Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website URL:

Curs de COMPETENȚE SOCIALE ȘI CIVICE

În perioada 20.01.2020-21.02.2020 Asociația Pakiv România organizează în localitatea Vințu de Jos cursul de COMPETENȚE SOCIALE ȘI CIVICE, activitate desfășurată prin proiectul „CCI Sibișeni – CREȘTEREA CALITĂȚII VIEȚII ȘI A INCLUZIUNII SOCIALE ÎN VINȚU DE JOS” – COD SMIS 103385,  proiect cofinanțat din Programului Operaţional Capital Uman 2014 - 2020, axa prioritară 4.1.

Competențele dobândite în urma absolvirii vor fi: comunicare și limbaj, lucru în echipă, managementul conflictului, autocunoaștere și intercunoaștere, model de dezvoltare a abilităților de viață. Participanți vor fi subvenționați pentru participarea la activități și vor primi, zilnic, o masă caldă sub formă de catering.

 

 

 

Ce-a de-a 80-a aniversare IVLP

Faces of Exchange - Citizen Diplomacy in Focus

Programele de schimb au puterea de a conecta lumea. Astfel, în perioada 22-25 ianuarie 2020, rețeaua IVLP de peste 120 de organizații non-profit cu sediul în jurul SUA și în lume se va reuni la Parcul Marriott Wardman din Washington, DC, pentru a sărbători „chipurile” care fac ca programele de schimb să se întâmple în fiecare zi: participanți și absolvenți, gazde și coordonatori locali, agenții guvernamentale etc.

La evenimentele desfășurate sub egida “Global Ties U.S. National Meeting” a fost invitat să participe și albaiulianul BUMBU Ioan Gruia, Președinte al Romanian IVLP Alumni Association, singurul participant din România.

Întâlnirea națională 2020 va servi, de asemenea, ca lansare pentru o campanie de un an de zile de la Oficiul Vizitatorilor Internaționali din Departamentul de Stat al SUA pentru a celebra cea de-a 80-a aniversare a Programului internațional pentru vizitatori, principalul program de schimb profesional al Departamentului de Stat al SUA, și realizările sale în promovarea politicii externe americane, prosperitatea. și securitate.

Întâlnirea națională mondială a legăturilor americane este cea mai mare adunare comunitară de lideri internaționali și profesioniști de programe de schimb din Statele Unite. Participanții provin dintr-o mare varietate de domenii, inclusiv mediul academic, societatea civilă, non-profit, agențiile guvernamentale și sectorul public și privat.

Agenda întâlnirii va cuprinde următoarele aspecte:

  • Construirea și aprofundarea de perspective regionale, culturale și politice prin sesiuni conduse de Departamentul de Stat al SUA;
  • Dezvoltarea abilităților prin sesiuni centrate pe dezvoltarea profesională și a personalului;
  • Implicarea experților nonprofit și pledarea pentru programe de schimb;
  • Rețea cu cercetători și universitari și punerea în practică a cercetărilor lor;
  • Conectarea cu liderii emergenți, un grup distinct de tineri profesioniști selectați pentru a participa la întâlnirea națională 2020 pentru o bursă.

De asemenea, vor avea loc recepții de seară exclusive în încheierea fiecărei zi de conferință, oferind, astgel,  participanților mai multe oportunități de a creea rețele și de a se conecta cu vorbitori, alți participanți și parteneri ai conferinței.

Peste 200.000 de viitori lideri și experți au vizitat SUA, din 1940, anul în care guvernul American a creat IVLP, dintre care 335 au devenit șefi de state sau de guverne. Programul ajută la întărirea angajamentului SUA cu țările din întreaga lume și cultivă relațiile de durată prin conectarea liderilor străini cu omologii lor americani. Totodată, pin acest Program se dorește crearea unei lumi mai sigure, iar evenimentele recente din jurul lumii nu fac decât să sublinieze necesitatea acestui program.

