Items filtered by date: Thursday, 04 September 2014 - Like - stiri Alba Iulia

NATO cere Rusiei sa-si retraga trupele din Ucraina

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut joi Kremlinului să-și retragă trupele din Ucraina și să nu mai ofere sprijin rebelilor proruși din estul Ucrainei, informează Reuters.

"Cerem Rusiei să pună capăt anexării ilegale și autoproclamate a Crimeii", a declarat Rasmussen, în cadrul unei reuniuni cu președintele ucrainean Petro Poroșenko, în prima zi a summitului NATO de la Newport.

"Cerem Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina și să oprească furnizarea de arme, combatanți și fonduri către separatiști", a mai spus Rasmussen. "Facem apel la Rusia să renunțe la confruntare și să aleagă calea păcii", a mai spus el.

În cadrul întrevederii cu Poroșenko, Rasmussen a afirmat că NATO va colabora mai strâns cu Ucraina pentru a ajuta Kievul să-și reformeze sectorul apărării și pentru a-și construi o armată modernă puternică. "NATO este cu Ucraina", a spus Rasmussen. Totodată, potrivit unor surse guvernamentale din Marea Britanie, citate de BBC, vineri vor fi anunțate noi sancțiuni impotriva Rusiei. Este vorba de restricții suplimentare cu privire la sectorul bancar, energetic și de apărare.

 

Read more...

UCRAINA:120 de blindate rusesti se indreapta spre Krasnodon, regiunea Lugansk

O coloană formată din 120 de blindate se îndreaptă dinspre Federația Rusă spre orașul Krasnodon, regiunea Lugansk, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Andrii Lâsenko, în cadrul unui briefing la Kiev, informează Unian.ua.

"Circa 1.000 de unități de tehnică militară au fost reperate în zona orașului Kamensk-Șahtinsk (regiunea Rostov a Federației Ruse) și lângă punctul de trecere a frontierei Rovenki (regiunea Belgorod a Federației Ruse), care se învecinează cu Novopskov, regiunea Donețk", a subliniat Lâsenko. În afară de aceasta, potrivit lui Lâsenko, dinspre Rusia în direcția orașului Krasnodon a fost reperată deplasarea unei coloane cu tehnică blindată, formată din cel puțin 120 de unități.

 

Read more...

"Asculta 5 minute de muzica clasica" - Program national in scoli

Radio România Muzical și Ministerul Educației Naţionale au semnat un protocol de colaborare în cadrul căruia proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" devine program naţional în şcoli, începând cu anul şcolar 2014-2015, transmite MEDIAFAX.

Radio România Muzical, unicul post de radio din România dedicat muzicii clasice, va pune la dispoziţia profesorilor cele mai importante piese muzicale din repertoriul românesc și universal. Aceste piese sunt însoţite de explicaţii al căror scop este familiarizarea elevilor cu muzica clasică.

"În efortul nostru de educare a copiilor considerăm că este de datoria noastră să ieşim din studiourile de emisie şi din sălile de concerte şi să mergem direct la ei. Este foarte important pentru copii să înţeleagă ceea ce ascultă. Doar în felul acesta ajung să iubească muzica clasică. Avem nevoie de generaţii cu o educaţie diversă nu doar de prizonieri ai tehnologiei", a declarat Liliana Staicu, manager Radio România Muzical.

Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" are şi o componentă activă: începând cu 1 octombrie, pe site-ul www.romania-muzical.ro, vor fi demarate mai multe concursuri. Elevii care vor răspunde întrebărilor referitoare la piesele muzicale puse la dispoziţie de Radio România Muzical vor fi premiaţi cu CD-uri şi cărţi.

Proiectul este coordonat de Cristina Comandaşu, redactor-şef al Radio România Muzical, iniţiatoarea campaniei, şi Adrian Brăescu, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale.

 

Read more...

Ministerul Muncii si UNICEF au semnat un acord pentru prevenirea violentei impotriva copiilor

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) Ioana Liana Cazacu și reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet au semnat joi un acord de parteneriat destinat prevenirii violenței împotriva copiilor.

Potrivit unui comunicat al MMFPSPV, acordul va dura până în 2017 și stabilește principalele direcții de colaborare pentru a asigura șanse egale de dezvoltare pentru toți copiii din România, cu precădere pentru cei mai vulnerabili și marginalizați.

"În anul 2011, au fost raportate 11.000 de cazuri de violență împotriva copiilor. Multe dintre aceste cazuri au fost de neglijare a copiilor, urmate de abuz emoțional, fizic și sexual. Cu toate acestea, se consideră că numărul de cazuri raportate reflectă doar o mică parte din cazurile de violență. Datele UNICEF arată că, atunci când un copil face ceva greșit, prima reacție a 54% dintre părinți este de a ridica vocea, iar 11% dintre părinți pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr", se arată în comunicat.

