Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Items filtered by date: Tuesday, 10 September 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Record de specatori la Alba Iulia Music&Film Festival

  Alba Iulia Music&Film Festival a trecut, îmsă impresiile rămân. După patru zile de evenimente indedite pentru oraşul nostru, organozatorii se declară mai mult decât mulţumiţi în ceea ce priveşte participarea publicului.
  Peste 8.500 de persoane au asistat la filmele, concertele și evenimentele speciale care s-au desfășurat timp de patru zile în Cetatea Alba Carolina, sub genericul Alba Iulia Music & Film Festival.
  A doua ediție a festivalului de muzică și film a întrecut astfel cifrele de audiență înregistrate în 2012, atunci când ediţia inaugurală a strâns în faţa scenelor şi ecranelor un număr de 7.600 de persoane.
  „Spectatorii din Alba Iulia au confirmat ceea ce noi am intuit cu doi ani în urmă: există aici dorința de a vedea filme de calitate, de a participa la concerte, de a discuta cu invitați, interesmpentru actul cultural în general. Alba Iulia poate deveni o cetate a culturii și un loc ideal pentru asemenea evenimente. Mulțumim autorităților locale pentru încrederea acordată și în acest an, mulțumim unui public minunat, numeros, care s-a bucurat de programul pregătit de noi. Sperăm ca în 2014 să reușim să trezim același interes și din partea mediului privat, care ne poate ajuta să construim alături de Primărie și albaiulieni o a treia ediție mai mare și mai importantă”, spune Cristian Hordilă, directorul festivalului.
  Peste 1.800 de persoane au asistat la evenimentele programate joi, în prima seară: proiecţia de la Palatul Principilor şi deschiderea oficială din Piața Unirii Open Air, în cadrul unui eveniment în care filmul „În fiecare zi mi-e dor de tine” a fost precedat de salutul Gărzii Romane de la Apulum, show-ul pirotehnic al trupei CRISPUS și concertul cu muzică de film al orchestrei de suflători „Valahia”.
  Vineri, alți 1.000 de spectatori au aflat din „Balkan Melody” povestea omului care a făcut cunoscută muzica românească în occident înainte de căderea cortinei de fier: Marcel Cellier, cel care a dus vestea despre artiști precum Gheorghe Zamfir, Ion Miu sau Dumitru Fărcaș.
  Producţia românească „Funeralii fericite” și-a confirmat și la Alba Iulia succesul la public. În cele câteva luni de la lansare, filmul regizat de Horațiu Mălăele fusese vizionat de 10.000 de spectatori, la care se vor adăuga acum și cei 1.400 de oameni care au ocupat fiecare scaun din Piaţa Cetăţii, sâmbătă seara. Tot atunci, concertul trupei VUNK, care a inclus un spectaculos show de lumini, a animat atmosfera până spre miezul nopții; 1.000 de persoane au ales să rămână după film în piață și să intre în „vunkomunitate”.
  Recordul de audienţă a fost adus însă de invitații speciali ai festivalului, în seara de închidere. Proiecţia „Noi cei din linia întâi” a fost precedată de prezentări ale unor mari nume ale cinematografiei românești: Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Bogdan Stanoevici și George Alexandru. Peste 1.500 de persoane au venit la întâlnirea cu ei și au vizionat filmul din 1985 care rămâne, până astăzi, unul dintre cele mai cunoscute filme românești realizate vreodată.
  Dintre proiecțiile organizate în curtea Palatului Principilor, cea mai populară a fost „Samsara”. Un număr de 750 de persoane s-au lăsat atrase într-o inedită călătorie spirituală prin întreaga lume, surprinsă de regizorul Ron Fricke, care a avut ambiția de a filma în 25 de țări și de a lucra peste patru ani la producția descrisă drept „o tentativă impresionantă de a înțelege sensurile acestei lumi”.
  Alba Iulia Music & Film Festival s-a desfășurat în trei spații din cetatea Alba Carolina: Piața Cetății, Palatul Principilor și Sala Ferdinand. Recent reabilitată în urma unor investiții considerabile derulate de Primăria Alba Iulia, cetatea a fost în 2013 o scenă primitoare și o surpriză pentru turiștii veniți în oraș cu ocazia festivalului.

Despre Alba Iulia Music & Film Festival
Alba Iulia Music & Film Festival, singurul eveniment de acest gen din România, propune o combinaţie unică între filme care vorbesc despre muzică sau muzicieni şi posibilitatea de a vedea live solişti sau trupe care se regăsesc pe coloana sonoră a unui film din program, într-un mix cât mai divers de genuri.Alba Iulia Music & FilmFestival este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia.

