Mii de turisti, asteptati pe litoral la manifestarile prilejuite de Ziua Marinei Romane

Mii de turisti, asteptati pe litoral la manifestarile prilejuite de Ziua Marinei Romane

Mii de turisti sunt asteptati la manifestarile care se vor defasura, joi, pe faleza din zona Statului Major al Fortelor Navale din Constanta, cu prilejul manifestarilor organizate de Ziua Marinei Romane, informeaza Agerpres.

Pe parcursul exercitiilor demonstrative va putea fi urmarita evolutia unor nave ale Flotei Romaniei, din clasa fregatelor, corvetelor, navelor purtatoare de rachete, a monitoarelor, vedetelor blindate si a elicopterelor Puma navalizate de la bordul fregatelor. 

Potrivit organizatorilor, incepand cu ora 9,20 vor intra in dispozitiv garda de onoare si fanfara militara, urmand ca dupa intampinarea persoanelor oficiale, la ora 10 sa se desfasoare ceremonialul ridicarii Pavilionului, Geacului si a Marelui Pavoaz. 

Deschiderea oficiala a festivitatilor va fi facuta de catre seful Statului Major al Fortelor Navale, viceamiral Aurel Popa, iar dupa citirea ordinului comun al ministrilor Apararii Nationale, Transporturilor si Infrastructurii si a ministrului Administratiei si Internelor, va lua cuvantul ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa. 

Dupa oficierea serviciului religios si depunerea de ancore de flori pe mare, se vor deschide exercitiile demonstrative si va sosi alaiul Zeului Neptun. 

Semnalul de incepere a exercitiilor demonstrative pe mare va fi dat de trecerea a trei ambarcatiuni rapide care au arborate la pupa drapelul Uniunii Europene, drapelul National si drapelul NATO . 

La ora 11,00, primul exercitiu va fi unul de respingere a atacurilor aviatiei, concomitent cu realizarea masurilor de protectie antiracheta a navelor proprii. 

Avioanele vor simula un atac cu rachete si bombe clasice de aviatie asupra dispozitivului de nave, lansand simultan capcane termice si contramasuri impotriva rachetelor antiaeriene lansate de la bordul navelor. 

Simultan cu exercitiile pe mare, spectacolul va continua pe faleza cu jocuri marinaresti care au ca scop evidentierea calitatilor si aptitudinilor practice pe care fiecare marinar trebuie sa si le perfectioneze. 

La ora 11,50 va incepe defilarea navelor: nava purtatoare de rachete 189 "Pescarusul", corveta 263 "Viceamiral Eugeniu Rosca", monitorul 47 "Lascar Catargiu", vedeta blindata 176 "Rahova", navele Garzii de coasta MAI 2111 si MAI 1104. 

Fanfara Fortelor Navale va sustine un concert de muzica militara, urmand ca Zeul Neptun si alaiul sau sa se deplaseze in portul turistic Tomis unde va patrona jocurile marinaresti. 

In aer vor evolua, totodata, avioane ale Regional Air Services Tuzla, iar pe mare, veliere ale Asociatiei proprietarilor de veliere si ale Yacht Club Regal Roman, in cadrul sesiunii demonstrative a regatei "Bricul Mircea", urmand ca aproape de ora 12,30 festivitatile sa se incheie. 

Incepand cu ora 22,00, pe traseul Faleza - Port Tomis - Plaja Modern - Hotel Ibis - Prefectura Constanta, va avea loc traditionala retragere cu torte care incheie fiecare mare sarbatoare, asa cum este si Ziua Mariei Romane. Pe timpul deplasarii, muzica militara va interpreta diferite marsuri, iar militarii vor intona cantece cu specific marinaresc. 

Oficializata ca onomastica a marinarilor romani in anul 1902, de Sfanta Maria, Ziua Marinei Romane a devenit, dupa mai mult de un secol, un festival al marii si al spiritualitatii maritime romanesti.

Sursa: corectnews.com

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686