Items filtered by date: Friday, 07 May 2021 - Like - stiri Alba Iulia

Germania va autoriza vaccinul AstraZeneca pentru adulţii din toate grupele de vârstă

Germania va permite ca vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca să fie administrat adulţilor de toate vârstele şi intenţionează să ofere adolescenţilor între 12 şi 18 ani un vaccin împotriva noului coronavirus până la sfârşitul lunii august, întrucât doreşte să îşi accelereze campania de vaccinare, a anunţat joi ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, citat de Reuters.

Miniştrii Sănătăţii din cele 16 landuri germane s-au pus de acord cu ministrul Spahn pentru a anula o decizie precedentă, care restricţiona vaccinul AstraZeneca şi îl autoriza doar pentru persoanele de peste 60 de ani. Jens Spahn a mai spus totodată că actualul interval de 12 săptămâni între prima şi a doua doză a vaccinului AstraZeneca ar putea fi scurtat.

Ambele măsuri ne vor permite să accelerăm şi mai mult campania noastră generală de vaccinare„, a spus Jens Spahn. Problemele iniţiale legate de aprovizionarea cu vaccinuri şi obstacolele birocratice au făcut ca Germania, cea mai puternică economie a Europei, să aibă parte de un debut lent al campaniei sale de vaccinare.

Noua dispoziţie, adoptată deja în mai multe landuri din Germania, va permite oricărui rezident adult, indiferent de grupa de vârstă din care face parte, să se vaccineze cu serul AstraZeneca dacă doreşte să facă acest lucru, iar medicii lor de familie să decidă modalitatea cea mai bună de administrare a acestui vaccin, a adăugat ministrul Spahn.

Zeci de ţări au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca în luna martie sau l-au restricţionat autorizându-l doar pentru adulţii vârstnici după raportarea unor evenimente trombotice foarte rare, dar grave. Unele dintre acele ţări au reluat de atunci utilizarea serului AstraZeneca fie integral, fie cu restricţii, după ce autorităţile medicale cu rol de reglementare au declarat că beneficiile aduse de acest vaccin prevalează în faţa oricăror riscuri.

Jens Spahn a mai spus totodată că Germania intenţionează să ofere vaccinuri anti-COVID-19 adolescenţilor între 12 şi 18 ani până la sfârşitul lunii august, dacă Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) va autoriza vaccinul Pfizer-BioNTech pentru această grupă de vârstă, potrivit Agerpres.

Până joi, 30,6% din populaţia Germaniei, care este de aproximativ 83 de milioane de locuitori, primise cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, iar 8,6% dintre rezidenţii germani au fost deja vaccinaţi cu ambele doze, potrivit datelor comunicate de Robert Koch Institute.

Germania va relaxa restricţiile începând din acest weekend pentru persoanele vaccinate cu ambele doze sau care s-au recuperat după ce au contractat maladia COVID-19. Aceste persoane vor fi exceptate de la interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi nu vor mai trebui să prezinte rezultate negative la teste COVID-19 pentru a putea să meargă la cumpărături.

Germania a fost grav afectată de al treilea val al pandemiei, însă numărul cazurilor noi a început să scadă în perioada recentă. Incidenţa infectărilor raportate la şapte zile a scăzut joi la 129 de cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit datelor comunicate de Robert Koch Institute.

 

 

 

 

Read more...

Atac armat în SUA. O elevă de 12 ani a împușcat doi colegi și un angajat al școlii

Atac armat într-o școală din statul american Idaho, unde o elevă din clasa a șasea a împușcat doi colegi și un angajat al școlii, înainte ca unul dintre profesori să reușească să-i ia arma și s-o imobilizeze.

Eleva, de aproximativ 12 ani, a venit la școală, a scos arma dintr-un rucsac și a tras de mai multe ori.

Fata a fost imobilizată de o profesoară, care a reținut-o până la venirea poliției.

Dr. Michael Lemon, de la Centrul Medical din Eastern Idaho, a declarat într-o conferință de presă că elevii care au fost împușcați sunt în spital și că unul dintre ei ar putea avea nevoie de intervenție chirurgicală, scrie BBC.

 

 

 

 

Read more...

