NATO vorbeste de un nou ”razboi rece”

agerpres agerpres

Nimeni nu vrea un nou "război rece" în Europa, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, după o întâlnire avută la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel.

”Nu dorim noi linii de demarcație pe continentul nostru. Nimeni nu vrea să înceapă un nou ”război rece”, a afirmat Rasmussen, referindu-se la divergențele dintre Rusia și Occident legate de situaţia din Ucraina.

Secretarul general al NATO a adăugat că actuala situaţie ”ameninţă securitatea și pacea obţinute după căderea Zidului Berlinului” și a făcut apel la Rusia ”să reflecteze mai profund la poziţia sa” pentru a putea începe procesul de restabilire a încrederii.

În acelaşi context, Rasmussen a dat asigurări că NATO este ataşată obiectivelor sale de a acționa pentru asigurarea securităţii membrilor săi, subliniind că ”Alianţa va lua și alte măsuri dacă va fi necesar”. ”Toate măsurile pe care noi le-am luat sunt defensive, adecvate şi pe deplin în conformitate cu obligaţiile noastre internaţionale”, a mai declarat Anders Fogh Rasmussen.

Secretarul general al blocului nord-atlantic declara recent că ”Rusia vede în NATO nu un partener, ci un adversar” și, din acest motiv, Alianţa își consolidează apărarea colectivă, inclusiv monitorizarea sporită a spațiului aerian al statelor baltice, trimite mai multe nave în Marea Baltică şi Marea Neagră, desfăşoară mai multe exerciţii în țările baltice și în Polonia.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top