certificare a competenţelor şi a dezvolta de proceduri şi instrumente pentru îmbunătăţirea activităţii consilierilor de etică şi promovarea normelor de etică şi integritate în administraţia publică.
  Grupul ţintă este format din personal din instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale ( Instituţii ale prefectului, Consilii Judeţene, Primării, organisme publice deconcentrate din sectoarele sănătate şi social) din 10 judeţe aflate în următoarele regiuni de dezvoltare: Regiunea Sud-Vest Oltenia, Regiunea Sud-Muntenia, Regiunea Sud-Est, Regiunea Centru, Regiunea Bucureşti-Ilfov, astfel:
-    52 de funcţionari publici cu funcţii de conducere care coordonează personalul cu atribuţii în domeniul eticii şi integrităţii
-    112 funcţionari publici desemnaţi pentru îndeplinirea atribuţiilor de consiliere etică şi monitorizarea respectării normelor de conduită ( consilieri de etică).
Principalele activităţi ale proiectului sunt:
-    furnizarea a 9 cursuri în domeniul prevenirii şi combaterii a corupţiei, conflictelor şi schimbărilor şi certificarea competenţelor dobândite;
-    realizarea unui ghid de bune practici, a unor broşuri cu proceduri/instrumente de lucru utile în activitatea consilierilor de etică şi a unei aplicaţii informatice pentru gestionarea implementării procedurilor disciplinare
-    asistenţă/consultanţă pentru implementarea procedurilor /instrumentelor şi schimbul de bune practici
-    organizarea unei conferinţe la care vor participa experţi europeni
  Proiectul se desfăşoară în perioada 28.10.2013-28.04.2015 şi va avea o durată de 18 luni.

Read more...

Peste 13.000 de autoturisme noi, cumpărate prin programul Rabla în 2013

  Peste 13.000 de autoturisme noi au fost cumpărate anul trecut prin programul Rabla, în cadrul căruia au fost disponibile 23.000 de tichete valorice de câte 6.500 de lei, pentru persoanele fizice şi juridice care au casat automobile mai vechi de 10 ani.
  În total, anul trecut au fost achiziţionate 13.385 de autoturisme noi, cu reducerea de 6.500 de lei oferită prin tichetul Rabla, la casarea unui autovehicul uzat. În cazul a 690 dintre noile autoturisme cumpărate prin Rabla, s-a beneficiat şi de eco-bonusuri, informează Mediafax.
  Din cele 23.000 de tichete Rabla oferite, 20.000 au fost destinate cetăţenilor, iar restul, firmelor şi instituţiilor. Pentru persoanele fizice au fost împărţite colectorilor autorizaţi 17.000 de tichete, distribuite în perioada 19 - 21 iunie 2013, fiind disponibile 45 de zile pentru înscrierea la un dealer autorizat şi utilizarea tichetului. Totodată, din 14 noiembrie, au fost distribuite alte 3.000 de tichete, care trebuiau utilizate până la 20 decembrie.
Sursa: b1.ro

Read more...

Filmele lunii ianuarie la Cinema Dacia din Alba Iulia

  Cinematograful Dacia din Alba Iulia prezintă programul filmelor ce vor rula în luna ianuarie:

10 – 15 ianuarie:  Dansatoarea din umbră – Marea Britanie / Shadow Dancer /1h,41 /N-15 / dramă, thriller
Un membru activ al IRA (Andrea Riseborough) este arestat în timpul unui atentat cu bombă eşuat în metroul londonez. Femeia acceptă să devină informator al serviciului MI5 (reprezentaţi de Clive Owen şi Gillian Anderson), de dragul copilului său minor.
regia: James Marsh
cu: Clive Owen, Andrea Riseborough, Gillian Anderson
ore difuzare: 15; 17,30;  v,s,d: 15; 17,30; 20/ joi inchis/redus ora 15/ pret 6 si 4 lei

