Items filtered by date: Thursday, 21 December 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Rezoluție ONU: Crimeea teritoriu ocupat de un stat străin

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat o nouă rezoluție privind situația drepturilor omului în Republica Autonomă Crimeea și Sevastopol (Ucraina), ocupată temporar de Federația Rusă.

Textul noii rezoluții include nu numai referiri la normele internaționale referitoare la protecția drepturilor omului, ci și referințe extinse la dreptul umanitar internațional. Acest drept reglementează protecția victimelor războiului și limitează metodele și mijloacele de război și determină responsabilitatea pentru încălcarea acestor norme.

Pentru rezoluția „Situația cu privire la drepturile omului în Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol” au votat 70 de țări, „împotriva” – 26 de țări, s-au abținut 76 de țări.Printre cei care și-au dat votul este și România și Republica Moldova. Contr au votat Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, China, India, Cuba, Coreea de Nord, Iran, Nicaragua, Filipine, Serbia, Siria, Venezuela, Bolivia, Burundi, Cambodgia, Eritreea, Myanmar, Africa de Sud, Sudan, Uganda și Zimbabwe.

Totodată, situația din Crimeea este recunoscută ca ocupație în curs de desfășurare și conflict armat internațional. Precizarea reprezintă o mare diferență față de rezoluția ONU adoptată anul trecut în problema Crimeei. În plus, rezoluția ia în considerare începerea procesului „Ucraina vs. Rusia” la Curtea Internațională de Justiție a ONU. Documentul cere Rusiei să „respecte pe deplin și imediat” hotărârea Curții din 19 aprilie a acestui an cu privire la măsurile provizorii în acest domeniu, notează pagina de rusia. De asemenea, rezoluția condamnă acordarea automată a cetățeniei ruse pentru locuitorii din Crimeea, precum și consecințele negative pentru cei care au refuzat cetățenia statului ocupant.

Documentul condamnă aplicarea retroactivă a legilor Federației Ruse în teritoriul ocupat și invită autoritățile de ocupație să asigure procesul de învățământ în limbile ucraineană și tătară.În plus, comunitatea internațională condamnă interdicția impusă de autorităţile de ocupaţie din Crimeea pentru accesul misiunii ONU pentru drepturile omului în Ucraina.

De asemenea, comunitatea internațională condamnă interdicția impusa de autoritatile de ocupatie din Crimeea pentru accesul misiunii ONU pentru drepturile omului în Ucraina.

„Considerăm că aceste formulări sunt incorecte şi nu suntem de acord cu ele”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Crimeea a fost anexată de Moscova în martie 2014 în urma unui referendum aprobat cu o majoritate zdrobitoare, considerat ilegal de Kiev şi ţările occidentale, aminteşte France Presse.

Anexarea Crimeii a condus la o serie de sancţiuni europene şi americane impuse Moscovei, încă în vigoare.

Tătarii din Crimeea, o comunitate musulmană vorbitoare de limbă turcică şi care s-a opus anexării, sunt supuşi unei presiuni puternice din partea autorităţilor ruse, informează Pagina de Rusia.

Potrivit sursei citate, justiţia rusă a interzis şi a calificat ca „organizaţie teroristă” Medjlis, adunarea tătarilor din Crimeea, şi a închis canalul de televiziune al acestei comunităţi.

Zeci de militanţi tătari fac de asemenea obiectul urmăririi penale.

 

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686