Califul din Bagdad ii cheama pe musulmani la jihad

CBS News CBS News

Liderul grupării teroriste desprinse din Al-Qaida, autointitulată SIIL, a făcut apel la toţi musulmanii din lume să pună mâna pe arme şi să vină în noul califat creat pe teritoriile ocupate recent în Siria şi Irak.

Proclamând „o nouă eră”, una în care musulmanii vor triumfa, Abu Bakr Al-Bagdadi a inițiat chemarea la jihad (lupta sfântă), într-un mesaj audio de circa 20 de minute, postat online în cursul zilei de marţi.  A fost primul mesaj al acestuia de la numirea în funcţia de lider suprem al noului califat, eveniment ce a avut loc duminică, la numai câţiva zeci de kilometrii de capitala Irakului, Bagdad.  Bagdadi şi-a asumat funcţia cu conotaţii istorice de calif, folosind mesajul pentru a-şi impune autoritatea peste toţi musulmanii din lume. Acesta i-a îndemnat pe adepţii Profetului să răzbune nedreptăţile comise împotriva religiei islamice. „Îngroziți orice inamic al lui Allah şi căutaţi moartea în locuri unde v-aţi aştepta să o găsiţi”, a spus acesta. „Fraţii voştrii din fiecare colţ de lume se aşteaptă ca voi să-i salvați.”  Înregistrarea audio intitulată „ Un mesaj către mujahedini și naţiunea musulmană în luna Ramadanului” a fost postată online prin intermediul braţului armat al grupării.

Chiar dacă succesul recent al mişcării SIIL ar putea părea tentant pentru mulți militanți, în ultima vreme au apărut neînțelegeri în rândul luptătorilor, unele grupuri islamiste respingând anunțul, din motivul că „termenii pentru întemeierea unui califat nu au fost îndepliniți”, avertizându-i pe cei tentați să se alăture grupării să stea deoparte. 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top