Items filtered by date: Friday, 10 January 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Toate ţigările se scumpesc: Phillip Morris creşte preţurile, după ce BAT le-a majorat săptămâna trecută

  PREŢ ŢIGARI 2014 Compania americană Phillip Morris scumpeşte, din 15 ianuarie, toate ţigările pe care le vinde, cu 0,5 lei. Este cea de-a doua scumpire a ţigărilor din acest acest an, după cea făcută de British American Tobacco, în 3 ianuarie.

Noile preţuri de listă pentru ţigările LM vor fi:

Preţ Marlboro - 14,50, de la 14,00 lei, până în 3 ianuarie

L&M - 13.00 lei, de la 12,50 lei

Parliament - 15,00 lei, de la 14,50 lei

Chesterfield - 12,80 lei, de la 12,30 lei

Virginia Slims -   15,00 lei, de la 14,5 lei

Phillip Morris -   13,50 lei, de la 13,00 lei

  Al treilea mare comerciant de ţigări de pe piaţă, compania Japan Tobacco International, încă nu a mărit preţurile, însă este de aşteptat să o facă în perioada imediat urmtoare. Scumpirile ţigărilor se datorează măririi accizei  la produsele din tutun  cu 67% începand de la 1 ianuarie.
  Astfel, taxa pentru o mie de ţigări a crescut de la 30 de lei la 50 de lei. Totodată, cota taxei ad-valorem aplicată la tigaretele cu filtru a crescut de la 30% la 31%.
Circa 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă accize şi taxe percepute de stat.
Sursa:www.economica.net

Read more...

Mai ai Windows XP pe calculator? Microsoft îți transmite un avertisment

  Deşi mai are mult de lucru până va aduce Windows 8 pe fiecare PC, momentan Microsoft face eforturi semnificative de a vă forţa să nu mai aveţi Windows XP.
  Vă mai aduceţi aminte data la care oficialii Microsoft ne-au spus foarte clar că suportul pentru Windows XP se va încheia? Este aproape imposibil să nu cunoaşteţi pe cineva care foloseşte în continuare sistemul de operare de acum câţiva ani. Ei bine, în curând, gigantul din Redmond va rupe orice legătură cu acea platformă, scrie playtech.ro.
  Data de care trebuie să vă feriţi ca utilizatori Windows XP este 8 aprilie 2014, acela este momentul din care nu va mai exista nici un fel de suport pentru PC-urile cu XP. Mai mult decât atât, de la aceeaşi dată, complet arbitrar, compania condusă de Steve Ballmer a adoptat o atitudine foarte agresivă în ceea ce priveşte securitatea tuturor computerelor vizate de această ruptură. Va înceta să mai ofere pentru descărcare soluţia gratuită de securitate – Microsoft Security Essentials.
  Folosind un limbaj cât se poate de limpede, pe pagina dedicată sfârşitului vieţii pentru Windows XP este postat următorul mesaj pentru utilizatori Windows XP. ,,Microsoft va înceta de asemenea să ofere pentru descărcare Microsoft Security Essentials pentru Windows XP din acea dată."
Sursa:www.realitatea.net

Read more...

Şoferii obligaţi să îşi realizeze ITP-ul în limba engleză

  Şoferii români care circulă pe teritoriul Uniunii Europene sunt nevoiţi să aibă de acum şi un document în limba engleză care să ateste starea tehnică a maşinii.
  Certificatul le este înmânat şoferilor în momentul în care se prezintă la inspecţia tehnică periodică. Noul act a început să fie distribuit abia anul acesta, iar poliţiştii nu îi amendează încă pe cei care nu îl au, potrivit Oradetimis.ro.
  Actul este de fapt un atestat în limba engleză potrivit căruia vehiculul poate circula în siguranţă pe drumurile publice. Documentul este eliberat de service-urile autorizate pentru inspecţiile tehnice periodice şi conţine inclusiv numărul de kilometri pe care îi are maşina în acel moment, scrie Digi24.ro.
  „Conține date de identificare ale autoturismului precum şi codul de tranzacţie şi seria foliei aplicate pe certificatul de înmatriculare. Să spunem că este o confirmare a ceea ce se scrie pe certificatul de înmatriculare", a explicat Adrian Domniţa, inspector tehnic atestat.
  Sancţiuni pentru cei care nu deţin atestatul se vor aplica abia peste doi ani, când se presupune că toţi şoferii ar fi trebuit să-şi reînnoiască inspecţia tehnică a maşinii şi să primească şi documentul cu valoare internaţională.
Sursa:www.realitatea.net

Read more...