 

 

 

ZIUA CULTURII NAŢIONALE CEASUL DE TAINĂ AL POEZIEI : MIHAI EMINESCU ediția a XXXI -a

 

 

 

Programul manifestării:
MIERCURI, 15 IANUARIE 2020, ORA 14.00
LOCUL: SALA I.C.BRĂTIANU A PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI AIUD
DEZBATERE LITERARĂ: POETUL EMINESCU ȘI ZIUA CULTURII NAȚIONALE
Prezintă:
- prof. DESPINA STANCIU - "Ediții ale operei eminesciene în fondul de carte al Bibliotecii Documentare Bethen".
- prof. dr. GABRIELA GÂLEA – "Mituri eminesciene".
- prof. ELENA OLIEVSCHI – "Mihai Eminescu".
- prof. ANDA SZEKELY – "Poetul Mihai Eminescu".
- dr. ALIN FLOREA - "Vocația universală a unei culturi. Urmaș și înaintaș într-o conștiință colectivă" - din Orizontul cunoașterii eminesciene la Zoe Dumitrescu-Bușulenga.
- sociolog IOAN HĂDĂRIG – "Repere culturale interbelice româneşti în contextul european: Mircea Vulcănescu – Generaţie".
EMINESCU, IUBIND ÎN TAINĂ...
Recital de muzică și poezie cu EMILIA MOGA, MARIUS MOGA și IOAN HĂDĂRIG
RECITAL DE PIAN : Cercul de Pian al Centrului Cultural Liviu Rebreanu Aiud
Solist: Matei Gâlea, clasa a III-a, Scoala Gimnazială Axente Sever Aiud
Coordonator: prof. CLAUDIU CORDEA
PREZENTARE DE CARTE:
- CASANDRA IOAN – DRUMUL RODIILOR, Editura Grinta
Cluj Napoca, 2019
- REVISTA ASTRA AIUDEANĂ, NR. 2 / 2019
IULIE –DECEMBRIE 2019
EXPOZIȚIA DE ARTĂ FOTOGRAFICĂ:
EMINESCU, PESTE VÂRFURI...
Autori: ANDREI BAKÓ și ZOLTAN BALOG
ORGANIZATORI :
CENTRUL CULTURAL LIVIU REBREANU AIUD, FUNDAŢIA INTER-ART AIUD, 
ASTRA - DESPĂRŢĂMÂNTUL OVIDIU HULEA AIUD, PRIMĂRIA/CONSILIUL LOCAL AIUD, 
BIBLIOTECA LIVIU REBREANU AIUD, 
COLEGIUL NAȚIONAL TITU MAIORESCU AIUD, LICEUL TEHNOLOGIC AIUD, 
SCOALA GIMNAZIALĂ OVIDIU HULEA AIUD, 
SCOALA GIMNAZIALĂ AXENTE SEVER AIUD.

 

 

 

 

„Un Inamic Public”: Afirmația pan-religioasă alarmează mișcarea extremistă a Consiliului Creștin al Coreei

Pe data de 28 decembrie, în jur de 50 de lideri religioși remarcabili din Coreea de Sud au lansat o declarație prin care afirmă că pastorul prezbiterian Jun Kwang-hoon este un „inamic public” fiind acuzat atât de acte de profanare, cât și criminale, aceste griji vin în urma discursurilor sale pline de ură și în urma activităților anti-guvernamentale.

Evenimentul a fost organizat de către Federația Creștină Anticorupție și sponsorizată de către Asociația Pan-Religioasă. În declarație, liderii religioși „îl denunță pe pastorul Jeon pentru păcatele comise, precum conflict și divizare socială” din cauza afirmațiilor sale, cum ar fi „Doamne, dacă te amesteci, te voi omorî.”, „Islamul și homosexualitatea sunt boli”, și „Femeile spun cuvintele Satanei.”

„Spune-i unei tinere femei credincioase să își dea jos chiloții și spune-i „Vreau să mă culc cu tine.” Dacă acceptă, atunci este o persoană credincioasă. Dacă refuză este un rahat”, a spus reverend Jun într-un program de educație pentru pastori pentru a le explica o modalitate de a distinge un credincios „adevărat” în biserică.

Criticile din partea lumii religioase împotriva reverendului Jun s-au declanșat când acesta a spus: „Cei care cred în Budism ar trebui să meargă la închisoare sau pe o insulă pustie.” În discursul său de inaugurare ca Președinte al Consiliului Creștin al Coreei din februarie, a afirmat că obiectivele sale principale sunt de a „bloca homosexualitatea, Islamul și legea anti-discriminare.”

