Items filtered by date: Thursday, 11 March 2021 - Like - stiri Alba Iulia

Premieră la Zoo Sibiu: S-a născut o pereche de gemeni lemurieni

Pentru prima dată la grădina zoologică din Sibiu s-a născut o pereche de gemeni lemurieni, o raritate pentru parcurile zoo în general.

„Puii s-au născut în urmă cu o săptămână. Este vorba de doi pui, ceea ce este o raritate, de obicei femela dă naştere unui pui, doar cazuri excepţionale naşte gemeni. În prezent avem în total 9 lemurieni”, a precizat medicul Liviu Todescu, citată de Agerpres.

Puii cântăresc la naştere mai puţin de 100 de grame şi sunt purtaţi pe piept în primele două săptămâni de viaţă.

„Puii s-au născut în urmă cu o săptămână. Este vorba de doi pui, ceea ce este o raritate, de obicei femela dă naştere unui pui, doar cazuri excepţionale naşte gemeni. În prezent avem în total 9 lemurieni”, a precizat medicul Liviu Todescu, citată de Agerpres.

Puii cântăresc la naştere mai puţin de 100 de grame şi sunt purtaţi pe piept în primele două săptămâni de viaţă.

Îngrijitorii nu vor cunoaşte sexul puilor până când aceştia nu se vor desprinde de spatele mamelor şi vor începe să se mişte independent.

Lemurienii cu coadă inelată pot fi văzuţi în permanenţă la Zoo din Sibiu, chiar dacă în prezent este frig. Animalele sunt protejate de temperaturile scăzute şi au un adăpost special în încăperi încălzite, prevăzute cu geamuri mari, pentru a permite vizitatorilor să-i vadă. Când este cald, lemurienii stau afară, într-un spaţiu amenajat pentru ei.

Lemurienii trăiesc în grupuri destul de mari şi obişnuiesc să stea îmbrăţişaţi, fie pentru a se încălzi, fie pentru a consolida relaţiile dintre ei.

 R. S.

magnanews.ro

 

 

Read more...

Instituire carantină în localitatea Biia

  Buletin Informativ                                                         Alba Iulia, 11.03.2021

Începând cu data de 10 martie 2021, în satul Biia din comuna Şona a fost instituită carantina pentru o perioadă de 14 zile.

În vederea asigurării ordinii publice și a respectării măsurilor de carantină la fața locului vor acționa în sistem mixt mai multe echipaje de jandarmi și polițiști. Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate după caz, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau declarația pe proprie răspundere.

http://jandarmeriaalba.ro

 

 

 

Read more...

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba îl omagiază în 13 martie pe David Prodan

Sâmbătă, 13 martie 2021, se împlinesc 119 ani de la nașterea lui David Prodan, istoric, arhivist, bibliotecar, profesor și membru al Academiei Române, născut în localitatea Săliștea, din județul Alba.

Activitățile organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba se vor desfășura, în marea lor majoritate online, pe paginile oficiale de Facebook, Twitter și Instagram ale bibliotecii. Momentul oficial al depunerii de flori și coroane la bustul marelui istoric român va avea loc la ora 12:00, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, respectându-se toate normele legale prevăzute pentru prevenirea și stoparea pandemiei de Covid-19.

Pe parcursul zilei de 13 martie 2021, cei interesați de viața și activitatea academicianului David Prodan, vor putea urmări platformele online ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, unde programul va cuprinde următoarele momente: Medalion literar- David Prodan; Recomandare carte adulți: PRODAN David, Transilvania și iar Transilvania, București, Editura Enciclopedică, 1992; Citatul zilei; Știați că…?; Expoziție de carte: David Prodan în colecțiile bibliotecii; Muzeul „David Prodan” în imagini; Memoria culturală a locului: Academicianul David Prodan, fiu al localității Săliște.

