Items filtered by date: Wednesday, 06 November 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Eşti fumător? Află care este vârsta plămânilor tăi

  Fumătorii îmbătrânesc mai repede, avertizează medicii, care spun că plămânii sunt primele organe care îmbătrânesc în cazul persoanelor dependente de tutun.
  Pneumologii spun că în cazul fumătorilor indicele PA (nr. P – numărul de pachete de ţigări fumate pe zi, iar A – vârsta fumătorului) joacă un rol important în determinarea vârstei plămânilor acestora. Problemele apar atunci când indicele PA este mai mare de 20.
  Pentru a afla vârsta plămânilor cu ajutorul indicelui PA trebuie să înmulţim numărul de pachete de ţigări fumate pe zi cu vârsta fumătorului. De exemplu, o persoană de 40 de ani fumează 10 ţigări pe zi. Astfel, vom înmulţi 40 cu 0,5, iar rezultatul va fi 20. Deci persoana respectivă este la graniţă.
  O altă variată pentru a afla ce vârstă au plămânii tăi, mai ales dacă eşti fumător o reprezintă şi testele cu spirometrii. În luna noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (nr. bronhopneumopatie obstructivă cronică), nu mai puţin de 80 de medici, din 34 de oraşe, oferă spirometrii gratuite. Această analiză reprezintă investigaţia cea mai potrivită pentru a identifica BPOC şi pentru a afla ce vârstă au plămânjii tăi. Testul se face simplu şi rapid (seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor), iar rezultatele se dau pe loc. Campania pentru depistarea BPOC se va desfăşura între 4 şi 30 noiembrie 2013, în numeroase clinici şi spitale de stat.
  Testările gratuite organizate cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, vor avea loc în 34 de oraşe din 27 de judeţe, printre care Alba, Arad, Argeş,  Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea. Lista completă a medicilor şi clinicilor unde se pot face investigaţiile gratuite poate fi găsită www.desprebpoc.ro.
Poluarea din propria curte, cauză posibilă a BPOC
  Aproximativ un milion de români suferă de BPOC, o boală a plămânilor despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial, depăşind în următorii ani diabetul zaharat. Pneumologii avertizează că doar o mică parte dintre românii bolnavi ştiu că au BPOC, ajung la medic, fac analize şi primesc tratamentul adecvat.
  Nu doar fumătorii trebuie să fie îngrijoraţi că ar putea avea această boală de plămâni. În mod surprinzător, poluarea din propria gospodărie poate fi o cauză a periculoasei boli de plămâni. „La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticaţi cu BPOC fiind nefumători. Alţi factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd)”, spune prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Inclusiv peleţii din bălegar, folosiţi în multe zone pentru încălzirea locuinţelor, pot creşte riscul de BPOC.
Sursa: www.gandul.info

Read more...

Rezultate oferite de NASA: "Nu suntem SINGURI"

 

 

 

  Spaţiul este vast, dar s-ar putea să nu fim chiar singuri până la urmă. Ultimul studiu făcut de cercetători împreună cu astronomii NASA arată că în Calea Lactee sunt miliarde de planete de aproximativ aceeaşi dimensiune ca cea a Pământului, care orbitează stele aproape ca Soarele nostru şi care au o temperatură prielnică vieţii - nici prea caldă, nici prea rece.
  Astronomii, folosindu-se de calculele şi datele oferite de NASA, au adus la cunoştinţa publicului larg că numai în galaxia noastră există 8.8 miliarde de stele cu planete de dimensiunea Terrei, aflate în zone cu temperaturi locuibile, scrie Huffington Post.

  Acest studiu amplu a fost publicat în revista "Proceedings" de Academia Naţională de Ştiinţă din SUA, iar concluzia la care s-a ajuns a fost aceasta: în Univers există mai multe planete asemenea Pământului decât numărul de locuitori de pe Terra.
  Cât despre prezenţa vieţii pe una din aceste planete, studiul spune: "Gândiţi-vă şi faceţi calculele: sunt 8.8 miliarde de planete asemenea Pământului, e ca şi cum Universul ar arunca cu zarul", afirmă Geoff Marcy, profesor la Universitatea Berkeley din California.

  Următorul pas, spun cercetătorii, este să se găsească dovadă că pe acele planete există atmosferă, iar pentru a se înfăptui acest lucru este nevoie ca telescoape spaţiale să  fie lansate pentru a culege indicii că pe aceste planete există viaţă.
Tot profesorul Marcy ridică şi o întrebare: "Dar dacă nu suntem singuri în Univers, atunci de ce este atât de linişte în Calea Lactee?"
  Ultimele date furnizate de telescopul spaţial Kepler in Calea Lactee arată că 1 din 5 stele este asemănătoare Soarelui ca dimensiuni, vârstă şi culoare. În jurul lor gravitează planete care sunt sunt aproape de mărimea Terrei, situate în zone locuibile, unde apa necesară vieţii există în stare lichidă.

  "Dacă oamenii ar călători mai adânc în Univers cu siguranţă ar da peste <blocaje în trafic>", spune Bill Borucki, cercetătorul NASA care se ocupă cu studierea informaţiilor furnizate de Kepler.

  Pentru prima dată, cercetătorii au calculat - nu estimat - că procentajul stelelor care sunt asemenea Soarelui şi au planete similare Pământului este de 22%, cu o eroare de plus minus 8%.
  Telescopul Kepler - o misiune de 600 de milioane de dolari - a fost lansat de NASA în 2009, pentru a monitoriza, timp de cel puţin patru ani, peste 100.000 de stele care se aseamănă cu Soarele nostru, aflate în constelatţiile Lebedei şi Lirei.
Sursa: www.antena3.ro

 

 

 

Read more...

CUM SE TRADUC MĂSURILE CONVENITE DE GUVERN CU FMI pentru fiecare român: ce se întâmplă cu preţul benzinei şi cum vor creşte facturile la gaze şi electricitate

 

 

 

  După aproape două săptămâni de întâlniri cu reprezentanţii FMI, cu discuţii ţinute la secret chiar cu ajutorul serviciilor speciale, de la tribuna Guvernului şi a USL, liderii actualei puteri fac un bilaţ pozitiv al negocierilor: cota unică rămâne 16 la sută, salariul minim va creşte până la 900 de lei, pensiile vor fi majorate cu 3,76%, iar CAS are toate şansele să scadă cu cinci puncte procentuale în 2014. "O performanţă guvernamentală", a comentat Crin Antonescu, la finalul negocierilor. O performanţă dacă ar fi să privim partea plină a paharului, pentru că măsurile fiscale negociate cu FMI pentru a compensa neîncasările la buget, îi vor afecta indirect pe români , reflectându-se în scumpirea vieţii de zi cu zi. Astfel, una dintre cele mai importante decizii, calcularea accizei raportat la inflaţie şi introducerea uneia noi de 7 eurocenţi pe litru de carburant, va avea ca prim efect majorarea preţului benzinei şi motorinei care va antrena scumpiri în lanţ de la alimente la transport. De asemenea, se vor scumpi alcoolul, ţigările şi cafeaua, produse supuse şi ele accizării.
  O altă măsură care va avea impact indirect asupra românilor, prin majorarea preţurilor, este introducerea aşa-numitei "taxe de stâlp", este vorba despre un impozit pe proprietate pentru construcţiile speciale aparţinând persoanelor juridice exceptate până în prezent, urmând a fi taxate reţelele electrice, eoliene şi hidrologice. "Toate companiile care deţin construcţii speciale vor fi impozitate, deci inclusiv E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz.. Nu numai companiile de stat, dar şi companiile private", a explicat ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu, după discuţiile cu FMI.
  Ideea unei "taxe pe stâlp" nu este însă una nouă. Fostul ministru al Finanţelorm Gheorghe Ialomiţianu, a declarat la GÂNDUL LIVE că introducerea unui astfel de impozit a fost cerut de autorităţile locale şi în timpul guvernării PDL. Ialomiţianu a adăugat că a avut dicuţii pe această temă cu societăţile vizate, iar răspunsul acestora a fost că preţul la energie - curent electric sau gaze - va fi majorat până la 20%.
Preţul benzinei sare de 6 lei
  Indexarea accizelor la carburanţi cu inflaţia, respectiv cu 3,3%, şi introducerea unei noi accize de 7 eurocenţi pe litru pentru construcţia de autostrăzi ar putea duce la scumpirea benzinei cu 36 de bani şi a motorinei cu 35 de bani, reiese din calculele gândul. Astfel, preţul la carburanţi va sări de 6 lei, la cursul de marţi acesta fiind de 6,21 lei pentru benzină şi 6,3 lei pentru motorină.
  Astfel, la un plin un şofer va trebui să scoată din buzunar cu circa 14 de lei în plus, în situaţia în care companiile petroliere vor decide să transfere aceste majorări de taxe în preţul carburanţilor.
  Calculele au ţinut cont de faptul că acciza reprezintă 28% din preţul de la pompă al benzinei şi 23% din cel al motorinei. Totodată, s-a luat în calcul cursul BNR de marţi, de 4.4356 lei/euro şi un preţ mediu de 5,85 de lei/litru de benzină, respectiv 5,95 lei/litru de motorină.
  Înainte de anunţul guvernului, gândul a prezentat cele dou scenarii şi cum se vor reflecta ele în preţul carburanţilor.
Cât costă majorarea salariului minim
  Executivul s-a angajat totodată să mărească în 2014 salariul minim pe economie, de la 800 de lei în prezent, la 900 de lei, majorarea urmând să fie făcută în două tranşe, cu 50 de lei începând de la 1 ianuarie şi cu alţi 50 de lei începând din iulie.
  Această măsură are impact atât asupra mediului privat, cât şi asupra cheltuielilor salariale ale statului.
  În România există la ora actuală 400.000 de bugetari care câştigă sub 1.000 de lei pe lună. Cu toate că nu există o statistică oficială cu privire la numărul bugetarilor care câştigă salariul minim de 800 de lei, cheltuiala salarială anuală necesară pentru a majora veniturile acestor bugetari s-ar ridica la 48 de milioane de lei, circa 10,7 milioane de euro, la un curs mediu de 4,45 lei /euro, potrivit calculelor gândul.
Reducerea CAS-ului, o "gaură" de un miliard de euro la buget
  Reducerea CAS-ului ar reduce încasările cu aproape un miliard de euro, reiese din calculele gândul pe baze datelor execuţiei bugetare din primele nouă luni ale anului.
  În perioada ianuarie-septembrie, la bugetului asigurărilor sociale de stat s-au colectat contribuţii în valoare de 27,9 miliarde de lei, media lunară fiind de circa 2,3 miliarde de lei. Dacă încasările vor evolua într-un ritm similar şi în ultimele trei luni ale anului, contribuţiile totale colectate la bugetul pensiilor de stat se vor ridica la peste 27,9 miliarde de lei.
  Aceste contribuţii sunt colectate atât de la angajaţi cât şi de la angajatori. Contribuţia salariaţilor este de 10,5%, în timp ce contribuţia angajatorilor se ridică la 20,8% din salariul brut.
  Astfel, un punct procentual din totalul de 31,3% reprezintă circa 891,3 milioane de lei. Prin urmare, reducerea cu cinci puncte procentuale s-ar traduce printr-o "gaură" la bugetul pensiilor de stat de circa 4,4 miliarde de lei (aproape un miliard de euro), sumă apropiată de echivalentul contribuţiilor colectate timp de două luni.
  Pentru a se încadra în ţinta de deficit de 2,2-2,3% din PIB, Guvernul a negociat cu FMI indexarea accizelor la carburanţi cu inflaţia, introducerea unei noi taxe pentru construirea de autostrăzi, impozitarea construcţiilor speciale şi majorarea redevenţelor la resursele minerale cu 25% cu excepţia celor percepute la petrol şi la gaze.
  În prezent, redevenţa minieră reprezintă 4% din valoarea producţiei miniere pentru cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, pământuri rare şi disperse, pietre preţioase şi semipreţioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice", potrivit Legii Nr. 85 din 18 martie 2003.
  Totodată, în urma discuţiilor s-a convenit reducerea CAS-ului pentru angajator cu 5 puncte procentuale, majorarea salariului minim la 900 de lei şi majorarea pensiilor cu rata inflaţiei.
  Guvernul va introduce, de asemenea, un impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, urmând a fi taxate  reţelele electrice, eoliene şi hidrologice. De excepţie vor beneficia însă în continuare construcţiile aparţinând bisericii.
  "Toate companiile care deţin construcţii speciale vor fi impozitate, deci inclusiv E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz... Nu numai companiile de stat, dar şi companiile private (...) Stabilim în perioada imediat următoare (nivelul taxării - n.r.) , noi stabilim ca măsură de principiu, măsură ce vom impozita ca şi construcţie specială, depinde de categoria de construcţie specială, va avea o cotă diferenţiată", a arătat Chiţoiu, luni seara, după discuţiile cu FMI.
  Chiţoiu a adăugat că pentru piscină cu destinaţie comericală va fi plătit de asemenea un impozit.
  Întrebat de presă dacă impozitul va fi aplicat şi pe parcări şi piscine, ministrul a răspuns: "Dacă au personele juridice, da".
Sursa: www.gandul.info

 

 

 

Read more...

PROGNOZA METEO. Ploi si temperaturi scazute spre final de luna, din 10 decembrie ninge in toata tara

  Prognoza meteo furnizata de ANM pentru perioada 6-17 noiembrie arata ploi si temperaturi scazute. Directorul ANM, Ion Sandu, a anuntat ca vremea se va raci dupa 20 noiembrie iar dupa 10 decembrie urmeaza ninsori in toata tara:
BANAT
Dupa primele doua zile cu temperaturi medii mai ridicate decat normele climatologice ale perioadei, valorile termice vor marca o scadere accentuata, atingand, in medie, maxime diurne de 12...14 grade si minime nocturne de aproximativ 4...5 grade Celsius, pe 7 noiembrie. In urmatoarele zile, regimul termic va marca o usoara crestere, cu 3...4 grade, dar dupa 11 noiembrie vremea va intra intr-un proces de racire usoara si treptata. Prin urmare, la sfarsitul perioadei de prognoza , se vor inregistra medii de 9...10 grade ale temperaturilor diurne si de aproximativ 2 grade pentru cele nocturne, valori apropiate de mediile multianuale pentru a doua decada a lunii noiembrie. Probabilitatea de ploi pe arii extinse si izolat moderate cantitativ va fi semnificativ a in jurul datei de 6 noiembrie si, din nou, pe 10 noiembrie. Dupa data de 11 noiembrie vor fi ploi pe arii restranse si slabe cantitati.

CRISANA
Vremea va fi calda in primele zile, dar apoi se va raci accentuat pe 6 si 7 noiembrie, cand mediile temperaturilor maxime vor fi de 11...12 grade ziua si 4 grade noaptea, caracterizand o vreme normala termic pentru prima decada a lunii ianuarie. In intervalul 8 – 10 noiembrie o noua incalzire va determina o crestere cu 3...4 grade a temperaturii aerului, pentru ca dupa data de 11 noiembrie regimul termic sa scada usor de la o zi la alta, spre valori diurne de 8 grade si nocturne de 2 grade, in medie, la sfarsitul intervalului de prognoza. Ploi pe arii extinse, izolat mai importante cantitativ, vor fi pe 5 – 6 noiembrie si din nou, intre 10 si 12 noiembrie. In rest, ploile se vor semnala sporadic si vor fi nesemnificative cantitativ.
TRANSILVANIA

Valorile termice vor caracteriza o vreme mai calda decat in mod obisnuit in primele zile ale perioadei de prognoza, cand vor fi valori maxime de 18-21 de grade si minime de 9...10 grade. Pe 6 si 7 noiembrie, o racire accentuata va determina scaderea cu 8...10 grade a regimului termic, pana la aproximativ 9 grade ziua si 2 grade noaptea. Ulterior va avea loc o usoara incalzire, iar in intervalul 9-11 noiembrie vor fi temperaturi cu 4...5 grade mai ridicate. Dupa data de 11 noiembrie vremea se va raci usor de la o zi la alta, pana la maxime de 6...7 grade si minime de -2...0 grade, valori usor sub cele normale la jumatatea lunii noiembrie. Vor fi ploi pe arii extinse pe 5-6 noiembrie, iar dupa data de 10 noiembrie precipitatiile, slabe cantitativ, se vor semnala aproape zilnic, insa pe suprafete restranse.

MARAMURES

Temperaturile maxime se vor mentine peste normele perioadei in primele zile, cand se vor inregistra medii in jurul a 16...18 grade ale temperaturilor maxime si 10...11 grade ale celor minime. Pe 6-7 noiembrie vremea se va raci accentuat, spre valori diurne de 10...11 grade si nocturne, in medie, de aproximativ 3 grade Celsius, caracterizand o vreme normala termic pentru aceasta data. Va urma o usoara incalzire, astfel ca intre 9 si 11 noiembrie temperaturile vor creste cu 4...5 grade, pentru ca dupa 11 noiembrie sa scada treptat, atingand la sfarsitul perioadei de prognoza medii ale maximelor de 7...8 grade, in timp ce minimele vor cobori spre 0 grade Celsius. Ploi mai importante cantitativ se vor semnala pe 5-6 noiembrie si intre 10 si 12 noiembrie. In rest, precipitatiile, neinsemnate cantitativ, isi vor face aparitia trecator, pe arii restranse.
MOLDOVA

In primele zile ale intervalului vremea va fi calda, cu maxime termice care vor atinge, in medie, 18...20 de grade Celsius, dar pe 6 si 7 noiembrie vremea se va raci accentuat si nu se vor mai depasi medii diurne de 11...12 grade, normale pentru aceasta perioada. In acelasi timp, minimele nocturne vor scadea, de la 11...12 grade la inceputul intervalului, spre 3...5 grade in jurul datei de 8 noiembrie. In urmatoarele zile, temperaturile medii vor creste cu 2...3 grade, dar dupa 11 noiembrie vremea va intra intr-un proces de racire treptata. Prin urmare, la sfarsitul perioadei de prognoza, se vor inregistra 7...8 grade ziua si 1...2 grade noaptea, in medie, caracterizand o vreme normala din punct de vedere termic pentru jumatatea lunii noiembrie. Probabilitatea pentru precipitatii va fi in general redusa, exceptand data de 6 noiembrie cand sunt de asteptat ploi pe arii extinse, dar si intervalul 11 – 12 noiembrie, cand vor fi ploi slabe, la nivel local.
DOBROGEA

Vremea va fi calda la inceputul intervalului de prognoza, apoi se va raci, iar mediile temperaturilor maxime vor scadea, de la 20...21 de grade in primele zile, spre aproximativ 13 grade pe 7 - 8 noiembrie. Va urma o usoara incalzire, cu 2...3 grade, in medie, pentru ca dupa 12 noiembrie temperatura aerului sa scada usor si treptat, spre 10...11 grade la sfarsitul perioadei de prognoza. Minimele nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, scazand de la 12...14 grade in primele nopti, spre 4...5 grade pe 8 noiembrie si, din nou, in ultimele nopti. Ploi mai importante se vor semnala in jurul datei de 6 noiembrie, va ploua si in jurul datei de 12 noiembrie, iar in rest probabilitatea de precipitatii va fi redusa

MUNTENIA

In primele trei zile ale intervalului, maximele termice vor fi de 20...22 de grade Celsius, in medie, iar minimele de 10...12 grade Celsius si vor caracteriza o vreme calda pentru prima decada a lunii noiembrie. In urmatoarele doua zile, valorile termice vor scadea, spre 14 grade ziua si 3 grade noaptea pe 7...8 noiembrie, pentru ca apoi sa creasca din nou cu 2...3 grade. Dupa 11 noiembrie vremea va intra intr-un proces de racire usoara si treptata, ce va determina spre 16 – 17 noiembrie valori medii diurne de 9...10 grade, si minime nocturne de 2...3 grade Celsius. Probabilitatea pentru ploi pe arii extinse va fi mai mare in jurul datei de 6 noiembrie. In restul intervalului, doar izolat si trecator va ploua slab, cel mai probabil dupa 11 – 12 noiembrie.
OLTENIA

Vremea va fi calda in primele zile ale perioadei de prognoza, cand valorile termice diurne vor atinge, in medie, 21 de grade, iar cele nocturne vor fi de 10...12 grade. Apoi temperaturile maxime vor scadea si se vor situa in jurul unei valori medii de 13 grade Celsius ziua si, respectiv, 3 grade noaptea, pe 7 – 8 noiembrie. In urmatoarele zile regimul termic va marca o usoara crestere, de 2...3 grade, dar dupa data de 11 noiembrie temperaturile maxime vor scadea, spre medii de 8...9 grade la sfarsitul intervalului de prognoza. Mediile temperaturilor minime vor fi de 5...6 grade intre 10 si 14 noiembrie, cu tendinta de scadere spre 2 grade Celsius in ultima zi a prognozei. In zilele de 5 si 6 octombrie va ploua pe arii mai extinse, iar apoi probabilitatea pentru ploi slabe cantitativ, pe arii restranse, va creste dupa 11 octombrie.

LA MUNTE

Vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit la inceputul intervalului, cand mediile temperaturilor maxime se vor situa in jurul a 12...14 grade, iar mediile minimelor vor fi de 4...6 grade. Pe 6 si 7 noiembrie vremea se va raci, temperaturile diurne vor scadea spre 2...3 grade, iar cele nocturne vor fi usor sub 0 grade Celsius. Ulterior regimul termic va marca o crestere de 4...5 grade, pentru ca dupa data de 11 – 12 noiembrie vremea sa se raceasca usor de la o zi la alta, spre valori maxime de 2 grade si minime de -4...-3 grade la sfarsitul perioadei de prognoza. Precipitatii pe arii extinse, predominant ploi, vor fi pe 5...6 noiembrie. Dupa 10 noiembrie local va ploua slab, iar in ultimele zile ale prognozei vor fi precipitatii slabe mixte.
"Din informatiile de care ANM dispune, nu am spus ca ninge pe 20, ci ca dupa 20 noiembrie e posibil sa ninga, se indeplinesc conditiile necesare, temperaturi negative si noaptea si ziua. Urmeaza 5-6 ploi in vest, care traverseaza toata tara pe data de 6, apoi al doilea episod de ploi, 11-12 si al treilea 18-20. De asemenea, lapovita si ninsoare in zonele inalte, 11-12 la fel, dar pe 18-20 este posibil ca in nordul tarii sa avem lapovita si ninsoare ceva mai extins. La sfarsitul lunii noiembrie se pare ca va fi iar o incalzire usoara, iar dupa 10 decembrie incolo urmeaza racirea la care se asteapta toata lumea.

Dupa 10 decembrie vom avea zapada mai ales in vest, centru, dar e posibil si in toata tara. Acele informatii privind iarna grea nu sunt confirmate de serviciile meteo...informatiile oficiale suna asa: informatiile la prognoza sezoniera spune ca decembrie, ianuarie si februarie sunt apropiate de norme. In a doua parte a lunii decembrie, prognozele arata temperaturi mai scazute...doua viscole in decembrie, patru in ianuare, dar asta inseamna normal",a afirmat Ion Sandu la RTV.
Sursa: stirileprotv.ro

 

 

 

Read more...

Porcul e de vină!

  Doi concubini din Petreşti, care se certau din pricina unui … porc, au fost împiedicaţi de jandarmi să-şi facă rău reciproc. Bărbatul a fost găsit vinovat şi a fost sancţionat cu amendă în valoare de 1000 de lei.
  Aflat în avansată stare de ebrietate, marţi, 5 noiembrie, în jurul orei 13.00, domnul Nicolae B. ( 36 de ani), din Sebeş, s-a deplasat la domiciliul din Petreşti al concubinei, pentru a pune capăt unor neînţelegeri mai vechi. Alcoolul consumat în exces de bărbat a dus însă la acutizarea divergenţelor dintre cei doi, astfel că, în prezenţa copiilor minori pe care îi au împreună, femeia a fost înjurată şi ameninţată cu acte de violenţă. Mai mult, la un moment dat, acesta i-a spus concubinei că-i va tăia şi vinde  porcul pe care femeia îl creşte într-un coteţ de la periferia oraşului, dependinţă care ar fi fost, se pare, construită de bărbat. A fost argumentul care a convins-o pe aceasta să ceară ajutorul jandarmilor care au intervenit oportun şi au aplanat conflictul. Principalul vinovat a fost găsit domnul Nicolae, care nefiind la prima abatere de acest fel şi având iniţial o atitudine total necooperantă cu forţele de ordine, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1000 de lei.

Read more...

Au vândut parfumuri pe stradă şi s-au ales cu amenzi şi marfa confiscată!

  Jandarmii din Sebeş au depistat trei persoane pe raza municipiului care vindeau flacoane de parfum, fără a deţine acte legale de practicare a comerţului. Cei trei s-au ales cu amenzi şi cu marfa confiscată.
  Cei trei se aflau la ieşirea din municipiul Sebeş spre Sibiu şi acostau clienţii oferindu-le spre vânzare diferite flacoane de parfum. Interpelaţi de jandarmi, au recunoscut că nu deţin acte legale de provenienţă a bunurilor tranzacţionate şi nici documente de certificare a faptului că activitatea de comerţ se desfăşura în conformitate cu prevederile legale. Vânzătorii ambulanţi au fost identificaţi ca fiind  Ilie B. ( 35 de ani), C-tin. S. ( 27 de ani) şi Nicolae B. ( 24 de ani), toţi din Sebeş şi, aflaţi la prima abatere de acest fel, fost sancţionaţi cu câte un avertisment scris. Totodată, marfa găsită asupra lor a fost confiscată şi depusă în camera de corpuri delicte a Jandarmeriei Alba.
  Având în vedere că în perioada care urmează, de regulă, se înregistrează o mai mare frecvenţă a acestor fapte jandarmii reamintesc că, în conformitate cu prevederile Legii nr.12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, cei care desfăşoară activităţi de comerţ ambulant în alte locuri decât cele autorizate şi/sau nu pot dovedi provenienţa bunurilor riscă amenzi contravenţionale  cuprinse între 1000 şi 1500 de lei  şi confiscarea mărfurilor care au făcut obiectul faptelor de comerţ. Facem apel la cetăţeni să sesizeze la 112 actele de comerţ desfăşurate în afara cadrului legal şi îi asigurăm că vom acţiona prompt pentru identificarea vinovaţilor ori de câte ori vom fi solicitaţi.

Read more...

ADR CENTRU PREMIAZĂ PRESA DIN REGIUNEA CENTRU PENTRU EXPLICAREA EUROPEI PE ÎNȚELESUL CETĂŢENILOR

  Marţi, 5 noiembrie 2013, începând cu ora 9, ADR Centru, prin intermediul Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru, a premiat jurnaliştii înscrişi în concursul “Europa pe înţelesul cetăţenilor”. Destinat jurnaliştilor din Regiunea Centru, concursul, a urmărit timp de şase luni, preluarea informaţiilor despre Uniunea Europeană, priorităţile şi strategiile europene lansate în acest an şi rescrierea mesajelor într-un limbaj mai accesibil, pe înţelesul cititorilor. Concursul organizat de Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru a fost lansat în luna aprilie 2013, încheindu-se în septembrie 2013.
  Toate cele cinci Centre de informare Europe Direct ce funcţionează în Regiunea Centru, respectiv Alba Iulia, Făgăraş, Harghita, Sfântu Gheorghe şi Târnave, şi-au manifestat interesul şi colaborarea de a se implica în desfăşurarea acestui concurs alături de Centrul Europe Direct Regiunea Centru. În perioada aprilie - septembrie 2013, s-a transmis lunar la peste 300 de jurnalişti din presa locală, regională sau naţională, câte o temă ce conţinea informaţii despre Uniunea Europeană, evenimente, drepturile cetăţenilor sau alte informaţii relevante.
”Principalele căi la care recurg cetăţenii pentru a se informa sunt ziarele, televiziunea, radio, iar în ultimii ani câştigă din ce în ce mai mult teren mediul online. Jurnalistul are un rol important în viaţa de zi cu zi a fiecărui cetăţean prin faptul că preia informaţiile oficiale transmise de către instituţii, extrage esenţa, o pune în cuvinte simple, uzuale, şi apoi o aşterne pe hârtie, o transmite online, prin radio sau televiziune. Conform sondajelor, cetăţenii din Regiunea Centru, pentru informare, recurg în special la presa locală, în detrimentul celei naţionale. Ştim că pentru noi, autorităţile ce avem de obicei mesaje birocratice, reguli şi regulamente, dacă vrem să ajungem în casele cetăţenilor, sprijinul mass-media este foarte important. De aceea, considerăm genul acesta de acţiuni, cum este acest concurs sau evenimentele, ca fiind o modalitate de a ne susţine reciproc pentru a transmite informaţii necesare şi de interes pentru cetăţeni. şi, fiindcă am ascultat şi cerinţele jurnaliştilor, în anul următor vom extinde acest concurs şi pentru jurnaliştii din radio şi tv şi îi vom lăsa să îşi aleagă ei temele importante”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.
  Până la termenul limită al depunerii articolelor, 30 septembrie 2013, s-au înscris în concurs şase jurnalişti, care au publicat în total 11 articole în presa scrisă şi/sau online locală sau regională. Dintre cei şase, juriul format din 4 reprezentanţi ai societăţii civile, din mediul educaţional sau din cadrul centrelor au selectat trei articole care au transmis un mesaj clar, cu un conţinut uşor de înţeles şi care au păstrat sensul mesajelor transmise. Cei trei jurnalişti vor primi premii utile ce constau în hard disk-uri externe sau o geantă de voiaj business. Toţi jurnaliştii înscrişi în concurs au primit, în semn de apreciere, un set de materiale promoţionale, instrumente de scris şi de stocat informaţii utile fiecăruia.  

  Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru se află la primul său an de activitate în cadrul ADR Centru. Prin activitatea sa zilnică, Centrul cu sediul principal la Alba Iulia, str. Decebal, nr 12, pune la dispoziția cetăţenilor informaţii utile despre Uniunea Europeană, strategiile şi demersurile Uniunii, pentru susţinerea cetăţenilor şi dezvoltarea economică a regiunilor. În fiecare judeţ din Regiunea Centru, ADR Centru prin birourile sale regionale, completează punctele de informare prin care răspunde întrebărilor cetățenilor sau le pune la dispoziţie materiale informative. Pentru a putea vizualiza localizarea Centrului şi a celorlalte birouri de informare din fiecare judeţ, dar şi a celorlalte Centre de informare din Regiunea Centru puteţi accesa site-ul www.europedirect-adrcentru.ro.   

 

 

 

Read more...

Recomandarea IGSU de informare şi comportament în caz de seism

 

 

 

  Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat unele precizări privind informarea şi comportamentul populaţiei în caz de seism. Astfel, IGSU reaminteşte că în momentul de faţă există un set de modalităţi de informare pe această temă, de care ar trebui să se ţină cont, în condiţiile în care în media au apărut diverse recomandări contrare celor puse la dispoziţie de autorităţi.
  În temeiul art. 75 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi în contextul ultimelor relatări referitoare la recomandările privind comportamentul în caz de seism, diseminate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi unităţile subordonate în acţiunile preventive derulate, vă aducem la cunoştinţă următoarele:
- în România există recomandări corecte de comportare la cutremur în cele patru seturi de broşuri  - îndrumarul “Educaţia şi protecţia elevilor în caz de cutremur”, elaborate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Construcţii şi Economia Construcţiilor   (INCERC) şi aprobate prin ordinul comun nr. 1.508/2.058/5.709/2006 al miniştrilor Administraţiei şi Internelor, Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Educaţiei şi Cercetării, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 9 bis din 8 ianuarie 2007 şi în Buletinul Construcţiilor nr. 27/2006, editat de INCERC;
- cu privire la o situaţie similară din anul 2009, când au fost vehiculate pe internet şi în mass-media o serie de recomandări contrare celor cuprinse în materialele la care s-a făcut referire anterior, prin aşa – numitul “triunghi al vieţii”, INCERC a transmis, atât instituţiei noastre, cât şi unor instituţii media, un document ce poate fi accesat public, prin care precizează că “acele recomandări au fost dezavuate public, ca fiind extrem de periculoase” de către autorităţi abilitate. În acelaşi context, au fost formulate recomandări ca “persoanele fizice şi mass-media să nu mai vehiculeze acele false recomandări, deoarece pot pune în pericol vieţile copiilor şi altor persoane, expunându-se şi la responsabilităţi morale şi legale”;
- pentru cunoaşterea formelor de manifestare a principalelor tipuri de risc, a măsurilor de protecţie, a modului de acţiune şi comportare în situaţia producerii acestora, precum şi pentru formarea şi dezvoltarea abilităţilor privind modul de comportare şi modul de acţiune în perioada premergătoare, pe timpul maniAfestării şi pentru limitarea/înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Educaţiei Naţionale au încheiat, încă din anul 2007, un Protocol privind pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă a copiilor, elevilor şi studenţilor din învăţământul naţional preuniversitar şi superior, reactualizat în acest an.

 

 

 

Read more...

Calendarul zilei de 6 noiembrie

  Cea de-a 311-a zi a anului este foarte bogată în evenimente care au marcat istoria umanităţii. O parte dintre acestea le amintim aici:

  În ziua de 6 noiembrie a anului 1860, Abraham Lincoln este ales al 16-lea președinte al SUA, primul republican care deține această funcție.
355: Viitorul împărat Iulian Apostatul este numit Caesar de vărul său Constanțiu al II-lea
1136: Lothar al III-lea, Împărat Roman interzice în imperiu vinderea iobagilor
1528: Conchistadorul Alvar Nunez Cabeza de Vaca devine primul european care a ajuns pe teritoriul actualului Texas
1632: Războiul de Treizeci de Ani – În Bătălia de la Lützen suedezii sunt victorioși însă regele Suediei, Gustav Adolf moare în luptă.
1796: Moartea împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei și urcarea pe tron a fiului ei, Pavel I al Rusiei.
1860: Abraham Lincoln este ales al 16-lea președinte al SUA, primul republican care deține această funcție
1888: Benjamin Harrison este ales președinte al Statelor Unite
1917: A izbucnit Revoluția Bolșevică din Rusia
1919: S-a fondat, la Sighișoara, prin fuzionarea unor organizații politice ale sașilor și ale șvabilor, Partidul German din România, care milita pentru promovarea intereselor specifice minorității germane
1947: În cadrul ședinței Consiliului de Miniștri, se anunță demisia miniștrilor aparținând PNL – Tătărescu
1957: Félix Gaillard devine prim-ministru al Frantei
1984: Ronald Reagan este reales în funcția de președinte al SUA, învingându-l pe candidatul democrat Walter F. Mondale
1999: În cadrul unui referendum constituțional, australienii resping, în proporție de 54%, instaurarea republicii
2001: Michael Bloomberg este ales primar al New York-ului
Personalități (nașteri)
15: Agrippina Minor Iulia, regină romană, a patra soție a lui Claudius (d. 59)
1479: Juana de Castilla, regină a Castilliei (d. 1555)
1494: Suleiman Magnificul, sultan al Imperiului Otoman (d. 1566)
1617: Leopoldo de Medici, cardinal italian (d. 1675)
1661: Carol al II-lea, regele Spaniei (d. 1700)
1754: Regele Frederic I de Württemberg (d. 1816)
1771: Alois Senefelder, inventator austriac a litografiei (d. 1834)
1814: Adolphe Sax (Antoine-Joseph), inventator de instrumente muzicale (saxofon), francez de origine belgiană (d. 1894)
1825: Charles Garnier, arhitect francez, cunoscut pentru proiectele pe baza cărora s-au construit Opera din Paris și cazinoul din Monte Carlo (d. 1898)
1833: Jonas Lie, scriitor norvegian (d. 1908)
1835: Cesare Lombroso, medic și criminalist italian (d. 1909)
1851: Charles Dow, economist american (d. 1902)
1854: John Philip Sousa, compozitor american (d. 1932)
1860: Ignacy Jan Paderewski, compozitorul si pianistul polonez (d. 1941)
1861: James Naismith, medic și pedagog canadian, inventatorul baschetului (d. 1939)
1865: William Boog Leishman, medic englez care a descoperit vaccinul contra febrei tifoide (d. 1926)
1880: Robert Musil, romancier austriac (d. 1942)
1882: Aurel Vlaicu, inginer și pilot român (d. 1913)
1893: Edsel Ford, investitor american (d. 1943)
1910: Erik Ode, regizor și actor (d. 1983)
1914: Alexandru Mitru, prozator român (d. 1989)
1916: Ray Conniff, textier american (d. 2002)
1919: Sophia de Mello Breyner, poetă portugheză (d. 2004)
1921: James Jones, actor american (d. 1977)
1929: Francy Boland, pianist-jazz belgian (d. 2005)
1930: Darie Pavel, poet, prozator, traducător român
1931: Mike Nichols, regizor de film german
1932: Stonewall Jackson, muzician country american
1938: Dumitru Rusu, pictor român
1940: Mihai Zamfir, istoric literar, prozator, critic literar român
1941: Doug Sahm, vocalist și compozitor american (d. 1999)
1944: Ioan Robu, arhiepiscop romano-catolic de București, membru de onoare al Academiei Române
1945: Cusin Fraga, traducător român
1945: Rita Pavone, cântăreață italiană de șlagare
1946: Sally Field, actriță americană
1947: Alex Ștefănescu, critic literar român
1948: Glenn Frey, muzician, cântăreț și textier american
1949: Olga Delia Mateescu, scriitoare, actriță româncă de teatru și film
1952: Michael Cunningham, scriitor american
1956: Monica-Mihaela Știrbu, politician român
1957: Olguța Cocrea, politician român
1958: Rodica Bretin, scriitoare româncă
1964: Iustin Panța, scriitor român
1970: Ethan Hawke, actor american
Joyce Chepchumba, atletă keniană
1972: Rebecca Romijn, actriță americană
Personalități (decese)
1003: Papa Ioan al XVII-lea
1406: Papa Inocențiu al VII-lea
1656: Regele Ioan al IV-lea al Portugaliei (n. 1603)
1796: Ecaterina a II-a a Rusiei (n. 1729)
1976: Ilie Lazăr, jurist și politician român (n. 1895)
1836: Regele Carol al X-lea al Franței (n. 1757)
1893: Piotr Ilici Ceaikovski, compozitor rus (n. 1840)
1988: Theodor V. Ionescu, fizician și inventator român (n. 1899)
2012: Patriarhul Maxim al Bulgariei (n. 1914)

 

 

 

Read more...

HOROSCOP - Ce spun astrele pentru ziua de 6 noiembrie

  • Published in Monden

 

 

 

Berbec - Prezenta de spirit este calitatea de care va puteti folosi cu succes in aceasta zi. Urmati-va intuitia deoarece astfel primiti raspunsuri la problemele cu care va confruntati!

Taur - Sunteti ajutati sa intelegi cauza restrictiilor existente in viata voastra relationala. Sistemul vostru de gandire are nevoie de cat mai multa improspatare cu idei de actualitate.

Gemeni - Provocarile la care sunteti expusi sunt subtile si este preferabil sa fiti mai discreti in comportament. In discutiile din aceasta zi vi se aduce la cunostinta ceea ce trebuie sa corectati in comportamentul vostru.

Rac - Aveti de experimentat subordonarea si acceptarea situatiilor care nu sunt pe gustul vostru. Parerile merita exprimate doar dupa ce va asumati efectele...

Leu - Va trebuie mai multa inventivitate si nonconformism pentru a tine ritmul cu evenimentele din prezent. Obisnuintele merita transformate!

Fecioara - Deoarece sunteti atrasi de situatiile care va magulesc riscati sa fiti subiectivi in luarea deciziilor. Relatiile familiale au nevoie de mai multa atentie.

Balanta - Curiozitatea se poate transforma in defect in cazul in care cercetati subiecte superficiale. Sunteti patimasi si dornici de a trai schimbari importante in relatii.

Scorpion - Eforturile pe care le faceti in domeniul profesional va aduc laude si multumiri. Este bine sa va bazati mai mult pe resursele personale decat pe promisiunile apropiatilor.

Sagetator - Starile voastre sufletesti sunt influentate de intamplarile din trecut neintelese. Fiti mai linistiti in gandire si asumati-va responsabilitatile fara a va lamenta!

Capricorn - Multe temeri ascunse vor iesi la vedere in aceasta perioada... Tendinta de a ascunde propriile slabiciuni este o obisnuinta de care trebuie sa va debarasati!

Varsator - Aveti ocazia de a va dezvolta din punct de vedere social. Popularitatea si aprecierile primite scot in evidenta calitatile ignorate pana acum dar care pot fi folosite eficient.

Pesti - Atrageti lectiile de care aveti nevoie si este indicat sa va disciplinati reactiile. Realizarile din lumea materiala sunt insuficiente pentru a va simti bine cu adevarat...

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686