Items filtered by date: Friday, 30 August 2013 - Like - stiri Alba Iulia

54 de angajaţi vor fi disponibilizaţi de la Finanţele din Alba

  Procesul de restructurare a fostei Direcţii Generale a Finanţelor Publice Alba va pune pe liber 54 de angajaţi. Aceţtia au rezultat din testările profesionale ce s-au desfăşurat în cadrul instituţiei în urmă cu câteva zile. Dintre persoanele ce urmează să rămână fără serviciu, 39  mai au o şansă să ocupe unul dintre cele 350 de posturi prin transfer ce au fost declarate vacante de ANAF.

  Din aceşti 54 de salariaţi,39 sunt funcţionari publici şi 15 sunt personal contractual.  Şase nu şi-au exprimat opţiunea de a ocupa unul din posturile vacante publicate, fiind în preajma vârstei de pensionare, doi funcţionari nu s-au prezentat la examenul de testare profesionala, iar un funcţionar a cerut transferul într-o altă instituţie publică.

  Funcţionarii publici care urmează a fi disponibilizaţi pot urmări eventualele posturi  rămase vacante în urma examenelor de testare ce au avut loc sau pot solicita transferul într-o altă instituţie publică.

  Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Alba a fost desfiinţată începând din 1 august, iar în locul ei a fost înfiinţată Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba, care va funcţiona în cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Braşov, alături de structurile similare din Sibiu, Mureş, Harghita, Covasna şi Braşov.
  În urma acestei măsuri, în organigrama Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Alba vor fi 410 posturi, faţă de 481.
  In judeţul Alba vor exista şase servicii fiscale, la Aiud, Sebeş, Blaj, Zlatna, Cugir, Câmpeni.

Read more...

În acest week-end începe noul sezon din Liga a IV-a

  • Published in Sport

  La sfârşitul acestei săptămâni cele 14 echipe ce alcătuiesc Liga a IV-a vor fi implicate în meciurile primei etape. Sâmbătă şi duminică se vor juca aceste meciuri, iar  această ediţie de campionat este prima, după şapte ani în care sunt mai puţin de 16 echipe înscrise în competiţie.  Această situaţie a apărut în urma retragerii echipei Perla Jidvei, care a dorit să rămână în liga V  şi a formaţiei Sportul Sebeş care s-a retras din cauză că nu mai sunt finanţaţi de autorităţiile locale din Sebeş.

Iată programul primei etape:

Sâmbătă, 31 august

Ora 11.30: Metalul Aiud-Energia Săsciori

                Cuprirom Abrud-Performanţa Alba Iulia

Ora 17.00: Viitorul Sântimbru-Dalia Sport Daia Română

                Rapid CFR Teiuş-Olimpia Aiud

Duminică, 1 septembrie

Ora 17.00: Mureşul Vinţu de Jos-FC Cugir

                Industria Galda de Jos-Arena Alba Iulia

                Inter Ciugud-CS Ocna Mureş

Read more...

Drumul Secăşel-Tău a fost asfaltat

  Locuitorii din comunele Ohaba şi Roşia de Secaş au motiv de bucurie. Lucrările de asfaltare a drumului judeţean 107, ce leagă localităţile Secăşel, comuna Ohaba şi Tău, comuna Roşia de Secaş, cu o lungime de aproximativ 3,5 kilometri, s-au terminat.

  În cursul zilei de ieri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Alin Cucui a recepţionat lucrarea realizată la această arteră rutieră a judeţului. Aici s-au executat lucrări complexe de modernizare a drumului județean, fiind așternute două straturi de asflat și executate 6 podețe. Lucrările, care au costat 2,1 milioane de lei, cu TVA, au fost suportate din bugetul Consiliului Județean Alba.

Read more...

Atenţie şoferi! Vă pândesc radare în cascadă!

   Sfârşitul de săptămână va marca o nouă acţiune a poliţiştilor rutieri, împreună cu cei de la ordine publică. Astfel, în intervalul 29 -31 august, pe drumurile cele mai circulate din judeţ vor fi amplasate 16 aparate radar, care vor fi amplasate în system cascadă.

  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba îşi propune să depisteze şi să sancţioneze abaterile rutiere, în special pe cei care nu respectă regimul legal de viteză.

  De asemenea, poliţiştii acţionează pentru asigurarea fluenţei traficului rutier pe principalele artere rutiere ale judeţului şi în special pe raza municipiului Sebeş unde sunt înregistrate valori mari de trafic, în special pe sensul Sibiu – Alba Iulia sau Sibiu – Deva, datorită faptului că mulţi dintre românii din străinătate care şi-au petrecut concediul acasă, se îndreaptă spre punctele de trecere a frontierei de vest.
  Ieri, 29 august, au fost depistaţi şi sancţionaţi, cu amenzi în valoare totală de 42.500 lei, 247 de conducători auto care au încălcat regulile privind circulaţia pe drumurile publice. Dintre aceştia 151 au încălcat regimul legal de viteză.
  Au fost reţinute 6 permise de conducere, au fost retrase 3 certificate de înmatriculare şi au fost constatate 3 infracţiuni rutiere.
  Inspectoratul de poliţie judeţean Alba, recomandă conducătorilor auto să circule cu prudenţă, cu viteză adaptată la condiţiile de drum şi trafic şi să acorde o atenţie sporită pietonilor.

Read more...

PAKIV INVESTEȘTE ÎN OAMENI!