David Prodan a fost cel mai proeminent istoric ardelean al secolului XX. Născut la 13 martie 1902, în Cioara (azi Sălişte, jud. Alba), a studiat primele clase în localitatea natală, apoi și-a continuat studiile gimnaziale în Sebeș și cele liceale în Orăștie. Ajuns la Cluj se înscrie la Facultatea de Litere, la limba română şi istorie. A absolvit, magna cum laude, în anul 1924, cu diploma de licență în istorie şi arheologie. După terminarea studiilor a lucrat la Arhivele Statului, la Biblioteca Universitară, la Institutul de Istorie şi la Biblioteca Filialei Cluj a Academiei Române.  În perioada 1948-1961 a fost profesor universitar la universitatea clujeană.

Prin întreaga sa operă, care depăşeşte 13.000 de pagini tipărite, David Prodan s-a înscris definitiv în galeria celor mai mari istorici români. A contribuit decisiv la constituirea şi afirmarea unor instituţii culturale şi ştiinţifice de prim rang, cum ar fi Institutul de Istorie „George Barițiu”, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Arhivele Statului, Biblioteca Universitară „Lucian Blaga”, Biblioteca Academiei Române-Filiala Cluj. A fost membru al Academiei Române, membru al Asociaţiei Istoricilor Americani și preşedinte de onoare al Centrului de Studii Transilvane. Cele mai importante lucrări ale academicianului David Prodan sunt: Răscoala lui Horea în comitatele Cluj şi Turda (1938 – teza de doctorat), Teoria imigraţiei românilor din Principatele Române în Transilvania în veacul al XVIII-lea (1944), Supplex Libellus Valachorum (1948, 1967, 1984), Iobăgia în Transilvania în secolul al XVI-lea (1967 – 3 vol), Urbariile Ţării Făgăraşului (1970-1976, 2 vol.), Răscoala lui Horea (1979 – 2 vol., 1984), Iobăgia în Transilvania în secolul al XVII-lea (1986-1987, 2 vol.), Problema iobăgiei în Transilvania 1700-1848 (1989), Transilvania şi iar Transilvania (1992).

 

 

 

Read more...

Nemţii de la Pegasus cer OSIM să radieze marca de biciclete Pegas

O companie din Germania, care produce biciclete sub diverse mărci, printre care şi Pegasus, a dat în judecată compania Atelierele Pegas, din Bucureşti, relatează Profit.ro.

Germanii au cerut instanţei să anuleze certificatul eliberat de Oficiul Naţional pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), pentru marca românească Pegas, deținută de omul de afaceri Iulian Stanciu (CEO-ul eMAG) și radierea acesteia din Registrul Naţional al Mărcilor.

ZEG – companie cu sediul la Koln – a început demersurile în instanță după ce, în 2017, Oficiul European de Proprietate Intelectuală a stabilit definitiv că cele două mărci, Pegasus (Germania) şi Pegas (România), sunt similare şi nu pot coexista pe piaţa UE, pentru că s-ar crea confuzie pentru clienţi.

Anca Apostol 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Ce date vor apărea în cartea de identitate electronică

Noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, „va avea dimensiuni reduse, faţă de actualul document, și va conține elemente de securitate, care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document”, a declarat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

Guvernul a adoptat o Hotărâre de Guvern care stabilește printre altele forma și conținutul cărții electronice de identitate, a cărții de identitate simple, precum și a cărții de identitate provizorie, ce vor fi emise în sistem informatizat, de la data asigurării infrastructurii tehnice necesare.

Potrivit proiectului de HG, cartea de identitate se va emite în sistem informatizat, va fi de tip cartelă, tipărită pe o singură faţă, cu dimensiunile (lungimea – 105 mm; lăţimea – 74 mm și grosimea – 0,7 mm) şi va cuprinde următoarele elemente:

a) denumirea statului;
b) denumirea documentului;
c) seria, compusă din două litere, şi numărul, compus din 6 cifre;
d) denumirea structurii emitente, respectiv a serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor sau, după caz, a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date – denumirea abreviată, iniţialele judeţului, după caz, şi codul structurii emitente;
e) termenul de valabilitate;
f) fotografia titularului;
g) codul numeric personal;
h) numele de familie şi prenumele;
i) cetăţenia;
j) locul naşterii;
k) sexul;
l) domiciliul.