Potrivit secretarului de stat în MMFPSPV, acordul semnat reprezintă un prim pas în asigurarea de șanse egale în dezvoltare pentru toți cetățenii României, cu precădere pentru cei vulnerabili și marginalizați.

"Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (DESFB) va întreprinde toate demersurile necesare pentru a promova, alături de UNICEF, întărirea capacității profesioniștilor la nivel local în recunoașterea și abordarea formelor de violență în familie. Parteneriatul asumat astăzi va continua până la încheierea actualului Parteneriat de Colaborare încheiat de România și UNICEF cu orizont de timp 2017", a spus Ioana Liana Cazacu.

La rândul său, reprezentantul UNICEF în România a subliniat că violența este un fenomen complex, care lasă urme adânci asupra copiilor.

"Este important să lucrăm împreună atât în ceea ce privește prevenirea acestui fenomen prin pregătirea profesioniștilor de la nivel local — asistenți sociali, asistentele medicale comunitare, cât și în ceea ce privește conștientizarea de către părinți a efectelor violenței asupra copiilor", a declarat Sandie Blanchet.

 

Read more...

Summit NATO in Marea Britanie

Summitul NATO se deschide, joi, la Newport (Marea Britanie) pe fondul tensiunilor cu Rusia, acuzată de agresiune militară în Ucraina, în timp ce presiunea se accentuează asupra Moscovei, Parisul luând decizia de a suspenda livrarea unei nave de război.

Alianța Nord-Atlantică va lua măsuri pentru a-și consolida apărarea la frontiera estică și își va exprima sprijinul pentru Kiev cu ocazia summitului ce începe joi, văzându-se nevoită de criza ucraineană să efectueze cea mai radicală modificare de strategie față de Rusia de după încheierea Războiului Rece, scrie agenția Reuters.

Într-un context internațional exploziv, summitul care se deschide la sfârşitul dimineții, în prezența a 60 de șefi de stat și de Guvern, va aborda și alte crize, în special cea creată de gruparea Stat Islamic în Irak și Siria, a cărei amenințare este din ce în ce mai presantă.

Printre participanții la summit se numără președintele SUA, Barack Obama, cancelarul Germaniei,Angela Merkel, președintele în exercițiu al Consiliului European, Herman van Rompuy, dar și președintele Ucrainei, Petro Porosenko, care s-a pronunțat recent pentru reluarea procesului de apropiere la NATO a țării sale.

De asemenea, la summitul din Țara Galilor vor participa și președintele Traian Băsescu, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, și ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean. Traian Băsescu va fi prezent la primirea oficială a șefilor de stat și de guvern a țărilor aliate și partenere NATO, a șefilor de delegații și a șefilor de organizații internaționale de către secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, și de către prim-ministrul al Marii Britanii, David Cameron.
De asemenea, va participa la ceremonia de deschidere a summit-ului, la sesiunea cu tema Afganistan, la lucrările Comisiei NATO - Ucraina la nivel de șefi de stat și de guvern, la recepția oferită de prințul Charles, precum și la dineul de lucru al delegaților.

Read more...

ACTIUNEA IULIU MANIU. Initiativa transilvaneana pentru refacerea miscarii national-taraniste

Pornind de la constatarea că trădările, tranzacțiile oneroase și nedemne precum și rătăcirile politico-doctrinare au scos PNȚ-CD de pe scena vieții politice, considerăm că pentru refacerea și recâștigarea poziției și demnității unui partid care a făcut istoria României moderne trebuie recompus și reparcurs itinerariul inițial și inițiatic de construire a acestui partid ca ieșire ”din labirint” prin înscrierea lui legitimă în spațiul public românesc. Acest parcurs trebuie articulat de câteva repere exponențiale:

În primul rând, relansarea partidului trebuie inițiată din spațiul lui originar, și anume, Ardealul și Banatul – sintagmă consacrată în discursul politic al lui Iuliu Maniu. Acest spațiu care a germinat gândirea și acțiunea politică românească modernă a rămas în percepția publică ca un rezervor de moralitate, rațiune și patriotism luminat cu puternice deschideri și racorduri europene.  Acest teritoriu cardinal al unității politice și statale românești ca teritoriu care a proiectat și cristalizat ideea și acțiunea național-țărănistă poate provoca recentrarea temei regionale și a regionalismului în dezbaterea publică românească. Tema regională EXCLUDE SECESIUNI în interiorul unității statale românești și respinge confiscarea acestei teme de către sistemul baronial de partid și de către fantasmele discursului politic etnocentric sau de autonomism etnic de factură medievală și, nu în ultimul rând, de către discursul politic al așa-numitului regionalism de expresie intelectualistă dar toxic și finanțat sau sponsorizat de fundații iredentiste din afara țării.

