Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website URL:

Academicianul Nicolae Breban, invitat al Târgului de Carte Alba Transilvana, Alba Iulia, 6-8 iunie 2019

În perioada 6-8 iunie 2019, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, va avea loc ediţia a XII-a a Târgului de Carte Alba Transilvana. Edituri din întreaga ţară, instituţii şi asociaţii de cultură și învățământ, autori individuali etc. îşi prezintă oferta editorială, publicul având, astfel, oportunitatea de a alege cărţi din diverse domenii de specialitate, de a participa la evenimente artistice sau la activități interactive pentru adulți și copii.

Organizatorii ediției din acest an a Târgului de Carte Alba Transilvana, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, vă propun, alături de alte nume sonore ale scrisului românesc și de lansarea unor cărți importante, și o întâlnire cu academicianul Nicolae Breban și cartea sa Frica. Lansarea de carte va avea loc joi 6 iunie 2019, în spațiul de evenimente al Casei de Cultură a Sindicatelor, începând cu ora 13:00.

Academicianul NICOLAE ALEXANDRU BREBAN s-a născut în Baia Mare, la data de 1 februarie 1934, fiind scriitor, romancier, eseist, dramaturg şi un ilustru om de cultură român. A debutat literar în 1957 cu schița Doamna din vis. Decisivă pentru formația sa intelectuală este prietenia care îl va lega de Nichita Stănescu, Cezar Baltag, Grigore Hagiu și Matei Călinescu, un adevărat nucleu al generației 60, care va demola falsele valori, promovate de realismul socialist, prin impunerea criteriului estetic. Locuiește o vreme la Paris iar după evenimentele din 1989 revine în țară. Este director al revistei „Contemporanul” și unul dintre cei mai importanți și prolifici scriitori contemporani, în egală măsură contestat și adulat de public. În 2009, Nicolae Alexandru Breban a devenit membru titular al Academiei Române.

 

 

 

Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy - pentru prima oară în Alba Iulia

Alba Iulia, 20 mai 2019. Membrii asociației Create.Act.Enjoy din Cluj-Napoca, împreună cu partenerii locali din cadrul asociației Forum Apulum, aduc arta binelui în comunitatea din Alba Iulia, la Spitalul Județean de Urgență Alba.

Ajuns la a șaptea ediție, proiectul Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy a început în 2012 într-un singur spital clujean, iar anul acesta s-a extins național, cu câte o săptămână de activități cultural-artistice la spitale din Râmnicu Vâlcea și Alba Iulia. Partea a doua a proiectului se va desfășura în 6 spitale clujene, în perioada iunie-iulie. Activitățile vor fi realizate cu implicarea a peste 50 de artiști profesioniști (actori, regizori, fotografi, videografi, muzicieni, designeri) și aproxmativ 100 de voluntari.

La Alba Iulia, programul va cuprinde trei ateliere creative, un atelier de realitate virtuală și două momente artistice itinerante, iar în 24 mai, pacienții și personalul medical sunt invitați la un concert, găzduit în incinta instituției medicale. Activitățile din spital sunt gestionate de echipa de coordonare și implementare: Diana Buluga (coordonator artistic), Cristian Pascariu (regizor și trainer) și Raluca Bugnar (coordonator voluntari). Atelierele creative vor fi susținute de actorul Paul Sebastian Popa, alături de Cristian Pascariu, creatorul metodologiei după care funcționează proiectul. La realizarea momentelor artistice itinerante se vor alătura actorii George Sfetcu, Ioana-Maria Repciuc și Alina Mișoc. Tânăra trupă Infusion îi va purta pe pacienți printr-un curcubeu de stiluri muzicale, de la jazz, blues, soul și pop, la gypsy și romanțe românești.

Echipa de coordonare va fi susținută în desfășurarea activităților de la Alba Iulia de voluntari locali, care au răspuns apelului lansat în mediul online, au fost selectați și au parcurs un training. Voluntarii locali vor contribui la buna desfășurare a activităților, iar sâmbătă, 25 mai, vor fi vedetele proiectului, în timpul „Rudă pentru o zi”, când vor face vizite individuale acelor pacienți din spital care au petrecut mult timp singuri. O serie de fotografii realizate pe parcusul proiectului vor deveni parte dintr-o expoziție permanentă care va decora holurile Spitalului Județean de Urgență Alba.

