Items filtered by date: Friday, 21 November 2014 - Like - stiri Alba Iulia

Comemorarea a 87 de ani de la moartea lui Ion I. C. Brătianu

Luni, 24 noiembrie, se vor împlini 87 de ani de la moartea celui mai important om politic român din secolul trecut, Ion I. C. Brătianu, om politic liberal, fost preşedinte al PNL şi prim-ministru al României. Cu acestă ocazie, la Alba Iulia, Partidul Național Liberal va organiza un important eveniment de marcare a momentului. Astfel, începând cu ora 16.30 vor avea loc depuneri de coroane la statuia marelui om politic, din municipiul Alba Iulia.

Vor paricipa lideri ai organizațiilor de seniori, tineret și femei din cadrul PNL Alba. De asemenea, sunt invitați să participle toți cei care doresc să aducă un omagiu celui care a fost primul ministru al României la momentul actului istoric al Marii Uniri de la 1918.

Ion I.C. Brătianu, cunoscut şi ca Ionel Brătianu, a făcut parte dintr-o familie care a dat ţării numeroase personalităţi care s-au remarcat în momentele cheie prin care a trecut România în secolele al XIX-lea şi al XX-lea. Prezenţă politică marcantă în primele trei decenii ale secolului XX şi simbol al Partidului Naţional Liberal, Ion I.C. Brătianu a dominat scena politică din România cu precădere în anii '20, perioadă pe care istoricii au numit-o "decada brătienistă". De numele său se leagă realizarea reformei agrare, în anii care au urmat Primului Război Mondial, dar şi elaborarea Constituţiei din 1923, considerată a fi una dintre cele mai democratice legi fundamentale ale acelor timpuri. În perioada marii guvernări liberale (1922-1926), cu Ion I. C. Brătianu prim-ministru, statul român a trecut printr-un proces semnificativ de modernizare atât la nivel administrativ, cât şi în alte domenii. Astfel, a fost introdusă educaţia obligatorie prin legea învăţământului primar care devenea "unitar, obligatoriu şi gratuit", judecătorii au devenit inamovibili, aşa cum prevedea legea organizării judecătoreşti şi au fost introduse prin lege, pentru prima dată, zilele de odihnă - duminicile şi sărbătorile legale. Diplomat prin excelenţă, Ion I. C. Brătianu a avut relaţii strânse cu Casa Regală, fiind considerat de către Regele Ferdinand "zodia bună a României".

Prof. Adrian SIMION,

Purtător de cuvânt – PNL Alba

 

Read more...

Supravietuitorii accidentului de elicopter vor fi adusi la Bucuresti

Vicepremierul Gabriel Oprea și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa s-au deplasat vineri după amiaza la UPU SMURD Târgu Mureș pentru a vedea care este starea celor doi militari răniți care au supraviețuit accidentului de elicopter din județul Sibiu.

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat că a dat dispoziție ca o aeronavă Spartan să îi transporte pe cei doi militari la Spitalul de Arși din București, dat fiind faptul că aceștia au suferit arsuri pe circa 40% din corp.

"Militarii sunt de la Baza din Câmpia Turzii. Sunt echipe de militari și psihologi de la Baza din Câmpia Turzii care s-au deplasat la familiile victimelor. Datele cu privire la militari vor fi comunicate printr-un comunicat de presă al MApN (...) Avionul Spartan deja a aterizat, sunt pregătiți cei doi răniți să fie trimiși la București, la spitalul de Arși", a spus Mircea Dușa.

"În momentul în care ni s-a raportat de la Romatsa această tragedie, imediat am operaționalizat Comandamentul pentru Situații Speciale de la Guvernul României, Comandamentul Operativ de la Interne, am discutat cu domnul ministru Dușa, am luat măsuri imediate de a trimite forțe în teren, au fost găsiți imediat de doi polițiști care erau din cadrul Poliției din zonă. Am dat ordin imediat ca două echipaje SMURD să plece la Târgu Mureș, au fost preluați răniții de colegii noștri de la Interne, de la SMURD. Acum vin cu dl. ministru să vedem care e starea de sănătate a răniților. Am trimis un elicopter în care sunt procurorii militari, care gestionează acest caz, criminaliștii de la Interne și din momentul de față orice discuție despre anchetă se face doar prin Parchetul Militar", a declarat Gabriel Oprea.

 

Read more...

Cronica proiectului dedicat ”Saptamanii educatiei globale” la Colegiul Economic

Ateliere de lucru pe grupe, planșe, prezentări, mese rotunde cu invitați speciali și degustări de mâncare s-au desfășurat în perioada 17-21 noiembrie 2014, în cadrul ediției a XI-a a PROGRAMULUI ”SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE” la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia. Tema de anul acesta Securitatea alimentației, a fost abordată de elevii colegiului prin activități educaționale care au vizat atragerea atenției asupra problemeleor legate de alimente și de mediul înconjurător.

Elevii din clasele a X a C, a X-a B, a XI a E, a XI a C, a X a G, a X a F, coordonați de prof. Monica Fer, Lucian Ghiban, Felicia Beca,  au realizat prezentări power point și plașe informative în urma unei munci asidue de informare și documentare. Tematica abordată în proiectele lor a avut în vedere alimentaţia sănătoasă, responsabilitatea socială (sărăcia, zone dezavantajate), alimentaţia raţională, apa şi hrana sănătoasă, calitatea produselor alimentare, risipa alimentelor, conservarea hranei, protecţia consumatorului, foametea şi malnutriţia, criza globală a hranei, responsabilitatea ecologică. În plus s-a atras atenția asupra poluării ca factor perturbator asupra sănătății în dorinţa de a face ca mediul înconjurător să devină un loc mai sănătos prin responsabilitatea propriilor acţiuni.

Pe tot parcursul săptămânii elevii au avut la dispoziție o serie de materiale necesare unei bune informari pentru realizarea produselor finale, iar Centrul de Documentare și Informare a găzduit și o miniexpozitie de cărți pe această tematică.

Profesorii implicati în proiect au propus activități educative, curriculare sau extracurriculare, interactive abordând metode didactice moderne. Clasa a XI-a A, coordonată de profesorul Cosmin Apolzan a realizat o activitate pe grupe despre dezvoltarea durabilă a mediului, prof. Simona Himcinschi a organizat o dezbatere între ”experți” și ”observatori” într-o activitate educativă despre dietă și postul creștin. Limbile moderne au abordat tematica alimentației sănătoase prin activități specifice în limba respectivă. Astfel, au fost discutate problemele alimenatației sănătoase pe baza unor eseuri în limba engleză (cls. a X –a C, coord. Moșneag Cristina) și printr-o activitate interactivă pe grupe pornind de la un film documentar (cls. IX a D, coord prof. Chinde Claudia). Clasele a XII-a A și a X-a C au răspuns pozitiv provocării propuse de profesorii coordonatori Stanciu Mihaela și Toth Cristina legată de hrana sănătoasă care ne menține în formă. (Bien nourrir pour être en forme). Foametea și  criza economică ulterioară marilor conflagrații modiale au fost abordate din punct de vedere istoric de către clasa a XI a C împreună cu profesorul Daniel Barbu. În cadrul activităților educative elevii claselor a X-a C și a IX-a D, încurajați de către diriginții Simion Adrian și Chinde Claudia, au avut ocazia să afle informații utile despre nutriție de la doi invitați speciali nutriționiștii: Cormoș Radu și Ratcz Ecaterina. 

Driginții Ciocan Carmen și Basarabă Mihaela de la clasele a XII-A și a X-a F au organizat împreună cu elevii o activitate interactivă pe grupe care s-a finalizat cu realizarea unor afișe despre risipa de alimente, alimentația sănătoasă și calitatea produselor alimentare. Elevii din clasa a XII-a D coordonați de diriginta Ghiușan Adina au pus în practică sfaturile primite despre hrana sănătoasă și au organizat un răsfăț culinar cu produse preparate în casă.

Maratonul dedicat alimentației și vieții sănătoase, s-a încheiat vineri, 21.11.2014, de la ora 11, în Centrul de Documentare și Informare, cu premierea câștigătorilor concursului inițiat de profesoara Monica Fer Todoran pe cele trei secțiuni: prezentări power point, prezentări planșe (cls. a X-a G, a X-a F, a XI a E a XI a C) și comunicare referate despre materia primă din alimetație (a IX a F).  Astfel, timp de trei săptămâni elevii s-au pregătit și au realizat planșe și materiale power point care au fost evaluate de reprezentanții Agenției de Dezvoltare Centru, Mirela Groza, Nicolae Mărginean și de prof. docum. Lavinia Dobra. Elevii au fost recompensați pentru efortul depus cu diplome și premii oferite de ADR Centru. 

Read more...

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, il felicita pe Klaus Iohannis

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat pe președintele ales al României, Klaus Iohannis, pentru victoria în scrutinul prezidențial și și-a exprimat speranța că vor avea o întâlnire în curând.

"În numele Comisiei Europene şi al meu personal, vă urez tot succesul" în timpul mandatului de preşedinte, a adăugat şeful Executivului european.

"Sper că vom avea şansa să ne întâlnim în curând. Aştept cu nerăbdare să cooperez cu dumneavoastră şi cu guvernul României la implementarea agendei noastre comune strategice pentru Uniune, concentrându-ne acţiunea asupra domeniilor în care Uniunea poate face o diferenţă reală, precum locurile de muncă, creşterea economică, investiţiile şi concurenţa. Acest lucru este esenţial pentru prosperitatea românilor şi a tuturor europenilor", a subliniat Juncker.

Președintele ales al României, Klaus Iohannis, a primit vineri, în cadrul unei ședințe solemne a Curții Constituționale a României (CCR), hotărârea de validare în funcție.

 

Read more...

MAE: Atentionare de calatorie in Olanda

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se deplasează sau se află deja pe teritoriul Olandei cu privire la depistarea unor focare de gripă aviară în anumite zone din acest stat.

Până în prezent, Ministerul olandez al Afacerilor Economice a semnalat apariția focarelor de gripă aviară la două ferme de păsări, din satul Hekendorp, la sud de localitatea Utrecht, respectiv în localitatea Ter Aar (provincia Olanda de Sud), situată la aproximativ 25 de  kilometri de Hekendorp.

Autorităţile olandeze au interzis pentru următoarele 3 zile transportul de păsări de curte, ouă, gunoi de grajd și au decis închiderea fermelor de animale care constituie obiectiv turistic pentru copii.

Autoritatea olandeză pentru alimentație și protecția consumatorilor a procedat la distrugerea completă a fermelor afectate și la verificarea, prin teste, a răspândirii virusului și în zonele din vecinătate. 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români ca înainte de a călători în Olanda, indiferent de zona în care urmează să se deplaseze, să consulte atât site-ulwww.mae.ro , cât şi site-urile de specialitate pentru informaţii actualizate.

Read more...

Final de tur impotriva ultimei clasate pentru CSU Alba Iulia

  • Published in Sport

Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, cu începere de la ora 18:00, în Sala de Sport a Universității, într-un meci care contează pentru etapa a XIII-a, ultima din turul Ligii Naționale de baschet feminin, echipa antrenată de Miroslav Popov întâlnește ”lanterna roșie” SCM CSȘ Craiova. Partida se anunță una dezechilibrată, cu echipa gazdă clar favorită, având în vedere că joacă pe teren propriu, are un lot mult mai valoros decât al craiovencelor, se poziționează cu 13 locuri mai sus în clasament, și are avantaj clar în întâlnirile directe. Totuși, universitarele trebuie să trateze partida cu seriozitate și concentrare, pentru a nu lăsa loc de vreo surpriză.

Prestația din campionat de până în prezent arată clar diferența din acest moment între cele două combatante. Astfel, CSU Alba Iulia ocupă poziția a patra în clasament (la egalitate de puncte cu primele trei clasate) și a reușit să obțină până în acest moment 10 victorii, înregistrând două înfrângeri, cu campioana CSM Târgoviște, respectiv CSBT Alexandria. De cealaltă parte, craiovencele se clasează pe ultimul loc, cu un singur succes și 11 partide pierdute și se luptă pentru a nu termina ca ”lanternă roșie” campionatul.

În întâlnirile directe, scorul este clar favorabil gazdelor, 10-3 (o a 14-a confruntare terminându-se egal, 69-69, în returul Cupei României din sezonul 2010/2011), sportivele din Alba Iulia reușind însă să își adjudece ultimele 10 partide față în față. În ultima dintre confruntările directe, disputată tot în Sala de Sport a Universității, CSU s-a impus fără niciun fel de probleme, trecând chiar și pragul de 100 de puncte, scor 108-30, în urma unei partide controlate autoritar de gazde de la un capăt la celălalt. De menționat că în sezonul precedent și în manșa tur a campionatului disputată în Sala Ion Constantinescu din Craiova, universitarele s-au impus cu peste 100 de puncte marcate, scor 103-53.

În ceea ce privește loturile de jucătoare, câștig de cauză are CSU, care beneficiază de cinci jucătoare străine, respectiv antrenor principal de peste hotare, dar și câteva jucătoare românce valoroase și experimentate, în timp ce SCM Craiova dispune doar de sportive autohtone. Astfel, la CSU evoluează trei americance, o canadiancă și o bosniacă, cinci jucătoare autohtone cu experiență națională și internațională, dar și 2 junioare. La conducerea echipei se află în continuare sârbul Miroslav Popov, ajutat de secundul George Lăncrănjan și directorul sportiv Nicușor Marcu. De cealaltă parte, trupa din județul Dolj are în echipă doar baschetbaliste din România, cele mai experimentate și periculoase fiind Irina Moțățeanu (Borș), Adina Pop și Janina Ninu (Simionca).

 Meciul din această după-amiază este unul special pentru jucătoarea de la CSU, Larisa Toma, care a evoluat pentru SCM Craiova în urmă cu câteva sezoane.

Continuă campania caritabilă inițiată de CSU Alba Iulia și Serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Alba Iulia 

De menționat că și în această partidă și în continuare în următoarele 2 dispute pe care CSU le mai are de jucat pe propriul teren, clubul universitar, în colaborare cu Serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Alba Iulia, invită toți iubitorii de baschet, care vin la sală, să ia parte la o acțiune caritabilă de ajutorare a câtorva familii nevoiașe din Alba Iulia, în preajma Sărbătorilor de iarnă. Astfel, fanii sunt așteptați la meciurile de acasă să aducă la sală haine, obiecte, produse sau sume de bani, care vor fi donate înainte de Crăciun unor familii din oraș aflate în dificultate. De asemenea, donații se pot face și în zilele de marți și joi, de la ora 20.00, în cadrul programului de antrenamente gratuite de aerobic, de la sala Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

CSU Alba Iulia - Comunicat de presă

 

Read more...

Bucuresti: Propunere de reunificare a Peninsulei Coreene

La Palatul Parlamentului din Bucureşti continuă astăzi conferinţa internaţională dedicată împlinirii a 25 de ani de la prăbuşirea regimurilor comuniste în Europa de Est.

În cadrul discursului electrizant al ambasadorului internațional al păcii, domnul Man Hee Lee (Coreea de Sud),  cu titlul „Politica de pace pentru reunificarea Peninsulei Coreene: Lecții din experienta Europei Centrale și de Est“ acesta a lansat invitația către liderii din Peninsula Coreeană de a veni la masa tratativelor de pace, prin adoptarea unor măsuri pașnice care să garanteze conviețuirea pașnică a celor două popoare coreene.

“Coreenii ar putea învăța din istoria Europei Centrale și de Est. Adevărata democrație înseamnă grija față de popor, față de oameni, iar cel mai înalt nivel al dezvoltării democrației este atins prin menținerea păcii în lume”, a declarat domnul Lee.

După discursul domnului Man Hee Lee, liderii istorici prezenti la evenimentul internațional Conferința ”25 de ani de la prăbușirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte”  au hotărât  să se facă o declarație comună a celor prezenți privind unificarea pașnică a celor două Coreei, propunere venită din partea domnului Emil Constantinescu, fost președinte al României.

Read more...

Iohannis a primit mandatul de presedinte - Judetul Alba prezent la ceremonie

Președintele ales Klaus Iohannis a fost validat, vineri, în funcția de președinte al României de magistrații Curții Constituționale.
Judecătorii au citit hotărârea prin care confirmă rezultatul și câștigătorul alegerilor și i-au înmânat lui Klaus Iohannis mandatul de președinte ales.
În timp ce Klaus Iohannis a mulțumit românilor pentru voturi și a promis că va respecta Constituția, Traian Băsescu a susținut ca românii vor un președinte modern și, pentru a stopa "germenii pasului înapoi", acesta trebuie sa fie uneori la limita Constituției. De asemenea, președintele în funcție i-a urat succesorului său să fie ales în doua mandate.

La aceasta ceremonie județul Alba  a fost reprezentat de către primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, senatorul Teodor Atanasiu și senatorul Dan Motreanu.

Read more...

Sibiu:Elicopter militar, prabusit

Un elicopter în care se aflau zece militari s-a prăbușit, vineri dimineața, în județul Sibiu, într-o zonă împădurită din localitatea Malancrav.

Potrivit Digi 24  este vorba despre un elicopter IAR 330 PUMA SOCAT. Mai multe echipaje SMURD se îndreaptă către locul accidentului.

Aparatul de zbor ar fi plecat de la baza aeriana de la Câmpia Turzii și s-ar fi îndreptat către Cincu, unde mai multi militari romani și americani participă la Modulul de instruire "RUBICON 2014".

Realitatea TV a anunțat că elicopterul a luat foc în aer și că opt persoane aflate la bord ar fi murit.

Ioan Onea, primarul din Laslea, comuna pe raza căreia s-a produs accidentul, a declarat la Digi24 că, din informațiile pe care le are, elicopterul s-a prăbușit într-o zonă de pădure, autoritățile locale fiind în alertă.

Read more...

Regele Mihai l-a decorat pe Lech Walesa - Invitatii au primit suvenire de la APULUM, Alba Iulia

Regele Mihai i-a înmânat fostului preşedinte al Poloniei Lech Walesa, joi seară, Ordinul "Coroana României" în Grad de Mare Cruce pentru "inegalabila contribuţie" a acestuia la căderea comunismului în Europa, cel mai important eveniment al secolului trecut.

Președintele Walesa a fost distins de Regele Mihai I pentru inegalabila sa contribuție la căderea comunismului în Europa, cel mai important eveniment al sfârșitului de secol trecut. De asemenea, pentru modelul neprețuit pe care îl reprezintă în societatea contemporană, pe tot întinsul globului.

Regele Mihai a oferit, joi seară, un dineu oficial la Palatul Elisabeta în onoarea a 12 şefi de stat din Europa Centrală şi de Est cu ocazia a 25 de ani de la căderea comunismului, la acest eveniment fiind prezent şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu

La ceremonie au participat Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare, Principele Radu și Principele Nicolae.

Seara a continuat cu un dineu în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, decorată de sărbătoare. Masa a reunit 33 de personalități din țările sud-est europene și din restul continentului.

Au fost prezenți la ceremonie și dineu: Sali Berisha, preşedintele Albaniei 1992-1997, Rexhep Meidani, preşedintele Albaniei 1997-2002, Petru Lucinschi, preşedintele Republicii Moldova 1996-2001, Stanislau Shushkevich, preşedintele Belarus 1991-1994, Boris Tadic, preşedintele Serbiei 2004-2012, Valdis Zatlers, președintele Letoniei 2007-2011, Victor Yuşcenko, preşedintele Ucrainei 2005-2010, Hikmet Cetin, vicepremier al Turciei 1991-1994, preşedinte al Parlamentului 1997-1999, Markus Meckel, ministrul Afacerilor Externe al RDG, Sir Gavyn Arthur, Lordul Primar al Londrei 2000-2001, Maria Wiktoria Walesa, fiica preşedintelui Lech Walesa, Vanja Tejinovic, consilier personal al preşedintelui Boris Tadic, Edith Harxhi, director al Albanian Policy Center, Maryna Antonova, director President Yushchenko Institute, Alexander Likhotal, preşedintele Green Cross International Geneva, fost consilier politic al preşedintelui Mihai Gorbaciov, Thor Halvorssen, preşedinte fondator al Oslo Freedom Forum şi al Human Right Foundation, Rovshan Muradov, director executiv al Nizami Ganjavi International Center Azerbaidjan, Rza Alyiev, Nizami Ganjavi International Center Azerbaidjan, Marc Donfried, directorul Institutului de Diplomație Culturală de la Berlin, ambasadorul Poloniei la București, Marek Szczygiel.

La plecare, fiecare musafir a primit în dar de la Majestatea Sa un suvenir în porțelan, realizat la Apulum, în Alba Iulia, orașul Marii Uniri și al Încoronării.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686