Items filtered by date: Monday, 07 August 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Sfaturi practice ca să reziști la 40 de grade

În deșert temperaturile sar binișor de 50 de grade. De la oamenii deșertului putem învăța cum să facem față la temperaturi de 40 de grade și la dogoarea orașelor. Inspiră-te de la beduini, scrie Amos News.

Prognozele anunță o vară caldă, foarte cadă și pe alocuri toridă. Dacă nu te poți muta în Făgăraș sau pe Vârful Omul, canicula trebuie îndurată. Dacă treci peste faptul ca principala cauză pentru care suntem nevoiți să acceptăm aceste excese termice este omul și civilizația galopantă, iată câteva sfaturi foarte bune care vor face zilele catastrofal de fierbinți, cu temperaturi de 40 de grade și peste, să fie suportabile.

Fii calm! – Este dovedit faptul că temperaturile ridicate sunt un factor de stres suplimentar, la care organismul trebuie să facă față. Un efect imediat este o stare de nervozitate crescută. În trafic, magazine, mijloace de transport în comun vei vedea oameni nervoși. Deci, fii calm, evită orice tensiune suplimentară și zâmbește – la un moment dat va veni și iarna…

Apă, cât mai multă apă

Știi deja că deshidratarea la temperaturi ridicate este rapidă. Ce nu știe toată lumea este că efectele deshidratării nu se resimit acut de către organism. În lipsa apei, pierdută prin transpirație abundentă, ficatul și rinichii își încetinesc activitatea. Ficatul nu mai produce suficientă glucoză, nutrientul consumat de creier și de mușchiul cardiac. Efectele – durerile de cap, senzația de amețeală și palpitațiile. În puls, deshidratarea duce la încetinirea procesului de transpirație, ceea ce crește și mai mult temperatura organismului creat să funcționeze optim la 36 de grade.

Dacă nu te hidratezi este ca și cum ai avea febră, undeva pe la 39-40 de grade, cu riscuri de colaps. Dacă temperatura exterioară ajunge la 33 de grade este obligatoriu să bei doi litri de apă (de preferat minerală sau cu adaus de electroliți).  Pentru fiecare grad peste 33 de grade Celsius, mai adaugă jumătate de litru de lichide cu electroliți. Asa fac oamenii deșertului!

Ce bei? Aici este marele secret!

Ideală este apa plată cu lămâie, dar nu apa carbogazoasă. Apa trebuie să fie doar cu maxim 10 grade mai rece decât mediul ambiant. Nu este recomandată apa cu gheață, pentru că face mai mult rău decât bine! În prima fază răcorește, dar obligă mecanismele de termoreglare ale organismului la un efort suplimentar. Pe de o parte trebuie să ridice temeperatura apei reci, pe de alta să facă față căldurii excesive. Așa poate să apară șocul termic!

Este foarte bun ceaiul din plante puțin concentrat și neîndulcit (maceșe, mentă în combinație cu sunătoarea, tei în combinație cu levănțica, mentă și soc) cu adaos de suc de fructe (lamâie, portocală) sau limonada clasică cu miere (puțină: maxim o lingură la un litru de apă). Evită sucurile de tip cola și derivate. Bea cafea cu moderație, pentru că favorizează pierderea de apă din organism și aplică obiceiul turcilor care beau după fiecare ceașcă (ceașcă, nu cană!) un pahar mare cu apă!

Ce îmbraci la 40 de grade?

Haine ușoare, largi, din bumbac, de culori deschise – ca beduini! Ei se îmbracă în bumbac și mătase din cap până în picioare. Fereste-te de soare! Uită de haine strămte, de curele sugrumate la mijloc. Fii atent ce porți in picioare ți gândeste-te că în orașe asfaltul dogorește pe la vreo 60-70 de grade! sandalele sunt o soluție dar au nevoie de talpă groasă de cel puțin doi-trei centimetri. pantofii de pânză sunt cea mai bună alegere.

Ce mănânci?

Dacă este cald nu înseamnă că nu trebuie să mănânci. Temperaturile ridicate îți solicită metabolismul la fel de intens ca și în zilele cu ger. Mecanismele de termoreglare funcționează cu energie, deci ai nevoie de hrană! Evită carnea de porc, dar consumă carne de pui și vită, fierte sau la cuptor. Renunță la salam, pentru telemea de vacă, iaurt și branză de vaci. Bea lapte, pentru a susține echilibrul calciu-magneziu, dat peste cap de transpirația abundentă și, evident, mănâncă cât mai multe fructe și legume: roșii, ardei, castraveți, salată, în orice combinație. Consumă ulei de măsline sau de floarea soarelui și evită untul, margarina și brânzeturile topite. Telemeaua reechilibrează aportul de sodiu și clor, pe care le pierzi prin transpirație. În lipsa lor inima o ia razna… Măncă ciocolată, pentru ca are magneziu și antioxidanți. Și nu în ultimul rând, foloseste condimente – ardei iute, piper – produc vasodilatație și răcoresc.