17 – 22 ianuarie: Jack şi uriaşii–  SUA /  Jack the Giant Slayer / 1h,40 / AG / aventură, fantastic
    Un conflict străvechi este pe cale să reînceapă atunci când fermierul Jack (Nicholas Hoult) deschide din greşeală un portal prin care uriaşii mitologici pot pătrunde în lumea noastră. Odată ajunse pe pământ, răzbunătoarele creaturi o răpesc pe frumoasa prinţesă Isabelle (Eleanor Tomlinson) şi plănuiesc să cucerească întreaga omenire.
regia: Bryan Singer
cu: Nicholas Hoult, Bill Nighy, Ewan McGregor
ore difuzare: 15; 17,30;  v,s,d: 15; 17,30; 20/ joi inchis/redus ora 15/ pret 6 si 4 lei

24 – 29 ianuarie: Gravity: Misiune în spaţiu  – SUA /Gravity/ 1h,30 /Ap-12 / SF, thriller
Bullock va interpreta rolul lui Dr. Ryan Stone, un medic foarte bine calificat în domeniul bioingineriei aflat la prima sa misiune în spaţiu alături de veteranul astronaut Matt Kowalsky (Clooney).
regia: Alfonso Cuarón
cu: Sandra Bullock, George Clooney
ore difuzare: 15; 17,30;  v,s,d: 15; 17,30; 20/ joi inchis/redus ora 15/ pret 6 si 4 lei

31 – 05 februarie: Man of Steel – SUA, Canada / Man of Steel: Eroul /2h,23 / AP-12 / acţiune, aventură, fantastic, SF
Un băiat descoperă că are puteri extraordinare şi că nu este de pe planeta noastră. Tânărul se aventurează să afle de unde provine şi cu ce misiune a fost trimis aici. Dar trebuie să iasă la iveală eroul din el, ca să salveze lumea de la pieire şi să devină simbolul speranţei pentru întreaga omenire.
regia: Zack Snyder
voci: Henry Cavill, Russell Crowe, Amy Adams
ore difuzare: 15; 17,30;  v,s,d: 15; 17,30; 20/ joi inchis/redus ora 15/ pret 6 si 4 lei

Read more...

Cercetaţi în stare de arest preventiv, pentru tâlhărie

La data de 08.01.2014, Călin Vasile M., de 30 de ani, din comuna Meteş şi  Marin Ionuţ D., de 17 ani, din Zlatna, au fost prezentaţi Judecătoriei Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă, pentru comiterea infracţiunii de  “tâlhărie”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 211, alin. 21, lit. a si c din Codul Penal.

Instanţa de judecată şi-a însuşit propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia şi a emis pe numele majorului mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile iar pe minorului un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 19 zile.

Cei doi inculpaţi au fot depuşi în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

Cercetările sunt continuate.

Informaţii de background:

La data de 07.01.2014, orele 13.10, poliţiştii Postului de Poliţie Meteş au fost sesizaţi de către un bărbat în vârstă de 77 de ani, din localitatea Tăuţi, comuna Meteş, cu privire la faptul că în noaptea precedentă, în jurul orelor 04,00, în timp ce dormea, două persoane au pătruns în locuinţa sa şi după ce l-au imobilizat i-au sustras din buzunarul hainei suma de 300 de lei.

Imediat au fost demarate activităţile de cercetare în vederea identificării suspecţilor de comiterea faptei iar în baza datelor şi informaţiilor exploatate în mod operativ de poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos împreună cu poliţiştii Postului de Poliţie Meteş, în după amiaza zilei de ieri, 07.01.2014, s-a reuşit identificarea principalilor suspecţi.

Aceştia sunt  Călin Vasile M., de 30 de ani, din comuna Meteş şi Marin Ionuţ D., de 17 ani, din Zlatna. În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că, în baza unei înţelegeri prealabile, în noaptea de 06/07.01.2014, cei doi suspecţi s-au deplasat cu trenul, din Pătrângeni în halta Tauţ după care au mers pe jos până la locuinţa izolată a victimei, cu scopul de a-i sustrage banii.

