Logo
Print this page

TOP 300 CAPITAL: Gigi Becali, afaceri profitabile și după gratii

TOP 300 CAPITAL: Gigi Becali, afaceri profitabile și după gratii

  Cu o avere estimată la 300 de milioane de euro, Gigi Becali se află tot mai sus în clasamentul bogaților. Conform ultimei ediții a Top 300 Capital Cei mai bogați români, Becali se află pe locul al 14-lea pe lista milionarilor din România.Caracterizat în multe feluri de către presă, iubit și hulit în aceeași măsură, Gigi Becali este în continuare un actor pe scena României, un actor care vrea să arate că jocul Monopoly poate fi transpus cu succes în viața reală.
  Mai exact, dacă ești investitor în imobiliare, să faci bani din pușcărie este cel mai firesc lucru din lume. Închis în penitenciarul Rahova din București, la sfârșitul lunii mai 2013, pentru schimbul de terenuri realizat cu Ministerul Apărării Naționale, Gigi Becali fie încasează bani din fotbal, fie primește sentințe irevocabile din instanțele de judecată care spun că statul este bun de plată.

65 de milioane de euro vin de la ANRP
  „După toate probabilitățile, statul român este bun de plată pentru exproprierile de terenuri care au atins proprietățile lui Gigi Becali în decursul timpului. Deciziile judecătorești definitive confirmă că Becali are de primit 100 de milioane de euro“, scria în urmă cu un an revista Capital. Și iată că nu mai este mult până când suma să fie completă. În vara lui 2013 a fost dată sentința definitivă și irevocabilă că unul dintre nepoții lui Gigi Becali are de primit peste 65 de milioane de euro din partea statului român în schimbul unui teren. Statul a acceptat că are de plătit, dar când a venit vorba să și achite banii, s-a răzgândit.
  Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a anunțat că Vasile Geambazi (32 de ani, fiul uneia dintre surorile lui Gigi Becali, care deține acum și peste 90% din acțiunile clubului de fotbal Steaua) va primi banii, însă nu toți odată, ci din 2014 încolo, în cinci tranșe întinse până în 2019. Geambazi a atacat decizia și a cerut instanței executarea silită a ANRP. Judecătorii au admis cererea, iar Geambazi poate să pună sub sechestru conturile statului român.
  Nu doar acțiunile la Steaua i le-a dat pe mână Gigi Becali nepotului său preferat, ci și firma Arcom (pe care sunt trecute majoritatea imobiliarelor lui Becali), dar l-a pus să conducă și cea mai mare seră din Europa, pe care Becali o deține la Popești-Leordeni.
  În momentul în care a devenit proprietarul serelor, Becali declara: „Am de gând să investesc 20 de milioane de euro. De sere se va ocupa nepotul meu, Vasi! Eu doar i-am dat banii!“.

Un milion de euro vine de la Primăria Capitalei
  Totodată, Gigi Becali aşteaptă să încaseze banii de la Primăria Capitalei pentru un teren de 1.733 de metri pătraţi, expropriat în anul 2010, pentru supralărgirea Şoselei Pipera, în vederea construirii pasajului rutier care leagă Capitala de localitatea ilfoveană. Iniţial, municipalitatea a calculat cuantumul despăgubirilor pentru Becali la 68.000 de euro, însă după ce a atacat în instanţă, Gigi Becali a obţinut o despăgubire de 1 milion de euro.   Decizia nu a fost definitivă, ea fiind atacată de Primărie cu apel. Gigi Becali a încasat, până în prezent, peste 100 de milioane de euro de la statul român pentru terenurile expropriate în vederea construirii tronsonului de autostradă A3, care leagă Bucureştiul de municipiul Ploieşti.

Clubul Steaua - 15 milioane de euro cu plus
  Vara trecută a însemnat cea mai profitabilă campanie de transferuri din istoria clubului, cu 12 milioane de euro încasări din vânzarea negociată din închisoare de Becali a doi jucători ai clubului, Chiricheș și Rusescu. Pe lângă cele 12 milioane de euro din transferuri, Steaua a mai avut încasări din drepturile TV pentru Liga I, vânzarea biletelor pentru meciurile europene și contractul de sponsorizare cu City Insurance.
Sursa:www.capital.ro

© Albaiulianul. All rights reserved.