În octombrie 2019, numindu-l pe Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-In, „o javră”, Pastorul Jun a condus un protest anti-guvernamental și a insistat că Președintele Moon este un spion și împreună cu 500.000 de oameni din Coreea de Nord „conduc țara în ruină” prin îndepărtarea de Statele Unite. La sfârșitul evenimentului, a menționat, „Aleluia. Cel mai plăcut moment a venit. Este vremea de strângere a darurilor”.

Massimo Introvigne, sociolog italian și directorul Centrului pentru Studii asupra Noilor Religii (CESNUR), cea mai mare organizație internațională care cercetează noile mișcări religioase, a subliniat „activitățile Consiliului Creștin al Coreei și ale pastorului Jun Kwang-hoon provoacă îngrijorare la nivel internațional. Pe lângă activitățile politice radicale, Consiliul Creștin al Coreei și pastorul Jun răspândesc intoleranță religioasă în Coreea și în străinătate prin discursul plin de ură și de discriminare asupra grupurilor pe care ei le etichetează drept „eretice.”

„Îngrijorările în creștere legate de Consiliul Creștin al Coreei și de pastorul Jun apar de la faptul că Constituția Coreei de Sud impune separarea religiei și a statului. De-a lungul activităților politice, presa occidentală punctează faptul că în urma afirmațiilor anti-sociale, anti-religioase, anti-nationale a pastorului Jun, acesta poate fi numit un „inamic public”, a afirmat Ven. Hyewon, reprezentantul Summitului Lumii Budiste din Coreea de Sud.

 

 

 

Cristina Țopescu a murit! Ultimul ei mesaj pe Facebook

Cristina Țopescu a murit! Ea a fost găsită moartă în casă, fără urme de violență pe corp, conform primelor informații, relatează Știripesurse.ro.

Cristina Țopescu a postat ultimul ei mesaj pe pagina de Facebook în 26 decembrie, la o zi după Crăciun și îl menționează pe Papa Francisc.

"Înca un motiv sa-l iubesc pe omul ăsta simplu, firesc, calin, vesel, minunat”, a scris Țopescu pe Facebook.

Reamintim că vedeta TV Cristina Țopescu a murit, fiind găsită în casă, după ce o vecină a sunat la poliție pentru că nu o mai văzuse de trei săptămâni.

Informația a fost confirmată de poliție și de către șeful Ambulanței din București, scrie Digi24.ro.

Potrivit poliției, în cursul serii de duminică, în jurul orelor 22:00, Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov a fost sesizat de către o femeie cu privire la faptul că vecina ei nu a mai fost văzută de aproximativ trei săptămâni. În urma sesizări, polițiștii orașului Otopeni au intrat în imobilul respectiv unde au găsit o persoană decedată care nu prezintă urme vizibile de violență. Urmează să se efectueze în cauză expertiza medico-legală.

De la finalul anului trecut, Cristina Țopescu devenise consilier al ministrului Sănătății. Și cei de la minister au încercat să o contacteze pe Cristina Țopescu, fără succes. Au crezut însă că este plecată în străinătate și de aceea nu răspunde la telefon.

Cristina Țopescu avea 59 de ani. Era fiica celebrului comentator sportiv Cristian Țopescu.

 

 

 

 

România, Educația pentru pace este introdusă la școală „Educația, crearea inimii și a minții elevilor ... Pacea trebuie învățată în școala din România”

Pe 5 decembrie, „Programul de schimb cultural HWPL al Educației pentru Pace” a fost realizat pentru elevii Școlii Gimnaziale „Dr.Bernady Gyorgy” și ai  Liceului Tehnologic „Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș, România.

Pe baza Curriculumului de Pace conceput pentru mediul european, educația s-a axat pe activități care le-au permis ellevilor să conștientizeze pacea și să înțeleagă ce pot face ei, la nivelul lor, pentru pace.