„Am creat Terapie prin prin Artă by Create.Act.Enjoy în 2012, din dorința de a contribui la starea de bine a comunității din care facem parte și cu scopul de a oferi alternative creative de recuperare persoanelor internate. Proiectul a tot crescut, iar extinderea națională a fost un pas firesc pe care ni l-am asumat, tocmai din convingerea că ceea ce facem poate să producă un impact semnificativ în viețile oamenilor. Anul acesta, ne desfășurăm activitatea în 8 spitale din țară, implicând în activitățile noastre nu doar pacienții, ci și personalul medical sau chiar persoanele din cadrul comunităților locale care își doresc să producă o schimbare prin implicarea lor în calitate de voluntari. Ne bucurăm să fim pentru prima oară la Alba Iulia și suntem pregătiți pentru o săptămână plină de zâmbete și activități artistice interactive”, spune Diana Buluga, actriță, co-fondator și coordonator al proiectului Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy.

Inițiativa asociației clujene Create.Act.Enjoy are ca scop promovarea unui tip de terapie bazat pe activități artistice și creative care influențează sănătatea psihică, emoțională și fizică a persoanelor de orice vârstă, oferindu-le oportunitatea de a forma noi legături sociale. Proiectul vine în sprijinirea eforturilor medicilor, pacienților și apropiaților acestora de-a spori efectele tratamentelor din spitale prin activități complementare, bazate pe artă și interacțiune. Implicarea artiștilor și a voluntarilor în activități directe cu persoanele din unitățile spitalicești contribuie la crearea sentimentului de comunitate, la promovarea unei stări de bine și a importanței consumului de artă în societate.

 

 

 

Clubul Top Dance din nou la înaltime

În week-endul proaspăt incheiat, sportivii Top Dance au reuṣit să iṣi confirme din nou valoarea la  nivel national, prin reusitele obtinute la Cupa Floris Bistriţa . Cupa Floris Bistriţa, o competiţie desfăṣurată sub egida Federaţiei Române de Dans Sportiv, în data de 18 mai 2019, ce a strâns la start peste 250 de prechi. S-au remarcat: Janis Fejer – Denisa Şimon – loc I, clasa E 14-15 ani; Daniel Opricean – Iadira Nandrea – loc IV, open latino 12 – 15 ani.

Sunt rezultate prin care clubul Top Dance doreṣte să promoveze ṣi să pună judeţul Alba, la loc de cinste pe harta dansului sportiv românesc. Merită felicitări sportivi Top Dance ṣi le dorim succes la competiţiile următoare.

thumbnail (1).jpg

thumbnail (2).jpg

thumbnail.jpg

thumbnail (5).jpg

Noi artiști confirmați la Blaj aLive 2019

Blaj, 16 mai 2019 – Irina Rimes și Blue Velvet sunt noile nume confirmate pentru cea de-a șaptea ediție a Blaj aLive Festival. Cel mai accesibil festival multicultural de la noi va avea loc pe 9 iunie 2019, pe Câmpia Libertății.  

Irina Rimes este prima artistă din România care a scris nu una, ci două trilogii muzicale: „Iubiri Secrete” și „Trilogia II”.  Pe lângă faptul că își compune toate piesele, Irina Rimes scrie și pentru mulți alți artiști consacrați de la noi, precum INNA, Antonia sau Andra.

Single-ul ei de debut, „Visele”, a urcat pe poziția #1 în toate topurile comerciale din România. Cu peste 14 milioane de vizualizări pe YouTube și un loc în Top10 Media Forest Chart, „Visele” marchează un început spectaculos în cariera muzicală a artistei.

În 2017, Irina și-a lansat primul album, intitulat „Despre El”. Bazat pe poveștile și pe trăirile personale, materialul include 10 piese, completate de un scurt–metraj. „Bandana” feat. KillaFonic, „Bolnavi Amândoi”, „Cosmos”, „Octombrie Roșu” și „Eroii Pieselor Noastre” sunt melodiile care alcătuiesc scurt-metrajul albumului. Cele 5 piese au avut împreună rezultate impresionante atât pe platformele digitale, cât și în „topul YouTube Trending”, single-ul „Bolnavi Amândoi” clasându-se pe locul #1 atât pe radio, cât și pe TV.   

