Items filtered by date: Tuesday, 02 March 2021 - Like - stiri Alba Iulia

Pietrele legendare ale românilor. Baba Dochia și poveștilor altor stânci

Legendele spun că în spațiul nord danubian, România de astăzi, s-ar fi petrecut evenimente mitologice de excepție. Heracles, de pildă, a omorât balaurul cu mai multe capete, numit hydra, pe valea Cernei, acolo unde astăzi este stațiunea Heculane. Apa termală e încălzită aici de răsuflarea capetelor hidrei.

herculane

De asemnea, Brașovul este locul unde Kronos, zeul timpului, tatăl lui Zeus, a fost detronat de fiul său și omorât în locul numit Pietrele lui Solomon, adică „pietrele înțeleptului”. De aici pleacă Junii Brașovului în ritualul lor anual care marchează primăvara.

brasov

Numele muntelui de lângă orașul cetate a fost dat de romanii cuceritori Tempus – Temporis, astăzi Tâmpa, adică Timpul. Exemplele pot continua mult și bine, țara noastră find una cu cele mai multe legende pe kilometru pătrat. Prezentăm mai jos câteva din poveștile legate de pietrele celebre din România.

O cruce crește singură din pământ

foto-5

În incinta bisericii de la mănăstirea Dervent, din sudul Dobrogei, există o cruce de piatră, făcătoare de minuni, care a crescut singură din pământ și, se spune, continuă să creasc în mod uluitor în fiecare an. Conform legendei, ea a apărut pe locul unde a fost martirizat un ucenic al Sfântului Andrei, apostolul lui Hristos, cel care i-a creștinat pe români. Ceea ce o face să crească, spune tradiția populară, sunt lacrimile celor bolnavi care vin să se roage aici. Mulți s-au vindecat de boli după ce au atins această cruce.

Relativ recent, piatra care crește singură a fost acoperită cu sticlă și s-a lăsat doar un geam mic pentru a putea fi atinsă.

Stâncile care fac pui

foto-1

În satul Costești, județul Vâlcea, niște pietroaie ciudate sunt răspândite prin văi și dealuri, asemeni unei turme bizare de vietăți rotunde. Deoarece, în timp, aceste formațiuni geologice „cresc” și se „înmulțesc”, țăranii din zonă le-au numit „pietrele vii”.
Asemănătoare unor tuberculi, acestea sunt cele mai neobișnuite formațiuni de piatră existente în lume. Au aproape aceeași formă repetată (de la dimensiunea câtorva milimetri până la formațiuni care ating 6-10 metri) și se afirmă despre ele că sunt o formă de trecere de la structura minerală la cea vegetală. De ce? Pentru că, după ce dă o ploicică, aceste pietre cresc! Este o realitate atestată de specialiștii în domeniu. Oamenii locului au observat că pe „spinarea” bătrânelor stânci, numite și trovanți, au început să „crească” pui rotunzi și fragili, identici cu părinții lor preistorici. Termenul de trovant este specific literaturii geologice românești și a fost introdus prima oară de naturalistul Gh.M. Murgoci, în lucrarea Terțiarul din Oltenia.

Legenda Babei Dochia

baba-dochia

Între 1 și 9 martie, românii își aleg câte o zi și spun că „aceasta e baba mea”. Cum va fi acea zi, așa îi va fi și norocul în an. Această tradiție foarte veche, răspândită în tot arealul balcanic, unde au trăit cândva tracii, este legată de niște pietre. În Munții Bucegi și în Ceahlău există câte un complex de stânci numite „Babele”, respectiv „Baba Dochia”. Aceste pietre sunt simboluri ale primăverii, numele lor fiind legate de zilele magice de la început de Martie. Doar în România există astfel de pietre, celelalte popoare balcanice nu au decât legenda. Povestea Babei Dochia se referă la o păstoriță bătrână îmbrăcată cu nouă cojoace care aurcat cu oile la pășune, luând în derâdere prima lună a primăverii. Martie, ca s-o pedepsească, a schimbat vremea, încălzind tot mai mult primele nouă zile. Baba  Dochia a lepădat în fiecare zi câte un cojoc. În a noua zi, luna martie a împrumutat de la februarie trei zile de iarnă. Astfel, Baba Dochia a împietrit de frig și a devenit o stâncă înaltă, iar oițele niște bolovani în jurul ei.