În primul rând, pe 28 și 29 noiembrie, a avut loc Educația pentru Pace la Școala Gimnazială Nr. 195, Bucuresti Hamburg, București. Prin „Programul Pacea prin cele Cinci Simțuri”, elevii și-au prezentat gândurile despre pace și au înțeles gândurile altor persoane, precum și durerea apăruta în urma conflictelor din țările vecine, inclusiv Ucraina, și au discutat, de asemenea, despre  rolul lor ca elevi pentru a deveni cetățeni ai păcii. După ce a participat la oră, doamna Ștefania Voicu, directorul școlii, a mărturisit că a fost o experiență bună pentru copii să învețe despre noi culturi și despre ce se întâmplă în lume și a fost extrem de  inspirată lecția prin care s-a putut învăța despre valorea păcii.

Una dintre caracteristicile acestei educații este că programa va fi realizată prin cooperarea dintre școlile locale și ONG-ul internațional. Educația pentru Pace în România a început mai întâi prin intermediul profesorilor afiliați organizației de pace MasterPeace Ro, iar curriculumurile și materialele pentru educație au fost furnizate de ONG-ul internațional de pace numit HWPL (Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light) și Educația pentru Pace, care, de data aceasta, a fost oferită direct de către directorul HWPL din România și de către coordonatorul HWPL.

Școlile care desfășoara educația plănuiesc să continue să folosească materialele Educației pentru Pace HWPL pentru clasele lor.

 „Educația pentru Pace este educația care permite copiilor, adolescenților, tinerilor și tuturor persoanelor din întreaga lume să devină cetățeni ai păcii care au gânduri adecvate despre pace, depășind țări, rase umane, religii și toate ideologiile. La scară globală, ministerul educației și departamentele asociate cu ministerul educației și cu universitățile din 8 țări au semnat un MOA și au fost înființate școli de pace în 214 instituții din 23 de țări, inclusiv SUA, India și Filipine, și de asemenea UNESCO National Committees of Comoros și Gambia a semnat un MOU și cooperează pentru a permite studenților să înțeleagă corect valoarea păcii.” a explicat un membru HWPL care a derulat educația de această dată.

Exponatul lunii decembrie: Medalia Aniversară Centenarul Marii Uniri

Marți, 3 decembrie 2019, ora 11.00 la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii decembrie, Medalia Aniversară Centenarul Marii Uniri.

Cu această ocazie va fi expusă înalta distincție pe care a primit-o muzeul albaiulian în luna noiembrie, din partea președintelui României, Klaus-Werner Iohannis.

Medalia a fost acordată în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

Convertirile Forțate Încalcă Drepturile Oamenilor și Devin o Problemă Internațională

Pe data de 29 noiembrie, Center for Studies on New Religions (CESNUR) din Italia și Human Rights Without Frontiers (HRWF) din Belgia au organizat un seminar despre drepturile omului cu titlul “Intoleranță și Discriminare asupra Noilor Mișcări Religioase: O Problemă Internațională.”

Acest seminar a avut loc în Seul, Coreea de Sud, și a fost dezvoltat pentru a proteja drepturile religioase ale minorităților care sunt țintite de către grupurile majoritare în contextul situaților drepturilor anti-umane cum ar fi convertirea forțată care a avut loc in Coreea.

Convertirea forțată, asemenea cunoscută drept “Deprogramare”, este o problema socială care cauzează încălcarea drepturilor umane prin răpire și prin reținerea membrilor grupurilor religioase care sunt etichetate drept “erezie” de către oponenții lor pentru a-i obliga să își abandoneze credința.

Mai mult de 80 de participanți, incluzând experți legali, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile au facut o analiză asupra situației curente a convertirii forțate și au discutat despre soluțiile pentru a proteja libertatea credinței și a drepturilor oamenilor care au devenit o normă pentru comunitatea internațională.

Massimo Introvigne, Directorul General al CESNUR, care este de asemenea și sociolog, a accentuat faptul că convertirea forțată este transmisă în masă consideră că : ”Deprogramatorii coreeni sunt pastori specializați din bisericile principale, multe dintre ele prezbitariene.“

“Protestele care au comemorat victimele convertirii forțate au fost menționate în U.S. State Department Report on Religious Freedom 2019, incluzând încălcările drepturilor la libertate din anul 2018. Cu toate acestea, au fost cazuri noi de deprogramare chiar și după mortea lor”, a criticat el.

