Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website URL:

NASA pregăteşte o misiune care ar putea salva omenirea

Nava DART a NASA se pregăteşte să provoace devierea unui asteroid, transmite publicaţia CNET, potrivit Mediafax.

Misiunea este una de pregătire în eventualitatea în care un asteroid are o traiectorie care se intersectează cu cea a Terra. Corpul spaţial vizat, numit 65803 Didymos, are şi un mic satelit. Nava DART (Double Asteroid Redirection Test) va ajunge la mica „Lună”, cu o lăţime de 150 de metri, în 2020 şi va încerca să o devieze astfel încât să se prăbuşească în asteroid.

NASA speră că impactul va fi suficient de puternic pentru a devia şi traiectoria corpului 65803 Didymos.

Metoda va putea fi folosită în viitor pentru a salva omenirea de la dispariţie, în cazul în care un asteroid de mari dimensiuni se află pe o traiectorie de coliziune cu Pământul.

Schematic of the DART mission

 

 corectnews.com

 

,,Ce lași în urmă. Despre epitaf” este tema lunii februarie a Seratelor Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vă invită vineri, 22 februarie 2019, începând cu orele 18:00 la o nouă întâlnire cu Seratele Bibliotecii. Întâlnirea lunii februarie se va desfășura și de această dată la Sala de lectură a bibliotecii, un spațiu care oferă nu numai o ambianță propice unor astfel de întâlniri ci și o colecție importantă de carte și informație din toate domeniile de activitate.

Searata de vineri are ca temă un subiect ce ar trebui să stea de multe ori în mintea și gândurile tuturor: Ce lași în urmă. Despre epitaf.  Subiectul a fost propus de participanții la ediția anterioară și va fi povestit, repovestit și dezbătut din toate punctele de vedere. Dialogul de idei dintre cei prezenți va fi însoțit de  momente muzicale și se va derula într-un spațiu al cărții, într-o atmosferă pe cât de plăcută, pe atât de interesantă. Acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care Seratele bibliotecii, desfășurate în parteneriat cu Asociația „Sfânta Magdalena” din Oarța de Sus, se bucură de o frecvență din ce în ce mai mare, de la o ediție la alta.   

Seratele Bibliotecii se desfășoară în cadrul proiectului 4.15 Seratele Bibliotecii din Proiectul de management 2017-2020 care are ca scop asigurarea unui spațiu pentru întâlniri periodice ale membrilor comunității în care se dezbat diferite teme culturale, sociale, morale, spirituale, însoțite de muzică, poezie, lecturi.  Proiectul organizat de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba are o frecvență lunară iar temele dezbătute sunt alese de public la edițiile anterioare, în așa fel încât dialogul împletit cu muzică să aducă pentru toți cei prezenți liniștea și pacea unor întâlniri de suflet.

 

 

 

Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba alături de Colegiul Național ,,Horea, Cloșca și Crișan” la sărbătorirea a 100 de ani de existență

Joi 21 februarie 2019 începând cu ora 12:00 Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba va fi din nou prezentă în mijlocul elevilor și profesorilor de la Colegiul Național ,,Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, unde în parteneriat cu Asociația Alba Manche Împreună/AMI va organiza lansarea romanului ,,Ceața” al scriitoarei albaiulience Sonia Elvireanu. Sonia Elvireanu a fost cadru didactic al colegiului și este membră a Uniunii Scriitorilor din România – filiala Alba – Hunedoara. Romanul ,,Ceața” va fi prezentat de profesorul Ironim Munteanu iar prezentarea cărții va fi ilustrată cu fragmente din roman, lecturate de bibliotecara Felicia Colda. Evenimentul se va încheia cu un moment lirico-muzical susținut de elevii colegiului și coordonat de prof. Lodoabă Liviu.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, Asociația Alba Manche Împreună/Ami și Colegiul Național ,,Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. Alături de instituțiile organizatoare vor contribui la reușita evenimentului în calitate de parteneri Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, și Asociația CulturArt din Alba Iulia. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări ocazionate de sărbătorirea a 100 de ani de la înființarea Colegiului Național ,,Horea, Cloșca și Crișan” și are ca principal obiectiv promovarea romanului în rândul tinerilor elevi.

