God Bless America!

God Bless America!

Astăzi este Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii, când se împlinesc 241 de ani de la adoptarea Declarației de Independență față de Regatul Marii Britanii.

Cu această ocazie, Ambasada SUA la Bucureşti, organizează o recepţie la care a fost invitat și președinte al Romanian IVLP Alumni Association domnul Gruia Ioan Bumbu.

Tema recepției din acest an celebrează aniversarea a 70 de ani de la spargerea barierei rasiale în baseball-ul profesionist din Statele Unite de către jucătorul afro-american Jackie Robinson din Liga Profesionistă de Baseball. Până la  Robinson, afro-americanii nu aveau acces la Liga Profesionistă de Baseball, însă deosebitul talent și extraordinara determinare a acestuia au dus la depăşirea prejudecăţilor. Din acel moment toţi jucătorii de baseball care au urmat au putut concura la cel mai înalt nivel, indiferent de rasă şi naţionalitate de origine.

Americanii sunt mândri de democraţia lor, de diversitate şi sunt mândri de faptul că baseball-ul este despre aceste lucruri şi despre respectarea regulilor. Toată lumea trebuie să joace după aceleaşi reguli indiferent de culoarea pielii, bogat sau sărac, te aduni, joci ca o echipă după acelaşi set de reguli şi doar aşa câştigi. Baseball-ul este o expresie puternică a democraţiei”, afirma consilierul pentru presă şi cultură al Ambasadei SUA, Ron Hawkins.

La Ambasada SUA, cu ocazia recepției, se vor afla fiica jucătorului Jackie Robinson, Sharon Robinson, precum şi doi foşti jucători de baseball profesionist, LaTroy Hawkins şi Scott Erikson. Evenimentul din acest an va curprinde şi momente de acrobaţie şi recitaluri susţinute de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Monica Anghel şi FreeStay.

Data de 4 iulie a devenit Ziua națională a SUA începând cu anul 1941, în timpul mandatului președintelui Franklin Delano Roosvelt (1933-1945).

La 4 iulie 1776, cele 13 colonii englezeși au proclamat independența. Thomas Jefferson (al treilea președinte al SUA, 1801-1809) a redactat ”Declarația de independență” care este adoptată de Congresul american. Independența a fost recunoscută prinTratatul de la Paris din 3 septembrie 1783. În 1787 a fost adoptată Constituția SUA (învigoare, cu amendamente, până astăzi), care a proclamat Statele Unite ale Americii stat federal și aintrodus sistemul prezidențial de guvernământ — primul președinte ales George Washington (1789-1797).

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top