Violonistul Alexandru Tomescu va cânta, duminică, la Centrul de Vaccinare de la Biblioteca Naţională

Violonistul Alexandru Tomescu şi pianista Sînziana Mircea vor susţine, duminică, de la ora 16, un concert de muzică clasică, la Centrul de Vaccinare din incinta Bibliotecii Naţionale Bucureşti.

Este o onoare şi o mare bucurie să pot răspunde prezent invitaţiei Ministerului Culturii şi a oferi un moment muzical tuturor celor care aleg să se vaccineze. Cred că vaccinarea este crucială pentru o revenire cât mai grabnică la o viaţă normală. Pentru mine, viaţa normală nu poate exista fără muzică, fără concerte şi fără public, iar muzica vine să reamintească despre frumuseţea uitată a vieţii noastre. Yo-Yo Ma a cântat imediat după ce a fost vaccinat, în sala de aşteptare post vaccinare. Pe 9 mai, la ora 16,00, împreună cu pianista Sînziana Mircea vom prezenta celor veniţi la vaccinare, la Biblioteca Naţională a României, un recital de vioară şi pian cu lucrări dintre cele mai spectaculoase. Muzica ne poate reda speranţa! Muzica înseamnă conexiune în ciuda distanţării şi merge mai departe, cu fiecare dintre noi. Vă aşteptăm la vaccinare şi la concert!” declară violonistul Alexandru Tomescu,.

Programul va avea durata de 40 minute şi va conţine lucrări de Ciprian Porumbescu – Balada, Johann Sebastian Bach- Preludiu în Mi Major, Bach meets Haendel – compoziţie Sînziana Mircea, Fritz Kreisler- Libesleid şi Liebesfreud, Camille Sans Saens – Introducere şi Rondo Capricioso, Constantin Dumitrescu – Dans ţărănesc.

A fost o perioadă extrem de dificilă pentru noi toţi, dar parcă artiştii au trecut prin cele mai grele momente, lipsindu-le scena, actul artistic şi mai ales energia publicului. Vaccinarea este un moment important pentru întreaga omenire şi cu încredere sperăm că ne vom relua vieţile şi reveni la normalitate„, a declarat pianista Sânziana Mircea.

Alexandru Tomescu va concerta cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, obiect de Patrimoniu Naţional, Categoria Tezaur.

Maratonul de vaccinare – Ediţia Bucureşti, va avea loc la Biblioteca Naţională a României şi la Sala Palatului, începând de vineri, 7 mai, ora 16,00 până luni, 10 mai, ora 8,00 şi este organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

La Biblioteca Naţională vor fi 10 cabinete de vaccinare şi pot primi toate persoanele doritoare, indiferent dacă sunt din Bucureşti sau alte localităţi, doar cu buletinul, fără a fi nevoie de programare.

Maratonul bucureştean include şi Sala Palatului şi cuprinde 50 de cabinete de vaccinare, în care se vor folosi doar doze Pfizer/BioNTech, şi 1200 de voluntari, pentru a oferi oportunitatea unui număr crescut de persoane să se vaccineze.

 

 

 

 

Read more...

Maia Sandu s-a vaccinat public cu AstraZeneca: ”Vom avea vaccin pentru toți cetățenii”

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit vineri prima doză din vaccinul anticoronavirus AstraZeneca la policlinica de stat din Chişinău, după ce a declarat anterior că se va vaccina împotriva noului coronavirus atunci când va fi sigură că în Republica Moldova ajung suficiente doze pentru imunizarea populaţiei, informează Ziarul de Gardă şi Ziarul Naţional din Chişinău.

Maia Sandu a spus că a decis să se vaccineze după ce a fost anunţată că România va oferi Republicii Moldova alte câteva sute de mii de doze de vaccin.

„Acum că am primit această veste minunată din partea României că vom avea mai mult vaccin cred că este momentul potrivit să mă vaccinez şi eu, aşa încât să-i încurajez pe cei care încă stau la dubii”, a spus preşedinta Maia Sandu.

Maia Sandu a anunţat miercuri că România va dona Republicii Moldova 100.000 de doze de vaccin. Totodată, ea a spus că autorităţile de la Bucureşti au aprobat decizia de a oferi Chişinăului, prin revânzare, câte 200.000 de doze de vaccin pe lună.

