Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/templates/gk_news/lib/framework/helper.layout.php on line 177

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/albaiuli/public_html/includes/application.php on line 539

Scandalul legii terenurilor: Si daca olandezul ii vinde ungurului terenul achizitionat in Romania?

Scandalul legii terenurilor: Si daca olandezul ii vinde ungurului terenul achizitionat in Romania? bzi.ro

Crin Antonescu desfiinteaza teoria lui Traian Basescu potrivit careia in legea privind achizitia de terenuri trebuie stipulat ca un cetatean strain poate cumpara in Romania atat teren cat poate cumpara si un cetatean roman in tara respectiva, informeaza Cotidianul.ro.

Prezent marti seara intr-o emisiune la Realitatea TV, Antonescu a intrebat retoric ce se intampla in situatia in care un olandez cumpara, spre exemplu, zece hectare de teren in Romania, potrivit prevederii lui Basescu, iar apoi nimeni nu il impiedica sa vanda mai departe ungurului terenul achizitionat in tara noastra.

Dupa ce a cerut reexaminarea legii privind achizitia de terenuri, dand liber la cumpararea de terenuri fara oprelisti de catre straini, Traian Basescu a transmis marți Parlamentului o completare la cererea de reexaminare asupra legii.

"Am mai transmis astazi o observatie care, pe fond, spune cam asa: in Romania se vor putea cumpara terenuri agricole, terenuri in extravilan de catre orice persoana fizica similar cu dreptul romanilor de a cumpara teren in tara de origine a celui care vrea sa cumpere. Adica, sunt tari care nu au restrictie, cum ar fi Olanda. Acolo oricine, orice cetatean roman daca are bani si convinge pe cineva, poate sa cumpere cat pamant vrea. Dau un exemplu. Nu stiu daca Olanda intr-adevar nu are nicio limita. Mergi in Ungaria, ai voie sa cumperi doar un hectar de pamant, daca esti cetatean strain. Foarte bine. Olandezul poate sa cumpere in Romania la fel cum romanul poate cumpara in Olanda, iar cetateanul din Ungaria poate cumpara in Romania, la fel cum poate cumpara romanul in Ungaria. Mi se pare echitabil. Iar la tarile care au restrictii la cumparare pamant au restrictie si in Romania. Daca cetateanul roman nu poate cumpara in tara X, nici cetateanul tarii X nu poate cumpara in Romania. Cred ca va fi foarte greu pentru Comisia Europeana sa ne puna in situatia de infringement atata timp cat aplicam conditii similare cetatenilor din statele UE cu cele care sunt aplicate cetatenilor romani in statele membre", a declarat Basescu marti seara la Palatul Cotroceni.

Liderul PNL nu crede insa ca astfel este rezolvata problema, deoarece nimeni nu il impiedica pe un strain care a cumparat teren in Romania, potrivit prevederii sugerate de Traian Basescu, sa-l vanda mai departe unui alt cetatean strain.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat agentiei Mediafax ca este surprins de faptul ca presedintele Traian Basescu cere abia acum unele modificari ale Legii de vanzare a terenurilor agricole catre persoanele fizice, desi aceasta a fost prezentata in dezbatere publica din septembrie.

"Legea a fost in dezbatere publica inca din 3 septembrie 2013, am primit observatii scrise de la consilierul prezidential, deci presedintele si consilierii sai au avut acces la acest proiect de lege, dar unele observatii vad ca le face abia acum" , a spus ministrul Constantin.

In opinia sa, legea trebuia promulgata chiar daca avea unele "imperfectiuni" cauzate atat de faptul ca a trebuit sa fie facuta urgent, cat si de unele modificari aduse in Parlament. Ministrul a adaugat insa ca, in pofida acestor mici probleme, actul normativ favoriza cetatenii romani, fermierii, comunitatea locala.

"Dupa ce legea era promulgata, puteam modifica rapid micile imperfectiuni", a explicat ministrul.

El considera ca Guvernul a facut si va face tot ce se poate ca prin aceasta lege sa fie protejat interesul national, dar arata ca este imposibil ca pentru cetatenii europeni sa fie aplicata o masura similara cu cea pe care statele acestora o aplica cetatenilor romani.

"In acest sens, Ministerul Agriculturii a venit cu actul normativ prin care dam posibilitatea romanilor, celor din comunitatile locale, sa aiba drept de preemptiune la terenul dat spre vanzare. Insa, presedintele introduce azi o noua teza prin care ar trebui sa spunem in lege o chestiune imposibila din punct de vedere legislativ. Asta ar insemna sa transpunem in legislatia romaneasca procedurile celorlalte 27 de stat ale UE", a precizat Constantin.

El a subliniat si faptul ca presedintele Traian Basescu a fost cel care a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, reprezentand documentul prin care Romania si-a asumat inclusiv liberalizarea pietei funciare.

"Presedintele cred ca este primul vinovat ca s-a liberalizat piata funciara la 1 ianurie 2014, pentru ca dansul a semnat Tratatul de aderare, in 2005", a spus Constantin.

Parlamentul urmeaza sa se pronunte din nou in perioada urmatoare asupra legii terenurilor care a incins spiritele intre Guvern, Parlament si Traian Basescu.

Sursa: corectnews.com

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686