Salutăm deschiderea primei Ambasade a Romilor…la cort!

The Roma Nation Movement The Roma Nation Movement

Nevoia deschiderii unei ambasade a romilor arată modul în care comunitatea este înțeleasă de ea însăși, precum și dorința acesteia de a fi înțeleasă și de alții.

Deși nici o comunitate nu își păstrează o imagine necontestată a ei înșiși și a identității ei, comunitățile de romi au puțin sau deloc controlul asupra modului în care sunt reprezentate în sfera publică. De aceea, romii doresc să atragă atenția asupra necesității consolidării procesului de recunoaștere a națiunii rome transfrontaliere, pan-europene, non-teritoriale.

Comunitățile de romi au încercat și încercă permanent să influențeze modul în care se reprezintă în exterior pentru a contesta stereotipurile negative asupra lor și pentru a sensibiliza opinia publică și a favoriza solidaritatea.

O ambasadă a romilor exprimă voința națiunii rome de a fi recunoscută cu drepturi depline, de a fi parte a unor acorduri bilaterale și multilaterale, între state și organizații internaționale,  de a veni în sprijinul cetățenilor romi aflați în situții de risc în diferite regiuni ale globului,în vederea consolidării procesului de incluziune socio-economică a romilor și întărirea capacității lor instituționale.

În acest context, cerem protecția ONU pentru comunitățile de romi aflate în stare de risc în mijlocul potentialelor conflicte armate ante si post, cum ar fi Afganistan, Irak, Ucraina etc.

GRUIA IOAN BUMBU

GENERAL SECRETARY OF INTERNATIONAL ROMANI UNION (Riga)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top