De ce trebuie să te ferești

Sunt foarte periculoase trecerile bruște de la cald la rece și de la rece la cald. Deci, ai grjă la ce temperatură setezi aerul condiționat, acasă, la serviciu, în mașină. Ideal este să fie programat la doar zece grade mai puțin decât mediul ambiant. Dacă afară sunt 40 în casă trebuie să fie 30… iar în mașină la fel!
Ferește-te de aglomerații, de spațiile închise și neventilate. Evită să stai în soare! Renunță la orice sursă de căldură de care nu ai nevoie – becuri, calculator, televizor. Ai grijă la temparatura la care sunt păstrate produsele perisabile și de unde le cumperi.

corectnews.com

 

 

 

Read more...

ECLIPSA parțială de Lună vizibilă în România

În seara zilei de 7 august 2017, se produce o eclipsă parțială de Lună. Fenomenul este vizibil de pe teritoriul României, precum și din Europa, Asia, Africa, Australia, Antarctica, transmite Agerpres. Eclipsa va putea fi fi vizionată live pe Internet, cu ajutorul transmisiei Observatorului Astronomic al Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad.

Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Observatorul Astronomic din Bârlad, susține că, din România, această eclipsă parțială poate fi observată chiar la începutul ei, maximumul fenomenului producându-se la ora 21.20. Magnitudinea eclipsei va fi 0.252, cu o acoperire la faza maximă de 25.2%.

"Cu prilejul acestui fenomen astronomic, Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad va organiza mai multe activități cu scopul popularizării și promovării astronomiei în rândul publicului. În seara zilei de 7 august, la ora 19.00, vă invităm la sediul Observatorului Astronomic la o prezentare publică, unde o să vorbim despre eclipsele de Lună. Între orele 20.30 — 23.30, o să organizăm observații astronomice în stradă, în zona parcului "Victor Ion Popa". În același timp, cu ajutorul telescopului principal, de la sediul Observatorului Astronomic, o să transmitem live eclipsa parțială de Lună, pe Internet", precizează, într-un comunicat de presă, Dumitru Ciprian Vîntdevară.

Reamintim că eclipsa începe la 18 h 49 m, când Luna încă nu a răsărit, iar Soarele se află pe cer. Luna intră în umbra Pământului la 20 h 22 m, în momentul în care răsare dinspre orizontul de est-sud-est, putând fi observată și din țara noastră.

Faza maximă a eclipsei are loc la 21 h 20 m, când Luna se va afla nu foarte sus pe cer iar partea de jos a discului selenar va căpăta culoarea portocalie-roșiatică. Apoi, înspre sud-est Luna iese din umbra Pământului la 22 h 18 m iar eclipsa ajunge la final la 23 h 51, potrivit astro-urseanu.ro.

Următoarea eclipsă de Lună va fi una totală pe 31 ianuarie 2018 și va fi vizibilă în România ca o eclipsă parțială (doar ultima oră a eclipsei).

O eclipsă de Lună se produce întotdeauna la Lună Plină (LP), deci când Soarele este în opoziție cu Luna. Lunațiile — Luna Nouă sau Luna Plină — se produc la fiecare 2 săptămâni, dar eclipse nu avem, de regulă, decât patru pe an, două de soare și două de lună.

Pământul are întotdeauna o umbră în spațiu creată de lumina Soarelui, care are o parte centrală mai întunecată și o parte externă mai puțin întunecată, numită ''penumbră''. În timpul unei eclipse de Lună, Luna intră în umbra Pământului încetul cu încetul. La un moment dat, Luna poate dispărea aproape de tot, fiind vizibilă doar ca un disc de culoare roșie închisă. Acesta este o ''eclipsă totală de Lună''. Dacă Luna nu intră în întregime în umbra Pământului, ci trece pe deasupra sau pe sub centrul umbrei, este posibil ca discul Lunii să nu fie acoperit în totalitate, ci doar ''mușcat'' foarte tare. Aceasta se numeste ''eclipsă parțială de Lună''. Dacă Luna trece doar prin partea externă a umbrei, prin penumbră, se zice că avem o ''eclipsă de Lună prin penumbră''.

Eclipsele de Lună, mai puțin spectaculoase, se întâmplă când aceasta intră în ''umbra'' Pământului. Spre deosebire de cele de soare, pot fi văzute din orice punct de pe Glob, cu condiția ca în locul respectiv să fie noapte și cer senin. Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Lună furnizează specialiștilor date extrem de importante privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiației solare asupra atmosferei și altele, Luna comportându-se ca un ecran pe care putem ''citi'' particularitățile atmosferei Pământului. Eclipsele de Lună sunt folosite și pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarței lunare, în intervalul în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.e.n. În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că soarele sau luna au fost înghițite de balaur sau de dragon. La noi, oamenii spuneau că erau mâncate de vârcolaci.

www.corectnews.com

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed