Items filtered by date: Wednesday, 11 June 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Olimpiada internațională de limba rromani

Azi, 11 iunie, a început la Brașov a doua olimpiadă internațională de limba rromani, organizată de către Ministerul Educației din România și Inspectoratul Școlar Județean Brașov. La olimpiadă participă 30 de elevi din Bulgaria, Croația, Republica Moldova, România și Serbia și 15 profesori însoțitori și pregătitori. Deschiderea festivă a avut loc la ora 9, cu participarea oficialităților locale și internaționale.

Printre participanți se află, ca observator, și deputatul rromilor din Croația, dr. Veljko Kajtazi, care, de 6 ani, organizează, la Zagreb, Ziua Internațională a Limbii rromani . El este un binecunoscut autor de dicționare și manuale de limba rromani, dar și doctor în karate la San Diego.

Probele au demarat cu începere de la ora 10,30. Rezultatele finale vor fi comunicate în cadrul ceremoniei de închidere a Olimpiadei din data de 13.06.2014.

Organizatorii au pregătit programe culturale pentru oaspeții din țara și străinătate.

Mult succes participanților și felicitări pentru performanța de a ajunge în această fază a competiției!

Read more...

Morisca Sebastian Ghita

Am in fata nenumarate documente. Ele demonstreaza ceea ce banuiam de mult, ca Sebastian Ghita, omul de afaceri din Ploiesti specializat in IT, mogul de televiziune si, mai recent, deputat, membru al Comisiei de control a activitatii SRI si, nu in ultimul rand, cel mai bun prieten al premierului Victor Ponta, conduce in prezent, in mod indirect, utilizand intermediari, o uriasa retea de firme care fac afaceri cu statul. In principiu, nu ar trebui sa fie nimic rau in a face afaceri cu statul. Pana la urma, statul nu este antreprenor si institutiile sale sunt obligate sa incheie contracte cu firme private. Conditia este ca acestea sa nu fie cu dedicatie. Sa nu fie bazate pe licitatii truncate, acordate pe spranceana doar unora. Evident, nu degeaba. Ci in schimbul spagii.

Cand vorbim despre coruptie institutionalizata, la ce ne gandim? La oameni de afaceri puternici care, pentru a pierde urma unor afaceri murdare, deschid, prin interpusi, zeci de firme, cele mai multe avand actionariatul de tip offshore, legate intre ele printr-o retea cat mai sofisticata si care se infiltreaza atat in inima puterii legislative, adica in Parlament, cat si in Executiv. Adica la Guvern. Pentru ca, ocupand asemenea pozitii, sa-i indeparteze, in mod brutal, violent, pe toti ceilalti competitori, acaparand pentru ei insisi, in stil mafiot, din ce in ce mai multa putere economica si politica.

Cazul Sebastian Ghita este de o nocivitate maxima tocmai fiindca tanarul “om de afaceri” a parcurs toate etapele enumerate mai sus. Si, in plus, el este legat prin multiple fire atat de SRI, cat si de Serviciu de Telecomunicatii Speciale. Mai nou, si de Serviciul Secret al Ministerului de Interne. De pe aceste pozitii extreme de importante, Sebastian Ghita actioneaza ca om al premierului Victor Ponta. Exista oare o definitie mai corecta decat aceasta a coruptiei institutionalizate?

Eu ma pregateam in aceasta saptamana si ma pregatesc in continuare sa finalizez prelucrarea unui mare numar de documente, care mi-au parvenit si care toate vizeaza afaceri parate ale clanului Sebastian Ghita. Dar iata, inainte de a-mi finaliza acest proiect, citesc stupefiat o ampla ancheta de investigatie pe care o reproducem in cele ce urmeaza si ale carei rezultate alcatuiesc un tablou complementar cu ceea ce urmeaza sa prezint eu insumi. Reproducem mai jos, integral, amplul articol publicat pe riseproject.ro:

 

Cum functioneaza fabrica de bani a lui Sebastian Ghita 

RISE Project a investigat afacerile deputatului Sebastian Ghita, om de baza al premierului Victor Ponta, urmarind traseul banilor intr-o retea complicata a tranzactiilor simulate, a interpusilor de tot felul, a functionarilor “de incredere”, a afacerilor cu serviciile secrete, cu fonduri europene si, in general, cu multi bani publici.

