Items filtered by date: Wednesday, 20 December 2017 - Like - stiri Alba Iulia

Magia sărbătorilor de iarnă la Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba

Miercuri, 20 decembrie 2017, începând cu orele 16,00, Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba își deschide porțile pentru toți copiii care doresc să-l întîmpine pe Moș Crăciun în lumea cărților și a poveștilor. Sub genericul ,,Magia sărbătorilor de iarnă” cei mici vor putea vizita expoziții de carte pentru copii, vor putea participa la lecturi interactive și la ateliere creative în care își vor confecționa felicitări și semne de carte.

Programul realizat în parteneriat cu Palatul Copiilor din Alba Iulia va continua cu vizitarea expoziției de desene coordonată de prof. Manuela Homână, moment recitativ coordonat de prof. Teodora Mălin, recital de colinde ale Școli de folk coordonată de prof. Daniel Avram iar finalul spectacolului îi va aparține cantautorului albaiulian Gino cu un recital de cântece de iarnă.

Copiii prezenți vor fi așteptați de Moș Crăciun cu suprize dulci și vor primi cadou cartea ,,Săniuțe, zurgălăi...” oferită de autorul albaiulian Mircea Borcan.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba.

Activitatea face parte din Programul minimal pe anul 2017, 1.USERS/1.3. Bibliovacanța și 1.2 Ateliere educative.

 

 

 

Read more...

Decembrie 1989 la Alba Iulia

Joi, 21 decembrie 2017, ora 12.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisată expoziția Decembrie 1989 la Alba Iulia. Expoziția încearcă să reconstituie atmosfera zilelor de decembrie 1989 din Alba Iulia, care au culminat cu evenimentele din 21-22 decembrie. În acest sens, vor fi expuse atât fotografii care surprind tensiunea acelor momente, dar și multe obiecte tridimensionale originale. De asemenea, cu această ocazie va rula și filmul realizat chiar în ziua de 22 decembrie 1989 la Alba Iulia.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Expoziția va fi găzduită de muzeul albaiulian în perioada 21 decembrie 2017 – 23 februarie 2018.

Read more...

ONU: Europa ia o turnură "periculoasă" spre "etno-naţionalism"

Intrarea partidului de extremă dreapta în noua coaliţie de guvernare din Austria constituie o evoluţie "periculoasă", a declarat Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, Zeid Ra'ad Al Hussein, avertizând în privinţa "exploatării fricii" în Europa, transmite AFP, consultat de Agerpres.

Într-un interviu acordat luni agenţiei franceze, Înaltul Comisar a remarcat o "erodare" generală la nivel mondial în ce priveşte drepturile omului, denunţând "extrema barbarie" în conflictele din Siria şi Yemen şi acuzând regimul din Myanmar că a planificat reprimarea sângeroasă, asimilabilă poate chiar unui "genocid", a minorităţii musulmane rohingya.

Zeid Ra'ad Al Hussein şi-a exprimat îngrijorarea legată de recentele evenimente din Austria, în opinia diplomatului iordanian, decizia noului cancelar austriac Sebastian Kurz de a se ralia unor poziţii de extremă dreapta, mai ales în ce priveşte imigraţia, pentru a câştiga voturi, marcând 'o evoluţie periculoasă (...) în viaţa politică din Europa'.

"Sunt tulburat de ceea ce s-a întâmplat în Austria", a declarat Zeid, acuzându-l pe noul cancelar că a basculat "spre extrema dreaptă în problema imigraţiei (...) spre a-şi atrage voturi care până acum se îndreptau spre Partidul Libertăţii, şi a câştiga postul de prim-ministru".

Potrivit responsabilului ONU, Sebastian Kurz a dat dovadă de un "total oportunism" şi constituie un exemplu periculos pentru alţi politicieni din Europa.

Înaltul Comisar i-a criticat de asemenea cu severitate pe responsabilii politici europeni care ar fi tentaţi "să exploateze teama ca mijloc de a ajunge la putere".

El a avertizat totodată în privinţa "unui soi de etno-naţionalism" în Europa, care aduce aminte de perioada care a precedat Primul Război Mondial.

Europa nu este însă singura regiune atrasă de retorica populistă, Zeid avertizând încă o dată asupra atacurilor repetate ale preşedintelui american Donald Trump împotriva mass-media, care riscă să declanşeze violenţe împotriva jurnaliştilor.

Comentariile lui Donald Trump "par să facă prozeliţi în alte ţări", a subliniat el.

În ce priveşte conflictele din Siria şi Yemen, Înaltul Comisar pentru drepturile omului şi-a exprimat speranţa că responsabilii pentru atrocităţile comise în aceste războaie vor fi judecaţi. 'Nu este posibil să asistăm la această barbarie extremă şi nimeni să nu fie făcut responsabil din punct de vedere legal', a subliniat el.

Referindu-se la atrocităţile comise de autorităţile din Myanmar în nordul statul Rakhine împotriva minorităţii rohingya, dezminţite de guvern, Zeid a afirmat că nu există niciun dubiu că Myanmar, în mod clar, "a organizat şi planificat aceste operaţiuni". "Nu puteţi exclude posibilitatea unor fapte de genocid (...) Nu puteţi exclude că acestea au avut loc sau că au loc", a declarat el, precizând că verdictul trebuie dat de justiţie.

Înaltul Comisar, care nu a ezitat să critice diferite state, mari sau mici, de când şi-a preluat funcţia, în septembrie 2014, a declarat în acelaşi interviu că nu va candida pentru un nou mandat în august 2018. 'Mă voi dedica altor subiecte', a afirmat el, menţionând că, în opinia sa, acest post ar trebui atribuit pentru un singur mandat, pentru a se evita presiunile asupra ocupantului său.

 corectnews.com

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686