Scaunul pe care Zamolxe a devenit zeu

foto-6

Se presupune că în jurul anului 1400 î.Hr. un dac pe nume Zamolxe a călătorit prin lume ajungând până în Egipt. Se spune că ar fi fost discipolul lui Pitagora, deși Herodt este de părere că Zamolxe a trăit cu mult înainte de Pitagora. În peregrineările sale, Zamolxe a acumulat multe învățături în domeniul astronomiei, prevestirii, medicinei. Întors pe meleagurile natale, el s-a retras în peștera de la Polovragi, județul Gorj, timp de trei ani.  În al patrulea an Zamolxe s-a transformat în zeul suprem al dacilor, cel la care se rugau ei înainte de a merge la luptă.

În peșteră există chiar și scaunul din piatră pe care a stat Zamolxe înainte de a deveni zeu. În interiorul grotei picură mereu apa și se spune că sunt lacrimile zeului care plânge decăderea neamului său.

Piatra Dracului

foto-3

În zona unde se intersectează drumurile care conduc spre Ceahlău și Suceava, răsare chiar din albia râului Bistrița o stâncă ciudată de vreo 20 de metri înălțime. Stânca se numește Piatra Dracului. Legenda spune că a fost desprinsă de Diavol din Ceahlău, în urma unui pariu cu Dumnezeu. Necuratul s-a lăudat că va fura stânca până în zori și va deveni stăpân peste omenire. Dar, când se îndrepta spre gura Bistriței cu pietroiul în gheare, s-a auzit cântecul cocoșilor. Diavolul s-a cutremurat, și a scăpat stânca în ape. Se spune că de necaz, Davolul încearcă în fiecare noapte să fure această stâncă.

 

Read more...

VIDEO. Criminalul care a îngrozit țara a amenințat încă din 2018

Bărbatul de 68 de ani care a sechestrat doi muncitori în fostul apartament, pe care ulterior i-a înjunghiat se numește Gheorghe Moroșan (foto).

Criminalul din Onești a amenințat încă din 2018, dar nimeni nu a reacționat, relatează Ziarul de Bacău

În 2018, Gheorghe Moroșan a publicat o înregistrare video, în care anunță că se va răzbuna pentru pierderea apartamentului, dacă nu i se satisfac câteva doleanțe.

Acesta l-a acuzat pe executorul judecătoresc pentru că l-ar fi evacuat cu jandarmii fără să arate un document care să-i dea acest drept. Unul dintre jandarmi i-ar fi pus pistolul la cap fiicei lui, ca să o grăbească să iasă din casă.

În momentul evacuării, Moroșan era plecat în străinătate, iar la revenirea în țară, nu a reușit să recupereze nimic din apartament. A făcut o încercare oficială, dar executorul ar fi pretins că sigiliul pus pe apartament fusese distrus.

A făcut mai multe plângeri penale, dar nu ar fi fost niciodată chemat și întrebat. A reclamat și conducerea poliției din Onești, tot fără rezultat, mai scrie publicația locală.

„Familia mea a fost amenințată cu armă de foc. Dacă nu se lămurește situația, cu armă de foc voi face și eu dreptate! Să nu vă fie de glumă, nu glumesc!”, a amenințat Moroșan.

Acum, la trei ani de atunci, timp în care nimeni nu a luat în seamă amenințările, el s-a răzbunat pe cei doi electricieni, unul de 36 de ani, altul de 52 de ani, trimiși de noul proprietar al apartamentului din Onești. Criminalul nu a folosit o armă de foc, i-a ucis pe amândoi cu o sabie și un cuțit.

 

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686