Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website URL:

Când se schimbă ora şi cum ne afectează această trecerea la ora de vară

Ultima duminică a lunii martie aduce cu sine schimbarea de la ora de iarnă la cea de vară, iar în acest weekend, mai exact pe 25 martie, românii îşi vor da ceasurile înainte pentru a trece la ora de vară, scrie Mediafax.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, deoarece România trece la ora de vară. Mai exact, în noaptea ce desparte 24 martie de 25 martie 2018, toate ceasurile din România vor fi date cu o oră înainte. Ora 03:00 va deveni ora 04:00. 

Ziua de 25 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore din această cauză. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 şi prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, şi 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România.

Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.

Cum ne afectează trecerea la ORA DE VARĂ

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

"Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program", spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. "Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord", spune Yang.

Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.

După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.

corectnews.com

 

 

 

"Nepot pentru o zi"

Sâmbătă 24.03.2017 va avea loc proiectul "Nepot pentru o zi" pentru persoanele vârstnice de la Așezământul Sf. Andrei din Bărăbanț.

În cadrul acestui proiect voluntarii Rotakids Club Alba Iulia împreună cu Chef Toma vor pregati prânzul, după care vor petrece câteva ore cu persoanele de la Așezămantul Sf Andrei. Scopul proiectului este de a aduce un zâmbet pe fața vârstnicilor , dar și să le fie dăruită o după masă frumoasă în care să uite de supărări, probleme de sănătate și nu în ultimul rând de a le reda sentimentul de a fi bunici chiar și pentru câteva ore.

 

 

 

Concurs pe teme de istorie „Alba Iulia, Cealaltă Capitală”, la a VII-a ediție

Luni, 26 martie 2018, de la ora 10.00, la Sala Unirii din Alba Iulia se va desfăşura semifinala celei de a VII-a ediții a concursului pe teme de istorie „Alba Iulia, Cealaltă Capitală”.

Concursul care are drept scop creșterea interesului elevilor pentru istoria orașului Alba Iulia, dar și de a promova patrimoniul cultural și istoric local, reunește an de an cele mai bune instituții școlare liceale din Alba Iulia. În acest an, pentru cele patru locuri din finală, s-au înscris cinci licee albaiuliene, respectiv: Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan, Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Simion Ștefan, Colegiul Economic Dionisie Pop Marțian, Colegiul Național Militar Mihai Viteazul și Liceul de Arte Regina Maria.

Reamintim că fiecare liceu este reprezentat de o echipă formată din 4 elevi, care vor trebui să răspundă la o serie de întrebări despre istoria oraşului Alba Iulia. Astfel, în semifinală vor fi 20 de întrebări, iar în finală 40 de întrebări, concepute de istoricii Liviu Zgârciu și Tudor Roșu de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Finala concursului, în care se vor califica doar patru licee, va fi organizată joi, 29 martie 2018, de la ora 10.00, în Sala de Bal de la Alba Mall. De remarcat că din cele cinci licee care s-au înscris anul acesta, doar Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan  nu a câștigat niciodată concursul, iarColegiul Economic Dionisie Pop Marțian  este câștigătorul ultimei ediții a concursului.

Concursul este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

 

 

 

PROIECTUL EDUCAȚIONAL ”APA, SURSA VIEŢII”, EDIȚIA A V-A

22 MARTIE  – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A APEI a fost marcată în Alba Iulia la Colegiul Național HCC și Colegiul Economic DPM  și în Sebeș, Școala Gimnazială Mihail Kogalniceanu Sebeș.

Ideea acestui proiect a pornit de la realitatea cu care se confruntă omenirea şi anume, deficitul de apă la nivelul globului, iar ziua de 22 martie este marcată prin activitaţi în toate instituţiile de profil şi unitățile de învățământ din România și din alte ţări ale lumii.

De aceea inițiatorii acestui proiect, prof. Todoran–Fer Monica Nicoleta, prof. Beca Felicia, prof. Mihinda Mihaela, în colaborare cu  prof. documentarist Dobra Lavinia și bibliotecar Bârz Lucreția, au stabilit desfășurarea unor activități care implică atât elevii cât și profesorii.

Instituțiile partenere implicate în desfășurarea proiectului sunt Colegiul Național Horia Cloșca și Crișan Alba Iulia, Colegiul Economic D.P. Marțian Alba Iulia, Școala  Gimnazială Mihail Kogălniceanu Sebeș, Agenția de Protecție a Mediului Alba și Asociația Eu-ro Dinamic. Proiectul APA, SURSA VIETII  are drept scop implicarea adolescenţilor într-o serie de activităţi şi întâlniri – dezbatere, campanie de informare organizate pentru ziua de 22 martie – Ziua mondială a apei în vederea cultivării interesului pentru resursele de apă și pentru tot habitatul natural.

