Logo
Print this page

Carnea de cal se găsea în produsele de vită „cu trei ani înainte de scandal”

Carnea de cal se găsea în produsele de vită „cu trei ani înainte de scandal”

  Mii de tone de carne de cal au intrat, cel mai probabil, ilegal în lanţul alimentar în cei trei ani de dinainte de izbucnirea scandalului cărnii de cal, de la începutului lui 2013, a declarat parlamentarul britanic Mary Creagh.
  Politicianul, care era la vremea respectivă secretar de stat pentru probleme de mediu, alimentaţie şi politici rurale, spune că are dovezi potrivit cărora, substituirea la scară mare a cărnii de vită cu cea de cal începuse cu câţiva ani înainte. „Numărul cailor sacrificaţi în Marea Britanie s-a înjumătăţit în ultimul an, iar ceea ce ne spune acest lucru este că probabil 50% dintre caii sacrificaţi în 2010, 2011 şi 2012 erau folosiţi în comerţul ilegal”, precizează Mary Creagh, citată de bbc.co.uk.
  Potrivit cifrelor oficiale, în 2009 în Marea Britanie au fost sacrificaţi 5100 de cai, pentru ca în 2010 numărul lor să crească la 8.854, ajungând în 2011 la 9.011 şi în 2012 la 9.405. În 11 luni din 2013 însă, au fost scarificaţi doar 4.505. cai.
  Creagh spune că în anii de dinainte de scandal, asociaţiile pentru protecţia animalelor au raportat un număr mare de cai abandonaţi, iar autorităţile au sesizat o creştere a numărului de fraude la trecerea cailor peste graniţă, dar şi a numărului de cai sacrificaţi.  După izbucnirea crizei financiare din 2008, mulţi britanici nu şi-au mai permis să crească animalele pe care le aveau. Mulţi dintre caii abandonaţi au fost trataţi, li s-au pus micro-chipuri noi şi apoi au fost duşi la abatoare. „Nu toţi au fost exportaţi. Unii dintre ei au rămas în Regatul Unit. Nu mă îndoiesc că aceştia au intrat în lanţul alimentar, substituind ilegal carnea de vită”, a explicat Mary Creagh pentru BBC Radio 4.
Sursa: yahoo.news

© Albaiulianul. All rights reserved.