Items filtered by date: Tuesday, 05 December 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Caravana literară din nou în școlile din Alba

,,Carava literară a scriitorilor în școală” este un proiect inițiat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Alba-Hunedoara și cu Inspectoratul Școlar Județean Alba. Proiectul are ca scop familiarizarea elevilor cu serviciile de bibliotecă, cultivarea gustului pentru lectură și transformarea bibliotecii într-un centru multicultural care să satisfacă cerințele exprimate de mebrii comunități pe care o deservește.

,,Carava literară a scriitorilor în școală” va poposi în perioada 5-6 decembrie 2017 în localitățile Alba Iulia, Aiud și Sebeș. Marți, 5 decembrie 2017, începând cu orele 18,00 la Sala de lectură a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba  va avea loc o întâlnire a scritorului Ovidiu Scridon cu cititorii din Alba Iulia. Programul va cuprinde lansarea cărții ,,Tu ce ai făcut astăzi?” și un minirecital de muzică folk susținute de Ovidiu Scridon. A doua zi, miercuri 6 decembrie 2017, începând cu orele 11,45 caravana literară va poposi la Liceul Tehnologic din Sebeș iar de la ora 14,00 la Școala Gimnazială ,,Axente Sever” din Aiud. Alături de Ovidiu Scridon și cartea lui vor mai fi prezenți la evenimente scriitorii Cornel Nistea, Lucian Dragoș Bogdan, Petre Paul și Felicia Colda. Parteneri în eveniment sunt Centrul Cultural ,,Lucian Blaga” Sebeș, Asociația GISAS Sebeș, Liceul Tehnologic Sebeș, Biblioteca Municipală ,,Liviu Rebreanu” Aiud, Școala Gimnazială ,,Axente Sever” Aiud.

Proiectul face parte de Programul minimal al Biblioteci Județene ,,Lucian Blaga” Alba pe anul 2017, 4ANIMAȚIE CULTURALĂ/4.10 Caravana literară scriitori în școală.

Proiectul ,,Caravana literară a scritorilor în școală” a poposit în acest an în zece școli din județul Alba, în localitățile Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Livezile, Fărău, Șona și Stremț. Proiectul s-a bucurat de o largă audiență în mijlocul elevilor de la  Colegiul  Național ,,Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Școala Gimnazială ,,Ion Agârbiceanu”, Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” din Alba Iulia și la școlile gimnaziale din comunele Livezile, Fărău, Șona și Stremț.

 

 

 

Read more...

CivicON - festival de atitudine, Forum Apulum și Funky Citizens

În perioada 8-10 decembrie 2017, Alba Iulia devine gazda unui eveniment unic - prima ediție a festivalului „CivicON - festival de atitudine” organizat de către Asociația Forum Apulum în parteneriat cu Funky Citizens.

Organizatorii îi invită pe albaiulieni, și nu numai, să-și activeze spiritul civic și simțul critic. Timp de trei zile tinerii sunt provocați să ia parte la un eveniment inedit ce va aduce în Alba Iulia oameni dedicați comunității, printre cei mai relevanți sau inovatori din câteva domenii distincte: jurnalism, activism civic, promovarea științei, artă. Se anunță a fi un eveniment cu 9 speakeri și peste 300 de participanți, plin cu prezentări incitante, ateliere de gândire critică, educație media și educație civică, precum și discuții despre rolul presei, artei și societății civile într-o democrație funcțională.

Pe lista invitaților de marcă ai evenimentului se regăsesc nume cunoscute la nivel național și chiar internațional. Astfel, artistul Dan Perjovchi, Alex Doppelgänger - science storyteller (alexdoppelganger.com), jurnaliștii Attila Biro (riseproject.ro), Cristina Foarfă (vice.com), Bianca Oanea (Realitatea TV), Ovidiu Vanghele (factual.ro), Luiza Vasiliu (scena9.ro și casajurnalistului.ro) și activiștii Alina Calistru (vicepreședinte al Funky Citizens), Diana Filimon (președinte al Forum Apulum) și Ciprian Cucu (vicepreședinte al Forum Apulum) vor vorbi publicului despre radiografia din perspectivă artistică a ceea ce înseamnă societatea românească în acest moment de zbatere, lansarea unui ghid anti-fake news, jurnalism, mass-media, documentarea și implicarea emoțională în realizarea unei știri, siguranță printre fake news și conspirație, dar și prezentarea asociațiilor organizatoare.

De asemenea, în cadrul „CivicON - festival de atitudine”, se vor desfășura și 4 ateliere, cu număr limitat de participanți, dedicate elevilor și studenților ce urmăresc subiecte precum civismul, televiziunea, informarea și propaganda, fact-check, fake news, manipulare, construirea unui argument în sens clasic (premise - inferențe - concluzii) și vizualizarea structurii unui argument complex.

Cei interesați sunt așteptați la prezentările, discuțiile și atelierele ce vor avea loc la Museikon, dar și la discuțiile libere de la sesiunile de deschidere și închidere ale festivalului de la cafeneaua Framm's.

Intrarea la toate evenimentele „CivicON - festival de atitudine” este GRATUITĂ!

Programul „CivicON - festival de atitudine”, ediția I - 2017

  • Vineri, 8 decembrie 2017

15:30 - Deschiderea „CivicON - festival de atitudine”. Discuție liberă cu invitatul special, Dan Perjovschi, alături de Funky Citizens și Forum Apulum
Framm's.

17:00 - Activismul, din stradă în Forum. Prezentare Diana Filimon.

Museikon - sala mare.

17:30 - Civism la cote Funky. Prezentare Alina Calistru.

Museikon - sala mare.

19:00 - Press Stress. Artă și jurnalism. De la dictatură la democrație, de la cenzură la libertatea de expresie. Prezentare Dan Perjovschi.

Museikon - sala mare.

  • Sâmbătă, 9 decembrie 2017

11:00 - Antrenăm mușchii civici. Atelier de fitness cetățenesc. Atelier Alina Calistru.

Museikon - sala mică.

13:00 - Televiziunea între informare și propagandă. Atelier Bianca Oanea.

Museikon - sala mică.

15:00 - Ochii deschiși ai presei: fact-check, fake news, manipulare. Atelier Ovidiu Vanghele.

Museikon - sala mare.

16:30 - Lansare ghid anti-fake news. Prezentare Ciprian Cucu.

Museikon - sala mare.

17:00 - Presa, de la documentare și empatie la informare și impact. Invitați: Attila Biro, Cristina Foarfă și Luiza Vasiliu. Moderator: Ciprian Cucu.

Museikon - sala mare.

18:30 - „E pe bune?”Cum să navighezi în siguranță printre fake news și „conspiraționisme”. Prezentare Alex Doppelgänger.

Museikon - sala mare.

  • Duminică, 10 decembrie 2017

10:30 - ArguMap: construirea unei hărți a unui argument (argument mapping). Atelier Alex Doppelgänger și Ciprian Cucu.

Museikon - sala mare.

12:00 - Închiderea „CivicON - festival de atitudine”. Discuție liberă cu Alex Doppelgänger, Forum Apulum și Funky Citizens.

Framm's.

Acest eveniment este posibil cu ajutorul partenerilor și sponsorilor: Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Museikon, Delphi Electric, Vertical Graphic, framm's, Dante Café & Dine și Caro Sound.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686