Obiectivele specifice ale proiectului: suntdezvoltarea unor atitudini /comportamente favorabile ameliorării relațiilor dintre om și mediu, stimularea activităţilor de grup, cultivarea capacității de colaborare în scopul protejării mediului, implicarea  grupului ţintă într-o campanie de informare pe tema APA, SURSA VIETII și propunerea capacităților creatoare ale elevilor prin organizarea de expoziții și concursuri.

Elevii au realizat afișe cu tema Apa, un concurs de slogane scurte pe aceeași temă și prezentări power point/referate despre problemele globale legate de apă. La final au primit premii și au fost încurajați de reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Alba, dl. Nicolae Gheorghe și d-na Itu Irina, să protejeze natura și apa în principal, cea mai importantă ”sursă a vieții”.

Rezultatele așteptate sunt bune având în vedere participarea unui număr mare de elevi la acest proiect (peste 150), precum și desprinderea unei concluzii esențiale, de re-evaluare a atitudinii față de folosirea apei.

În urma desfășurării acestui proiect s-a dorit pe de o parte informarea adolescenţilor în demersul de a cunoaște problemele vitale cu care se confruntă locuitorii planetei și pe de altă parte dezvoltarea unei atitudini civice responsabile faţa de mediu și apă. Întâlnirile prevăzute în proiect au oferit ocazia de a afla întrebările şi dificultăţile cu care s-au confruntat  în cadrul unor întâlniri non – formale unde şansa de fi deschişi este mult mai mare. În plus, toate activitățile au avut ca temă şi idee de bază comunicarea în diverse forme, directă, prin desen sau prin scris, încercând astfel să acoperim cât mai mult din nevoile comunicative ale grupului ţintă.

In cadrul Conferinței Naționale Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro a fost adoptată, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care 22 martie devenea ,,Ziua mondială a apei”. S-a dovedit a fi o ocazie bună pentru a reaminti tuturor cât de importante sunt eforturile concrete de a oferi spre consum apa pură, precum și identificarea problemelor și găsirea de soluții la aceste probleme.

20180314_090840.jpg

20180322_120433.jpg

29216916_1105342162939257_6331615172578246656_o.jpg

 

 

 

 

International NGO and local community seek religious harmony during the World Interfaith Harmony Week (WIHW)

HWPL hosted an interfaith dialogue in Berlin to protect human rights from religious discrimination

The first week of February of each year is the World Interfaith Harmony Week (WIHW) was designated by the United Nations. Since 2010, in order to resolve discrimination and conflicts caused by religion, the UN General Assembly has adopted a resolution in support of the WIHW.

Heavenly Culture, World Peace, and Restoration of Light (HWPL), an international NGO under the UN ECOSOC hosted an interfaith dialogue with local religious leaders from Buddhism, Hinduism, Christianity and Islam to seek conflict resolution and overcome religious discrimination. This is a part of HWPL’s global advocacy of interfaith dialogues named World Alliance of Religions’ Peace (WARP) Office Meetings in 218 locations from 126 countries.

In the event, it was suggested that egoism and extremism – prominent in the political and cultural aspects of modern society – are also affecting the religious world, thereby raising the level of religious discrimination to the degree of outright human rights violations.

The core of the discussion in the event was about the death of a Korean woman after a series of violent behavior of her family members motivated by a Christian pastor to change her religion. Called “coercive conversion programs”, Ms. Ji-In Gu was kidnapped and forced to have the program twice in an isolated Catholic monastery and pension where such activities are not exposed easily. Currently, her death led 120,000 Korean citizens to gather together and urge the Korean government to found the legal framework against religious discrimination.

Mr. Vaidya Nathan, General Secretary of Sri Ganesha Hindu Temple, commented that "In any holy script of Hindus it doesn't say a word about hate and not even a single word about other religion compare to other religions. Only through discussions like HWPL WARP Office may solve this problem.”

Another Buddhist participant, Phramaha Monchai Saitanaporn emphasized, "If we start to build good things within ourselves and people around us, and if everyone does that, finally we can make the whole society better and nice place. But it all starts with us so we need to practice religion and accept differences first, and show other people love and kindness. In this WARP Office, it is good that we can see each other’s religion’s point and try to understand each other. What is important is that we have to admit that there are differences and accept the differences. Then we can start to build peace and harmony together."

„Ex-Libris Brâncuși”

Miercuri, 21 martie 2018, ora 13.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisată expoziția „Ex-Libris Brâncuși”. Manifestarea își propune să marcheze împlinirea a 142 de ani de la nașterea celui mai mare sculptor român, Constantin Brâncuși.