Despre Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc
Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc este una dintre cele mai importante entități din domeniul cinematografiei și promovării filmului din România.
Dintre evenimentele organizate de asociație amintim: Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), EducaTIFF, Gala Premiilor Gopo, Caravana Filmelor TIFF și Noaptea Albă a Filmului Românesc.Read more...

Evaziunea fiscală cu material lemnos a atras o amendă de 14.500 lei şi confiscarea lemnului pentru administratorul unei societăţi comerciale din Alba Iulia

  Administratorul unei societăţi comerciale din Alba Iulia care are ca obiect de activitate comercializarea de material lemnos, este cercetat pentru evaziune fiscală. Cu ocazia unui control, poliţiştii au aplicat o amendă în valoare de 14.500 lei şi au confiscat valoric cantitatea de 126,48 mc cherestea
  Poliţiştii Serviciilor de Ordine Publică şi Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, împreună specialişti din cadrul  Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi ai Inspectoratului Silvic şi de Vânătoare Alba, au continuat activităţile pe prevenire şi combatere a faptelor ilegale în legătură cu tăierea, transportul, prelucrarea și comercializarea materialului lemnos, în cadrul Planului de acţiune „Scutul Pădurii”.
  Astfel, cu ocazia unui control efectuat în cursul zilei de ieri, 09.09.2013, la o societate comercială din Alba Iulia care are ca şi obiect de activitate comercializarea de material lemnos, s-a constatat că administratorul societăţii, P.M.V., de 52 de ani, din Alba Iulia, nu a utilizat sistemul informaţional SUMAL şi a primit material lemnos (cherestea rășinoase), cu un volum de 126,84 metri cubi, cu aviz de însoțire din care nu rezultă provenienţa legală.
  Poliţiştii au luat măsura sancţionării contravenţionale, în conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 si H.G. 996/2008, cu amendă în valoare totală de 14.500 lei precum și măsura complementară de confiscare valorică a cantităţii de 126,48 mc cherestea, în valoare de 55.133 lei.
  Cu ocazia controlului s-a stabilit că societatea comercială a prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu suma de 8.948 lei, prin reţinerea şi revărsarea cu intenţie a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.
  Faţă de administratorul societăţii, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută şi pedepsită de art.6 din Legea  241/2005, precum şi în vederea recuperării prejudiciului.

Read more...

Ovidiu Pănăzan, singurul powerliftier român care poate cuceri Europa

  • Published in Sport

  La sfârşitul săptămânii trecute, la Timişoara  a avut loc Campionatul Naţional de Powerlifting pentru seniori şi senioare. Atmosfera a fost una de excepţie, propice performanței, unde zeci de sportivi au concurat cu gândul la medalii și la depășirea limitelor.
  În fața unui public entuziast și avizat powerliftierul albaiulian Ovidiu Pănăzan a reușit să doboare recordul național al probei de împins din culcat aferent cat. 83 kg (pe care tot acesta îl deținea) ridicând 235 de kg. Dincolo de spectaculozitatea acestei execuții rezultatul este unul extrem de important pentru powerliftingul românesc în sensul în care la nivel internațional putem să ne gândim la cel puțin medalia de argint.
  Ovidiu Pănăzan, membru component al CS Zamolxis Alba Iulia și cântărind doar 80 de kilograme a demonstrat o dată în plus, dacă mai era nevoie, că se află în elita acestui sport la nivel internațional. Ovidiu Pănăzan este în acest moment SINGURUL powerliftier român care poate emite pretenții de clasare pe podium în fața unor adversari precum cei proveniți din Rusia, Ucraina, Suedia, Franța, Polonia sau Norvegia.
  Rezultatele arată foarte clar că 235 de kg ridicate în această probă înseamnă în acest moment certitudinea că țări cu o bogată experiență competițională pot fi egalate și chiar învinse de către un powerliftier român.
  În același context mai trebuie spus că rezultatele obținute în cadrul probei de împins din culcat, de către alți powerliftieri români de valoare precum Sorin Cazacu sau Florin Lupaș, ne pot clasa în jurul locurilor 7-10 la nivel internațional.
  Ovidiu Pănăzan devine prin rezultatul obținut principala certitudine a powerliftingului românesc, fiind SINGURUL powerliftier care se poate lupta în acest moment cu granzii Europei pentru obținerea unei medalii în cadrul competițiilor destinate seniorilor.

Read more...

“Maidanezii” vor putea fi eutanasiaţi în 14 zile de la momentul capturării, dacă nu vor fi adoptaţi de nimeni

  Legea privind eutanasierea maidanezilor a fost adoptată de deputaţi, marţi, cu 266 de voturi "pentru", 23 "împotrivă" şi 20 de abţineri.. Câinii fără stăpâni vor fi eutanasiaţi dacă nu sunt adoptaţi în 14 zile. Cei care pierd câinii vor avea la dispoziţie şapte zile să îi revendice din adăposturi.
  Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile de când ajung în adăposturi a trecut de votul final al Camerei Deputaţilor, forul decizional în privinţa acestui proiect.
  La votul final au asistat de la balcoane circa 44 de reprezentanţi ai ONG-urilor care sunt împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân, relatează Antena3.

Legea maidanezilor:
 
- la începutul anului 2012, CCR a stabilit că doar maidanezii agresivi şi periculoşi pot fi eutanasiaţi
- legea fost contestată la Curtea Constituţională de USL
- USL a semnat cu Federaţia pentru Protecţia Animalelor un protocol prin care se angaja să promoveze interzicerea eutanasierii câinilor comunitari
- protocolul expiră în 2020

Ce modificări aduce noua lege a maidanezilor:
 
- câinii maidanezi vor fi duşi în adăposturile speciale ale fiecărei primării
- autorităţile locale pot să ţină câinii în adăposturi, dar nu mai puţin de 14 zile
- după 14 zile, patrupedele vor putea fi eutanasiate
 * legea nu hotărăşte expres soluţia eutanasierii
- în primele 7 zile, câinii vor putea fi revendicaţi de eventualii stăpâni care i-au pierdut
- în următoarele 7 zile, câinii vor fi revendicaţi sau adoptaţi de alte persoane

Amendamente adoptate la legea maidanezilor
 
Articolul 6 va avea următorul cuprins:
 
„Art.6. - (1) Eutanasierea câinilor se efectuează numai de către un medic veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, conform prevederilor cuprinse în anexa nr.3.
(2) Se interzice uciderea câinilor de către alte persoane decât cele prevăzute în
prezenta ordonanţă de urgenţă sau prin alte metode decât eutanasierea."
 
Art. 7 (1) În termenul prevăzut la art. 4 alin. (1) câinii capturaţi şi înregistraţi în evidenţele adăposturilor pot fi revendicaţi sau adoptaţi după cum urmează:
a) în primele 7 zile lucrătoare de la data înregistrării în evidenţele adăposturilor, câinii pot fi revendicaţi de către proprietari;
b) după expirarea termenului prevăzut la lit. a) şi până la expirarea termenului de 14 zile lucrătoare, câinii pot fi revendicaţi sau adoptaţi de
către persoane fizice sau juridice, din ţară sau străinătate, în condiţiile legii.
c) revendicarea şi adopţia sunt gratuite;
 
(2)Câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie.
Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat.
 
(3) Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare câine în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
 
(4) Până la îndeplinirea procedurii de eutanasiere, câinii pot fi revendicaţi sau adoptaţi.
 
(5) Cheltuielile necesare aducerii la îndeplinire a procedurilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se suportă din bugetul
local şi/sau din alte surse.
 
 Eutanasierea câinilor se realizează conform Ghidului pentru eutanasierea animalelor, aprobat de către Colegiul Medicilor Veterinari.
 
Autor: Comisia pentru administraţie, Comisia juridică.

Read more...

PNL Alba nu mai susţine actualul proiect de lege privind Roşia Montană

  Protestele de stradă din ultima săptămână şi jumătate, care au loc în mai multe localităţi din ţară, au produs deja schimbări serioase de opinie privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. Este cazul şi  filialei judeţene a PNL, care „şi-a revizuit” punctul de vedere legat această problemă:
  „În legătură cu ultimele decizii privind proiectul de la Roșia Montană, PNL Alba precizează că trebuie să se facă o distincție foarte clară între proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană și proiectul de lege trimis în Parlament de către premierul Victor Ponta. Considerăm că nu putem susține un proiect de lege pe care inițiatorul însuși nu îl susține și de pe care se pare că lipsesc avizele mai multor ministere. Proiectul de lege pe care PNL a luat decizia să îl respingă nu conține referiri la modul în care se derulează propriu-zis proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană. Respectivul proiect de lege conține doar derogări privind modul de efectuare al exproprierilor și termenele de obținere a avizelor de la ministere, reglementate prin legi speciale. Când se va lua în dezbatere proiectul minier propriu-zis, acesta va fi dezbătut în Parlament”(Biroul de Presă al PNL Alba).

