Gazprom: livrarile de gaze naturale spre Europa se deruleaza la parametrii normali

Sursa imagine: finantistii.ro Sursa imagine: finantistii.ro

Fluxul de gaze naturale rusesti destinate Europei via Ucraina este stabil, in pofida disputei pe tema pretului gazelor naturale intre Moscova si Kiev, a declarat luni purtatorul de cuvant de la Gazprom, Serghei Kuprianov, informeaza Agerpres, citand Reuters.

Incepand cu data de 16 iunie, Gazprom a oprit livrarile de gaze naturale catre Kiev, dupa ce Ucraina nu si-a achitat datoriile. Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei si jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.

'Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina se desfasoara in conformitate cu parametrii contractuali, iar volumul din ultimele 24 de ore a fost de aproximativ 205 milioane metri cubi', a spus Serghei Kuprianov.

Grupul rus Gazprom i-a asigurat pe consumatorii europeni ca livrarile prin Ucraina nu vor fi afectate, urmand sa fie asigurata livrarea unei cantitati zilnice de 185 milioane metri cubi destinata pietei europene.

Precedentele 'razboaie ale gazelor' intre Moscova si Kiev, din 2006 si 2009, au afectat aprovizionarea cu gaze a UE.

Dupa ce in luna februarie presedintele pro-rus Ianukovici a fost inlaturat de la putere, Moscova a dublat pretul pentru gazele naturale livrate Ucrainei la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, cel mai mare platit de orice client al Gazprom din Europa. In schimb, Ucraina cere Moscovei sa revina la pretul de 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi oferit la finele anului trecut dupa ce Ianukovici a respins un tratat comercial cu UE.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top