LIFE STYLE DE PLOIESTI Exista doua carciumi de fite in oras, hotelul Angelo D’oro si restaurantul Vienna Cafe, unde Sebastian Ghita isi intalneste prietenii la chermezele de grup. Ambele apartin senatorului Radu Stefan Oprea, dar si asociatului acestuia, Mihai Stefanescu zis “Trefla” – cumatru cu fiica baronului PSD de Prahova si audiat de procurori in dosarul penal “Cosma-Pavaleanu”.

Ultima petrecere a gruparii Ghita a fost savarsita saptamana trecuta, pe 27 mai, la hotelul Angelo D’oro situat pe strada Maramures, numarul 9. Se distreaza acolo, de regula, Alex Iacobescu (managerul postului Romania TV, al clubului de baschet Asesoft si cel care a imprumutat peste 90 de milioane de euro de la Sebastian Ghita), Vlad Iacobescu – fratele mai mic al lui Alex, dar si Gabriel Anghel, zis “Ceata”, de la firma Glar Construct, plus sotii si prietene.

N-a lipsit nici deputatul Sebastian Ghita care a sosit la locul faptei intr-o limuzina BMW seria 5, parcata vizavi de hotelul senatorului Oprea intr-un stil aparte pe care-l puteti studia in fotografia de mai sus.

BMW-ul condus de Ghita este inmatriculat pe firma Aseosoft International, fondata tot de Ghita. Confuzia rezida in faptul ca acelasi Ghita sustine oficial ca a vandut firma acum trei ani.

Tot pe Asesoft International este inmatriculata si duba neagra Mercedes, cu geamuri fumurii, in care Sebastian Ghita este transportat discret prin Bucuresti. Aceste doua instantanee au fost luate tot saptamana trecuta, imediat dupa ce mogulul PSD a acordat un interviu portalului Hotnews.

Grupul de litere ASG, imprimat pe placutele de inmatriculare, este specific flotei auto detinute de grupul Asesoft si reprezinta initialele deputatului Aurelian Sebastian Ghita.

In 2011, Ghita a mai trecut printr-o aventura rutiera cu un Mercedes (B-98-ASG) din colectia firmei, fiind surprins de radar cu o viteza dubla fata de cea admisa. A fost doar un incident dintr-o lunga serie, vezi detalii AICI.

“MICA ENTITATE SOFT” De ce foloseste Sebastian Ghita logistica unei firme private, atat timp cat declaratia sa de interese depusa la Parlament nu mentioneaza absolut nicio afacere personala?

RISE Project a dezvaluit AICI ca Asesoft International, firma-fanion infiintata de Ghita, este controlata acum de cumnatul mogulului prin intermediul unei companii offshore din Cipru. Si ca functioneaza pe post de nucleu-beneficiar al unei platforme de zeci de companii in care banii publici se plimba-n zig-zag, alimentand permanent un fel de sistem integrat, un imperiu financiar ai carui stapani reali sunt disimulati prin interpusi.Detalii, AICI si AICI.

Sebastian Ghita nu vrea sa vorbeasca cu RISE Project, pur si simplu, despre niciun subiect. Asculta inregistrarea AICI.

Hotnews a obtinut insa un amplu interviu online in care, atunci cand vine vorba despre Asesoft International, deputatul PSD nuanteaza lucrurile astfel: 

