Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 633

Congres Speoligic în judeţul Alba

Congres Speoligic în judeţul Alba

    Cea de-a 41-a ediție a Congresului Național de Speologie 2013 a fost organizat organizat de  Asociația Speologică Sfinx Gârda (județul Alba), sub egida Federației Române de Speologie în parteneriat cu Primăria comunei Roșia (județul Bihor), cu cluburile de speologie Cristal Oradea și Speodava Ștei, și cu Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și Administrația Sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului. S-au obținut de asemenea avizele Comisiei Patrimoniului Speologic cât și Serviciului Salvamont Salvaspeo Bihor.
    Acest congres a fost primul din România organizat de o asociație cu sediul într-o comună, până acum fusese organizat numai de asociații cu sediul în orașe.
    Inițial intenționasem organizarea Congresului în comuna Arieșeni, județul Alba, dar datorită faptului că nu s-a obținut avizul domnului director al administratiei Parcului Natural Apuseni, pentru ca participanții (peste 100 atât din România cât și din Franța) să viziteze peșteri din această arie protejată, a trebuit să ne reorientăm către o altă zonă carstică, unde am fost primiți cu brațele deschise și susținuți astfel că în mai puțin de o lună am avut toate avizele și aprobările necesare.
    Astfel în perioada 3-8 septembrie 2013 comuna Roșia din județul Bihor a devenit Capitala Speologiei Românești.
    Domnul Bonca Florin – Primarul localitatii Rosia din judetul Bihor ne-a declarat :
“Ma bucur ca organizatorii au ales localitatea Rosia ca loc de intalnire a dansilor.
Pentru mine este o satisfactie si o mandrie mai ales ca inca de la inceputul primului mandate de primar aici la Rosia, am avut o colaborare foarte buna si cu rezultate foarte bune materializate chiar in diferite obiective turistice aici la Rosia. As putea sa dau un exemplu semnificativ, colaborarea cu domnul Viorel Lascu care a dus la amenajarea si darea in circuitul turistic a Pesterii cu Cristale din Mina Farcu, de aici de la noi de la Rosia, pestera care pana in prezent intr-o perioada mai scurta de un an ne-a adus peste 10.000 de vizitatori, aici la noi in localitate. Eu am convingerea ca aceasta colaborare va continua, atata timp cat eu voi fi aici in primaria de la Rosia, in calitate de primar, o sa colaborez cu speologii. De ce atatia speologi la Rosia? Pentru ca Rosia are peste 400 de pesteri, si iacata ca aceste pesteri ii aduc pe acesti oameni minunati aici la noi la Rosia, si impreuna cu ei facem lucruri frumoase, zic eu.”
    Didier Cailhol – responsabilul comisiei stiintifice a Federatiei Franceze de Speologie ne-a declarat:
“Noi am venit la invitatia Federatiei Romane de Speologie, pentru Congresul National, aici la Rosia. Aceasta este in cadrul schimburilor intre Federatia Franceza de Speologie si Asociatia Franta-Romania Speologia. Ne-a placut foarte mult sa vizitam pesterile din aceasta regiune a muntilor Padurea Craiului, care au peisaje remarcabile, si am avut de asemenea placerea de a realiza drumetii in natura, sis a admiram peisajala traditionale specifice zonei. Pentru noi este foarte interesant sa putem avea aceste schimburi sis a venim aici, pentru ca sunt peisaje carstice care nu se gasesc in Franta. Este o noua gestionarea acestor pesteri si a peisajului, pentru a pune in valoare si cunoaste carstul si spelogia aici in Romania.”
    În perioda 3-6 septembrie a fost perioada de precongres în care participanții cazați la Traditional Casa și împrejurimi au vizitat peșterile neamenajate Craiului, Gruieț, Ciur Ponor, precum și amenajate turistic: Peștera cu Cristale din Mina Farcu, Peștera Meziad și Peștera Urșilor. De asemenea s-au efectuat drumeții în împrejurimi.
La masa festivă s-au înmânat premii sponsorizate de Alpinexpe, Climbing Shop, Emont și diplome. Sponsori au mai fost IG Consult SRL Brașov și Pensiunea Restaurant Mama Uța Gârda.
    Bogdan Bădescu – președintele Federatiei Romane de Speologie ne-a declarat:
“Congresul National de Speologie este un important eveniment al speologilor romani, pentru ca aici, annual se intrunesc toti cei care practica speologia din Romania, locul unde se prezinta activitatile din intregul an, locul in care se fac schimburile de experienta, in care se programeaza noile colaborari si parteneriate in vederea explorarii carstului romanesc dar si participarea la expeditii internationale.”
    Congresul a fost un succes, organizat într-o zonă deosebită în care oamenii au înțeles că prin intermediul peșterilor pot să promoveze această zonă, și să aducă mai mulți turiști atât din țară cât și din străinătate, se arată într-un comunicat oferit publicităţii de către Asociația Spelogică Sfinx Gârda.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686