Mai mulţi şoferi fără permise de circulaţie au fost depistaţi în trafic de către poliţiştii din judeţ

  Poliţişti din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Sebeş au oprit în trafic, pentru control, în după amiaza zilei de joi, 9 ianuarie, pe raza comunei Săsciori, judeţul Alba, un autoturism, condus de către o persoană de sex bărbătesc care s-a prezentat ca fiind proprietarul autoturismului. Conducătorul auto nu a prezentat documentele personale şi cele ale autovehiculului pentru control, declarând că nu le deţine asupra sa.
  În urma verificărilor efectuate de poliţişti în baza de date a Poliţiei, s-a stabilit că datele de stare civilă ale conducătorului auto nu sunt cele declarate de acesta poliţiştilor, ci aparţin de fapt fratelui acestuia. Astfel, poliţiştii au stabilit că bărbatul se numeşte I.V., de 25 de ani, din comuna Săsciori, judeţul Alba, iar permisul de conducere al acestuia figurează ca fiind anulat.  
  În cauză se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoana al cărui permis de  conducere a fost anulat” , faptă prev. si ped. de art. 86 alin. 2, din O.U.G. 195/ 2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi de „fals privind identitatea”,  faptă prev. şi ped. de art. 293 al. 1 din Codul Penal.

  Tot ieri, poliţiştii rutieri din cadrul Biroului Rutier Alba Iulia au oprit pentru control pe bulevardul Revoluţiei 1989, din Alba Iulia, un autoturism condus de Georgeta F., de 34 de ani, din Alba Iulia.
  În urma verificărilor efectuate poliţiştii au stabilit că aceasta nu poseda permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.
  În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană fără a poseda permis de conducere”,  faptă prev. şi ped. de art. 86 alin.1 , din OUG/195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
                              
  De asemenea, joi în jurul orei 14.30, agenţii Postului de Poliţie Şona, l-au oprit în trafic pe G.M.A., de 24 ani, din comuna Jidvei, jud. Alba, în timp ce conducea pe strada Noua, din comuna Şona, un autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule .
  GMA este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii  de  „conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere” , faptă prevăzută şi pedepsită de art. 86, alin. 1 din O.U.G. 195/2002 Rep.        

Read more...

Retur dramatic în Cupa României la baschet feminin: ICIM Arad-CSU Alba Iulia, sâmbătă de la ora 21.00

  • Published in Sport

  CSU Alba Iulia  va disputa returul sferturilor Cupei României la baschet feminin, contra echipei ICIM Arad. Meciul se va disputa sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 21 în Sala "Victoria" din Arad.
  Vă reamintim că în partida tur a sferturilor Cupei României, jucată marţi, 7 ianuarie la Alba Iulia, CSU a învins pentru prima dată în actualul sezon pe ICIM Arad, echipă imbatabilă atât în campionat cât şi în celelalte competiţii, cu scorul de  77-72.
  Partida va fi transmisă în direct pe postul de televiziune DigiSport 2.

Read more...

Medic veterinar cercetat pentru neglijenţă în serviciu

  În cursul zilei de joi, 9 ianuarie, poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Lopadea Nouă, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că N.A., de 66 de ani, din Aiud, în calitate de medic veterinar, a efectuat în luna decembrie analiza de laborator pentru depistarea ,,trichinei” la o probă de carne de porc prezentată de U.I., din comuna Lopadea Nouă, judeţul Alba, declarând-o ca fiind aptă pentru consum.
  Urmare acestui fapt, U.I. a consumat, împreună cu membrii familiei, printre care şi U. E., R.M. şi R.P., toţi din comuna Lopadea Nouă, carnea provenită din sacrificarea porcului al cărei probă a fost dată spre examinat, iar ulterior, întrucât aceştia s-au simţit rău, s-au prezentat la Spitalul Municipal Aiud, pentru efectuarea de investigaţii medicale de specialitate.
  În urma investigaţiilor medicale efectuate, U.E., R.M. şi R.P. au fost diagnosticaţi cu ,,trichineloză”, fiind transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Alba, pentru tratament de specialitate.
  Faţă de N.A., sunt efectuate cercetări, sub aspectul comiterii infracţiunii de  ,,neglijenţă în serviciu”, faptă  prev. şi ped. de art. 249, alin.1 din Codul Penal.

Read more...

Este oficial: Bianca si Victor divorteaza!

  • Published in Monden

Se zvonea inca din clipa casatoriei celor doi cum ca toate acestea sunt un plan bine pus la punct, plan care sa le aduca celor doi protagonisti, Bianca Dragusanu si Victor Slav, un castig financiar generos. Tot atunci exista zvonul cum ca cei doi vor divorta la inceputul anului 2014, chiar daca Bianca si Victor isi jurau iubire vesnica.

Iata ca adevarul iese incet incet la iveala si se pare ca divortul celor doi este din ce in ce mai aproape. Se pare ca existau o serie de tensiuni intre cei doi inca din clipa nuntii, iar acum divortul este o chestiune de cateva zile.

Totul a plecat de la faptul ca Bianca s-a dus la Paris, unde s-a intalnit pe ascuns cu fostul sau iubit Adrian Cristea. Victor a aflat si s-a hotarat sa ii ceara divortul, acesta renuntand chiar sa mai poarte verigheta.

“Soţia mea a plecat joi seară de acasă, dar nu mi-a spus unde. Nu am ştiut unde pleacă. A zis ceva de nişte prietene, dar nu a spus unde. Eram îngrijorat. Am văzut apoi că a pus nişte poze pe Facebook. Am vorbit apoi pe Wattsap, ne-am trimis nişte poze şi în momentul când am întrebat-o ce face nu mi-a răspuns.

Am sunat-o şi nu mi-a răspuns şi mi-am dat seama că este cu cineva. Îmi doresc o familie unită, liniştită, îmi doresc copii. Se pare că nu putem noi doi. În momentul de faţă, vorbesc despre viitoarea mea fostă soţie. Până la urmă nu contează unde a plecat şi cu cine. Atâta timp cât soţul tău nu ştie de tine timp de patru zile… pentru mine este suficient. Da, eu am să divorţez.

Nu voi vorbi urât despre fosta mea soţie. Mariajul nostru a fost foarte scurt. Eu îmi doresc ca în 2014  toate persoanele implicate în această poveste să reuşească să îşi găsească liniştea şi fericirea lângă cine crede de cuviinţă. Am iubit-o, o iubesc, dar sunt un om lucid.

Nu are relevanţă dacă a fost cu Cristea sau nu. E decizia mea, nu sunt laş… A fost o relaţie frumoasă, cu bune, cu rele. E o femeie specială, foarte frumoasă. I-am spus că vreau să divorţăm, dar nu vreau să dau mai multe detalii. Am vorbit la telefon. I-am spus la telefon că vreau să divorţăm. Nu se putea să afle de la televizor. Contează că eu nu pot să construiesc lucruri cu acest om. Atâta timp cât eu nu mă pot baza pe acest om, decizia firească e să pun punct. Este o decizie sută la sută a mea.

O relaţie are bune şi rele. Relaţia noastră a fost frumoasă, în mare. Doar că au fost obstacole pe care nu le-am putut depăşi. Verigheta am dat-o jos încă de vineri, când ea nu mi-a răspuns la telefon“, a spus Victor Slav despre divorțul de Bianca Drăgușanu pentru emisiunea “La Maruta”.

In cadrul unui interviu acordat de catre Bianca postului de televiziune Antena1, vedeta a explicat de ce relatia nu mai functiona de mult timp.

“Am inceput sa ne separam partial. O saptamana era bine, doua saptamani nu. Si de Craciun au existat tensiuni. In mare parte din vina mea. Au existat reprosuri, regret ce am facut. Imi este groaznic de rusine ca am ajuns sa imi transmit lucruri cu sotul meu prin intermediul televizorului.

Eu o sa ii acord divortul. Daca considera ca sunt un om de nimic, cu care nu poate sa construiasca o casnicie, atunci eu ii acord divortul. Daca crede ca ma iubeste, eu ii mai acord o sansa. Probabil cea mai buna varianta pentru noi este divortul.

Vreau sa mai spun atat. Relatia noastra e toxica, singura solutie e sa luam o pauza. Aceasta pauza, din pacate, inseamna divortul.

Eu nu mi-am inselat sotul. El nu mai locuia cu mine. El locuia cu mine 2 zile si nu stiam unde se duce. Existau perioade in care nu imi raspundea cu zilele la telefon. Imi raspundea dupa o saptamana si imi spunea ca a fost la Sibiu sau la Timisoara. Au fost cateva plecari din astea. Una a fost chiar acum 2 luni, mi-a spus ca a vrut sa se linisteasca.

Relatia nostra a fost compromisa de la inceput. La doua saptamani dupa casnicie a fost un moment. Au existat niste mesaje intre Victor si Anda. Niciunul dintre noi nu am vrut sa dam detalii. Pe mine m-a afectat, casnicia mea a fost afectata. In acele mesaje, le era foarte dor unul de celalalt, desi noi eram casatoriti. Am reactionat impulsiv. Niciunul nu a vrut sa dea apa la moara. Eu am fost foarte afectata.

Din acel moment, relatia dintre noi a inceput sa scartaie. Nu vreau sa imi acuz sotul. Cand am inceput discutia despre aceste mesaje au inceput reposurile. <<Am dat aceste mesaje fiindca si tu ti-ai dat mesaje cu Cristea.>> Nu voi da niciodata in Victor, este sotul meu. Situatia in care sunt ma face sa ma apar. Eu de cand m-am casatorit cu Victor nu i-am gresit cu absolut nimic.

Le era dor unul de celalalt si doreau sa fuga de acasa impreuna. Aceasta relatie s-a defectat la 2 saptamani dupa ce noi ne-am casatorit. Nu am controlat niciodata telefonul sotului meu. In acea zi, ne-am intalnit la cina si pur si simplu am avut un feeling. Am luat telefonul si am gasit mesajele. Le-am fotografiat si mi le-am trimis pe Whatsapp. Am reactionat nervos si i-am cerut divortul. Apoi a urmat episodul cu Morar. Nu i-am scris niciodata lui Adi ca eu vreau sa fug de acasa cu el.” a declarat Bianca.

Sursa: reginele.ro

Read more...

Irina Begu, in ultimul tur al calificarilor pentru Australian Open

  • Published in Sport

Jucatoarea romana de tenis Irina Begu a acces, vineri, in mansa finala a calificarilor pentru tabloul principal de simplu al turneului Australian Open, primul de Mare Slem al anului, care are loc la Melbourne, dupa ce a invins-o in trei seturi, cu 6-3, 1-6, 6-4 pe sarboaica Jovana Jaksic (20 ani, 149 WTA), informeaza Agerpres.

Begu castigase singurul meci direct cu Jaksic de pana acum, in 2010, la turneul ITF de la Podgorica, 7-6 (6), 6-3 in primul tur. 

Irina Begu (23 ani, 129 WTA) si-a asigurat 14.400 dolari australieni si 30 de puncte WTA, iar in meciul decisiv o va infrunta pe americanca Madison Brengle (23 ani, 147 WTA), invingatoare cu 6-3, 6-2 in fata compatrioatei sale Shelby Rogers. 

Alexandra Dulgheru (24 ani, 164) a fost invinsa in turul al doilea al calificarilor de Katerina Siniakova (Cehia, 17 ani, 172 WTA), cu 6-3, 2-6, 6-2, in timp ce Andreea Mitu (22 ani, 178 WTA) a fost intrecuta in aceeasi faza de azera Zarina Dias (20 ani, 163 WTA), cu 5-7, 6-3, 6-0. 

Ambele romance vor primi cecuri de 7.200 dolari australieni si cate 20 de puncte WTA. 

Marius Copil (23 ani, 138 ATP) a fost intrecut in turul al doilea al tabloului preliminar masculin de taiwanezul Yang Tsung-Hua (22 ani, 275 ATP), cu 6-4, 6-4, si s-a ales cu 7.200 dolari australieni si 8 puncte ATP.

Sursa: corectnews.com

Read more...

Ţară, ţară, vrem OSTAŞI! MApN face angajări!

  De curând au fost publicate pe site-ul Direcţiei de Management Resurse Umane din sistemul informatic militar, posturile vacante în armată, care vor participa la concursul de ocupare. Această măsură a fost luată de ministrul Mircea Duşa.
  Sunt disponibile posturi de la nivel de comandant de brigadă până la şef de structură din cadrul Statului Major General.
  Potrivit Direcţiei de Management Resurse Umane, sunt necesare parcurgerea a 3 paşi de către cei care doresc să devină cadre militare active:

Pasul 1 – Recrutare

  Dacă eşti hotărât şi chiar dacă nu eşti hotărât, încă, să urmezi cariera militară, vino la biroul informare-recrutare din judeţul tău (sau din sectorul în care locuieşti, dacă eşti din Bucureşti).
Primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a lua o decizie bine fundamentată, este să TE INFORMEZI. Pune întrebări ofiţerului sau subofiţerului recrutor, citeşte materialele puse la dispoziţie, află tot ceea ce te interesează despre criteriile de recrutare şi întocmirea dosarului de candidat, despre probele de selecţie şi admitere, unităţile de instrucţie sau instituţiile de învăţământ militar şi despre viaţa în mediul militar.
  La rândul său, recrutorul îţi va pune întrebări pentru a vedea dacă îndeplineşti CRITERIILE DE RECRUTARE pentru profesia militară şi pentru ce categorii de personal, anume. Armata recrutează candidaţi pentru profesiile de soldat/gradat profesionist, subofiţer, maistru militar, ofiţer, dar şi pentru a urma cursurile colegiilor militare liceale.
  Apoi, recrutorul te va CONSILIA şi ORIENTA spre acel tip de carieră militară (formă de pregătire), cât şi spre acele arme şi specialităţi militare ce corespund cel mai bine aspiraţiilor, intereselor, preferinţelor tale, dar şi pregătirii, vârstei şi aptitudinilor pe care le ai. De aceea este important să discuţi deschis cu recrutorul şi să păstrezi, în continuare, contactul cu acesta. El este consilierul tău în domeniul carierei militare.
  Dacă îndeplineşti criteriile generale şi specifice de recrutare şi te hotărăşti să îmbrăţişezi profesia militară, vei primi toate îndrumările de care ai nevoie pentru completarea DOSARULUI DE CANDIDAT, cu documentele necesare. În primul rând, trebuie să efectuezi VIZITA MEDICALĂ. Apoi, trebuie să adaugi, în dosar, copii ale actelor de identitate şi de studii, certificatul de cazier judiciar etc. De asemenea, vei completa câteva documente – tip.
  Primul pas spre cariera militară se încheie cu susţinerea unui INTERVIU DE CUNOAŞTERE. Pe parcursul acestuia, recrutorul va verifica, încă o dată, îndeplinirea criteriilor de recrutare, după care veţi purta un dialog ce se va finaliza cu completarea unui chestionar confidenţial şi cu concluziile şi recomandările recrutorului. Fii sincer şi relaxat în timpul acestui dialog, el nu are caracter eliminatoriu. Tot ce mai ai de făcut este să completezi cererea de înscriere pentru instituţia militară de învăţământ aleasă, conform opţiunii tale.
Cât mai curând posibil, recrutorul te va planifica pentru pasul următor – susţinerea probelor de selecţie la centrul zonal de selecţie şi orientare. Între timp, nu ezita să te pregăteşti. Antrenamentele fizice şi exerciţiile de perspicacitate şi de comunicare îţi vor fi de folos.
*Pasul 2 – Selecţie
În această fază, ne vom convinge, împreună, dacă vei putea face faţă cu succes, perioadei de instrucţie/formare profesională, exigenţelor impuse de exercitarea primei funcţii şi solicitărilor mediului militar, în general. Cu alte cuvinte, vom afla dacă ai potenţialul aptitudinal – motivaţional minim necesar pentru profesia militară.
Pentru aceasta, trebuie să te prezinţi la centrul zonal de selecţie şi orientare de care aparţine judeţul în care domiciliezi, la data la care ai fost planificat şi pe care ţi-a comunicat-o recrutorul. Centrele zonale de selecţie şi orientare funcţionează în localităţile Alba Iulia, Breaza şi Câmpulung Moldovenesc.
Durata selecţiei este de 24 de ore (pentru opţiunile: soldat/gradat voluntar şi elev la colegiul militar liceal), sau de 48 de ore (pentru a deveni ofiţer, maistru militar sau subofiţer).
Selecţia constă în parcurgerea următoarelor probe cu caracter eliminatoriu imediat:
PROBE PSIHOLOGICE:test de inteligenţă care evaluează gândirea logică, raţionamentul, capacitatea de a lucra contra timp, memoria, abilităţile numerice şi vederea în spaţiu, vocabularul etc.;chestionar de personalitate pentru evaluarea posibilităţilor tale de adaptare la condiţiile specifice mediului militar;test situaţional – o probă de grup, teoretică şi practică (pentru ofiţeri şi subofiţeri), care evaluează aptitudinile de lider şi capacitatea de a lucra în echipă.
PROBE FIZICE, care constau în:parcurgerea într-un timp determinat a unui traseu utilitar-aplicativ, care conţine 10 subprobe pe un circuit de 90 m lungime, şi care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor tale motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistenţa, forţa), gradul de manifestare a calităţilor motrice combinate, dar şi existenţa unor calităţi psihice, cum sunt tenacitatea şi curajul;probă de rezistenţă pe distanţa de 1000 sau 2000 m, în funcţie de categoria de personal pentru care ai optat şi vârstă.
INTERVIU DE EVALUARE FINALĂ, care vizează capacitatea de exprimare, depistarea defectelor de vorbire, motivaţia, etc.
Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu imediat. Rezultatul după fiecare probă este “Admis” sau “Respins”.
În funcţie de rezultatele obţinute la probele psihologice şi fizice, candidaţii care nu au atins baremele minime necesare, pot solicita continuarea activităţilor de selecţie specifice altor categorii de personal. Pentru aceasta, candidaţii respectivi sunt CONSILIAŢI şi ORIENTAŢI în funcţie de opţiuni, aptitudini şi oferta profesională existentă.
Candidaţii pentru anumite categorii de personal (cum ar fi şoferi, piloţi, scafandri etc.), vor efectua, în plus, o evaluare aptitudinală şi/sau specială(medicală şi/sau psihologică) , dar numai după ce au fost declaraţi -Admis- la toate cele trei probe enumerate mai sus.
Dacă eşti declarat “Inapt” ori “Respins” la evaluarea medicală şi/sau aptitudinală specială, poţi face o altă opţiune, în condiţiile în care metodologia probelor şi rezultatele obţinute la selecţie permit acest lucru.
Dacă ai optat pentru a deveni soldat/gradat voluntar şi ai fost declarat “Admis” la selecţie, vei fi clasificat şi repartizat pe arme/servicii/specialităţi militare în funcţie de opţiunile proprii, rezultatele obţinute, apropierea domiciliului faţă de unitatea militară aleasă, şi numărul de locuri existent.
Înainte de a te prezenta pentru susţinerea probelor de selecţie, ai grijă să fii bine odihnit şi în perfectă stare de sănătate. Dacă nu te simţi în deplină formă fizică şi psihică, declară acest lucru înainte de începerea selecţiei. Pentru motive bine întemeiate, poţi solicita şefului centrului zonal de selecţie şi orientare, neînceperea/întreruperea probelor de selecţie. Ulterior, nu vor fi admise, în nici o situaţie, cererile de repetare a selecţiei. În cazuri excepţionale, dar numai înainte de a fi susţinut, deja, integral sau parţial, probele de selecţie, poţi solicita biroului informare-recrutare replanificarea la selecţie, pentru motive bine întemeiate (medicale, familiale etc).