<<(…) Apoi am intrat in politica si din acel moment am inceput sa vand firmele din IT si sa renunt la actiuni cum au fost actiunile de la eMag, Flanco, Asesoft Distribution, Teamnet… Banii au venit de aici si nu din afaceri cu statul. Singurele doua afaceri despre pe care ati putea crede ca le controlez, apartin fratelui meu care a terminat telecomunicatii si e afacerea lui. Eu l-am sustinut doar la inceput, dar acum este afacerea lui. A mai ramas o mica entitate soft unde cumnatul meu a ramas proprietar, dar care nu mai are nici pe departe anvergura in piata pe care o avea Asesoft. (…) Cred ca domnul Anastasescu (cumnatul sau- n.n.) este actionar direct acum la firma Asesoft, nu cred ca mai are niciun offshore. Offshore-urile au aparut cu mult timp inainte sa se vanda diverse parti din Asesoft si tineau pe de o parte de o nevoie de a aduce mai multe firme impreuna pentru putere financiara mai mare. Pe de alta parte, exista o anume presiune din partea bancilor care vedeau diverse firme ca un grup de firme si exista o problema cu creditarea. Si atunci toti actionarii au luat aceasta decizie: domne’, hai sa facem un holding. La noi in Romania nu exista o lege de tip holding, in Cipru exista, asa am gandit atunci. Intre timp, fiecare si-a luat firma pe numele sau si s-a inchis aceasta discutie cu offshor-urile. Nu a existat niciun ban care sa se duca din Romania in vreun offshore, in Cipru sau in alta parte.>>

In realitate, corporatia Asesoft nu a vandut “diverse parti” componente, ci a externalizat anumite activitati plus contractele publice aferente acestora catre diferite companii, toate controlate de aceeasi mana, dar prin interpusi.

O demonstreaza actele financiare ale acestor firme, depuse oficial la Fisc, cum ar fi, de exemplu, declaratiile 394 privind achizitiile si livrarile, adica platile si incasarile purtatoare de TVA. Doua asemenea documente inregistrate de Asesoft International si Teamnet International, ambele fondate de Ghita in 2001, arata cu precizie circuitul banilor in “platforma Ghita” din prezent. Documentele AICI si AICI.

CIRCUITUL Studiu de caz: luna iunie 2013, in urma cu exact un an.

Tranzactie: Asesoft International incaseaza 9,7 milioane RON de la XOR IT, o alta firma de baza a grupului Ghita, abonata la contracte IT cu statul si implicata in afaceri cu deseuri, tot cu statul – despre care RISE Project a scris AICI si AICI.

Intermediarul: Insa nu XOR IT este sursa principala a celor 9,7 milioane de RON in conditiile in care, la randul sau, in aceeasi luna, a primit 9,4 milioane RON de la Teamnet International.

De unde vin banii: in ceea ce-o priveste, cele mai mari incasari raportate de Teamnet International pe luna iunie 2013 se refera la 11,6 milioane RON, bani primiti de la Asesoft International, si inca 4,8 milioane RON platite de Institutul pentru Tehnologii Avansate.

Altfel spus, sursa reala a celor 9,7 milioane virate in conturile Asesoft de catre Teamnet, prin intermediul XOR IT, este tot Asesoft.

BANII SRI IN PLATFORMA GHITA Singurele supape constante prin care intra fonduri noi in caruselul financiar al familiei Ghita suntcontractele cu statul. Ori, in acest caz, plata celor 4,8 milioane RON de la Institutul pentru Tehnologii Avansate catre firma Teamnet International nu este justificata de niciun contract anuntat in mod transparent pe site-urile de licitatii.

Institutul pentru Tehnologii Avansate este o unitate vitala a Serviciului Roman de Informatii (SRI), specializata in cercetare, proiectare şi micro-producţie de sisteme de comunicatii radio/video, precum si responsabila cu decriptarea si criptarea telecomunicatiilor, protectia tehnica a informatiilor clasificate si functionarea echipamentelor de control acces si securitate fizica in institutii strategice.

In interviul acordat Hotnews, Sebastian Ghita, membru al comisiei parlamentare de supraveghere a SRI, a exprimat pe scurt relatia sa cu serviciul intern de intelligence: << (…) Institutia numita SRI trebuie controlata, si trebuie controlata de oameni care pot exercita control. (…) Sunt unul dintre cei 9 membri din comisie. Dar am puterea in fata celor de la SRI sa spun: aici nu cred ca faceti un lucru bun. >>

Tranzactia Teamnet-SRI de 4,8 milioane RON a avut loc in iunie 2013, deci patru ani mai tarziu dupa ce George Maior, directorul SRI, ar fi fost avertizat despre presupuse practici dubioase ale companiei Teamnet International in urma unei corespondente personale purtata cu un afacerist roman stabilit la Bruxelles. Parti din aceasta discutie au devenit publice dupa ce un hacker din Arad, “Guccifer”, a spart contul personal de e-mail al directorului Maior.

