135 DE ANI DE RELATII DIPLOMATICE INTRE SUA SI ROMANIA
- Published in Eveniment
Mark Taplin, fost însărcinat cu afaceri şi adjunct al şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti între 2005 şi 2008, a susţinut, marți, la Universitatea Bucureşti, o conferinţă privind cooperarea între Statele Unite şi România în contextul împlinirii a 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două ţări.
La acest eveniment a participat și domnul Gruia Ioan BUMBU, președinte al Asociației Pakiv Romania, organizație cu statut consultativ special la ONU – ECOSOC, președinte al Romanian IVLP Alumni Association și membru fondator al Romanian U.S. Alumni Association.
Mark Taplin, diplomat cu o carieră de peste 30 de ani în cadrul Departamentului american de Stat, subliniază că rolul esenţial al ţării noastre în strategia de securitate a Alianţei Nord-Atlantice este evident atât la Washington, cât şi în cancelariile europene.
Fostul însărcinat cu afaceri american la Bucureşti, a rememorat istoria relaţiilor bilaterale româno-americane, de la perioada regalităţii la relaţiile complexe din perioada Războiului Rece până la anul 2015, când parteneriatul SUA-România este mai strâns ca oricând. "Era Ajunul Crăciunului, în urmă cu jumătate de secol, o zi pe care tatăl meu încă şi-o aminteşte bine. Îmbrăcat într-un costum de zi cu redingotă, împrumutat la repezeală, a fost martor când William Crawford i-a prezentat scrisorile de acreditare lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate la Palatul Victoria, pe 24 decembrie 1964. Crawford devenea astfel primul ambasador al SUA în România, eveniment ce aducea o evoluţie importantă a relaţiilor, în plin Război Rece.
Privind fotografiile de la ceremonie, văd feţe cunoscute printre diplomaţii americani: prieteni şi colegi ai tatălui meu. Mulţi dintre ei au decedat; alţii, precum tata, s-au pensionat cu mult timp în urmă. Ei au fost doar câţiva dintre nenumăraţii demnitari români şi americani, care din 1880 încoace au promovat consolidarea relaţiilor dintre ţările noastre, în perioade uşoare, dar şi în perioade dificile”.
O altă temă abordată în cadrul aceste conferințe a fost cea legată de poziția actuală a Moscovei față de Ucraina și țările din estul Europei, Taplin afirmând faptul că “Rusia rămâne un agent provocator în Europa. Încearcă să dezbine aliaţii occidentali şi nu se sfieşte să plătească pentru a influenţa lucrurile în favoarea sa”. Fostul diplomat atrage atenţia că Rusia joacă pe mai multe planuri în încercarea de a-şi extinde influenţa în regiune, iar propaganda este un instrument foarte folosit. Totuşi, fostul oficial american nu crede că Moscova se pregăteşte de un conflict militar deschis cu NATO.
Totodată, el a salutat exerciţiile militare pe care NATO le-a programat în statele membre de pe flancul estic, inclusiv în România. “Sunt un gest de descurajare a Rusiei”, crede fostul diplomat. Cât despre criza din estul Ucrainei, Taplin susţine că Moscova are un plan bine stabilit pentru această zonă. În aceste condiţii, spune Mark Taplin, Ucraina trebuie sprijinită pe termen lung de Statele Unite şi de partenerii europeni, atât din punct de vedere politic, cât mai ales economic.
“România și Polonia sunt acum în pole-position pentru atragerea investitorilor străini în Europa centrala și de est, pe fondul problemelor din celelalte țări din regiune”, afirmă Taplin, diplomat american cu mare experienta în aceasta zona. Situația din Ucraina se îndreaptă spre transformarea în cel mai extins conflict înghețat din Europa, iar o eventuala furnizare de arme catre Kiev "trebuie făcută la acel moment la care nu va afecta unitatea aliaților".
Mark Taplin a fost însărcinat cu afaceri şi adjunct al şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti între 2005 şi 2008. Anterior a fost director pentru Ucraina, Moldova şi Belarus în cadrul biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat şi consilier pentru presa şi cultură la Ambasada SUA de la Kiev. Acesta şi-a încheiat cariera diplomatică în iulie 2014 din funcţia de însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA din Paris. Este autorul volumului "Open Lands: Travels Through Russia’s Once Forbidden Places", publicat în limba română sub titlul "Imperiul deschis: călătorii prin locuri cândva interzise". După încheierea misiunii din România, Taplin a predat la Şcoala de Diplomaţie Publică a Universităţii George Washington. A organizat dezbateri publice cu participarea secretarului de Stat Hillary Clinton şi a secretarului Apărării, Robin Gates.
Mark Taplin vorbeşte franceză, română, portugheză, rusă şi ucraineană.