Prezentarea la centrul zonal de selecţie şi orientare se face până la ora 18, cu o zi înaintea celei în care ai fost planificat pentru susţinerea probelor de selecţie. Ţi se asigură cazare gratuită, iar masa este contracost. Programul zilnic este riguros planificat şi obligatoriu pentru toţi candidaţii.
Trebuie să ai asupra ta: cartea de identitate sau certificatul de naştere (pentru candidaţii care nu au împlinit 14 ani), în original, materiale de igienă individuală, echipament sportiv, instrumente de scris (pix/stilou cu pastă/cerneală albastră sau neagră), contravaloarea hranei. Pentru detalii, nu ezita să pui întrebări recrutorului care te va anunţa în legătură cu data prezentării la selecţie.
Selecţia pentru profesia militară vizează potenţialul aptitudinal al candidaţilor. Noi căutăm tineri şi tinere hotărâţi să reuşească. Nu trebuie să fii sportiv de performanţă sau să frecventezi regulat sălile de fitness, dar trebuie să ai o bună formă fizică şi psihică.
Atâta timp cât te pregăteşti puţin înainte de a te prezenta la selecţie, vei fi capabil(ă) să atingi uşor standardele minime.
Pentru probele psihologice te poţi antrena parcurgând teste de inteligenţă şi perspicacitate pe care le găseşti în orice librărie. În timpul probelor trebuie să fii calm şi atent. Implică-te în rezolvarea sarcinilor, pe parcursul testului situaţional, fii sincer şi rapid în timpul completării chestionarului de personalitate şi dă dovadă de sinceritate, spontaneitate, convingere şi echilibru atunci când participi la interviul de evaluare finală.
Timpul alocat pregătirii pentru probele sportive depinde de cât de mult sport ai făcut pe timpul orelor de educaţie fizică din şcoală şi de stilul tău de viaţă. Pentru a reuşi la aceste probe trebuie să-ţi dezvolţi forţa, echilibrul, viteza, rezistenţa, îndemânarea şi coordonarea motorie. Un minim de antrenament este nu doar binevenit, dar şi necesar.
Încearcă următoarele exerciţii: deplasare în echilibru, deplasare târâş, săritură peste semne (ca la şotron), săritură peste obstacol, peste ladă, săritură în lungime, de pe loc, ridicare şi transport de greutăţi, tracţiuni – pentru băieţi sau flotări – pentru fete, aruncarea mingilor la ţintă, alergare de viteză şi de rezistenţă.
Nu începe să te antrenezi fără o minimă încălzire de 10 minute, care să cuprindă rotaţii ale umerilor şi şoldurilor, întinderi uşoare ale braţelor, picioarelor şi trunchiului, paşi de alergare. Primele antrenamente vor dura 20 – 30 de minute, apoi poţi creşte progresiv durata acestora. Te poţi antrena în sala şcolii în care înveţi sau acasă, în orice parte a zilei, dar niciodată după ce ai mâncat. Cel mai bine este să ai un partener atunci când exersezi. Odihneşte-te suficient, fii atent(ă) la ce mănânci şi bei, iar dacă fumezi, renunţă la fumat.
*Pasul 3 – Admitere
Pentru a deveni cadru militar activ în Ministerul Apărării Naţionale – ofiţer, maistru militar sau subofiţer, trebuie să urmezi o formă de pregătire specifică fiecărei categorii de personal, într-o unitate/instituţie de învăţământ militar. Absolvirea colegiului militar liceal iţi oferă cele mai mari şanse de a fi admis/admisă într-o şcoală militară postliceală sau instituţie militară de învăţământ superior.
Atât la biroul informare-recrutare, cât şi la centrul zonal de selecţie şi orientare, poţi obţine detalii privind instituţiile militare de învăţământ şi concursurile de admitere organizate de acestea.
Probele de concurs sunt stabilite pentru fiecare categorie de personal şi instituţie militară de învăţământ. Gradul de dificultate al probelor este asemănător cu cel de la concursurile pentru admiterea în instituţiile civile de învăţământ. Prin aceste probe vei face dovada că eşti capabil să înţelegi complexitatea şi specificul disciplinelor care îţi vor fi predate în perioada de formare profesională şi să-ţi însuşeşti cunoştinţele şi deprinderile necesare. Probele constau, cel mai adesea, în teste de cunoştinţe sau/şi de specialitate.
Pentru anumite categorii de personal, arme/ specialităţi militare, poţi fi examinat psihotehnic, la prezentarea pentru susţinerea concursului de admitere (de exemplu, pentru arma “Auto”).
Dacă eşti absolvent de liceu şi ai obţinut distincţii la olimpiadele şcolare internaţionale, pe grupe de ţări sau la olimpiadele şcolare naţionale, atunci poţi fi admis în învăţământul militar superior fără a mai participa la concursul de admitere, dar numai la specializări corespunzătoare disciplinelor la care ai fost distins, potrivit reglementărilor Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Normele, regulamentele/metodologiile referitoare la modul de organizare şi desfăşurare a admiterii, tematica şi bibliografia pentru concursurile de admitere, locurile disponibile pot fi consultate la biroul informare-recrutare. Aici vei obţine toate informaţiile de care ai nevoie. În plus, vei afla detalii despre admiterea din anii anteriori.
Dacă optezi pentru profesia de soldat/gradat voluntar, te vei pregăti într-o unitate de instrucţie, timp de câteva luni (maximum 5), în funcţie de pregătirea militară anterioară. Nu se susţine concurs de admitere.
Formarea personalului militar profesionalizat se realizează pe două filiere complementare: filiera directă, prin parcurgerea integrală a etapelor de formare în instituţii proprii; filiera indirectă, prin parcurgerea unor module de pregătire în instituţiile militare de învăţământ de către unele categorii de absolvenţi ai învăţământului civil (postliceal şi superior) care au sau nu au o pregătire militară anterioară.
*Instituţii militare de învăţământ şi localizare:
Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, SibiuAcademia Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, Braşov Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Constanţa; Academia Tehnică Militară, Bucureşti; Institutul Medico-Militar, Bucureşti (o secţie la Târgu Mureş); Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre, Piteşti; Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene, Boboc; Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, Constanţa; Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul”, Alba Iulia; Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”, Breaza; Colegiul Militar Liceal “Ştefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc; Şcoli de aplicaţie ale armelor/centre de instruire ale categoriilor de forţe ale armatei.

Read more...

Jandarmii din Alba vă informează:

  Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba, oferă publicităţii prevederile Legii nr.544/ 12.10.2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public

A). ACTELE NORMATIVE CARE REGLEMENTEAZĂ ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA INSPECTORATULUI DE JANDARMI JUDEŢEAN ALBA

  Legea Jandarmeriei Romane în actuala structură este Legea nr. 550 /13.12.2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Romane.

  Pe lângă acest act normativ de bază, atribuţiile Jandarmeriei Române mai sunt reglementate şi prin alte legi şi regulamente:
• Legea nr. 60/1991 cu modificările şi completările ulterioare, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice;
• Legea nr. 61/1991 cu modificarile şi completările ulterioare, pentru sancţionarea faptelor de încalcare a unor norme de convieţuire a ordinii şi liniştii publice;
• Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive;
• Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor;
• Legea nr. 333 / 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţiei persoanelor;
• H.G. nr. 1040/2010 pentru aprobarea Strategiei naţionale de ordine publică 2010 – 2013;
• Codul de procedura penală stabileste dreptul jandarmilor de a constata fapte de natura penala pe timpul îndeplinirii atributiilor de serviciu (art. 214), încadrând totodata Jandarmeria Româna în categoria institutiilor cu responsabilitati în cadrul procesului penal, prin stabilirea în sarcina acestei institutii unor obligatii specifice: asigurarea respectarii masurilor preventive si a obligatiilor stabilite de instanta pe timpul amânarii executarii pedepselor, precum si executarea mandatelor de aducere.
• Ordonanta nr. 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, încadreaza personalul Jandarmeriei Române în categoria agentilor constatatori cu atributii generale pe linia aparărării ordinii publice

B) STRUCTURA ORGANIZATORICĂ, ATRIBUŢIILE DEPARTAMENTELOR, PROGRAMUL DE FUNCŢIONARE, PROGRAMUL DE AUDIENŢE AL INSTITUŢIEI

B.1.) STRUCTURA ORGANIZATORICĂ
    Structura organizatorica a I. J. J. Alba

I. COMANDAMENT
1. CONDUCEREA INSPECTORATULUI
2.SECRETARIAT, DOCUMENTE CLASIFICATE SI ARHIVA
3. INFORMARE, RELATII PUBLICE SI RELATII CU PUBLICUL
4.JURIDIC
5.BIROUL RESURSE UMANE
6.PSIHOLOGIE
7. FINANCIAR
8. MARKETING SI ACHIZITII
9. STATUL MAJOR
10 LOGISTICA
II. SUBUNITĂŢI MISIUNI
III. STRUCTURA ADMINISTRATIVĂ
IV. POPOTĂ DE UNITATE


B.2.) ATRIBUŢII

          Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba este exercitata de inspectorul sef care, în îndeplinirea atribuţiilor funcţionale, se consulta si este sprijinit de un prim-adjunct, un adjunct si de ofiţeri specialişti, potrivit competentelor si atribuţiilor specifice.

          Secretariat, Documente Clasificate si Arhiva are ca obiectiv gestionarea activităţii pe linie de secretariat, registratura si arhiva.

          Informare, Relatii Publice si cu Publicul are ca obiective principale promovarea imaginii Jandarmeriei Alba în rândul cetatenilor, mediatizarea activitatilor si rezultatelor obtinute în presa scrisa si audio-vizuala, organizarea si desfasurarea unor activitati de relatii publice în parteneriat cu societatea civila.
          Juridic asigura aplicarea stricta a legilor si actelor normative în vigoare.

          Resurse Umane organizeaza si coordoneaza pregatirea continua a personalului, desfasoara activitati pentru selectionarea, încadrarea si evidenta cadrelor militare si a personalului contractual.

          Psihologie asigura asistenta psihologica personalului.

          Financiar raspunde de asigurarea financiara a unitatii.

      Statul Major planifica, organizeaza, conduce, coordoneaza si controleaza structurile operative în executarea misiunilor specifice.

        Logistica asigura dotarea cu mijloace materiale, de transport, comunicatii, aparatura si echipamente necesare îndeplinirii atributiilor si misiunilor specifice.

      Subunitati misiuni: asigurarea, mentinerea si restabilirea ordinii publice în zona de responsabilitate; protectia institutionala, a transporturilor de valori, transporturilor de produse cu caracter special si de corespondenta clasificata.

      Structura administrativa reprezinta structura specializata a inspectoratului, destinata pentru executarea de reparatii, întretinerea cazarmilor, a instalatiilor si spatiilor inspectoratului.

    Popota de unitate este structura specializata a inspectoratului, destinata pentru achizitionarea
alimentelor, prepararea si distribuirea hranei personalului unitatii.

B.3.) PROGRAM AUDIENŢE:
Comanda I.J.J. Alba
Colonel
Itu Felician     Inspector şef    JOI    10.00 - 12.00


C) NUMELE ŞI PRENUMELE PERSOANELOR DIN CONDUCEREA INSTITUŢIEI ŞI ALE FUNCŢIONARULUI RESPONSABIL CU DIFUZAREA INFORMAŢIILOR PUBLICE

- INSPECTOR ŞEF – COLONEL ITU FELICIAN;
- PRIM ADJUNCT AL INSPECTORULUI ŞEF – LOCOTENENT COLONEL GIUREA CLAUDIU MARIUS;
- ADJUNCT AL INSPECTORULUI ŞEF – COLONEL HAIDUC NICOLAE;
- OFIŢER INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI RELAŢII CU PUBLICUL – MAIOR JURCOVEŢ COSMIN.

