Error
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 633

Decizie istorica pentru agricultura: Liber la exportul de carne de porc in UE

Decizie istorica pentru agricultura: Liber la exportul de carne de porc in UE

 

 

 

  Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, ca de la 1 ianuarie 2014 Romania va relua exportul de carne de porc in Uniunea Europeana, dupa sapte ani de interdictie.
  "Daca, pana acum, nu aveam voie sa exportam decat din patru judete (Cars, Timis, Arad si Bihor), de la 1 ianuarie 2014 putem sa exportam din toate exploatatiile din Romania produse din carne de porc. Cred ca veniturile vor fi importante, iar ministerul de Finante va fi multumit, pentru ca vorbim de un export de pana la un miliard de euro", a anuntat Daniel Constantin.
  Presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a confirmat joi, la Piatra Neamt, ca tara noastra a indeplinit toate conditiile sanitar veterinare pentru deblocarea exportului de carne de porc in tarile comunitare, iar Comisia Europeana urmeaza sa semneze un document in acest sens.
  Uniunea Europeana a interzis la 1 ianuarie 2007 livrarile de carne si produse procesate din carne de porc de la firme romanesti, deoarece a considerat la acea data ca pesta porcina nu este tinuta sub control.
  Pe de alta parte, ministrul Agriculturii a mentionat ca primarii din Romania pot sa inceapa sa acorde ajutorul de minimis pentru tancurile de racire a laptelui.
  Masura este foarte importanta in conditiile in care, de la 1 ianuarie 2014, laptele care se comercializeaza in Romania trebuie sa fie conform, a accentuat seful MADR.
  "Pentru a veni in sprijinul celor care nu pot sa acopere costurile acoperirii unui astfel de buletin (de conformitate a laptelui - n.red.) si care vor sa vanda in continuare la piata, am venit cu aceasta facilitate, pe care o acordam fermierilor care detin intre 1 si 5 capete. Singura conditie este ca acestia sa se organizeze la nivelul fiecarei comune intr-o asociatie de crescatori. Daca vor face acest lucru in noiembrie si decembrie, incepand cu ianuarie, februarie, pot primi acest ajutor de minimis", a mai spus Daniel Constantin.
  Ministrul Agriculturii a participat, luni, la o reuniune de lucru cu reprezentantii Asociatiei Comunelor din Romania, desfasurata la sediul MADR.
Sursa:ziare.com

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top