Read more...

Asociaţia Absolvenţilor Universităţii "1 Decembrie 1918" au organizat la sfârşitul săptămânii trecute un atelier de arheologie la Şeuşa.

  Cel de al doilea atelier de arheologie experimentală din cadrul proiectului ARHEX, finanțat de Fundația Comunitară Alba prin programul „Fondul pentru Cultură” și inițiat de Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a avut loc Sâmbătă, 7 septembrie 2013, în satul Șeușa, jud. Alba. Programul „Fondul pentru Cultură” are ca partener național Asociația pentru Relații Comunitare, iar proiectul ARHEX are partener local și Primăria Comunei Ciugud. Proiectul ARHEX are ca scop facilitarea accesului tinerilor din mediul rural la activități de arheologie experimentală prin implicare și stimularea acestora spre creativitate cultural istorică.
  Acest al doilea atelier de arheologie experimentală a avut ca tematică producerea de artefacte din material dure animale (os și corn), dar cei peste 30 de tineri participanți au continuat și activitatea de săptămâna trecută pictând cu măiestrie și în culori obținute din oxizi vasele pe care o parte din ei le-au realizat, deoarece o parte din cei prezenți la primul atelier și-au dorit să participle și la cel de-al doilea. Interesul tinerilor a fost foarte ridicat și pe măsură ce timpul se scurgea, aceștia se atașau și mai mult de creațile lor dorindu-și enorm de mult să le păstreze, iar unii dintre ei și-au chemat prietenii și părinții să se mândrească cu realizările lor. Nu au lipsit nici jocurile nonformale unde tinerii au fost acaparați de animatorii care au adus o atmosferă familiar și prietenoasă, creeându-se realații între tinerim unii veniți și din satele din vecinătate. Totodată nu a fost neglijată nici partea teoretică, fiindu-le prezentat un atelier de meșter ce se ocupa de industria osului și cornului în capital Daciei Romane, Colonia Dacica Sarmizegetusa și care au fost metodele prin care acesta realize din material primă brută diverse obiecte de podoabă, piese de echipament military sau diferite mânere de cuțit sau spadă. De asemenea le-au fost împărtășite experiențe ale vieții de arheolog dar și câteva aspect legate de cercetările arheologice ce au avut loc cu ani în urmă în satul Șeușa în punctele „Cărarea Morii” și „Gorgan”. Prezent la acest atelier a fost și un invitat special, lector dr. Cristian Ioan Popa, de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia care a împărtășit tinerilor cum ajunge un artefact de la descoperirea lui în săpătura arheologică și până la valorificarea lui în lucrări de specialitate dar și mai multe aspecte practice ale muncii de arheolog.
  Ultima etapă a proiectului ARHEX va fi reprezentată de realizarea unei expoziții cu vânzare în curtea Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, la care sunt așteptați toți iubitorii de istorie și arheologie să vadă creațiile tinerilor participanți la atelierele de arheologie experimentală.

Read more...

Mâine, la Alba Iulia se lansează “Trei poduri peste lume” de ASR Principele Radu al României

  Curtea Veche Publishing vă invită la Alba Iulia miercuri, 11 septembrie, începând cu ora 16.00, la evenimentul de lansare a volumului “Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 și 2003” de ASR Principele Radu al României. Evenimentul, organizat împreună cu Librăria Humanitas Alba Iulia, va fi găzduit de Uniunea Artiștilor Plastici (Str. 1 Decembrie 1918, bl. M10). Lansarea va avea loc în prezența Alteței Sale Regale și va fi prima dintr-o serie de lansări prin țară. Deschiderea evenimentului va fi făcută de doamna Mioara Pop, Director al Bibliotecii Județene “Lucian Blaga”.
  “Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003” a Principelui Radu al României este un jurnal „pe sărite“ în care aventura spirituală a actorului care duce texte româneşti şi străine pe meridianele (şi scenele) lumii se împleteşte cu destinul omului de stat, devenit membru al Casei Regale a României. Misiunea sa, aceea de a purta numele şi spiritualitatea românească în lume, de a fi mesager al ţării pentru reintegrarea ei în familia căreia de drept îi aparţine, lumea democratică, devine un sens şi o datorie umană, pe care o îndeplineşte cu devotament alături de întreaga Familie Regală a României.