Tema regională presupune respectarea particularităților în strategiile de politici publice și a gestiunii statului, valorizarea potențialului regional, reechilibrarea centru-provincie în gestiunea resurselor și în dezvoltarea armonioasă a țării, complementaritate și solidaritate inter-regională, cultivarea unității în diversitate ca dinamică esențială a edificiului statal și național. Așa cum spațiul generic al PNL a fost Vechiul Regat, cel al PNȚ a fost Transilvania, adică Ardealul și Banatul, care, din perspectiva prezentului, ar putea trezi suspiciuni și critici de la anumiți băgători de seamă, demagogi ai statalității românești. Trebuie reamintite în acest sens cuvintele lui Iuliu Maniu din 1938, adresate lui Carol al II-lea: ”Între pietrele nestemate care împodobesc coroana Maiestății Voastre, nu e niciuna care să strălucească mai viu ca Ardealul și Banatul, prin devotament pentru unitatea statului național român și pentru monarhie, dar nu este nici una care să ceară cu atâta hotărâre să i se respecte drepturile democratice și tradițiile de libertate”. Aceste cuvinte relevă una dintre cele mai strălucite analize făcute vreodată în proximitatea raportului dintre centralism și regionalism, între patriotismul luminat și democrație. Resorturile unității statale țin de democrație și de gestiunea înaltă a particularismelor regionale care se aflau într-o indestructibilă unitate reprezentată de fidelitatea față de rege și statul unitar.

Pe aceste temeiuri de gândire și acțiune politică trebuie așezată relansarea mișcării național-țărăniste prin puterea exemplului regional și prin tactica reconstruirii ei de la bază. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că PNȚ-ul condus de Iuliu Maniu s-a format și ”a venit la putere pe poarta deschisă și pe baza unei opinii publice” în care spiritul local și regional generează un autentic spirit civic.

În al doilea rând, această platformă politică de reconstruire a mișcării național-țărăniste trebuie să producă o repoziționare programatică și doctrinară a acestei mișcări. S-a constatat că, începând din 1990, toate temele doctrinare lansate de PNȚ-CD au fost confiscate succesiv și într-un mod fraudulos. Tema națională și patriotică articulată istoric de Actul Unirii de la 1 decembrie 1918, al cărei artizan a fost Iuliu Maniu, a fost preluată și prelucrată într-un mod primitiv și agresiv de AUR, PUNR, PRM, Vatra Românească și alte ”adunături” politice și culturale. Tema țărănească a fost confiscată de făcătura fesenistă, numită PDAR, tema creștin-democrată, al cărei unic exponent a fost mulți ani PNȚ-CD, a fost subtilizată de PDL și mai nou de PNL. Toate aceste sustrageri și brigandaje doctrinare au profilat, în cele din urmă, validitatea opțiunilor politice ale PNȚ-CD după 1990, acesta fiind singurul partid care s-a instalat în viața politică post-comunistă cu înțelegerea profundă a realităților lumii contemporane. Confiscarea populistă și circumstanțială a acestor teme programatice și doctrinare au consacrat impostura și amatorismul politic al unei clase politice progresiv decredibilizate.  Din aceste motive, repoziționarea noastră doctrinară presupune:

1. Centrismul politic care în viziunea lui Iuliu Maniu însemna ”centrism în ideologie și pragmatism în acțiune”, cu valențe de centru-stânga, ce vizau economia cu finalități sociale, măsuri anti-monopoliste și anti-trust, echilibrul între economia dirijată și inițiativa particulară și concurența liberă, aspect actualizat de recenta criză economică mondială, solidarizarea socială, primatul muncii în ordinea socială.

2. Tema regională și descentralizarea administrativă și decizională ca practică a subsidiarității și ca terapie a corupției favorizate de un edificiu ultra-etatist și ultra-centralizat.

3. Morala creștină, toleranța și eticismul politic ce presupune devotamentul omului politic pentru binele public, simbolizat de personalitatea martirică a lui Iuliu Maniu, aspect care poate cristaliza un cod al omului politic manist.

4. Tema monarhică, ca obiectiv politic strategic care să reunească opțiuni ferme și responsabile și fidelități autentice pentru restaurarea monarhiei constituționale care, în cele din urmă, înseamnă refacerea conștiinței istorice și identitare a poporului român. Mișcarea național-țărănistă a fost singura consecvent pro-monarhică după anul 1989. Toți cei care împărtășesc opțiuni promonarhiste se pot regăsi în cadrul prezentei platforme politice. Prin urmare, ne exprimăm rezervele și non-angajarea în procesul electoral pentru alegerile prezidențiale.