Proiectul 4.9 Lansări de carte în cadrul căruia se derulează evenimentul face parte din programul managerial al Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba pentru perioada 2017-2020.

 

 

 

 

Magia Aurului. Modelele anilor 1950-1990

Miercuri, 20 februarie 2019, ora 18:00, la Museikon, va avea loc prezentarea colecției de bijuterii a Victoriei Geutskens. 

În cadrul evenimentului, intitulat sugestiv Magia Aurului. Modelele anilor 1950-1990, va avea loc un moment special de coregrafie realizat de maestrul Mircea Bariţchi.

Manifestarea se dorește a fi un omagiu adus bijutierilor din România, cei care după anul 1950 au reușit sa ducă mai departe creația și școala de manufactură a metalelor prețioase.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Teatrul de Păpuşi „Prichindel" Alba Iulia și Muzeul National al Unirii Alba Iulia.

„Prințesa Zulufina” revine în repertoriul Teatrului de Păpuși „Prichindel”

COMUNICAT DE PRESĂ

Spectacolul „Prințesa Zulufina”, în regia lui Cristian Pepino, revine în repertoriul Teatrului de Păpuși „Prichindel”, într-o nouă distribuție. Premiera a avut loc în anul 2014 și, fiind un spectacol iubit de public, am considerat reluarea sa ca fiind una oportună.

„Prințesa Zulufina are la bază un text inspirat dintr-o poveste scrisă de către baroneasa d'Aulnay. Regele Zburlici este îndrăgostit la nebunie de prințesa Zulufina. Disperat că aceasta nu îi răspunde la invitații și scrisori, îl roagă pe meșterul Voiebună, care se pricepe să rezolve toate problemele, să o aducă pe Zulufina la palatul lui. Pe drum, Voiebună va salva un pește, o vrăbiuță și o veveriță de la moarte, iar acestea îl vor ajuta și ele la rândul lor. După ce Voiebună îl învinge pe Căpcăun și reușește să ia apă fermecată din peștera dragonului, Prințesa este obligată să meargă la palatul lui Zburlici, așa cum a promis. Numai că regele, nerecunoscător, îl aruncă în închisoare. Cu ajutorul cățelului credincios al lui Voiebună, Țopăilă, planurile mârșave ale regelui sunt dejucate, personajele rele sunt transformate în pisici și Prințesa Zulufina se căsătorește cu Voiebună.”,  ne spuneCristian Pepino.

Personaje simpatice, cântece ritmate, aventuri, toate îi așteaptă pe cei mai buni prieteni ai noștri, copiii, pentru a se bucura de un adevărat spectacol.

Echipa care a construit acest spectacol și care s-ar bucura să primească cât mai multe aplauze este formată din: Cristian Pepino- regizor artistic, Vlad Tănase – scenograf, Dan Bălan – semnează coloana sonoră, actorii teatrului – Ramona Benchea-Mincu, Viorica Boda, Mădălin Costea, Irina Melnic, Cătălina Mihăilă/Teodora Popa și Rareș Bogdan Porca, alături de Elena Madaras, regizor tehnic, Ovidiu Tămășan și Călin Popa – lumini, Florin Andrea – sunet, Ionel Rusu – mașinișt, Mirela Tămășan – croitorie și Marin Goia – tâmplărie. Ioana Bogățan – manager.

Spectacolul va fi prezentat pe scena Casei de Cultură a Studenților începând de miercuri, 20 februarie 2019, orele 10.00. Pentru a vedea programul complet al spectacolelor vă rugăm să intrați pe site-ul teatrului – www.teatrulalba.ro sau pe pagina noastră de facebook.