1. Ce date va conține cartea electronică de identitate

Cartea electronică de identitate va conține informații înscrise cu privire la:

A. Față
a) denumirea statului emitent;
b) tipul documentului;
c) numele de familie;
d) prenumele;
e) genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);
f) cetățenia;
g) data nașterii;
h) codul numeric personal (C.N.P.);
i) numărul documentului;
j) data expirării valabilității;
k) semnătura olografă a titularului;
l) imaginea facială a titularului.

B. Verso
a) domiciliul;
b) data emiterii și autoritatea emitentă;
c) zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ);
d) Zonă Cip.

Cartea electronică de identitate românească conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului, privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație, conform HotNews.

Anca Apostol 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...

Femeile dezvoltă mai mulţi anticorpi după vaccinare decât bărbaţii

Femeile dezvoltă mai mulți anticorpi decât bărbații după vaccinarea anti-Covid, potrivit unui studiu realizat în România de specialiștii din rețeaua Regina Maria.

Cercetarea a fost făcută pe un lot de 313 de persoane vaccinate cu serul Pfizer, dintre care 259 (82,7%) erau femei. Specialiștii au măsurat anticorpii la o săptămână după administrarea rapelului, iar acesta va fi reevaluat la un interval de trei și șase luni postvaccinare.

În urma studiului, experții epidemiologi au constatat o corelație între evoluția titrului de anticorpi postvaccinal și sexul pacienților, potrivit resvistei Unica. Astfel, titrul mediu al anticorpilor este semnificativ mai mare în cazul persoanelor de sex feminin vaccinate anti-COVID-19 și cu 44% mai mare în cazul celor care au trecut deja prin boală, comparativ cu bărbaţii care au fost anterior infectaţi.

În cazul persoanelor de sex feminin care au avut COVID-19 înainte de a fi vaccinate s-a înregistrat un titru mediu al anticorpilor cu 12% mai mare faţă de al bărbaţilor.

Anca Apostol 

magnanews.ro

 

 

 

 

Read more...

VIDEO Turişti români în Kenya, primiţi ca nişte eroi! Presa locală a transmis în direct venirea acestora

Mai multe posturi de televiziune și publicații din Kenya au anunțat că peste 100 de turiști români au aterizat la Mombasa, pe coasta de sud-est a țării. Jurnaliștii din Kenya au relatat că este un semn extraordinar pentru revitalizarea turismului din această țară.

Un avion Tarom a aterizat la Mombasa, având la bord 116 turiști români. Aceștia au fost întâmpinați cu mare bucurie de jurnaliști și oficiali locali, care le-au oferit cocktailuri tradiționale.

„Turismul a primit un impuls extraordinar, odată cu primul zbor-charter, din România în Kenya”, a relatat The Star din Kenya.

Este primul grup dintr-o serie de nouă grupuri de români care vor sosi în Kenya până în luna august. Turiștii români vor efectua un tur prin mai multe zone ale țării.

„Este o rază de speranță pentru industria turistică, atât de afectată de pandemie”, a declarat Betty Radier, președinte Kenya Tourism Board.

Kenya a avut până acum două valuri de coronavirus, dintre care al doilea a dus la un maxim de 1470 de infectări zilnice, la o populaţie de 52 de milioane de locuitori. Acum, se îndreaptă spre un al treilea val, arată datele oficiale.

Venirea românilor a fost relatată pe mai multe canale de știri din Kenya. „Este primul grup de turiști care vine după ce ne-a lovit pandemia de coronavirus”, a relatat prezentatoarea unui post de televiziune.

Un sejur de 7 nopți, pentru 2 persoane, în zona Mombasa, din Kenya, costă la agențiile de turism din România între 2.200 – 2.600 de euro.

Anca Apostol 

magnanews.ro

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686