Items filtered by date: Thursday, 02 October 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Raport ONU privind crimele Statului Islamic in Irak

Crime de război și crime împotriva umanității sunt comise în Irak de către jihadiști ai grupării Statului Islamic (SI), potrivit unui raport ONU publicat joi, care denunță de asemenea comportamentul forțelor guvernamentale irakiene, relatează AFP.

În raport, care are la bază aproape 500 de interviuri, se menționează că atacurile aeriene ale guvernului irakian împotriva militanților suniți au cauzat numeroase victime în rândul civililor, fiind lovite sate, școli și spitale, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului internațional.

Acest raport detaliază o serie de cazuri de încălcări ale drepturilor omului în nordul Irakului, subliniază reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru Irak, Nickolai Mladenov, care a elaborat acest document de 29 de pagini referitor la perioada 6 iulie-10 septembrie, ce corespunde ofensivei duse de SI din Siria.

"Extinderea încălcărilor și abuzurilor comise de SI și grupurile armate asociate este stupefiantă și aceste acte ar putea fi considerate drept crime de război și crime împotriva umanității", a afirmat Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Raiad al-Hussein.

"Aceste încălcări, aparent sistematice și extinse comise de SI și grupurile armate asociate includ atacuri ce vizează direct civili și infrastructuri civile, execuții și alte crime asupra civililor, răpiri, violuri și alte forme de abuzuri sexuale și psihice împotriva femeilor și a copiilor, recrutarea forțată a copiilor", se arată în raportul întocmit cu ajutorul Misiunii ONU în Irak (UNAMI) și a biroului Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului.

Diversele etnii și grupări religioase irakiene au fost 'intenționat și sistematic vizate (...) pentru a fi distruse și eliminate din zonele sub controlul SI', se menționează în raport.

 

Read more...

Alegeri prezidentiale 2014: Campania electorala incepe la miezul noptii

Candidaţii la alegerile prezidenţiale 2014 intră în campanie electorală, în noaptea de joi spre vineri, la ora 0.00, când Biroul Electoral Central dă startul cursei prezidenţiale. Campania durează 30 de zile, perioadă în care candidaţii se pot promova, în limitele impuse de lege.

Legea 370 din 2004 pentru alegerea Preşedintelui României stabileşte că perioada dedicată campaniei electorale „începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor“, respectiv la 3 octombrie, şi se încheie „în dimineaţa zilei de  sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, la ora 7.00“, adică în dimineaţa zilei de 1 noiembrie.

Prezidenţiabilii au, în această perioadă, acces gratuit şi egal la posturile publice de radio şi de televiziune, dar se pot promova şi prin alte mijloace precum mitingurile, adunările sau marşurile. Consiliul Naţional al Audiovizualului este obligat să sancţioneze posturile private care se abat de la regulă.Candidaţilor şi partidelor li se pune la dispoziţie, de către administraţiile locale, spaţii pentru afişaj stradal şi spaţii de întâlnire cu alegătorii. Este permisă şi publicitatea stradală plătită: panouri, bannere, corturi.

În unitățile militare, în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ, în sediile reprezentanțelor diplomatice, precum și în penitenciare, acțiunile de campanie electorală sunt interzise. Legea electorală mai interzice acţiunile electorale care afectează spaţiile verzi, rezervaţiile naturale sau zonele protejate ecologic.  O altă prevedere stipulează că este interzisă folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau lipirea de afişe electorale. De asemenea, este interzisă combinarea culorilor din afişe „într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat“, scrie adevarul.ro.

Este interzisă introducerea spoturilor publicitare electorale în alte emisiuni radio şi TV decât cele electorale. Candidaţii trebuie să se abţină de la atacurile care vizează rasa, religia, etnia, naţionalitatea sau sexul adversarilor, dar şi de la afirmaţiile ori imaginile care aduc atingere vieţii private a prezidenţiabililor. Adversarii în cursa pentru Cotroceni nu au voie să se acuze unul pe celălalt de fapte penale, în cazul în care nu au „dovezi pertinente prezentate în mod explicit“. Cu 48 de ore înainte de ziua scrutinului, este interzisă prezentarea de sondaje de opinie sau anchete făcute pe stradă, iar în ziua votului este interzisă prezentarea de sondaje făcute la ieşirea de urne.

În situaţia în care se organizează al doilea tur de scrutin, campania electorală începe la 7 noiembrie 2014,

 

 

Read more...

Turcescu nu va fi trimis in judecata

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a anunțat că Parchetul nu se va sesiza în cazul lui Robert Turcescu.
Astfel, Turcescu nu va fi trimis în judecată, după ce a dezvăluit pe blogul personal, apoi într-o emisiune televizată, că a fost ofițer sub acoperire, potrivit Realitatea Tv.
Procurorul general a subliniat că Parchetul nu se va sesiza în urma plângerii depuse de senatorul PC Ilie Năstase și deputatul PSD Mădălin Voicu, deoarece nu a fost pusă în pericol securitatea națională.

Turcescu a spus că se supune judecății oricărei instanțe care îl cheamă în legătură cu autodenunțul său și nu are nimic împotriva sesizării Parchetului General de către Ilie Năstase și Mădălin Voicu.

Jurnalistul Robert Turcescu a scris, la mijlocul lunii septembrie, pe blogul său că a fost ofițer sub acoperire și a publicat copii ale unui livret militar cu fotografia sa. Ulterior, el a confirmat informațiile respective și într-o emisiune televizată, anunțând și că se retrage din viața publică. 

Read more...

Premierul Ponta efectueaza joi o vizita de lucru in Ucraina

Premierul Victor Ponta efectuează joi o vizită de lucru în Ucraina, în cursul căreia va avea întrevederi cu omologul său Arseni Iațeniuk și cu președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Cu această ocazie, Primul-ministru va avea convorbiri cu Premierul ucrainean și va fi primit de către Președintele Petro Poroșenko. 

Vizita se înscrie în cadrul acțiunilor de sprijin constant al României pentru eforturile Ucrainei, ca şi pentru cele ale Republicii Moldova și Georgiei, de a consolida parcursul și apropierea de Uniunea Europeană a acestor parteneri.

La Kiev va fi prezent și Primul-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă, cei trei prim-miniștri urmând a avea o reuniune trilaterală în care vor fi discutate aspecte privind parcursul european  al celor două țări și cooperarea în acest format.

În cadrul convorbirilor Primului-ministru Victor Ponta cu cei doi înalți oficiali ucraineni vor fi abordate aspecte legate de susținerea concretă pe care România, ca stat membru al UE, o poate acorda Ucrainei pentru consolidarea parcursului său european, evoluțiile recente ale situaţiei de securitate din Ucraina și stadiul implementării Protocolului și respectiv a Memorandumului de la Minsk din 5 și 19 septembrie 2014.

De asemenea, se va trece în revistă stadiul relațiilor bilaterale și perspectivele de dezvoltare ale acestora, cu accent pe dinamizarea cooperării economice și sectoriale, problematica persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei şi alte dosare bilaterale de interes.

Cu ocazia vizitei va fi semnat, de către Prim-ministrul Ponta și omologul său ucrainean Iaţeniuk, Acordul bilateral privind micul trafic de frontieră.

Alături de prim ministrul român, la Kiev se va afla și omologul său moldovean Iurie Leancă, dar și șeful diplomației române Titus Corlățean.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686