Vârsta de adresabilitate a spectacolului este 4+, iar prețul unui bilet este de 5,50 lei,

putând fi achiziționat din foaierul Casei de Cultură a Studenților.          

Afis dimensiune data font schimbat titlu fara distributie.jpg

 zulufina 2.jpg

zulufina 3.jpg

 

 

 

Cambodian government seeks peace-building through cooperation with an international NGO

<The 2019 Grand Opening Ceremony of HWPL Department of Peace Education in the Kingdom of Cambodia>, hosted by the Ministry of Education of Cambodia, will be held at the Royal University of Phnom Penh on February 21st. In this event, attendees, expected to be over 1,000, including the Minister of Education of Cambodia, officials in government and education field, and the students will take part.

The Ministry of Education of Cambodia has built cooperation with an international peace NGO, HWPL, since it signed an MOA last year to introduce nation-wide peace education and develop related policies and programs. H.E. Hang Chuon Naron, the Minister of Education says, “From this launching ceremony, we step forward to the implementation level to integrate ideas of peace education into the curriculums in Cambodian schools.

Along with the national efforts, the Ministry of Justice and Cultural Human Resources Council (CHRC) of Cambodia also join in cooperation to forge the substantive peaceful society. A peace forum, <The Place of Cooperative Governance Building between Government and Civic Groups for the UN Adoption of the DPCW>, will be held. The Ministry of Justice, government officials and civic groups will seek for ways to develop principles of peace into a binding international order based on the DPCW.

The DPCW, the Declaration of Peace and Cessation of War, addresses principles of conflict resolution and international cooperation for peacebuilding such as prohibition of use of force, peaceful dispute settlement, and spreading a culture of peace, within 10 articles and 38 clauses.

Sang-dae Lee, the Chief Branch Manager in Jeonbuk branch states, “This series of peace events strengthens cooperative partnership between the government of Cambodia and HWPL, international network for development through education, and overall facilitation of Cambodia-Korean friendship. Chairman Man Hee Lee of HWPL as a peace activist will appeal to Cambodia by highlighting that all people become messengers of peace to achieve a world of peace.”

HWPL and the Great Supreme Patriarch of Kingdom of Cambodia have had international exchanges including Religious Youth Peace Camp in Cambodia, 2017. Since 2016, His Holiness Tep Vong, the Great Supreme Patriarch of Kingdom of Cambodia, visited the HWPL Peace Summit in South Korea to deliver messages of peace to the globe.

 

 

 

 

 

GÂND CURAT ŞI RECUNOŞTINŢĂ ÎN CEAS ANIVERSAR, DOAMNEI PROF. IULIANA SPINEAN

Frumos este să-i mulţumim lui Dumnezeu, pentru tot ce suntem, dar mai ales pentru că ne-a dat, părinţi care s-au străduit să ne crească bine, dascăli dăruiţi şi cu suflet mare, partener de viaţă pe care chiar îl vezi că-i pasă de tine, îi simţi iubirea şi acum când tinereţea a trecut .

Vreau să vorbesc astăzi ceva mai mult despre marea şansă de a fi avut dascăli de excepţie în toată evoluţia mea. Începând cu învăţătoarele mele, d-na Aurelia Sîrbu şi Maria Rusu şi continuând cu mai toţi profesorii mei din şcoala gimnazială (mai vechea şi actuala şcoală nr. 3 "Avram Iancu"), mă gândesc în mod special la d-na dirigintă Maria Iancu, d-na Iuliana Spinean, la limba şi literatura română, mult iubita mea profesoară căreia îi citeşti pe chip demnitatea, puritatea şi măreţia. Este omul de la care am învăţat să-mi inventez mereu resurse pentru a depăşi orice obstacol. Este atât de tonică şi la cei 90 de ani, un permanent exemplu, un model viu. Păstrez cu recunoştinţă multe momente, în care orele predate cu pasiune şi deosebită competenţă profesională, erau dublate de atitudinea dumneaei în diverse împrejurări. Da, ne învaţa cum să ne bucurăm de o clipă a vieţii, de o carte bună şi de toate cele care le putem învăţa din ea; creea adevarate lecţii de viaţă din orele în care făceam aşa-numitele caracterizări de personaje ale operelor literare studiate. Nu era nimic forţat, nu era nimic impus, curgea totul într-un firesc. Paralela cu realitatea înconjurătoare era instructivă şi memorabilă. Ne-a deschis gândirea spre analiză şi selecţie, ne-a împins pe nesimţite spre judecăţi corecte, pregătindu-ne pentru lupta vâltoarea vieţii.