Expoziția omagiu va reuni lucrările a peste 200 de artiști plastici - graficieni, pictori, sculptori, ceramiști-  din România, Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, Serbia și Turcia. De asemenea, evenimentul, organizat la iniţiativa artistului plastic Florin Stoiciu, profesor la Facultatea de Arte la Universitatea Ovidius din Constanţa, va beneficia de implicarea unor personalități din lumea artelor, precum: Mircia Dumitrescu, Aurel Bulacu, Ștefan Câlția, Alexandru Ghilduș, Bogdan Hojbotă, Napoleon Tiron, Costel Iacob, Mihai Tugearu etc.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național Cotroceni și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Muzeul albaiulian va găzdui expoziţia în perioada 21 martie - 15 aprilie 2018.

 

 

 

Societatea Civilă din 71 de Țări Îndeamnă Legea Internațională pentru Pace și Justiție pentru Libertatea Religioasă

 

 

 

HWPL și grupurile societății civile din 117 orașe susțin o cooperare globală pentru pace și denunțarea activităților anti-pace

În timp ce societatea globală a arătat interes și a încurajat decizia istorică a dialogului dintre SUA și Coreea de Nord în urma Jocurilor Olimpice de Pace organizate în Coreea de Sud, un ONG internațional de pace din Coreea a organizat un eveniment ”A celei de 2-a Comemorări Anuale a Declarația de Pace și Încetarea Războiului (DPCW) ", pe data de 14 martie, în Seul, Coreea de Sud, cu tema "Un Apel la Construirea unei Lumi a Păcii și a Realizării Justiției" au fost prezenți 1000 de participanți, printre care, reprezentanți ai politicii, religiei, și grupurilor civice din țară și din străinătate.

Organizația gazdă, Cultura Cerului, Pacea Mondială, Restaurarea Luminii (HWPL) afiliată la DPI ONU și ECOSOC ONU, a proclamat DPCW pe data de 14 martie 2016 pentru a consolida solidaritatea păcii printr-o cooperare cuprinzătoare a tuturor sectoarelor societății și să stabilească o lege internațională obligatorie necesară pentru consolidarea păcii. DPCW cu 10 articole și 38 de clauze, a fost elaborată de experți în drept internațional, și include prevederi pentru a evita acțiunile legate de război și pentru a realiza pacea, inclusiv respectarea dreptului internațional, armonie etnică / religioasă și o cultură a păcii.

Dl Man Hee Lee, președinte al HWPL, a subliniat că fiecare individ din societatea globală este responsabil pentru construirea păcii globale. El făcut apel la toți participanții spunând: "Decât să așteptăm să primim pacea ca ceva oferit, noi suntem cei care trebuie să punem capăt războiului pentru a proteja umanitatea și globul nostru și să lăsăm pacea ca o moștenire pentru generațiile viitoare." "Legea de azi nu poate compensa viețile sacrificate din război. Avem nevoie de un instrument care să protejeze viața umană, exact legea care împiedică războiul ", a adăugat el.

"Nici o ființă umană și niciun animal de pe planeta Pământ nu poate supraviețui din cauza armelor (de distrugere în masă). Chiar și o eroare sau un accident poate provoca daune pe scară largă vieții umane și bunurilor care nu pot fi refăcute. Cu toții, împreună, timp de 365 de zile și 24 de ore, trebuie să lucrăm pentru pace ca mesager al păcii ", a declarat dl Pravin H. Parekh, președintele Confederației Barului Indian care a participat la redactarea DPCW.

 "Dacă dorim să punem capăt războiului și să construim pacea, hai să lucrăm împreună pentru pace și să depășim frontierele statului, etnicității și religiei. Trebuie să ne gândim cum să rezolvăm conflictele internaționale prin adoptarea DPCW ca rezoluție a ONU. Iar societatea internațională ar trebui să ofere asistență pentru a facilita educația păcii propusă de HWPL", a subliniat domnul Deok Gyu Lim, fostul președinte al Asociației de Drept Internațional, filiala din Coreea.

La acest eveniment, HWPL a emis declarația oficială împotriva acțiunilor anti-pace care împiedică pacea și justiția cu informații și denaturări nefondate din motive socio-economice și încălcări ale drepturilor omului prin intoleranță religioasă. În declarația sa menționat că HWPL "nu va mai tolera încercările de a obstrucționa munca pentru pace, care pun prioritate pe câștigul personal și nu pe binele comun al umanității. Îi îndemnăm pe toți acei care doresc pace și justiție să ia calea cea bună, nu calea minciunilor și să se alăture efortului de a construi împreună pacea ".

Evenimentele multinaționale a celei de-a 2-a Comemorări Anuale a DPCW, solicită construirea unei lumi a păcii și realizarea justiției, au fost organizate în 166 de orașe din 71 de țări, inclusiv Coreea de Sud, Statele Unite, Germania, Ucraina, Marea Britanie și China. 150.000 de cetățeni și lideri din toate sectoarele lumii au luat parte la acest eveniment global care impune instituirea unei legi internaționale pentru realizarea unei societăți pașnice și echitabile și denunțarea activității anti-pace.