În ceea ce privește strategia multidimensională de soluționare a unui astfel de fenoment, Willy Fautré, fondatorul și directorul HRWF, a sugerat mai multe soluții: sublinierea responsabilității conducerii Bisericii Presbiteriene care tolerează, susține și poate încurajează o astfel de practică, dezvoltarea unei promovării la ONU și la organele care apără libertatea religiei sau a credinței; urmărirea penală a celor care încurajează comiterea faptelor de răpire și sechestrare.

Într-o scrisoare deschisă, semnată de 15 ONG-uri internaționale, incluzând CAP-LC și HRWF către președintele coreean Moon Jae In pe data de 24, s-a spus: “Coreea de Sud poate fi cea mai recentă țară democratică din lume unde deprogramarea este încă tolerată” și au cerut președintelui “să investigheze în profunzime acuzațiile de deprogramare forțată, să pună capăt acestei practici insuportabile și să îi facă pe cei responsabili să răspundă pe deplin”.

Între timp, Coreea de Sud a fost aleasă pe data de 17 octombrie pentru a îndeplini cel de-al cincilea mandat în Consiliul Drepturilor Omului al Organizației Națiunilor Unite. Misiunea Coreei de Sud la ONU a menționant că intenționează “să participe la eforturile internaționale de a răspunde la crizele drepturilor omului din întreaga lume”. Participanții au cerut guvernului coreean să răspundă la problema convertirii forțate care încă amenință drepturile cetățenilor lor.

 

 

 

Asociația Frontul Militarilor sprijină realegerea lui Klaus Iohannis în funcția de Președinte al României

Comunicat de presă

Consiliul Director al Asociației Frontul Militarilor a decis în unanimitate să susţină candidatura lui Klaus Iohannis pentru funcția de Președinte al României şi recomandă membrilor şi simpatizanţilor să îl voteze pe actualul președinte și în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale.

Reprezentanţii formaţiunii consideră că în ultimii 5 ani, președintele Iohannis a fost un pilon al stabilității și responsabilității în România, a acționat ca un paznic al credibilității și legitimității românești și a luptat din greu pentru a menține România pe calea sa pro-europeană și pentru a face țara un partener de încredere în UE și NATO. Ca reprezentant al statului, Președintele Iohannis a unit toți românii sub aceeași viziune și a răspuns apelului românilor luând o poziție puternică în apărarea statului de drept, a unei justiții independente și a luptei împotriva corupției.

Asociația Frontul Militarilor reprezintă, apără și promovează drepturile și interesele militarilor activi, în rezervă și în retragere din România și este o persoană juridică de drept privat, fără scop lucrativ fondată în anul 2018.

 

 

 

Dezbaterea “De ce eșuează politicile pentru romi”

Vineri, 22 noiembrie 2019, la sediul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) masteratul de Studii Rome din cadrul Facultății de Științe Politice a organizat dezbaterea “De ce eșuează politicile pentru romi”, prilejuita de apariția cărții lui Iulius Rostas, “A Task for Sisyphus: Why Europe’s Roma Policies Fail”.

La eveniment, a fost invitat să participe și domnul Ioan Gruia Bumbu în calitate de Președinte al Asociației Pakiv România, fost secretar de stat și fost președinte al  Agenției Naționale pentru Romi, alături de Iulius Rostas (Central European University), Dr. Carmen Gheorghe, Președinta E-Romnja, Dr. Daniel Rădulescu, Președintele Agenției Naționale pentru Romi, Conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice etc. 

În ultimele trei decenii, datorită unor factori interni și externi, guvernele statelor cu o populație semnificativă de romi, în special a țărilor din Europa Centrală şi de Est, au început să adopte măsuri și politici adresate romilor. În 2011, Comisia Europeană a adoptat o strategie europeană pentru romi. Deși au fost implementate numeroase proiecte, programe și politici publice, situația romilor a continuat să se înrăutățească. Această situație paradoxală constituie o invitație la a caută explicații și soluții. Autorul explorează cauzele multiple ale acestei situații folosind teorii critice din studiul politicilor publice și din sociologia relațiilor etnice și rasiale. Care sunt cauzele impactului foarte limitat al politicilor fata de romi? Care sunt lecțiile învățate din procesul de elaborare a politicilor fata de romi? Cum ar trebui să arate o politica buna fata de romi? Acestea sunt câteva întrebări la care participanții au fost invitați să răspundă în cadrul evenimentului.

  

 

 

Subscribe to this RSS feed