Mi-a fost administrată astăzi prima doză de vaccin şi sunt aici pentru a-i încuraja pe toţi cetăţenii Republicii Moldova care încă nu s-au vaccinat să facă acest lucru. Este foarte important. Mulţi dintre noi am pierdut oameni dragi în această pandemie. Mai mulţi au pierdut salarii, locuri de muncă. Majoritatea suferă din cauză că nu pot să-i vadă pe cei dragi, nu se pot aduna împreună cu prietenii, familia. Pentru ca să punem capăt acestor nenorociri, pentru a putea ieşi din această pandemie, singura soluţie este să ne vaccinăm„, a declarat Maia Sandu într-un mesaj public la ieşirea din policlinică, potrivit Deschide.md.

Maia Sandu a dat asigurări că, în următoarele zile, Republica Moldova va avea vaccin pentru toţi cetăţenii.

 

 

 

 

Read more...

Ameţitor. Amanta a dat-o în judecată pe soţia bărbatului cu care se întâlnea, pentru că îi strica imaginea

Soția și amanta unui bărbat din Iași se judecă de câțiva ani, reclamând presupuse prejudicii de imagine. Amanta i-a cerut soției atât daune morale, cât și ca soția să publice sentința finală, pe Facebook și în presă.

Reclamanta susține că soția a scris pe Facebook lucruri ce i-au stricat imaginea, cum ar fi că a primit bani pentru întâlnirile amoroase pe care le-a avut cu bărbatul. În plângere, femeia mai spune că a fost prezentată drept o persoană imorală, această fiind mama, soție și contabila, potrivit Adevărul.ro.

„Din conținutul acestor postări rezultă că între părți au mai existat convorbiri anterioare, postările constituind urmarea atitudinii reclamantei. Existența relației extraconjugale a reclamantei cu soțul pârâtei a fost recunoscută de aceasta.

Este cert că reclamanta a primit anumite sume de bani de la soțul pârâtei, dar nu s-a dovedit că relația a avut acest scop. Instanța nu poate reține că din conținutul postărilor rezultă că pârâta ar fi avut intenția de a denigra. Postările se referă la o faptă reală și nu sunt folosite cuvinte sau expresii necivilizate la adresa reclamantei”, au transmis judecătorii, conform sursei citate.

Amanta a fost obligată să plătească 4.000 de lei, cheltuieli de judecată. Decizia a fost atacată cu apel, iar procesul continuă.

Florin Budescu

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Albine care pot depista infecţiile cu COVID

Cercetătorii olandezi au descoperit o nouă metodă de depistare a infecțiilor COVID-19. Aceștia au „instruit” albine, care au un simţ al mirosului neobişnuit de ascuţit, să identifice doar în câteva secunde probe infectate cu COVID-19.

Oamenii de ştiinţă de la laboratorul de cercetare bio-veterinară al Universităţii Wageningen le-au oferit apă îndulcită drept recompensă după ce le-au expus la probe infectate cu COVID-19. Albinele nu au primit recompensă după ce au fost expuse la probe neinfectate.

După ce s-au obişnuit cu acest sistem, albinele au reuşit să-şi întindă trompa în mod spontan pentru a primi o recompensă atunci când li s-a prezentat o probă infectată, a declarat Wim van der Poel, profesor de virusologie, care a participat la proiect, potrivit Agerpres.

Faptul că albinele îşi întind trompele, care se aseamănă cu un pai, pentru a bea este confirmarea unui rezultat pozitiv al testului  COVID, potrivit cercetătorilor. Răspunsul albinelor este imediat. Metoda este ieftină, ceea ce o face utilă pentru ţările în care testele sunt rare.

 

 

 

 

Read more...

Un ziar american cere cenzurarea filmului „Albă ca Zăpada”: Fata nu şi-a dat consimţământul să fie sărutată!

Există aberaţii şi ele sunt mari cât casa. Ori cât Albă ca Zăpada. O publicație din Statele Unite a cerut scoaterea din povestea „Albei ca Zăpada”, versiunea desen animat, realizată de Studiourile Walt Disney, a scenei în care prințul o sărută pe fata leșinată, sărut în urma căruia fata revine la viață.

