Vicepresedintele Comisiei Europene cere sa 'se inchida poarta' austeritatii

Antonio Tajani, Sursa imagine: euinjapan.jp Antonio Tajani, Sursa imagine: euinjapan.jp

Vicepresedintele Comisiei Europene si comisar pentru Industrie, Antonio Tajani, sfatuieste tarile europene 'sa inchida poarta', programelor de austeritate si sa se concentreze pe promovarea cresterii economice, informeaza Agerpres, citand agentia EFE.

'Sacrificiile fara crestere economica sunt inutile, fac rau. Este important sa se inchisa poarta austeritatii si sa se lucreze mai mult pentru crestere economica', a declarat Tajani la Asuncion, Paraguay, ultima sa oprire dintr-o vizita care a cuprins si Panama si Argentina.

Comisarul european pentru Industrie si Antreprenoriat, care va renunta la functie in iulie pentru a intra in Parlamentul European, a subliniat ca Vechiul Continent este 'aproape de finalul crizei' si ca acum prioritatea trebuie sa fie 'sa se lucreze mai mult pentru economia reala'.

Tajani a spus ca este imposibil sa se reduca datoria publica, care 'a explodat' in urnele tari europene din cauza crizei, daca nu exista crestere, si, pentru aceasta, a cerut sa fie incurajata 'reindustrializarea' Europei si sa fie reduse sacrificiile cerute de guverne cetatenilor.

In acest sens, a mentionat rolul intreprinderilor mici si mijlocii ca principale surse de locuri de munca, precum si importanta investitiilor in inovare.

Tajani s-a intalnit cu presedintele Paraguay, Horacio Cartes, si a participat la un forum al antreprenorilor din Paraguay si al reprezentantilor a 20 de companii europene, care l-au insotit in aceasta vizita.

In interventia sa, a cerut ca Europa sa acorde mai multa atentie Americii Latine.

'Nu putem lasa America Latina Chinei', a afirmat el.

Intr-un interviu ulterior acordat presei, Tajani a explicat ca Europa s-a uitat mult la China si Rusia in trecut, ceea ce nu a fost gresit, dar considera ca trebuie sa se orienteze si spre Africa si America Latina.

'Nu putem sa lasam regiuni competitorilor nostri'', a spus Tajani, mentionand ca nu este vorba despre 'o noua colonizare' ci despre consolidarea relatiilor de prietenie.

'America Latina agreeaza o prezenta mai puternica a companiilor europene', fiindca acestea aduc calitate prin produsele lor.

In ceea ce priveste viitoarea reluare a negocierilor unui acord comercial cu Mercosur, Tajani a spus ca Europa asteapta sa primeasca oferte de la Argentina, Brazilia, Paraguay si Uruguay, tarile din bloc interesate de subiect.

Oficialul european a dat asigurari ca Uniunea Europeana vrea sa finalizeze discutiile ' cat mai rapid posibil'.

Desi in ultimele luni unii analisti au afirmat ca Argentina era tara cea mai reticenta la negocieri, Tajani a spus ca, in timpul vizitei sale la Buenos Aires, toate persoanele cu care a discutat au fost in favoarea acordului, inclusiv cancelarul Hector Timerman.

Europa negociaza, in acelasi timp, un acord de liber schimb si cu Statele Unite.

'Il vom semna in 2015', a spus Tajani, precizand ca exista 'vointa politica' in acest sens.

Acest proces poate ajuta si negocierilor cu Mercosur, a spus Tajani, deoarece va crea cea mai mare zona de comert liber de pe Planeta, cu reguli comune, un spatiu din care tarilor sud-americane nu le-ar placea sa fie excluse.

Comisarul european s-a referit si la situatia din Ucraina, unde au loc confruntari intre fortele militare si separatistii pro-rusi.

In opinia sa, Europa nu poate 'inchide poarta Rusiei', in pofida 'erorilor' Moscovei.

'Pozitia Europei nu coincide cu cea a Statelor Unite', din cauza prezentei multor companii europene in Rusia si pentru ca o cantitate de 30% din petrolul si gazul consumate in Europa provine din aceasta tara, a punctat Tajani.

'Este important sa fim foarte prudenti si sa gasim o solutie diplomatica' la conflict, a adaugat el.

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top