Nu conta că era bolnavă, era mereu la fel de zeloasă şi daruită. Doamne ce OM!

La vremea aceea, a anilor '60-'70, nu avea voie să fie religioasă în faţa clasei, dar îi simţeam esenţa divinului în toate. Un asemenea om nu putea fi decât cel pătruns în adâncuri de boarea lină a credinţei în Dumnezeu; şi cred că "bogaţia" ce i-a dăîruit-o Cel de Sus, un soţ cu chip şi suflet frumos, devotat familiei, un copil ca un înger de frumos şi cuminte, care a devenit un adult remarcabil, o noră specială şi un nepot minunat, este la urma-urmei răsplata cea mai de preţ în această viaţă.

Dumnezeu a înzestrat-o şi cu harul scrisului şi nu-l ţine în sertar; am bucuria de a vă spune că a fost şi ne este de mare ajutor o culegere amplă de "Exerciţii lexicale", concepută în finalul carierei didactice şi pe care o recomand cu căldură elevilor, profesorilor şi nu numai.

A colaborat mulţi ani cu prof. Iliescu, realizatorul emisiunii "Ghid radiofonic de exprimare corectă"(Radio-România -Bucureşti), furnizându-i mereu materiale pentru emisiune. Acum e gata să fie tipărit un roman autobiografic, uşor romanţat, intitulat "În memoria sufletului", în care ne întoarce în timp cu aproape 200 de ani, venind într-o poveste fascinantă până în zilele noastre .

Aşadar, cum să nu porţi mereu recunoştinţă şi admiraţie unui asemenea OM?

Şi pentru că în această lună are bucuria de a împlini 90 de ani, îi spun d-nei prof. IULIANA SPINEAN,

LA  MULŢI ANI CU SĂNĂTATE!

 prof. Laurenţia Stoia

 

 

 

Nicolae Ceaușescu apare în ultimul videoclip al formaţiei Pet Shop Boys

Nicolae Ceauşescu apare în ultimul videoclip al formaţiei Pet Shop Boys. Formaţia britanică a lansat săptămâna trecută clipul şi el redă imagini dintr-o vizită făcută de fostul dictator român în Coreea de Nord, potrivit observator.tv, relatează Știripesurse.ro.

Legendara formație Pet Shop Boys a lansat săptămâna trecută o nouă melodie, o satiră în special la adresa lui Donald Trump și a susținătorilor Brexitului. "Give Stupidity A Chance" ("Dați prostiei o șansă") a fost publicat pe canalul oficial de Youtube al trupei şi e ilustrat cu filmări din timpul unei vizite pe care Nicolae Ceaușescu a făcut-o în anii '70 în Coreea de Nord.

"Give Stupidity A Chance" se regăsește pe noul EP al trupei Pet Shop Boys,  intitulat "Agenda".  Este o melodie ale cărei versuri sunt de o ironie aproape de sarcasm: "Oamenii inteligenți au spus ce au avut de spus / Acum e timpul ca și prostimea să arate calea... Ne-am săturat de experți și înțelegerile lor / De ce să te bazezi pe fapte când pur și simplu poți să te lași purtat de sentimente?"