  Cele trei poduri din titlul cărții fac referire la trei treceri diferite, simultane și fundamentale în viața Alteței Sale Regale: trecerea de la un mileniu la altul, trecerea de la România comunistă la lumea liberă, trecerea de la condiția de actor la cea de principe regal.

  ”Este o lucrare apăsat subiectivă, dar prezintă o poveste de viață destul de neobișnuită. Mă simt obligat față de societate să vorbesc despre aceste lucruri. Sfertul de secol despre care cartea vorbește mi-a oferit o sumedenie de ocazii de a fi mândru de familia și de țara mea, precum și de timpul meu. (…) Aducerea între paginile cărții a acestor gânduri este și un fel de a mulțumi pentru tot ceea ce am primit. Un personaj de film spunea, acum vreo douăzeci de ani: “Ceea ce primești la naștere este un dar de la Dumnezeu. Ceea ce faci cu ceea ce primești este darul tău către Dumnezeu”. (ASR Principele Radu al României).

Read more...

CSU Alba Iulia se pregăteşte de noul sezon competiţional prin evoluţii excepţionale în meciurile de pregătire

  • Published in Sport

  Echipa de baschet feminin CSU Alba Iulia s-a întors neînvinsă din turneul de pregătire din Serbia, în care a jucat cinci partide. Formația universitară s-a deplasat inițial în localitatea Vrsac, unde a întâlnit pe rând selecționata Algeriei, pe care a învins-o cu scorul de 93-27 (30-10, 24-6, 19-8, 20-3), echipa locală ZKK Vrsac, de care a trecut cu 72-44 (21-14, 16-13, 11-13, 24-4) și echipa națională a Senegalului, de care a dispus categoric, scor 100-41.
  După terminarea partidelor amicale din orașul de origine al antrenorului Miroslav Popov, CSU Alba Iulia a participat la un patrulater la Vrbas, alături de Partizan Belgrad, Radivoj Korac şi BC Danzio Timişoara, pe care l-a câștigat. În prima partidă jucată în acest turneu, considerată ca semifinală, baschetbalistele din Alba Iulia au trecut de vicecampioana Serbiei, Radivoj Korac, cu scorul de 79-66 (23-18, 13-22, 21-14, 22-12) și s-au calificat în ultimul act al competiției. În finală, universitarele au depășit fără mari probleme echipa locală, ZKK Vrbas Medela, cu 80-64 (25-16, 16-16, 18-15, 21-13) și și-a adjudecat trofeul pus în joc. Mai mult, nou-venitei la CSU, sârboaicei Sasa Cadjo i-a fost acordat titlul de cea mai bună jucătoare a turneului.
  Lotul condus de Miroslav Popov și George Lăncrănjan a fost alcătuit în turneul din Serbia din româncele Anemarie Părău, Ildiko Nagy, Alexandra Uiuiu și Larisa Toma, respectiv sârboaicele Sasa Cadjo și Jovana Vukoje și americancele Chastity Reed,  Tiffany Brown, Jessika Bradley și Breanna Salley (nu a jucat, din cauza unei ușoare accidentări). Junioarele Sica Cuzic, Mihaela Gherman și Andreea Beldian, care completează lotul formației CSU Alba Iulia în sezonul competițional 2013/2014 n-au efectuat deplasarea.
  Președintele Consiliului de Administrație al CSU Alba Iulia Bogdan Duma a declarat despre evoluţia fetelor de la club în turnelul de pregătire:
„A fost un turneu de verificare reușit. Au fost câteva întâlniri în care cei doi antrenori au putut să-şi dea seama de potenţialul echipei, în planul tehnic şi tactic. Bineînțeles că aceste rezultate pozitive ne dau speranţe în perspectiva jocurilor oficiale. Per total, echipa a arătat bine, a demonstrat că are potenţial și avem încredere că ne putem atinge obiectivele”.
  Componenta echipei albaiuliene Annemarie Părău, este de părere că „aceste meciuri ne-au ajutat foarte mult în omogenizarea echipei, am început să ne cunoaștem mai bine. Bineînțeles că mai avem de lucrat, deoarece suntem o echipă nouă, dar pot spune că prin câștigarea acestei cupe, care sper ca nu va fi și ultima, am început cu dreptul, lucru care ne dă multă încredere. Cred că încetul cu încetul, atât eu, cât și colegele mele, ne vom acomoda la echipă și totul va ieși așa cum ne-am plănuit. Deocamdată, în aceste meciuri, eu am încercat să dau tot ce pot în momentul de față, dar știu că este loc și de mai bine. Important este să jucăm ca o echipă, nu individual, pentru că doar așa putem avea rezultate”.

