Items filtered by date: Friday, 04 July 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Război la PSD

Comitetul Executiv al PSD de la Orăștie pare că a tulburat apele rău de tot în partid. Deputatul PSD, Mircea Drăghici, susține că Marian Vanghelie a bătut cu pumnul în masă și a cerut, pentru voturile din Sectorul 5, susținerea partidului la Primăria Generală a Capitalei. 

Marian Vanghelie a încercat, prin modul dumnealui mai plastic de exprimare, să facă să înţeleagă conducerea partidului că ar condiţiona într-un fel voturile din Sectorul 5 cu un angajament de participare ca şi candidat la funcţia de primar general al Capitalei. La concluziile finale, s-a atras atenția că, până pe 17 noiembrie, nimeni nu pune nicio condiţie pentru a susţine candidatul PSD la prezidenţiale, a declarat Drăghici.

Deputatul social-democrat a adăugat că măsura excluderii din partid va fi luată şi în cazul celor care vor deschide, înainte de 17 noiembrie, subiectul desemnării viitorului preşedinte al PSD.

Nimeni din partid nu deschide subiectul cine va urma la preşedinţia partidului după 17 noiembrie. S-a reiterat faptul că am avut destule greşeli în 2004 şi 2009, când, între cele două tururi la prezidenţiale, partidul a început să-şi îndrepte energiile (…) în sensul în care să vadă care se clasează mai bine pentru a prelua partidul. (…) S-a votat în Comitetul Executiv că oricine va face demersuri pentru a prestabili cine va fi viitorul preşedinte acela va pleca din partid (…), indiferent de numele lui, a precizat Mircea Drăghici.

Read more...

Grupul lui Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu și-a lansat Partidul Reformator Liberal, dar prezența a fost una sub așteptări, din punct de vedere al parlamentarilor. 

La evenimentul de lansare au fost 19 parlamentari. Surse din Grupul lui Tăriceanu susțin că ar fi vorba de 30 de oameni care vor veni spre noul partid.

Problemele lui Tăriceanu din acest moment sunt mai mult tehnice. Nici Tăriceanu și nici ceilalți din Grupul său nu au reușit să ne lămurească exact ce s-a lansat, ieri. Cel mai probabil o idee, pentru că un partid nu avea cum.

Tăriceanu a anunțat că va înființa un partid de la zero, pentru care vor fi strânse semnături odată cu semnăturile pentru candidatura sa la alegerile prezidențiale.

Așadar, avem o lansare de partid, fără partid propriu-zis, avem un număr virtual de parlamentari (se așteptau 30 și au venit 19) și mai avem o potențială candidatură la alegerile prezidențiale.

 Pe de altă parte, liderul PNL, Klaus Iohannis susține că această construcție politică este un non-sens și ar putea avea ca scop acoperirea unei alte acțiuni mai mari, dând de înțeles că se caută acoperirea tensiunilor din cadrul alianței de guvernare.  

Read more...

La multi ani, Crucea Rosie Romana!

Vineri, pe data de 4 iulie, Crucea Roșie împlinește 138 de ani de activitate.

Pentru a marca acest moment, la Alba Iulia, în faţa catedralei Reîntregirii, Crucea Roşie Română Filiala Alba organizează o serie de activităţăți, pe tot parcursul programului, persoanele interesate vor avea acces la o parte din logistica de intervenție în caz de dezastre şi la un punct de prim ajutor special amenajat unde se va măsura tensiunea arterială şi glicemia.

Programul activităților se desfășoară după cum urmează:
Orele 10.30-11.00: demonstrație prim ajutor;
Orele 11.00-16.00: activități cu copiii;
Orele 16.00-16.30: demonstrație prim ajutor;
Orele 16.30-20.00: activități cu copiii;
Orele 20.00-20.30: demonstrație prim ajutor;
Ora 22.00: lansare lampioane la unison. 

totodată, cu această ocazie, Mircea Geoană și-a felicitat soția care s-a ocupat foarte mult de bunul mers al lucrurilor la Crucea Roșie: "La mulți ani, Crucea Roșie Română, la cât mai multe proiecte care fac bine! Un mare bravo pentru fiecare om implicat în această organizație și felicitări soției mele, Președinte de Onoare!".

Read more...

Doua poezii romanesti, in topul celor mai frumoase poezi de dragoste din lume

Poezii ale scriitoarelor Nina Cassian şi Doina Ioanid au fost incluse într-un top internaţional al celor mai frumoase 50 de poeme de dragoste din ultimii 50 de ani, informează publicaţia britanică The Guardian.

“The Yellow Dog/ Câinele galben”, de Doina Ioanid, şi “Lady of Miracles/ Donna miraculata”, de Nina Cassian, se numără printre cele mai frumoase 50 de poezii de dragoste din ultimii 50 de ani.

În limba română, poemul “Câinele galben” a apărut în volumul “Ritmuri de îmblînzit aricioaica” (Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2010).

“Câinele galben”:

“Cu inima în mînă, am mers prin oraş, păşind pe prima zăpadă din anul ăsta.
Şi inima mea, stropită cu vin şi oţet, continua să putrezească în ritmul celor 37 de ani, în timp ce coţofenele se adunau pe umărul toboşarului.
Oasele singure nu mă puteau salva. Nici numele tău, Argentina, pămînt al făgăduinţei.
Numai un cîine mare şi galben s-a îndurat de mine, a venit spăşit şi mi-a mîncat inima, fără grabă.
Apoi a plecat, s-a îndepărtat spre orizont ca o imensă floarea-soarelui”.

În limba română, poezia Ninei Cassian a apărut cu titlul “Donna miraculata”, în volumul “Ambitus”, publicat în anul 1969, la Editura pentru Literatură.

“Donna miraculata”:

“De când m-ai părăsit mă fac tot mai frumoasă / ca hoitul luminând în întuneric. / Nu mi se mai observă fragila mea carcasă, / nici ochiul devenit mai fix şi sferic, // nici zdreanţa mâinilor pe obiecte, / nici mersul, inutil desfigurat de jind, / – ci doar cruzimea ta pe tâmplele-mi perfecte, / ca nimbul putregaiului sclipind”.

antena3.ro

Read more...

Nastase si Voiculescu au un denuntator comun

Dosarul "Zambaccian" al lui Adrian Năstase și dosarul de șantaj al lui Dan Voiculescu au un denunțător comun. 

Octavian Crețu este cel care l-a denunțat pe Dan Voiculescu la Direcția Națională Anticorupție. Tot el este cel care a fost martor în dosarul Zambaccian în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare. Octavian Crețu este cel care a realizat singurele înregistrări cu Adrian Năstase, pe baza cărora a fost inculpat și condamnat definitiv, scrie Gândul. 

În trecut, Octavian Crețu ar fi fost chiar vicepreședinte al Partidului Conservator, fondat de Dan Voiculescu. Ziarul Financiar îl descria, în 2009, drept cel mai important anteprenor român din industria apelor minerale.

dcnews.ro

Read more...

VAMILE BLOCATE de doua zile

Vămile din Romania sunt blocate de două zile din cauza unei erori informatice de sistem.

Cozi uriașe de TIR-uri s-au format în vămi.

Ion Lixandru, ARILOG: Vama nu operează pentru că operatorii vamali au accesul blocat în sistem.

Costurile acestui blocaj sunt suportate de transportatori, exportatori şi importatori. Din păcate, nici în cazul în care sistemul informatic și-ar reveni și ar funcționa, Vămile nu vor lucra în weekend.

Read more...

Relatiile interetnice afectate de scandalul Bercea

Ultimele scandaluri legate de clanul Bercea Mondial și promovarea membrilor acestei familii pe televiziuni deteriorează percepția relațiilor interetnice din România, arată un studiu al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) dat vineri publicității.

O concluzie principală a analizei arată că a crescut nivelul de intoleranță față de romi, dar și acceptarea unor proiecte de discriminare pozitivă sau a politicilor de asistență socială.
 
Respondenții apreciază că discriminarea cu privire la romi se manifestă mai pregnant în spitale (44%) și locuri publice (43%), urmate de școală (37%) sau locul de muncă (31%).
 
"În toate aceste domenii, compasiunea și interpretarea unei situații de discriminare a scăzut față de studiul realizat de IRES pentru CNCD în 2013, scădere generată de impactul mediatizării scandalului Bercea Mondial. Acest scandal intens mediatizat deteriorează percepția privind discriminarea romilor, aproape jumătate dintre cei care considerau, în 2013, că romii sunt discriminați în Romania și-au schimbat această părere, o scădere drastică asociată cu creșterea intoleranței față de această etnie", arată analiza IRES.
 
De asemenea, indicatorii care măsoară percepția despre discriminare s-au modificat drastic față de anul trecut, iar acceptabilitatea romilor a scăzut în ultimele zile.
 
"În general, românii cred că discriminarea romilor în România are un nivel moderat. Dacă 43% dintre participanții la studiul IRES cred că romii sunt mult și foarte mult discriminați, 55% susțin că nivelul discriminării este unul mai degrabă redus", se arată în analiza IRES, care mai precizează că tendința cu privire la nivelul discriminării este în scădere față de 2013, când institutul a efectuat un studiu pentru Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD).

 

Read more...

Premierul Irlandei și-a cerut scuze familiilor de romi cărora autoritățile le-au luat copiii pe motiv că „au ochi albaștri”

Primul ministru al Irlandei, Enda Kenny, a cerut în mod public scuze unor familii de romi originari din România, după ce doi copii romi au fost separaţi de familiile din care fac parte. Motivul pentru care a fost luată o asemenea decizie frizează absurdul:  copiii sunt blonzi şi au ochii albaştri.
Declaraţia a fost făcută marţi, 2 iulie, în Parlamentul irlandez, cu ocazia publicării de către Guvern a unui raport de 134 de pagini despre ridicarea de la domiciliu, în octombrie 2013, a unui băieţel de 2 ani şi a unei fetiţe de 7 ani, relatează AP, potrivit foxnews.com.
Autorităţile irlandeze au înapoiat copiii în luna octombrie 2013, după confirmarea identității lor biologice, în urma testelor ADN.
ONG-urile pentru drepturile omului s-au declarat îngrijorate atunci de coincidenţa dintre acțiunile poliției elene în cazul „Mariei, fetiţa blondă găsită în tabăra de romi din Fasala“, şi măsurile luate de autorităţile irlandeze, care s-au dovedit a fi eronate şi discriminatorii.
Fata unei familii de romi din România fusese separată de autorități deoarece cineva a preciat că este diferită de frații și surorile ei și că nu putea fi un copil rom, a arătat avocatul familiei într-o scrisoare.
Părinţii au declarat, la vremea respectivă, că nu acceptă astfel de argumentații și că acest lucru s-a întâmplat deoarece sunt membri ai comunității de romi.
Conform raportului prezentat pe 2 iulie a.c., întocmit de Emily Logan, un oficial irlandez din domeniul protecţiei copilului, autoritățile nu au avut nicio dovadă care să justifice separarea copiilor de propriile familii şi plasarea lor temporară într-un centru de îngrijire al statului.
 
Logan a concluzionat că acţiunile poliţiştilor au fost determinate de prejudecăţi, ignoranţă şi de frenezia mass-media vizavi de presupusa răpire a unei fetiţe blonde de către o familie de romi din Grecia. Atât acest caz, cât şi cele două cazuri din Irlanda s-au dovedit a fi alarme false. Potrivit sursei citate, ministrul irlandez al Justiţiei s-a întâlnit, în privat, cu cele două familii de romi ai căror copii au fost ridicaţi.
Read more...

Purtatorul de cuvant al PNL a demisionat

Deputatul Cristina Pocora a demisionat din funcția de purtător de cuvânt al PNL. Potrivit unor surse din cadrul PNL locul ei ar putea fi luat de deputatul Alina Gorghiu.

Iată comunicatul de presa, cu motivarea gestului făcut de către deputatul Cristina Pocora:

"Congresul PNL a însemnat un nou început de drum. A reprezentat alegerea ca președinte al PNL a domnului Klaus Iohannis, dar și o nouă echipă de conducere. În plus, și cel mai important, în urma acestui proces, PNL a devenit mai puternic.

Este meritul fostului nostru președinte, domnul Crin Antonescu, că a facilitat Congresul PNL, această radiografie extrem de necesară a partidului, prin demisia de onoare dată ca urmare a neatingerii pragului de 20% fixat ca obiectiv pentru alegerile europarlamentare dar, în egală măsură, și a noului președinte al PNL, domnul Klaus Iohannis, care a deschis competiția internă și a reușit ca astăzi să fie în fruntea unui partid unit și solidar în obiectivul curajos ca PNL să dea, în acest an, primul președinte liberal al României.

În ce mă privește, voi lupta în continuare, cu toate forțele mele, pentru a împlini acest vechi deziderat al fiecărui membru sau simpatizant al PNL.

Cele 447 de voturi primite la Congres de candidatura mea la postul de vicepreședinte se constituie într-un motiv suplimentar care mă obligă la acest efort.

În același timp, consider absolut firesc să-mi asum nereușita personală în aceste alegeri interne.

Faptul că nu am primit sprijinul majoritar al colegilor pentru obiectivul propus este de natură, în percepţia mea, să genereze pe viitor o posibilă lipsă de legitimitate a coordonatorului Departamentului de Comunicare al PNL și a Purtătorului de cuvânt.

De aceea, pentru a evita o astfel de situaţie, cred că este de datoria mea și un gest necesar de decență să mă retrag din aceste funcţii.

A fost cea mai mare onoare pentru mine să pot vorbi în numele unui partid-instituție așa cum este Partidul Național Liberal și le mulțumesc tuturor colegilor pentru încrederea acordată și sprijinul constant!

L-am asigurat pe președintele PNL, domnul Klaus Iohannis, și îi asigur, pe această cale, pe toți colegii că, indiferent de poziţia din partid,  voi munci la fel de mult și voi rămâne la fel de implicată în construcția celui mai puternic Partid Naţional Liberal  de după Revoluție."

4 iulie 2014                                                Deputat Cristina Ancuța Pocora

Read more...

Ponta a deschis Bursa de la Londra

Premierul Victor Ponta a deschis vineri dimineață Bursa de Valori de la Londra.

Premierul a marcat astfel listarea companiei Electrica la Bursa de la Londra. Acțiunile companiei au fost listate de asemenea la Bursa de Valori de la București.

51% dintre acțiunile companiei Electrica au fost puse astfel în vânzare. Guvernul a rămas astfel cu 49% din acțiunile distribuitorului de electricitate, potrivit presei economice.

Este pentru prima dată  când bursa din Londra invită un prim-ministru al României. Acesta este însoțit de de ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686