D) COORDONATE DE CONTACT

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean “ AVRAM IANCU ” Alba
Str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 18
Tel. urgenta 112
Tel. 0258/812318 ; 0258/810525
Fax. 0258/811926
www.jandarmeriaalba.ro
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

E) SURSELE FINANCIARE

Inspectorul General al Jandarmeriei Romane este ordonator secundar de credite. Unitãţile din subordinea Inspectoratului General, ai cãror comandanti au calitatea de ordonator tertiar de credite, sunt stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, au personalitate juridicã şi utilizeazã creditele bugetare care le-au fost repartizate.

F) PROGRAMELE ŞI STATEGIILE PROPRII

- VOR FI COMUNICATE DOAR LA CERERE, CU ACORDUL INSPECTORULUI ŞEF AL INSPECTORATULUI DE JANDARMI JUDEŢEAN ALBA ŞI DOAR DACĂ INFORMAŢIILE SOLICITATE NU SUNT DIN CATEGORIIA CELOR CLASIFICATE .

G) LISTA CUPRINZÂND INFORMAŢIILE DE INTERES PUBLIC*

1.  Structura organizatorică, atribuţiile serviciilor şi compartimentelor;
2.  Evaluarea anuală a activităţilor desfăşurate, dacă divulgarea informaţiilor nu este de natură a determina prejudicii instituţiei;
3.  Sinteze cu privire la reorganizările structurale ale I.J.J. ALBA;
4.  Sinteze ale activităţilor si rezultatelor obţinute de personalul I.J.J. ALBA în domeniul ordinii publice şi  siguranţei cetăţeanului;
5.  Măsuri de interes public întreprinse de către I.J.J. ALBA pentru asigurarea siguranţei cetăţeanului;
6. Comunicate de presă, buletine informative, documentare de presă, broşuri, pliante, afişe, ghiduri privind activităţile instituţiei;
7.  Materiale prezentate în cadrul conferinţelor de presă şi declaraţii de presă;
8.  Declaraţii de avere;
9.  Documente privind organizarea activităţii de valorificare a mijloacelor fixe scoase din funcţiune şi a bunurilor materiale disponibilizate sau casate;
10.  Documente privind donaţiile si sponsorizările oferite I.J.J. ALBA;
11.  Date privind dotarea personalului I.J.J.ALBA cu anumite categorii tehnice;
12.  Informaţii privind activitatea de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru instituţiile de învăţământ ale Ministerul Administratiei şi Internelor;
13. Documente necesare desfăşurării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante;
14. Informaţii privind organizarea licitaţiilor conform legislaţiei in vigoare;
15. CV inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba.

* dacă divulgarea informaţiilor nu este de natură a determina prejudicii instituţiei



H) LISTA CU DOCUMENTELE PRODUSE ŞI GESTIONATE

    Conform  H.G.  nr. 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în Romania, la nivelul instituţiei sunt elaborate şi gestionate documente nesecrete, secrete de serviciu şi secrete de stat.

I) MODALITÃŢILE DE CONTESTARE A DECIZIEI AUTORITÃŢII SAU A INSTITUŢIEI PUBLICE ÎN SITUAŢIA ÎN CARE PERSOANA SE CONSIDERA VÃTÃMATÃ ÎN PRIVINTA DREPTULUI DE ACCES LA INFORMAŢIILE DE INTERES PUBLIC SOLICITATE

În cazul în care o persoană se consideră vătămată în drepturile sale, prevăzute în prezenta lege, aceasta poate face plângere la secţia de contencios administrativ a tribunalului în a cărui rază teritorială domiciliază sau în a cărui rază teritorială se află sediul autorităţii ori al instituţiei publice.
     Plângerea se face in termen de 30 de zile de la data expirării termenului prevăzut de art. 7 din lege.
     Instanta poate obliga autoritatea sau instituţia publică să furnizeze informaţiile de interes public solicitate şi să plateasca daune morale şi/sau patrimoniale.
     Hotărârea tribunalului este supusă recursului.
     Decizia Curţii de apel este definitivă şi irevocabilă.
     Atât plângerea, cât şi apelul se judecă în instanţă în procedură de urgenţă şi sunt scutite de taxa de timbru.
   Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorităţi ori instituţii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere şi atrage răspunderea disciplinară a celui vinovat.
    Împotriva refuzului se poate depune reclamaţie la conducătorul autorităţii sau al instituţiei publice respective în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştinţă de către persoana lezată.
   Dacă după cercetarea administrativă reclamaţia se dovedeste întemeiată, răspunsul se transmite persoanei lezate în termen de 15 zile de la depunerea reclamaţei şi va conţine atît informaţile de interes public solicitate iniţial, cât şi menţionarea sancţiunilor disciplinare luate împotriva celui vinovat.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686