FIRMELE SI OAMENII CHEIE Corporatiile Asesoft si Teamnet au evoluat impreuna, practic, avand timp de peste zece ani istorii similare. Sebastian Ghita le-a infiintat in 2001 si, pana in 2011, el a fost stapanul lor absolut, controland permanent pachetul majoritar din actiunile fiecareia. Firmele au cartierul general la aceeasi adresa de pe strada Mihai Bravu din Ploiesti si s-au dezvoltat la comun, de-a lungul anilor, in special din contracte publice cu aproape toate institutiile posibile ale statului, de la primarii si consilii judetene, la ministere si servicii speciale.

Cand Sebastian Ghita a iesit oficial din ambele afaceri, in aceeasi zi din februarie 2011, Teamnet si Aseosoft se transformasera deja in corporatii, functionand pe principiul divizarii operatiunilor in firme satelit. Imediat, Ghita a fost inlocuit in actionariate de un offshore cipriot pe care tot el il detinea, dar, ulterior, structurile de proprietate ale celor doua holdinguri s-au schimbat, fiecare in felul ei: grupul Asesoft a fost preluat de rudele lui Ghita si Teamnet – de prietenii lui Ghita.

Iar prietenii lui Ghita de la Teamnet sunt Bogdan PadiuIon Ovidiu Trascu si Radu Nedelcu, fostii colegi de liceu ai mogulului PSD, dar si oamenii alaturi de care acesta a fondat afacerea si care, in tot acest timp, i-au fost angajati si parteneri minoritari.

Directorii Teamnet, istorice de munca

RISE Project a consultat istoricul de munca al celor trei, asa cum apare el in baza de date a Inspectoratului Teritorial de Munca. Inca de la infiintarea Teamnet, in 2001, Bogdan Padiu a fost director general al companiei. Acum, are propria lui firma de consultanta, dar ramane boss-ul Teamnet in acte. Si Ion Ovidiu Trascu are azi o afacere de consultanta in timp ce, in paralel, activeaza ca administrator si asociat minoritar al Teamnet. Trascu a fost angajat la compania lui Ghita pe post de “mananger proiect informatic”. Deasemenea, celalalt director, Radu Nedelcu, este veteran Teamnet. Nedelcu a fost angajat acolo inca din 2001 si a lucrat, o perioada, si pentru cealalta companie a grupului Ghita: XOR ITintermediarul celor 9,7 milioane RON pe circuitul inchis Asesoft –Teamnet – XOR IT –Asesoft din iunie 2013. La fel, Nedelcu si-a mutat acum contractul de munca pe o firma independenta de consultanta, dar lucreaza efectiv in conducerea Teamnet.

Cei trei parteneri traditionali ai lui Ghita sunt in continuare patroni minoritar ai companiei IT, dar lucrurile se complica in privinta pachetului principal de 41,4% din actiunile Teamnet. Acest procent e detinut de o firma inregistrata anul trecut, in Londra, Marea Britanie, sub numele Fintech Investment Ltd, pe care Bogdan Padiu o imparte oficial cu o entitate din Vaduz, Liechtenstein, si al carei director este un avocat specializat in structuri offshore de tip holding, servicii de reprezentare si rezident in micul principat alpin.

Dincolo de schimbarile succesive de proprietari la vedere prin care au trecutTeamnet si Asesoft, cele doua firme-cheie ale platformei “Ghita” interfereaza financiar in asa fel incat traseul banilor arata ca beneficiarii reali ai afacerilor cu statul continua sa fie aceeasi: rudele apropiate si vechii tovarasi ai deputatului PSD.

Declaratiile 394 pe care atat Teamnet, cat si Asesoft, le-au depus la Fisc in iunie anul trecut scot la iveala si tranzactii directe intre cele doua. Atunci, Teamnet a mai trimis aproape 940 de mii RON drept spre Asesoft.