2018 a marcat debutul Irinei ca jurat la Vocea României, precum și lansarea celui de-al doilea album, „Cosmos”, o colecție de 12 piese apărute sub formatul unei cărți-album care conține mai mult decât un simplu CD. Cartea include și un set de poezii scrise de Irina, însoțite de o serie de fotografii cu artista.

Blue Velvet, proiect cunoscut în special iubitorilor de muzică din Cluj, se definește drept un complex de emoții, intrigă și poezie puse împreună de un sunet punctat și dinamic, așa cum o arată și melodia „În vis”. Trupa a luat ființă în 2016, ca un proiect din zona genului alternativ, cu influențe trip-hop, în care pot fi recunoscute sound-uri similare cunoscutului grup britanic Portishead.

Majoritatea pieselor Blue Velvet sunt scrise în limba română, fiind marcate de un sunet profund, emoționant și electric, completate de o prezență scenică plină de energie. Blue Velvet sunt o prezență deja cunoscută la evenimentele din zona Clujului, precum Jazz in the Park, Jazz in the Street sau Târgul de Crăciun.

La Blaj aLive Festival 2019, Irina Rimes și Blue Velvet vor urca pe Freedom Stage alături de The Motans, Mihail, Gramofone și Marú.

La Marea Adunare de la Blaj aLive, fanii vor asculta și dansa în natură pe ritmurile unora dintre cei mai îndrăgiți artiști. Festivalierii se vor putea relaxa și bucura de varietăți culinare în zonele de lounge sau în food court, având ocazia să își petreacă timpul dintre concerte în parcul de distracții sau implicându-se în diferite activări creative din interiorul festivalului.

Biletul pentru ziua de festival va avea prețul de 60 de lei/persoană şi poate fi achiziţionat de pe blt.ro sau direct pe www.blajalive.ro.

 

 

 

Program special al STP pentru ''Noaptea Muzeelor''

COMUNICAT DE PRESĂ

PROGRAM SPECIAL PENTRU

''NOAPTEA MUZEELOR''

Valabil în data de 18.05.2019, între orele 20:30 – 01:00

Societatea de Transport Public Alba Iulia vine în sprijinul celor care doresc să viziteze Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia cu prilejul ”Nopții Muzeelor”, prin introducerea unor curse dus - întors din mai multe zone ale orașului spre Hotel Cetate. Costul unui bilet este de 2,5 lei la dus, iar la întoarcere cursa este gratuită pentru toți vizitatorii muzeului, cu condiția ca aceștia să poată arăta biletul de intrare gratuită la muzeu.

RUTA 1 – DUS – GARĂ - ŞCOALA AVRAM IANCU-ROMTELECOM-UNIREA-ALBA MALL-AMPOI 3-ARDEALUL – PROFI – MERCUR – PIAŢĂ – SPITAL - SF. ECATERINA - REVOLUŢIEI 1989 – MACULUI - PARCARE HOTEL CETATE

RUTA 1 - ÎNTORS - PARCARE HOTEL CETATE-CLOŞCA-PIAŢĂ-MERCUR-STADION-ALSTING-AMPOI 3 – CASA DE PENSII – UNIREA - PIAŢA  ALESSANDRIA - ŞCOALA AVRAM IANCU -GARĂ

PLECĂRI DIN GARĂ - 20,30; 21,00; 21,30; 22,00; 22,30; 23,00; 23,30; 24,00; 24:30

RETUR DIN PARCAREA HOTELULUI CETATE - 21,00; 21,30; 22,00; 22,30; 23,00; 23,30; 24,00; 00,30; 01:00

RUTA 2 – DUS – AMBIENT - APRO HOREA - AMPOI 2- AMPOI 3-ARDEALUL-PROFI-MERCUR- PIAŢĂ-SPITAL-SF. ECATERINA - REVOLUŢIEI 1989-MACULUI-PARCARE HOTEL CETATE

RUTA 2 – ÎNTORS - CLOŞCA-PIAŢĂ-MERCUR-STADION-ALSTING-AMPOI 3 -AMPOI 1-POMPIERI-AMBIENT

PLECĂRI DIN STAŢIA AMPOI 2 - 20,35; 21,05; 21,35; 22,05; 22,35; 23,05; 23,35; 24,05; 24:35

PLECĂRI DIN STAŢIA AMPOI 3 - 20,37; 21,07; 21,37; 22,07; 22,37; 23,07; 23,37; 24,07; 24:37

RETUR DIN PARCAREA HOTELULUI CETATE - 21,00; 21,30; 22,00; 22,30; 23,00; 23,30; 24,00; 00,30; 01:00

 

 

 

Concerte în aer liber susținute de Fanfara Petrești în Sebeș, Lancrăm, Petrești și Răhău

Se spune că muzica este cel mai bun pretext pentru a aduna oamenii veseli la un loc. Aceasta mângâie sufletul și îți face viața mai frumoasă!

Duminică, 19 Mai 2019 între 18:30 – 19:30 Fanfara Petrești vă scoate la un zâmbet prin susținerea unui concert extraordinar, live, în Lancrăm și între 19: 30 – 20:30 în cartierul Mihail Kogălniceanu din Sebeș.

De asemenea, Marți 21 Mai 2019, la ora 18:30  în Parcul Primăriei din Sebeș și la 19:30 în fața Căminului Cultural din localitatea Petrești va avea loc un nou concert în aer liber pentru amarca frumoasa zi de sărbătoare Constantin și Elena cu melodii de excepție.

Fanfara Petrești deschide așadar oficial sezonul concertelor, în parteneriat cu Municipiul Sebeș și Consiliul Local și Centrul cultural ”Lucian Blaga” Sebeș, din dorința de a impulsiona ieșirile în aer liber și pentru a oferi o alternativă plăcută de petrecere a timpului liber. Ce alt motiv mai bun de a ieși la o întâlnire perfectă sau de a-ți scoate prietenii în oraș la o plimbare...decât un concert în aer liber?

Așadar, vino să te bucuri de muzică bună, veselie și melodii emoționante care te vor purta prin cei 140 de ani de istorie ai Fanfarei Petrești și îți vor oferi doza de bună dispoziție necesară unei vieți armonioase. 

Fanfara Petrești este compusă din 20 de membrii, păstrând prin fiecare melodie, tradiția moștenită din generație în generație. Aceasta oferă o gamă largă de melodii, de la partituri de vals până la învârtite din folclor fiind prezentă la toate evenimentele marcante din viața omului, de la nunți și aniversări până la înmormântări.

 

 

 

Romanian youths gathered their voices to urge the heads of the state for the support of the establishment of international law for peace

On May 14, an event with the title of “Youth, Let’s Voice Out” was held in the National Library of Romania with 100 participants including students of Middle School No. 113 of Bucharest, Middle School Mihai Botez, and Hyperion University present. The event was hosted by an international peace NGO called Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL) under the UN ECOSOC in cooperation with its affiliated youth organization, International Peace Youth Group (IPYG), and Romanian peace youth organization, MasterPeace Ro.

In commemoration of the 6th anniversary of Declaration of World Peace, “Youth, Let’s Voice Out” was aimed at encouraging Romanian young adults to participate in youth-led peace activity, “Peace Letter Campaign”. The Declaration addresses the value of shared effort of all members of society as they work as peace messengers. It includes principles such as that the heads of each state to sign an international agreement—a commitment to bring all wars to an end, that all youth to unite in an effort to stop wars and pursue the restoration of peace, and that the media to report responsibly and promote a message of peace to the world.

Such values from the Declaration led to drafting the Declaration of Peace and Cessation of War (DPCW) as an advanced designation of global responsibility to establish a legally binding international legal framework for peace. This event focused on the “Peace Letter Campaign” to urge for the support of the heads of each state to develop it into a legally binding document by submitting it as a resolution to the UN.

Priest Carlan-Ungureanu Constantin from the National Society of Orthodox Women from Romania delivered his congratulatory remarks by saying “Today, we are here for the 6th anniversary of the Declaration of World Peace and I would like to thank HWPL for their peace initiatives that aim to leave peace as a legacy for the next generation. I hope world peace will soon be achieved as Romanian youths gather to join such peace activities.”

Ms. Jeni Sendroiu, the founding member of MasterPeace Ro stressed the role of youth for peace by saying, “the current and former presidents, law experts, and governmental bodies have been voicing out their support for the DPCW. Starting from this event, Romanian youths also need to raise their voices for legislation of the DPCW for a better, righteous, and peaceful world.”

Ms. Sonia Simionov, a war correspondent in Observator- Antena 1, shared what she had seen and felt at the actual site of conflict with the topic of ‘'The cruelty of the war seen in the eyes of a war correspondent and the meaning of peace”. “Why is peace so important? Because it does not kill anyone. I think people like you, youth, possess a lot of potential and knowledge to work for peace. I believe that it is our duty to educate each other with a culture of peace,” she added.

At the end of the event, the youth participants of the event wrote peace letters to the President of Romania, and “The Peace Statement of the Youth of Romania” was announced to urge the heads of the state for the support of the establishment of international law for peace based on the DPCW. “The Peace Statement of the Youth of Romania” contains the request for a reply to the peace letters that the Romanian youths and citizens sent and for the National Solidarity Statement which is the statement of the support for the DPCW at the national level.

The Peace Statement of the Youth of Romania

We, the youth, at the times of the outbreaks of wars and conflicts, have been suffered through the pain of such eras in which we had to fight in the wars at the front line. Even at this very moment, many youths, who are born at the same era as the same human being, are losing their precious lives being part of the wars while not even once being able to come into bloom. Death cannot be compensated with anything and death is making another death.

Therefore, we would like to deliver the will of the youth of Romania to stop any furthermore unnecessary sacrifices and fulfill the peace of the world peace to the President of Romania.

Including us, the youth all around the world have delivered 381,616 peace letters in order to urge support of the presidents of 33 countries towards the establishment of the Declaration of Peace and Cessation of War into the international law.  

 Dear Mr. President of Romania, please reply to the peace letter we have delivered to your excellency in which we have enclosed our hearts of our wanting the Declaration of Peace and Cessation of War - which has an immense potential of practically ceasing all wars and conflicts - to be established as the international law. Also, we ask you to make a written Declaration of State Support of Romania which includes the content of the state-level support for the establishment of the DPCW into the international law.

Dear Mr. President, when the youth in Romania are putting their hearts into vigorously engaging in peace activities, please show your strong support and interest. 

Dear Mr. President, please participate in the work of leaving peace to the future generations as a legacy.

 We, the youth as the future leaders of Romania, Europe and moreover, the global community, will become the messengers of peace who take a lead in making the world of peace without wars. 

May 14th, 2019

All youth of peace in Romania

 

 

 

Cafenea culturală aniversară – La porțile Apusenilor

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu  Primăria și Consiliul Local Zlatna, organizează, pentru prima data în acest an, aniversarea personalităților culturale care au avut un important aport la îmbogățirea patrimoniului cultural al județului Alba, personalități care s-au născut în zona Munților Apuseni sau care au avut o activitate importantă și susținută în această zonă.

Joi, 16 mai 2019, începând cu orele 18,00, va avea loc la sala de festivități a Complexului turistic al Primăriei din orașul Zlatna (Hotel Ștrand), prima ediție din acest an a Cafenelei Culturale Aniversare. Această ediție va readuce în atenția comunității opera și activitatea pe tărâm cultural a acelor oameni care au reușit să-și pună o amprentă importantă asupra patrimoniului cultural al județului Alba. Cafeneaua Culturală Aniversară este un gest simplu, de aleasă prețuire, pe care comunitatea îl face pentru cei ce și-au dedicat ani din viață pentru a crea, păstra și transmite valori culturale comunității.

În cadrul evenimentului vor fi înmânate Diplome Aniversare pentru întreaga activitate desfășurată pe tărâm cultural și pentru importanta contribuție avută la îmbogățirea patrimoniului cultural al județului Alba, următorilor aniversați: Emilian Achim – autor de carte, folclorist, custode de muzeu etnografic, Elvira Bozeșan – custode al colecției de tablouri semnate de pictorul Sava Albescu din Feneș și urmașă a marelui pictor, Melania Forosigan – animator cultural, membru al asociațiilor și fundațiilor culturale din orașul Zlatna,  Gheorghe Jurcă -  scriitor, jurnalist, membru al Uniunii Scriitorilor din România; Ioan Străjan, director al revistei Dacoromania, președinte onorifc al Fundației ,,1 Decembrie 1918”, Mircea Târziu – interpret de folclor, păstrător și transmițător al folclorului muzical din zona Munților Apuseni. Diplomele vor fi înmânate de reprezentanți ai organizatorilor și de primarii localităților în care s-au născut cei aniversați. Programul Cafenelei Culturale Aniversare mai conține vernisajul expoziției de carte veche a colecționarului Tudor Ponoran și a unei mici expoziții de pictură cu cinci dintre cele mai frumoase și valoroase tablouri semnate de Sava Albescu. În cadrul evenimentului vor susține scurte recitaluri interpretul de folclor Mircea Târziu și Georgeta Plută, laureată a festivalului de romanțe ce se desfășoară în fiecare toamnă la Zlatna.