Read more...

Jandarmeria Alba reaminteşte regulile privind participarea la acţiunile de protest stradal

 

 

 

  Toamna a sosit cu o tensiune ridicată în societatea românească, ce a prins formele unor proteste stradale, fie că vorbim de proteste pro sau contra proiectului minier de la Roşia Montană, fie legate de câinii maidanezi. Jandarmii din Alba au venit cu unele precizări în ceea ce înseamnă legislaţia privind manifestaţiile stradale:
  Potrivit Constituţiei României “libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”.   
  Jandarmeria este una dintre instituţiile statului care acţionează pentru garantarea acestui drept constituţional şi are atribuţii principale în ceea ce priveşte asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă pe timpul manifestărilor publice care implică aglomerări mari de persoane. La nivel judeţean, această responsabilitate revine Jandarmeriei Alba şi, pentru prevenirea unor disfuncţionalităţi sau incidente, instituţia reaminteşte câteva prevederi legale care trebuie respectate pe timpul organizării şi desfăşurării adunărilor publice:

a) Adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepţia celor autorizate, funcţionarea instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultura şi sănătate, a unităţilor economice ori să degenereze în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public, şi nu pot fi continuate după ora 23,00, caz în care intra sub incidenta dispoziţiilor Legii nr. 61/1991  pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
b) Organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice sunt interzise în imediata apropiere a gărilor, porturilor, aeroporturilor, staţiilor de metrou, spitalelor, obiectivelor militare, a unităţilor economice cu instalaţii, utilaje sau maşini cu grad ridicat de pericol în exploatare. De asemenea, este interzisă desfăşurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în acelaşi loc sau pe aceleaşi trasee, indiferent de caracterul acestora.
c) Pentru organizarea adunărilor publice, solicitanţii se vor adresa, în scris, primarului unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază urmează să se desfăşoare adunarea. Organizatorii adunărilor publice vor depune declaraţia scrisă la primăriile municipale, orăşeneşti sau comunale pe al căror teritoriu acestea urmează să se desfăşoare, cu cel puţin 3 zile înainte de data desfăşurării acestora, în care trebuie sa menţioneze denumirea sub care este cunoscut grupul organizator, scopul, locul, data, ora începerii şi durata acţiunii, traseele de afluire şi defluire, numărul aproximativ al participanţilor, persoanele împuternicite sa asigure şi sa răspundă de măsurile de organizare, serviciile pe care le solicita din partea consiliului local, a poliţiei locale şi jandarmeriei. De asemenea, organizatorii sunt obligaţi să înregistreze declaraţiile de desfăşurare a adunărilor publice la unităţile de jandarmi competente teritorial, cu cel puţin 48 de ore înainte. Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile deţin indicii sau date că desfăşurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori că ar putea să ducă la manifestări violente, au obligaţia să solicite din timp primarilor, unităţilor de jandarmi competente teritorial şi poliţiei locale sprijin de specialitate.
d) Organizatorii adunărilor publice sunt obligaţi:
 1. Să stabilească persoanele responsabile pentru conducerea adunărilor publice;
 2. Să asigure un dispozitiv propriu de ordine format din personal purtând însemne distinctive, stabilite împreună cu comandantul unităţii de jandarmi care asigură măsurile de ordine publică;
 3. Să delimiteze spaţiul de desfăşurare a adunărilor publice prin semne distinctive şi vizibile, iar când acestea se desfăşoară în deplasare, să ia măsuri pentru limitarea spaţiului de circulaţie ocupat;
 4. Să achite anticipat, pe bază de deviz şi factură, contravaloarea serviciilor şi a amenajărilor solicitate consiliilor locale pentru desfăşurarea normală a adunărilor publice;
 5. Să stabilească traseele de afluire şi defluire a participanţilor şi să ia măsuri ca ocuparea spaţiilor destinate desfăşurării adunărilor publice să aibă loc cu puţin timp înainte de ora începerii activităţilor, iar părăsirea lor să se facă imediat după ora limită stabilită;
 6. Să ia măsuri pentru interzicerea participării la adunările publice a persoanelor care au asupra lor băuturi alcoolice sau care se află sub influenţa acestora;
 7. Să ia măsuri pentru îndepărtarea participanţilor care, prin modul de manifestare, tulbură ordinea şi liniştea publică, iar când aceştia nu se supun, să îi semnaleze forţelor de ordine;
 8. Să întrerupă imediat adunarea publică atunci când constată că aceasta nu se desfăşoară în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără stânjenirea folosirii normale a drumurilor publice, a transportului în comun, a funcţionării instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori au degenerat în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public. După restabilirea ordinii adunarea publică poate continua în limita timpului iniţial aprobat;
 9. Să interzică participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestora.
e) În cazul în care participanţii la adunări publice au formulat petiţii sau memorii, acestea pot fi prezentate autorităţilor publice destinatare de un grup de maximum 10 persoane.
f) Sunt interzise adunările publice prin care se urmăreşte:
-  propagarea ideilor totalitare de natură fascistă, comunistă, rasistă, şovină sau ale oricăror organizaţii terorist-diversioniste, defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la ură naţională sau religioasă, incitarea la discriminare, la violenţă publică şi la manifestări obscene, contrare bunelor moravuri;
- organizarea unei lovituri de stat sau altei acţiuni contrare siguranţei naţionale;
- încălcarea ordinii, siguranţei sau moralităţii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor ori punerea în pericol a sănătăţii acestora.

g) Primarul localităţii, la propunerea comisiei de avizare, poate interzice organizarea adunărilor publice atunci când:
 1. Deţine date de la organele specializate, din care rezultă că acestea nu s-ar desfăşura în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără stânjenirea folosirii normale a drumurilor publice, a transportului în comun, a funcţionării instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori sunt indicii că ar putea  degenera în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public.
 2. În perioada, locul şi pe traseele unde acestea ar urma să se desfăşoare se execută lucrări edilitar gospodăreşti de amploare.
h) Participanţii la adunările publice sunt obligaţi:
    1. Să respecte recomandările făcute de organizatorii adunărilor publice, împuterniciţii acestora sau organele de ordine;
    2. Să se abţină de la acţiuni de natură a împiedica desfăşurarea normală a adunărilor publice şi să nu incite la asemenea acţiuni prin viu grai, manifeste sau alte mijloace audiovizuale;
    3. Să nu introducă sau să aibă, în timpul adunărilor publice arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a adunărilor publice.
    4. Să părăsească imediat adunările publice sau locul unde acestea se desfăşoară, când au fost somaţi de către organizatori, împuterniciţii acestora sau organele de poliţie;
    5. Să nu participe la adunări publice în stare de ebrietate, să nu consume şi să nu distribuie băuturi alcoolice sau droguri.
i) Este interzis ca persoane sau grupuri de persoane care nu au legătură cu adunările publice organizate să se infiltreze în rândul demonstranţilor, cu scopul de a tulbura normala desfăşurare a acestora.
j) În cazul în care adunările publice îşi pierd caracterul paşnic şi civilizat, poliţia şi trupele de jandarmi vor interveni pentru împiedicarea sau neutralizarea manifestărilor ce tulbura grav ordinea şi liniştea publica, pun în pericol viata, integritatea corporală a cetăţenilor, a trupelor de ordine sau ameninţă cu devastări ori distrugeri de clădiri şi alte bunuri de interes public sau privat. Intervenţia în forţă va fi aprobată de prefect sau de înlocuitorul acestuia la solicitarea comandantului forţelor de jandarmi care asigura măsurile de ordine publică la locul adunării publice.  Aprobarea intervenţiei în forţă nu este necesară în cazul în care asupra forţelor de ordine se exercita violenţe care pun în pericol iminent viata, integritatea corporală sau sănătatea acestora ori a altor persoane sau când exista indicii temeinice ca participanţii pregătesc sau au comis o fapta ilegală. Folosirea forţei se va face numai după avertizarea şi somarea participanţilor de a se dispersa, de către ofiţerul de jandarmi desemnat ca şef al dispozitivului de ordine. Pentru executarea dispersării se lasă la dispoziţie participanţilor un timp corespunzător, determinat în raport cu numărul acestora şi cu căile de afluire.
  Avertizarea şi somarea nu sunt necesare în cazul în care asupra organelor de ordine se exercită violenţe ori acestea se afla într-un pericol iminent. Avertizarea consta în folosirea de semnale sonore sau luminoase şi atragerea atenţiei participanţilor, prin mijloace de amplificare sonoră, asupra necesităţii dispersării lor şi respectării legii.
k) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să întrunească elementele constitutive ale unor infracţiuni:
1. organizarea şi desfăşurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise - amendă de la 10.00 lei la 10000 lei;
2. nerespectarea orelor de desfăşurare, traseelor de deplasare sau locului şi perimetrului destinat adunării publice - amendă de la 10.00 lei la 10000 lei;
3.  neluarea de către organizatori a măsurilor de întrerupere a adunării publice atunci când constată că aceasta nu se desfăşoară în mod paşnic şi civilizat, cu protecţia participanţilor şi a mediului ambiant, fără stânjenirea folosirii normale a drumurilor publice, a transportului în comun, a funcţionării instituţiilor publice sau private, a celor de învăţământ, cultură şi sănătate, a unităţilor economice ori au degenerat în acţiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public - amendă de la 10.00 lei la 10000 lei;
4. participarea la adunări publice nedeclarate sau interzise şi urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfăşurare a acestora, la avertizările şi somaţiile organelor de ordine făcute potrivit legii – amendă de la 5.00 lei la 5000 lei;
5. instigarea prin orice mijloace, iniţierea sau recurgerea la acţiuni violente sau alte manifestări, cu intenţia de zădărnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice– amendă de la 500 lei la 50.00 lei;
6. refuzul de a părăsi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acţiunilor– amendă de la 5.00 lei la 5000 lei;
7. organizarea sau participarea la contramanifestaţii desfăşurate în acelaşi timp şi în acelaşi loc cu adunările publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare– amendă de la 5.00 lei la 5000 lei;
8. introducerea sau desfacerea băuturilor alcoolice în locurile destinate desfăşurării adunărilor publice, pe toată durata acestora – amendă de la 5.00 lei la 5000 lei;
9. refuzul de a părăsi imediat adunarea la solicitarea organelor de ordine, potrivit legii – amendă de la 5.00 lei la 5000 lei;
l) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani introducerea sau portul, de către persoanele participante în locurile destinate desfăşurării adunărilor publice, a armelor de orice fel, materialelor explozive sau incendiare, substanţelor iritant lacrimogene sau cu efect paralizant ori a altor asemenea materiale, substanţe sau obiecte.    Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, opunerea cu violenţă faţă de organizatori, împuterniciţii acestora sau faţă de forţele de ordine ori împiedicarea lor de a-şi exercita atribuţiile legale privind asigurarea ordinii în desfăşurarea adunărilor publice.

