Ce companii a convins Ponta sa investeasca in Romania?

Ce companii a convins Ponta sa investeasca in Romania? sursa :cuget liber.ro

Din SUA, premierul Ponta a transmis un mesaj clar: ca este foarte hotarat sa aprobe exploatarea gazelor de sist si ca nu se va lasa intimidat de propagandistii care se declara impotriva, informeaza Cotidianul.ro.                          

Inainte de a pleca in SUA, premierul Victor Ponta a anuntat ca vizita sa oficiala la Washington are o importanta componenta economica si ca va incerca sa convinga mari companii americane, care nu au investit inca in Romania, sa faca acest pas. Despre ce companii este vorba? „O sa vi le spun dupa ce ii conving sa investeasca in Romania”, spunea premierul Ponta vineri, 18 octombrie. In programul oficial au fost anuntate intalnirile pe care le-a avut in SUA cu reprezentanti ai companiilor care sunt prezente deja in Romania: Exxon (va extrage petrol si gaze naturale din Marea Neagra), Chevron (are aviz pentru exploarea gazelor de sist din Vaslui), HP, IBM. In marja acestor intalniri, a fost organizata si o masa rotunda cu „executivul AMRO (American-Romanian Business Council n.r.) si reprezentanti ai altor companii”, ale caror nume nu au fost, insa, facute publice.

Ulterior, premierul Ponta nu a mai spus nimic despre acei potentiali investitori de care amintea in tara. In schimb, din SUA, a transmis un mesaj cat se poate de clar: ca sustine exploatarea gazelor de sist si nu se va lasa intimidat de „o minoritate radicala care nu va asculta niciun argument, oricat de rational ar fi”. Deloc intamplator, declaratia in acest sens a fost facuta imediat dupa intalnirea cu reprezentantii Chevron. Si pentru a fi sigur ca romanii au aflat de vizita sa in SUA, Victor Ponta a acordat patru interviuri televiziunilor din Romania, in direct de la Washington, in care subiectul principal a fost cel cu privire la gazele de sist. Principalul argument in sprijinul exploatarii gazelor de sist este “modelul american”.

Incurajari de la vicepresedintele Joe Biden

Intrebat daca a discutat despre acest subiect cu vicepresedintele Joe Biden, Ponta a raspuns ca oficialul american l-a incurajat sa urmeze exemplul SUA. „Sunt doua lucruri importante: in primul rand – Romania, ca si alte tari din zona, mergeti pe aceasta noua tehnologie, care, iata, in America a produs un milion de locuri de munca, a dus pretul gazului la o treime fata de Europa, relanseaza economia americana. Vreti sa faceti acest lucru sau continuati sa depindeti de importurile de gaz din Rusia, ca acolo este producatorul, nu? Iar decizia mea, ca prim-ministru, si a guvernului, si sunt convins ca am si sprijinul cel putin al majoritatii parlamentare, daca nu cumva si al altor forte politice, a fost - da, vrem sa nu mai depindem de importuri”, a relatat Ponta.

Din delegatie nu au facut parte nici ministrul Economiei, Andrei Gerea, si nici ministrul pentru marile proiecte, Dan Sova. Au fost, in schimb, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, si ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Niciun rezultat in ceea ce priveste programul Visa Waiver

Un alt punct important in agenda delegatiei de la Bucuresti a fost cel legat de programul Visa Waiver. Premierul Victor Ponta s-a intalnit, miercuri, cu mai multi reprezentanti ai Congresului american despre sansele pe care le are Romania sa fie inclusa in programul de liberalizare a regimului vizelor.

Concluzia a fost cea anticipata: si anume ca nu depinde de executivul de la Bucuresti. „Nu vreau sa creez iluzii desarte, nu vreau sa fac anunturi pompoase si dupa aceea oamenii sa ma traga de maneca: «Domnule, ai zis la Washington ca se rezolva». Pot doar sa spun, asa cum a fost si cu Schengen, ca ceea ce tinem de noi am facut. Mai departe, ce tine de altii, vedem cand e momentul!”, a explicat Ponta.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home4/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686