Această platformă lansează un apel de refacere și asumare a unei noi mișcări național-țărăniste prin:

  • retragerea sau înlăturarea tuturor liderilor responsabili de eșecul politic al unui partid legitimat prin gândirea și acțiunea politică pentru formarea și promovarea democrației românești în timpul dictaturilor de orice fel
  • revenirea în primele rânduri a vechilor activiști onești, fideli și anonimi și a unei generații de tineri care nu au tranzacționat partidul și nu au urmat exemple negative de traseiști politici (ca foștii lideri și demnitari național-țărăniști dintre 1997–2000, deveniți nedemni slugoi și oportuniști politici)
  • revocarea prin orice mijloace a impostorilor care au confiscat ștampilele partidului și au tranzacționat patrimoniul doctrinar și moral-politic al acestuia, ascunzându-se paranoic sub pulpana statutului și a mașinațiunilor juridice și care au plasat PNȚ în ridicole telenovele politice. Este revoltător că cei care prin impostură și malefacțiuni statutare reprezintă astăzi conducerea PNT-istă reductibilă la ”ștampilă și tușieră” vînd și tranzacționează partidul aproape în fiecare lună din acest an electoral unor formațiuni de circumstanță și la fel de impostoare.
  • repudierea național-țărănismului taliban care sub masca unei false intransigențe s-a dovedit păguboasă și toxică pentru destinul mișcării național-țărăniste. Invocarea mitologică a fidelității față de trecutul partidului a fost, în fond, o mască care a ascuns incompetența iresponsabilă și culpabilă care a dus la scoaterea partidului din prim-planul scenei politice după anul 2000.
  • aderarea la această platformă politică trebuie să fie precedată de o autoanaliză și o autoexaminare în planul propriei conștiințe a celor care se angajează prin semnătură la refacerea mișcării național-țărăniste.

 

                                                                              Cluj Napoca, 1 septembrie, 2014

 

Grup de inițiativă

Prof. Univ. Dr. Doru Radosav (Cluj)

Aurel Gavrea, jurist (Sălaj)

Iuliu Hada, profesor (Alba)

Gheorghe Șiman, medic veterinar (Maramureș)

Mircea Trifu, inginer (Alba)

Emil Danci, inginer (Hunedoara)

 

Read more...

APRECIERE AMERICANA. Catalin Grigoras - contributie majora in expertiza inregistrarilor cu decapitarea jurnalistilor

SUA au apelat la ajutorul expertului român Cătălin Grigoraș pentru a afla identitatea teroriștilor islamici care au ucis până la acest moment doi jurnaliști americani. Cătălin Grigoraș coordonează, ca director al National Center for Media Forensics din cadrul Universității Denver, Colorado, expertizarea cutremurătoarelor înregistrări care surprind decapitarea celor doi ziariști.

Americanii contează pe sprijinul expertului român pentru a stabili dacă înregistrările sunt autentice, dar și pentru a descoperi cine sunt cei care i-au decapitat pe jurnaliștii americani. Este același expert român care a dezvăluit că filmul cu Traian Băsescu surprins când lovea un copil a fost deteriorat intenționat. 

Cătălin Grigoraș este singurul expert român de voce și vorbire recunoscut internațional. Este fost director adjunct al INEC și actual director al National Center for Media Forensics din cadrul Universității Denver, Colorado. El a plecat din România din cauza abuzurilor împotriva sa. A dus, la INEC, o luptă acerbă pentru a reforma sistemul expertizărilor și pentru a aduce în România experții independenți, în asa fel încât statul să nu mai dețină monopol asupra expertizelor de voce și vorbire. Cătălin Grigoraș este cel care a dezvăluit că filmul lovirii unui copil de către Traian Băsescu a fost deteriorat de directorul INEC de la acea vreme și s-a ales cu un dosar pentru abuz în serviciu, scrie Lumea Justiției. 

Expertul român Cătălin Grigoraș a avut un aport esențial în dezvăluirea identității lui Abdel Bary, extremistul care l-a decapitat în urmă cu două săptămâni pe jurnalistul James Foley. Experții de la Universitatea Denver, Colorado, având contribuția majoră a românului Cătălin Grigoraș, sunt văzuți în SUA drept singurii care pot analiza, cadru cu cadru, filmările decapitărilor jurnaliștilor americani. 

În ceea ce privește expertiza în cazul celui de-al doilea jurnalist american decapitat, până în acest moment s-a stabilit că filmarea execuției lui James Foley conține elemente comune cu cea a decapitării lui Steven Sotloff, ceea ce conduce la ipoteza că asasinii lui Foley sunt aceiași cu cei ai lui Steven Sotloff.

Experții au mai stabilit că poziția asasinilor din cele două filmări este identică, la fel ca și poziția cuțitului. Decapitările, potrivit informațiilor, au fost realizate la două săptămâni diferență.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686