SERVICII SECRETE SI FONDURI EUROPENE Banii europeni reprezinta a doua tinta majora a gruparii din Ploiesti. Informatia provine tot din declaratiile fiscale pe luna iunie 2013 ale companiilor-fanion fondate de Ghita.

Simultan, Teamnet si Asesoft au virat impreuna peste 3,7 milioane RON in contul firmei Insoft Development & Consulting – cu sediul intr-un bloc din sectorul 3 al Capitalei, dar cu un portofoliu vast de contracte pe bani publici. Insoft este axata pe consultanta in proiecte finantate din fonduri europene si a prestat pentru consiliile judetene Maramures si Giurgiu, pentru Ministerul Educatiei, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Radiodifuzunea Romana etc. De departe, insa, Insoft atrage atentia prin alte doua contracte importante.

Primul a fost incheiat cu serviciul secret al Ministerul Afacerilor Interne, aflat in subordinea directa a premierului Victor Ponta. Mai exact, cu Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) -structura specializata in activitaţi de informaţii şi protecţie interna, “in vederea asigurarii ordinii publice, prevenirii şi combaterii ameninţarilor la adresa siguranţei naţionale privind misiunile, personalul şi informaţiile clasificate”. Pe pagina sa de web, firma Insoft sustine ca a furnizat DIPI “echipamente hardware pentru 2 centre de date şi 43 de centre teritoriale, infrastructura software dedicata, platforma educaţionala, dezvoltare de conţinut digital, suport tehnic si servicii de instruire”.

 

Atribuire contract Insoft

Al doilea contract important al Insoft a fost parafat cu Autoritatea de Management (AM) a POS Mediu - organismul care stabileşte strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de mediu, subordonat Ministerului Mediului. In septembrie 2012,Insoft a incasat 414.000 RON de la aceasta institutie careia i-a vandut “aplicatii IT pentru asigurarea functionalitatii resurselor informatice ale AM POS Mediu”. In contractul cu Insoft, statul a fost reprezentat de ploiesteanul Ciprian Ghioc, actual director general al AM POS Mediu. Sotia lui Ghioc, Mirela, este directoare in holdingul Asesoft International si beneficiara a unui imprumut privat de 30.000 RON, acordat chiar de fondatorul corporatiei IT, mogulul Sebastian Ghita. Nici directorul general Ciprian Ghioc nu-i strain de grupul Asesoft: el a fost salariat acolo din 2003 pana in 2008. Documentul, AICI.

 

Contractul de imprumut Ghita- Ghioc

Directorul Ciprian Ghioc a fost cercetat preliminar in cazul “Tahal”, un dosar-mamut de coruptie, instrumentat de DNA si trimis in judecata in iunie anul trecut. Pe scurt, toate subsidiarele din Romania ale grupului israelian Tahal, precum si inalti functionari din cadrul AM POS Mediu, sunt acuzati de fapte de coruptie si deturnare de fonduri europene. Firma lui Florin Jianu, actualul ministru al IMM-urilor, a livrat servicii de consultanta pe fonduri europene subisdiarelor Tahal acuzate penal. Intre timp, ministrul Jianu a iesit din societatea respectiva, dar la patru luni dupa ce procurorii au declansat urmarirea penala impotriva acesteia, in dosarul “Cosma-Pavaleanu”, din cauza unor tranzactii repetate cu doua firme fantoma. Detalii, AICI.

UPDATE: CE SPUNE GHITA Deputatul PSD Sebastian Ghita a precizat, intr-un drept la replica adresat HotNews.ro, ca informatiile publicate de RISE Project sunt false: “Nu pricep inca motivatia pentru care aceasta organizatie prezinta in continuare date false dar nu am fost la niciun hotel Angelo, nu am mers cu niciun BMW albastru seria 5. Foarte multe din informatiile publicate de cei de la RISE Project contin inadvertente si evident lucruri fortate. Agresarea continua a mea, a familiei meile si a cunoscutilor de catre paparazzi in Ploiesti si in Bucuresti se va transforma in plangeri penale la adresa lor

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686