Proiectul face parte din Programul pe anul 2019 al Biblioteci Județene ,,Lucian Blaga” Alba 8 IDENTITATE ȘI VALORI CULTURALE/8.3 Cafenea culturală-Aniversări culturale, și este un proiect dedicat identificării, promovării și valorificării creatorilor din domeniul cultură.

 

 

 

Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba își sărbătorește patronal cultural

Pentru cultura județului Alba, ziua de 9 mai este o data de referință, fiind ziua în care s-a născut la Sebeș – Lancrăm una dintre cele mai importante personalități culturale ale României, scriitorul și filozoful Lucian Blaga. Începând cu anul 1991, numele marelui om de cultură a fost atribuit bibliotecii județului Alba și tot de atunci, în fiecare an la 9 mai biblioteca găzduiește o serie de manifestări culturale menite să mențină vie memoria patronului ei cultural.

Anul acesta, manifestările culturale închinate lui Lucian Blaga vor debuta la sediul central al Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba cu un mesaj instituțional către toate bibliotecile publice din județ și cu audiții din lirica blagiană, în interpretarea actorului Dorel Vișan. Audițiile vor continua pe tot parcursul zilei, însoțind pașii celor ce vor călca pragul bibliotecii, prilej cu care aceștia vor primi în dar din partea bibliotecarelor răvașe cu poezii scrise de Lucian Blaga.

Începând cu ora 10:00, toți cei ce iubesc opera lui Lucian Blaga vor putea asista la un moment multiart realizat de elevii Liceului de Arte ,,Regina Maria” din Alba Iulia, moment coordonat de prof. Diana Vasiu. Programul va cuprinde vernisajul expoziției de poezie-grafică computerizată și reinterpretări din lirica blagiană.

Tot la ora 11:00, biblioteca își deschide porțile pentru elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ,,Vasile Goldiș” din Alba Iulia, care însoțiți de înv. Cristina Iosif vor vizita biblioteca și expoziția tematică de carte realizată cu acest prilej.

La ora 13:00, activitățile dedicate memoriei lui Lucian Blaga se vor muta la Filiala Cetate a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba, filială ce funcționează în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Aici, elevii clasei a II-a de la Colegiul Tehnic ,,Apulum” din Alba Iulia coordonați de înv. Lavinia Poșogan vor vizita sediul filialei, vor recita poezii și vor audia pagini din cartea Hronicul și cântecul vârstelor, în lectura bibliotecarei Roxana Dad.

Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba poartă acest nume din 26 noiembrie 1991. Proiectul 8.1 Lucian Blaga face parte din programul 8 IDENTITATE ȘI VALORI CULTURALE și este parte integrantă a Programului de management 2017-2020. Organizatorii evenimentului sunt și la această ediție Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba.

 

 

 

“Realizing Peace Starts from Peace Education” Peace Education Conference Held in Romania

Early in April, about 700 people from various sectors in the society such as educators, leaders of politics and religions, women and youth groups, global peace activists, and journalists gathered in Pentagon Events in Bucharest to discuss the practical approaches for realizing peace through peace education.

With the title of ‘The role of teachers for peace education’, 2019 Peace Education Conference was an event that presented the progress of the peace curriculum customized for European background and the direction of developing a culture of peace backed by international law for peace. 

Planting the value of peace to the students, Peace Education

“This is a very complex subject. But just like all journey starts with a first step, raising the awareness of peace should be done for the most basic level. Through this education, children understood that they have the power to do good acts on their level. They can actually change their lives and the lives of their family in the future. I try to make them see the importance of the value of respect, helping others, and tolerance that create better students as righteous adults,” said Mr. Dumitru Marius-Gabriel, a teacher of 1  Mai Technical High-school of Ploiesti, who has operated the peace education.

“Working with HWPL for this project brought me much joy and fulfillment because I could blend my normal lessons with the message of peace. I realized how important it is for us, teachers, to become a role model of our students. I’d like to add this peace education exists to create a peaceful world for future generation to cease all wars. Furthermore, this education should spread not only to our students but to all the students everywhere. They are the future of our peace,” he added.

