Logo
Print this page

Raluca Turcan: Nu putem elimina pensionarea anticipată

magnanews.ro magnanews.ro

Pensionarea anticipată nu poate fi eliminată, însă că este nevoie de “un pic de curățenie în privința pensionărilor anticipate”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Oficialul a spus că inspectoratele teritoriale de muncă vor face o verificare temeinică în rândul angajatorilor care fac solicitări să intre în condiții de muncă speciale sau deosebite.

“Sunt trei factori care marchează decizia legată de vârsta de pensionare: speranța de viață la naștere, calitatea vieții active și speranța de viață la momentul pensionării. România, din nefericire, este sub media europeană la toți acești trei indicatori.

În UE se vorbește despre creștere vârstei de pensionare, dar uitându-ne comparativ pe sistemele de pensii din UE, putem spune că 14 țări au în stabilirea pensiilor atât mijloace de penalizare pentru vârsta de pensionare sau calcularea pensiei dar și mijloace stimulative de menținere în viața activă.

Avem vreo două sau trei țări care au doar mijloace stimulative și două țări, România și Grecia, care au doar sancționări în privința pensionării anticipate.

Cred că este momentul ca în România să ajungem, pe de o parte, să stimulăm menținerea în viața activă a oamenilor, acest calendar de egalizare a vârstei de pensionare între bărbați și femei, 63, 65 de ani care deja îl avem deja asumat în legislația în vigoare și în același timp să încercăm să mai facem un pic de curățenie în privința pensionărilor anticipate”, a afirmat ministrul Muncii, la Antena3.

Totodată, Raluca Turcan a explicat că cele mai multe dosare câștigate de pensionari împotriva statului sunt pe grupele de muncă, “uneori fiind decizii ale instanțelor halucinante”.

„Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. Există peste tot în lume. Întrebarea este cum au acces oamenii la pensionare anticipată. O să lansăm în curând o campanie prin care inspectoratele teritoriale de muncă să facă o verificare temeinică la angajatorii economici care din diferite motive fac solicitări să intre în condiții de muncă speciale sau deosebite, ceea ce duce la accesarea unor grupe de muncă și implicit pensionarea anticipată.

Cele mai multe dosare câștigate de pensionari împotriva statului român sunt pe grupele de muncă, uneori fiind decizii ale instanțelor halucinante. Spre exemplu, pentru că pompierii din cadrul SMURD au grupă de muncă, un pompier de la o primărie s-a dus în instanță, a dat statul în judecată că ar avea nevoie de grupa de muncă pentru pompierul de la SMURD și a câștigat. Asta doar pentru că legislația lasă loc la interpretări.

Pe partea aceasta intrăm cu o clarificare a modului în care se acordă aceste grupe de muncă. Este o obligație și în paralel să stimulăm menținerea în activitatea profesională”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ministrul spunea anterior că nu va crește vârsta de pensionare, decât pentru cei care doresc acest lucru, și nici stagiul minim de cotizare. În schimb, președintele PNL, Ludovic Orban, afirma miercuri că au fost discuții despre creșterea vârstei de pensionare și a stagiului minim de cotizare pentru pensie, dar că nu s-a luat o decizie pe aceste subiecte.

Anca Apostol

magnanews.ro

 

 

 

Last modified onWednesday, 02 June 2021 10:54

Latest from Redactia Stiri Albaiulianul

© Albaiulianul. All rights reserved.