Sanctiunile Rusiei aduc ieftiniri pe piata europeana

agerpres agerpres

Blocarea importurilor de alimente din UE de către Rusia va duce la preţuri mai mici la fructe şi legume pe pieţele europene şi la o concurenţă mai dură. În Rusia efectul va fi invers. După ce Moscova blocat în ianuarie importul de carne de porc din UE preţurile au sărit cu 40%.

În Bulgaria, Vasil Vasilev, fondatorul Uniu­nii Patronatelor, a avertizat că măsurile luate de Moscova vor lovi dur Bulgaria nu din cauza blocării exporturilor aliementare, „care oricum nu sunt mari“, ci pentru că produsele agricole destinate până acum pieţei ruseşti vor ajunge în Bulgaria, unde vor „distruge sectorul agricol deja slab“, scrie agenţia Novinite.

Preşedintele Asociaţiei Exportatorilor Bulgari Ivo Todorov este mai optimist, dar a atenţionat că interdicţiile ruseşti ar putea duce la căderea preţurilor la fructe şi legume în Uniunea Europeană din cauza supraaprovizionării în condiţiile în care găsirea altor pieţe va lua timp.

Plamen Grozdanov, reprezentant al „Uniu­nii Made in Bulgaria“, crede că în noile condiţii vor apărea practici concurenţiale mai dure şi necinstite pe anumite pieţe, precum preţuri de dumping. El a explicat că produ­cătorii agricoli din străinătate sunt subvenţionaţi de stat mai mult decât cei din Bulgaria şi de aceea îşi permit reduceri drastice de preţ.

În Cehia, presa a cerut guvernului să găsească noi pieţe de export pentru protejarea economiei, cu toate că producătorii locali de lactate au fost criticaţi în ultimii ani că ignoră piaţa cehă şi se concentrează pe cea germană, mai scumpă.

În Ungaria, analiştii au es­timat că sancţiunile ruseşti vor avea un impact marginal. „Efec­tele ar putea fi şi mai mici deoarece Un­garia are astfel şansa de a-şi vinde produsele oriunde în afara Un­gariei, şi chiar pe pia­ţa internă“, spune David Ne­meth, analist la K&H Bank, citat de The Wall Street Journal.

În Rusia, anumite categorii de brânzeturi s-au scumpit deja cu 30%, în condiţiile în care jumătate din produsele restaurantelor de nişă sunt importate. Preţurile unuia dintre cei mai mari furnizori de produse din peşte şi fructe de mare au urcat cu 20%.

Presa rusească a descris contramăsurile alimentare ale lui Putin la sancţiunile financiare ale Occidentului ca o oportunitate pentru producă­torii agricoli locali. Însă aceştia s-ar putea dovedi a fi mai puţin eficienţi decât se credea.

După ce Moscova a interzis importurile de carne de porc din UE în ianuarie, motivînd cu temeri legate de răspândirea gripei porcine, preţurile de pe piaţa internă la carnea de porc au explodat cu 40% în primul semestru. Pericolul unor noi creşteri de preţuri se suprapune unei inflaţii în accelerare, de 7,6% în iulie, la alimente, cel mai ridicat nivel începând din 2010.

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top