One of the distinguishing aspects of this education was the collaboration between a local organization and an international NGO to proceed with the curriculum. The teachers belong to Master Peace, a local Romanian youth group, have carried out the peace education. And the curriculum and materials for peace education were provided by an international peace NGO called HWPL.

According to the official of HWPL, the peace education is designed with the aim of to leave peace as a legacy to the future generations by raising the awareness of the importance of realizing peace and fostering a culture of peace. It recently provides the books, which contains the worldwide peace activities and peace agreements that HWPL has carried out, to the schools and libraries to encourage every citizen to participate in peace work.

As a part of peace initiatives, more than 200 educational institutions in 21 countries including Romania, Republic of South Africa, India, Israel, Kosovo, the Philippines are designated as HWPL Peace Academies to train the educators and students with the value of peace beyond boundaries, races, and religions.

Chairman Man Hee Lee of HWPL said “As you can see the name of our organization, “Heavenly Culture” refers to the highest culture from heaven above worldly cultures that can realize peace by harmonizing all the people in the world. Even if you are born in a family or in a country with great wealth, you may feel infernal when there’s no peace in your family or your country. The first start is important, so the peace education should start from the family, and then to the schools and society. Everything you see, hear, feel, and learn should be engaged with peace education. We can call it practical peace education. And it starts with the mindset that we can achieve peace. HWPL aims to create a world like this. That’s the reason why we designed the peace materials and textbooks under several times of advice so that we send the materials to every educational institute to help encourage peace education.”

Since last year, Romanian schools and organizations including Comuna Sotrile College, 1  Mai Technical High-school of Ploiesti, and Master Peace have signed MOUs for further participation-based peace education and activities that customized for European culture using the peace materials provided by HWPL

Spreading a culture of peace with peace education, yet needs a legally binding international framework for peace

“What HWPL is proposing is the new way of seeing topics such as anti-bullying, non-violent communication, and collaborative activities that are very important currently in the Romanian educational system. The HWPL peace curriculum emphasizes the value of tolerance, care, social equality, peace, justice, cooperation, solidarity, and human right that can create a culture of peace. It helps us define peace and its value that would lead the students to the leaders of peace. I’d also like to stress that the students should be peace messengers and work for realizing peace with this systematic peace education.” Maglan Isabe, a student of Mihai Viteazu National College, expressed her impression of the HWPL peace education.

Mr. Dragomir Marian, President of Master Peace, said “My belief, that made me work with HWPL with its peace education curriculum, is that education in personality, skill, value, and attitude is important for social, economic, and political development in any country. This role is well articulated in the “Sustainable Development Goals (SDGs)” No. 4 containing a quality education for all to promote lifelong learning. This is also shared by the article 10, “Spreading a culture of peace”, in the Declaration of Peace and Cessation of War (DPCW) which mentions that education is important to promote respect and mutual understanding among different religions, ideologies, and ethnic groups.”

The DPCW consisting of 10 articles and 38 clauses addresses principles of conflict resolution and international cooperation for peacebuilding such as respect on the international law, peaceful dispute settlement, and spreading a culture of peace. Currently, it is in the process of submitting this declaration as a resolution to the UN in order to develop it into a legally binding document, while citizens around the world are supporting it by participating “Peace Letter Campaign”.

 “Articles 1 to 5 of the DPCW deal with preventing conflicts, articles 6 and 7 are about resolving conflicts, and articles 8 to 10 present the measures for the sustainable peaceful global society. This declaration is different from existing clauses of international law because it offers a comprehensive solution and compassing principles for conflict resolution according to the international order,” said Mr. Young Min Chung, Director of the IPYG.

“The future is counting on us to complete the world of peace. Let’s take what we’ve learned from the peace education and put it into our lives as peace citizens. World peace can be achieved with the DPCW that will lay the foundation of international law toward world peace. I invite you all to join the “Peace Letter Campaign”.” He urged for the participation for establishing a legally binding international framework for peace based on the DPCW.

The conference held in April 2nd was hosted by Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL), an international NGO under UN ECOSOC, organized by Master Peace, a youth group of Romania, and sponsored by International Peace Youth Group (IPYG).

 

 

 

Subscribe to this RSS feed