Donald Trump este satirizat pentru controversata declarație despre cum se comportă el cu femeile: "Să vorbim ca de la bărbat la bărbat/ Puicuțele sunt totdeauna pregătite/ Trebuie să le înșfaci de câte ori poți."

Neil Tennant, unul dintre membrii grupului, a declarat că melodia este "o satiră la adresa conducătorilor politici de proastă calitate din lumea modernă."

Pet Shop Boys au ales pentru Give Stupidity A Chance imaginile cu Ceaușescu în Coreea de Nord, imagini care vorbesc de la sine despre grandomanie și cultul personalității.

În iunie 1971, Nicolae Ceauşescu, Elena Ceaușescu şi alţi înalţi demnitari comunişti, printre care și Ion Iliescu, pe atunci ministru al tineretului şi secretar al CC al PCR, au descoperit spectacolele de propagandă din China şi din Coreea de Nord.

După ce a vizitat China, Coreea de Nord, Mongolia şi Vietnamul de Nord ( 1-24 iunie 1971), Ceauşescu convoacă o teleconferinţă cu prim-secretarii de partid ai judeţelor şi le expune o nouă linie culturală şi ideologică a Partidului, revoluţia culturală în stil maoist. Revoluţia culturală coincide cu debutul cultului personalităţii în România.

Vezi video pe Știripesurse.ro

 

 

 

 

Tot mai multe firme angajează deținuți. Patronii, mulțumiți

Penitenciarele au devenit adevărate pepiniere pentru forța de muncă. Companiile își suplinesc deficitul de personal, deținuții câștigă bani și zile de libertate, iar penitenciarele își rotunjesc veniturile, scrie HotNews.ro.

În Timişoara, 500 de deţinuţi de la penitenciarul din localitate, lucrează la firmele din oraş. Zece dintre ei - de pildă - au fost trimişi sâmbătă să asambleze panouri pentru diminuarea zgomotului pe autostrăzile din străinătate.

Citește mai mult pe Știrile ProTV.

 

 

 

 

Serviciile online ale ANAF nu vor funcționa sâmbătă

Serviciile informatice disponibile prin portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor fi indisponibile din cauza unor lucrări de mentenantă sâmbătă, 9 februarie, între orele 9:00 – 21:00, scrie HotNews.ro.

Miercuri site-ul ANAF nu a funcționat până la ora 16:00. Totuși, în mare parte din zi seviciile privind depunerea formularelor au fost operaționale.

Ce a afișat pagina ANAF aproape toată ziua de miercuri:

"In prezent, portalul ANAF generează erori de accesare, deoarece resursele TIC disponibile sunt suprasolicitate. Se identifică soluţii de utilizare optimă a tuturor resurselor. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente! Vă mulţumim pentru înţelegere!".

Bani pentru informatizare în proiectul de buget

De serverele instituției se ocupă Centrul Național pentru Informații Financiare, structura informatică, înființată în 2017, ce are ca obiectiv unificarea tuturor bazelor de date legate de fiscalitate, cu susținerea STS. 
Zero lei au fost cheltuiți anul trecut pentru modernizarea sistemului informatic, potrivit proietului de buget. Anul acesta este alocată o sumă de 9,5 milioane lei, iar pentru anul viitor este prognozată cheltuirea a 3,6 milioane lei Pentru proiectul de modernizare a administrației fiscale este alocată o sumă de 31.000 lei.
Conform proiectului de buget, obiectivele Centrului pentru acest an sunt menținerea în stare de funcționare a platformelor hardware și software existente în centrele de date, cu resursele disponibile, ca suport pentru sistemele informatice la interfața cu cetățenii, mediul de afaceri și instituțiile publice: DeDoc, SPV, PatrimVen, ForExeBug, Trezor, SAIVEN, SIIV și retehnologizarea și extinderea platformelor hardware, software și de comunicații instalate în centrele de calcul.

 

 

 

 

Subscribe to this RSS feed