16 - MAI "Ziua Rezistentei Romilor"

16 - MAI "Ziua Rezistentei Romilor"

Ziua de 16 mai este sărbătorită de numeroase grupuri ca Ziua Rezistenţei Romilor, amintind de revolta de la lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau a prizonierilor romi care s-au baricadat în barăci şi şi-au făcut arme pentru a lupta cu gardienii înainte de a fi trimişi în camerele de gazare.

Sinti si roma, au oferit diferite forme de rezistență în lagarele de concentrare. Cel mai important moment fiind atunci când SS-ul a vrut să ucidă la data de 16 Mai 1944 în lagărul B II de la Auschwitz-Birkenau, “lagarul de țigani”, prizoneri sinti și romi în camerele de gazare. Aceștia însă s-au înarmat cu pietre și unelte și s-au baricadat în cazarmă astfel au fost în măsură să evite exterminarea iminentă pentru moment. Deşi revolta nu a avut succes, "tabăra ţigănească" fiind într-un final distrusă, iar oamenii ucişi, aproximativ 2900 , momentul este simbolic, căci marchează rezistenţa romilor împotriva regimului nazist. Au existat şi cazuri de romi care au reuşit să evadeze din lagăr, cu ajutorul unora ca Paul Kreber.
Cu ocazia Zilei Rezistenței Rome, Uniunea Civica a Tinerilor Romi din Romania organizează un mars pașnic de la orele 15:00 în fata Ministerului Muncii și Justiției Sociale (str. Demetru I.Dobrescu, nr.2), marșăluind spre Palatul Victoria , cu dorința de a transmite un mesaj contra rasismului și a extremismului îndreptate împotriva romilor.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top