Aceştia au pătruns în locuinţa vârstnicului care dormea şi l-au imobilizat iar din buzunarul unei haine cu care era îmbrăcat, i-au sustras suma de 300 de lei.

Ulterior cei doi suspecţi s-au deplasat în orașul Zlatna unde au cheltuit banii.

Faţă de Călin Vasile M. şi Marin Ionuţ D., poliţiştii au luat măsura reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore.

 

 

Read more...

Cercetat pentru furt, conducere fără permis şi părăsirea locului accidentului

La data de 08.01.2014, ora 13,38, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia au fost sesizați de către reprezentantul unei societăţi comerciale din municipiu, cu privire la faptul că unul dintre angajaţii societăţii a sustras o autoutilitară aparținând societății şi a condus-o pe drumul public, fără a  deţine permis de conducere.

În urma cercetărilor efectuate de poliţişti a rezultat că în seara zilei de   07.01.2014, în jurul orelor 19,00, K.A., de 21 de ani din comuna Unirea, judeţul Alba, angajat ca şi muncitor necalificat la societatea administrată de reclamant, a sustras autoutilitara din curtea societăţii şi a condus-o până în municipiul Aiud de unde s-a întors spre Alba Iulia.

Pe drumul de întoarcere tânărul a fost implicat într-un eveniment rutier minor, soldat cu avarierea uşoară a autoutilitarei la nivelul oglinzii retrovizoare şi al oblonului caroseriei, avarii despre care conducătorul auto susţine că au fost produse în urma coliziunii cu un tir ce era staţionat pe marginea Drumului Naţional 1.

Pe numele lui K.A. au fost întocmite acte premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt, faptă prevăzută și pedepsită de art. 210 Cod Penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere şi părăsirea locului accidentului ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni.

Read more...

Doi tineri din Şibot sunt cercetaţi pentru furt

La data de 08.01.2014, poliţiştii Postului de Poliţie Şibot au reușit identificarea principalilor suspecţi de comiterea unui furt, faptă în legătură cu care poliţia a fost sesizată la data 20.12.2013.

În urma cercetărilor efectuate de poliţişti a rezultat că în data de 18.12.2013, M.C., de 18 ani, din comuna Şibot, împreună cu un minor de 14 ani, din aceeaşi comună, au pătruns în anexa unei locuinţe de unde au sustras un motoferăstrău şi mai multe elemente metalice, bunuri în valoare totală de 350 de lei.

În cadrul activităţilor de cercetare efectuate de poliţişti s-a reuşit identificarea şi recuperarea bunurilor sustrase, acestea fiind restituite păgubitului.

Pe numele celor doi suspecţi au fost întocmite acte premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

 

 

 

Read more...

Suspect de furtul unui telefon, identificat de poliţiştii de investigaţii criminale din Aiud

La data de 08.01.2014, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Aiud, l-au identificat pe principalul suspect de comiterea unui furt de telefon mobil în dauna clientei a unui local public din municipiul Aiud.

Din primele cercetări efectuate de poliţişti a rezultat că în după amiaza zilei de 17.01.2014, o tânără în vârstă de 27 de ani  din Aiud şi-a uitat telefonul mobil, în valoare de cca. 4.200 de lei, pe un scaun dintr-un local public din municipiu.

La foarte scurt timp şi-a dat seama că şi-a uitat telefonul şi s-a întors în local însă nu l-a mai găsit, motiv pentru care a anunţat poliţia.

În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au reuşit să-l identifice pe principalul suspect de comiterea furtului,  G.A.L., de 23 de ani, din municipiul Aiud, de la care s-a reuşit recuperarea telefonului, acesta fiind restituit păgubitei.

Pe numele suspectului au fost întocmite acte premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed