Gazprom ameninta ca va opri livrarile de gaze naturale catre Ucraina

Sursa imagine: finantistii.ro Sursa imagine: finantistii.ro

'Daca Ucraina nu va plati o parte din factura la gazele naturale, atunci livrarile catre Ucraina vor fi zero', a spus seful Gazprom la televiziunea rusa.

De asemenea, Miller a afirmat ca Bulgaria nu a anuntat Gazprom de nicio suspendare a lucrarilor la gazoductul South Stream prin care vor fi livrate gaze naturale din Rusia spre Europa, iar proiectul este inca in desfasurare.

Premierul bulgar Plamen Oresarski a ordonat duminica suspendarea lucrarilor in cadrul proiectului de gazoduct South Stream in scopul unor consultari cu oficiali ai Comisiei Europene. In 2 iunie, Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a suspenda punerea in aplicare a proiectului South Stream in tarile UE, in primul rand in Bulgaria.

Miercuri, autoritatile ucrainene au anuntat ca au respins o propunere venita de la Moscova referitoare la reducerea cu 20% a pretului pentru gazele naturale rusesti si, totodata, au avertizat ca nu isi vor plati datoriile pana cand nu se va ajunge la un acord cu privire la pret.

Comentariile facute de premierul si ministrul ucrainean al Energiei arata in mod clar ca Kievul nu si-a modificat pozitia in cursul negocierilor cu Moscova, in pofida amenintarii unei intreruperi a livrarilor de gaze naturale rusesti destinate Ucrainei daca nu se va ajunge la un acord, un scenariu care risca sa afecteze si livrarile spre Europa.

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a precizat ca Ucraina se asteapta la modificarea termenilor contractului incheiat de compania energetica ucraineana Naftogaz cu grupul rus Gazprom si a cerut ca Ucraina sa plateasca pretul pietei pentru gazele naturale care ii sunt livrate.

'Rusia ne-a oferit o reducere de pret de 100 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Pozitia noastra ramane aceeasi: rescriem intregul contract si obtinem pretul pietei' a spus Iateniuk.

Ucraina vrea sa modifice un contract din 2009 care obliga Kievul sa cumpere un volum fix de gaze naturale, indiferent daca are sau nu nevoie de intreaga cantitate, la un pret de 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, cel mai mare platit de orice client al Gazprom din Europa.

In schimb, Gazprom insista insa asupra rambursarii de catre Ucraina a intregii sale datorii pentru gazele naturale livrate pana acum, datorie care se ridica la 4,5 miliarde de dolari, si ameninta sa treaca la un regim de plata in avans pentru livrarile catre Kiev, ceea ce inseamna o eventuala intrerupere a aprovizionarii Ucrainei cu riscul de a o perturba pe cea a UE.

Gazprom a prelungit, pana pe 16 iunie, termenul limita pana la care Ucraina trebuie sa-si achite datoriile pentru gazele naturale livrate. Precedentul termen limita a expirat marti la ora 6,00 GMT.

Daca Rusia intrerupe livrarile de gaze pentru Ucraina ar putea aparea intreruperi si in livrarile destinate Uniunii Europene.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei si jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus si Turcia.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top