 

 

 

Read more...

Locuri de muncă disponibile în judeţul Alba

  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, face publică oferta locurilor de muncă pentru cei care sunt în căutarea unui job. În total, oferta cuprinde 273 de posturi.
ALOFM Alba  – 0258831137: Confecţioneri îmbrăcăminte 43; Bucătar 3; Cameristă 1; Şofer categoria C 2; Organizator prestări servicii 2; Muncitor necalificat 1; Marochiner 3; Îngrijitor clădiri 2; Ospătar  3; Muncitor necalificat în confecţii 30; Spălător vehicule 4; Inginer automatist 1; Inginer software 2; Inginer sistem informatică 1; Vulcanizator  1; Vânzători  29; Electrician 1; Mecanic utilaje 1; Strungar  1; Frigotehnist 1; Maseor kinetoterapeut 1; Cosmetician  1; Manichiurist 1.
Punct de lucru Aiud – 0725225882: Sudor  1.
Punct de lucru Cugir – 0725225881: Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor  10; Operator la condiţionarea şi prelucrarea plantelor medicinale 30; Frezor 4; Strungar  4; Rectificator 2.
Punct de lucru Blaj – 0725225883: Operatori CNC 40; Inginer mecanic 10; Muncitor necalificat 3; Croitor  5; Lucrător bucătărie 2; Şofer autobuz 5.
ALOFM Cîmpeni – 0725225884: Vânzător 1.
Punct de lucru Sebeş – 0725225885: Primitor distribuitor  2; Funcţionar administrativ 1; Specialist în domeniul calităţii 1; Traducător  1; Administrator de reţea 1; Inginer de sistem in informatică 3; Fasonator uscător furnire 2; Asistent manager 1; Mecanic întreţinere 1; Funcţionar în activităţi comerciale, administrative şi preţuri 3; Reprezentant vânzări 1; Operator chimist  1; Femeie de serviciu 1; Mecanic auto 2; Gestionar magazie 1; Tâmplar 1; Muncitor necalificat 1.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686