Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 633

Roşia Montană la ceas aniversar. 1883 de ani de atestare documentară a celei mai vechi localităţi miniere din România

Roşia Montană la ceas aniversar. 1883 de ani de atestare documentară a celei mai vechi localităţi miniere din România

  Joi, 6 februarie 2014, a avut loc evenimentul Timp și timpuri la Roșia Montană, organizat de către Fundația Pro Munții Apuseni în colaborare cu Fundația Culturală Roșia Montană cu ocazia celei de-a patra ediții a Zilei Roșiei Montane.
Evenimentul a avut loc pentru prima dată în orașul Câmpeni la Restaurant Rivaly, începând cu ora 17.00. Scopul acestei întâlniri a constat în promovarea patrimoniului unic de la Roșia Montană atât din punct de vedere natural cât și din punct de vedere antropic.
  Cei prezenți s-au bucurat de proiecția unor filme-documentar dar și de expoziția de fotografii rare, din timpuri străvechi ale Roșiei Montane. 
  În cadrul sesiunii de comunicări, prof. emerit dr. Ioan PISO, prof. univ. dr. Pompei COCEAN, Zeno CORNEA, președinte Alburnus Maior, Eugen DAVID, vicepreședinte Fundația Culturală Roșia Montană, ec. Emil CULDA, prof. univ. Dumitra COSTEA au discutat despre cei 2000 de ani de istorie minieră.
  Pe lângă discursurile susținute de invitații noștri, domnul ing. geolog Aurel Sîntimbrean, a avut lansarea celei de-a III-a ediții a cărții ”Aurul și argintul Roșiei Montane” alături de locuitorii Țării Moților.
  Cel mai emoționant moment al serii a fost participarea celor doi moți care au ajuns primii la locul accidentului aviatic din Munții Apuseni. Mesajul transmis de Trif Gheorghe și Todea Argentin în fața întregii săli a fost: "Vrem sa trăim curat în Munții Apuseni. În pace! Fără cianură!" fiind aplaudați minute în șir în semn de respect pentru gestul de omenie al celor doi. 
  Punctul culminant al evenimentului a fost marcat de semnarea listei de susținere pentru includerea sitului minier Roșia Montană în lista patrimoniului mondial.
  Pe această cale, organizatorii mulțumesc invitaților care au luat cuvântul precum și locuitorilor Țării Moților pentru participarea în număr mare la această frumoasă acțiune.
  În încheiere, următoarele versuri “În Munții noștri, cei mai din Apus, Tu ne-ai fost de-a pururi mărturie, Aici în tine Dumnezeu a pus De la început atâta veșnicie [...]Alburnus Maior, Roșie Montană, De tine ne legăm cu jurământ, Cât vom trăi în Țara transilvană să ne rămâi și leagăn și mormânt!” scrise de poetul Nicoară Nicolae-Horia sunt semnificative pentru ziua de 6 februarie 2014  - 1883 ani de atestare documentară.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top