O publicație din Statele Unite a cerut scoaterea, din povestea „Albei ca Zăpada”, a scenei în care prințul o sărută pe fata leșinată – sărut în urma căruia fata revine la viață.

Un ziar local din California, citat de România liberă, explică această cerere susținând că respectiva scenă nu corespunde regulilor societății actuale, întrucât fata, fiind leșinată, nu-și dăduse consimțământul pentru a fi sărutată.

Propunerea lansată de ziarul din California a generat numeroase critici pe rețelele sociale. Unul dintre comentarii este că finalul poveștii va fi altul: „Albă ca Zăpada” nu mai este sărutată și, drept urmare, rămâne moartă în sicriu.

Filmul de animație „Snow White and the Seven Dwarfs” a fost lansat în SUA în anul 1937. Stupid este, evident, că Albă ca Zăpada, prin sărutul acesta fără consimţământ, a fost readusă de Prinţ la viaţă. Ce trebuia să facă Prinţul? Să o întrebe pe moartă: „Îmi dai voie să te sărut?”. Iar aceasta să fie deschis ochii şi să fi spus: „Da!”?

Florin Budescu 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

„SF, Fantasy & Horror Club Alba” pornește din nou la drum

COMUNICAT DE PRESĂ

Marți, 11 mai 2021, începând cu ora 17:00, la sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba se vor relua întâlnirile lunare ale membrilor „SF, Fantasy & Horror Club Alba”. Clubul a fost întrerupt timp de mai bine de un an, din cauza pandemiei Covid 19, iar începând din această lună, în fiecare a doua zi de marți a lunii, clubul se va desfășura, deocamdată, în sistem online, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Clubul se adresează tuturor celor care îndrăgesc acest gen și va fi coordonat de scriitorul Lucian Dragoș Bogdan. Fiecare întâlnire online va avea o temă data, anunțată anterior pe rețelele de socializare ale bibliotecii, tema propusă de această data fiind „Modificări genetice”, o temă de actualitate în contextul mondial din zilele noastre. Subiectele abordate de scriitorul Lucian Dragoș Bogdan vor fi: mutații genetice vs. inginerie genetică, o șansă în fața bolilor, supraoameni, mutanți și clone, „îmbunătățirea” oamenilor va deveni normalitate?, modificările genetice și cucerirea spațiului, omenirea față în față cu nemurirea.

Proiectul face parte din programul 3 ANIMAȚIE CULTURALĂ/3.20 SF, Fantasy&Horror Club Alba și are ca scop sprijinirea, promovarea și inițierea în tainele genului SFFH, pentru cei ce vor să creeze fie literatură de gen, fie desene sau benzi desenate tematice. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și este deschis tuturor membrilor din comunitate care vor să-și petreacă timpul alături de alți pasionați de SF, Fantasy și Horror.

Lucian Dragoș Bogdan s-a născut pe 16 iulie 1975 în Alba Iulia. Încă de mic a fost pasionat de acest gen literar, iar la şase ani a realizat prima bandă desenată. A debutat în 1987 la un concurs de literatură SF organizat de Almanahul Copiilor, cu povestirea „Triunghiul Bermudelor”. La finalul anului 1988 și-a creat o revistă proprie, Galacticus, cu povestiri, benzi desenate şi articole ştiinţifice, care a ajuns până la numărul 24. În 1991, povestirile SF „Experimentul” și „Triunghiului Bermudelor” aveau să intre în topurile concursului „Best” din cadrul emisiunii „Start spre extraordinar”, a postului de radio România Tineret. Între 1992 şi 2000 a publicat sporadic povestiri în revistele Luceafărul, Anticipaţia şi Discobolul, apoi, din anul 2002, a trecut în mediul virtual. O serie de povestiri i-au apărut în limba română pe site-urile Sfera Online, Imagikon, Avangarda, Lumi Virtuale, sau în traducere pe Phantazm (Danemarca), Cosmic Cafe şi Muse Apprentice Guild (SUA). Începând cu anul 2004 publică constant povestiri și romane SFFH, singur sau în colaborare, și scrie cu regularitate în reviste online şi tipărite, antologii, almanahuri şi volume colective, lărgindu-și stilul de la SF către genurile poliţist şi de dragoste.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686