 

 

 

 

Evenimentul cultural-artistic ,,Cultură, Istorie și Tradiții rome,, pe care Asociația PAKIV România l-a organizat în data de 28 august 2013, împreună cu partenerii din cadrul proiectului ,,Crearea și funcționarea structurilor de asistență axate pe ocuparea forței de muncă – Centre de Incluziune Socială a Persoanelor de Etnie Romă,, ( C I S P E R ) cu prilejul finalizării acestuia, după o perioadă de 36 de luni, a fost onorat de participarea partenerilor de proiect : Mesogeiako Symvouleftiko Systema SA Atena, Grecia – reprezentată de doamnele  Sotiropoulou Evangelis și Basta Triantafillia; CISPER-Brăila prin Cristian Mardale, CISPER-Iași prin Călin Ovidiu, CISPER-Timișoara prin Ramona Făcăleț, Asociația ,,Amare Prhala,, din Cluj prin Pavel Doghi, Asociația DIVERS Tg. Mureș prin Maria Koreck, Agenția pentru Dezvoltarea Resurselor Umane ,,Pro Diversitate,, București prin Anghel Irina și Plebis Ivan.  Principalele obiective ale acestui proiect au vizat arealul educației, ocupării și al sănătății în mod comprehensiv, analitic și introspectiv, venind în întâmpinarea unor grave probleme umane, din aceste domenii socio-profesionale. Rezultatul realizării criteriilor la nivel de excelență a performanței a făcut posibilă declararea proiectului, de către AMPOSDRU,  ca model de bună practică, fiind premiat în decursul anului 2012, având șansa ca acest proiect să fie multiplicat și implementat și în alte zone/regiuni ale țării, iar materialele documentar-artistice despre istoria, cultura, tradițiile, viața și incluziunea socio-profesional-civică a romilor să fie preluate de către Centrul Național de Cultură al Romilor (CNCR) demonstrându-se certificarea identității minorității rome, ca etnie minoritară printre majoritari.

Hotel ,,Cetate,, din Alba Iulia, pregătit de sărbătoare și, onorat fiind de găzduirea acest eveniment, s-a ridicat la înălțimea așteptărilor. Amfitrionul manifestării a fost GRUIA  BUMBU – președintele PAKIV România, care a rostit și cuvântul de bun venit, adresat participanților, apoi o alocuțiune introspectiv-analitică despre rezultatele proiectului, al impactului deosebit și al seriozității, competenței și profesionalismului partenerilor în realizarea criteriilor de performanță și al parametrilor la nivel de excelență, notificând și greutățile și încercările la care au fost supuși partenerii. Ștafeta a fost dată actorului-regizor Rudy Moca de la Tg. Mureș, pentru a prezenta partea  de demonstrație a Cutumelor culturale, tradițiilor, obiceiurilor, modelelor de viață specific rome, al costumelor tradiționale, al meșteșugurilor, al limbii, cântecului și jocului tradițional, într-o diversitate meritorie a elementelor culturale rome în unitatea cutumei tradiționale. Andrei, un tânăr rom din Iași, a deschis paleta multicoloră a acestor demonstrații culturale, intonând imnul romilor ,,Gelem-Gelem,,. Cei prezenți au aplaudat ,,la scenă deschisă,, prezentarea meșteșugarilor prelucrători în lemn, papură/răchită, tablă,  fiind supuși unui interogatoriu/interviu; fete minunat îmbrăcate în costume tradiționale au prezentat zona etno-folclorică a costumului tradițional rom și ovații, aplauze și încântare la demonstrația ,,Cshingheritei țigănești,, a bărbuncului și a jocului înfocat și al măiestriei interpretative a dansatorilor Ansamblului ,,Kek nefelejcs,, (Nu mă uita…Ci biste-amen) din Gornești, județul Mureș, coordonați de Babo Gyuri. Câteva poezii recitate de actorul Rudy Moca au completat acest ,,puzzle,, al tabloului demonstrației meritocrației culturale cu cel al îmbinării interculturalității, în ideea susținerii principiului  asumării exercițiului acceptării diversității și alterității, ca factor sine-qua-non a simbioticii conviețuirii inter-umane, în care comunitatea romilor este parte integrată și inclusă socio-profesional-civic.

A doua zi, la hotel ,,Parc,, în sala de conferințe, a urmat o ,,dare de seamă,, a participanților, direct implicați în proiect. O sesiune interesantă prin înșiruirea de ,,laudațio,, a pașilor făcuți pentru realizarea criteriilor de performanță din cadrul proiectului. Am apreciat câteva luări de cuvânt, din zona analitic-introspectivă a demersului lucrativ al ,,ouvrierilor,, - parteneri, rostite de către Doamna Plebis Ivan din București și Maria Koreck –DIVERS, Tg. Mureș, dar și cel al partenerilor din Grecia, dublat de competența, diplomația și abilitatea comunicării răspunsurilor date de Domnul Bumbu Gruia, la întrebările pressman-ului Rudy Moca. Urmează o periodă de 36 de luni, în care demonstrația sustenabilității proiectului va trebui demonstrată, ca fiind viabilă și performantă, la nivel de excelență a competențelor, de către parteneri și lucrători.  Felicitări, respect și admirație Asociației PAKIV România și partenerilor de proiect, cărora le reamintesc  înțelepciunea aforismului lui Nietzsche: ,,Eu sunt cel ce trebuie, întotdeauna să se depășească pe sine!” Oameni buni, fiți binecuvântați! Doamne ajută!

RUDY  MOCA

 

 

 

Read more...

O ceartă între iubiţi se lasă cu focuri...de armă

  În cursul zilei de joi, Poliţia Municipiului Alba Iulia a fost sesizată că în jurul orei 13.00, pe strada Livezii, un bărbat de 27 de ani a tras un foc de armă cu un pistol ce îl avea asupra sa. Cercetările au relevant faptul că bărbatul se certa în acel moment cu prietena sa. Iar pe fondul nervilor acesta a folosit pistolul trăgând un foc în plan vertical. Tâmăra înspăimântată a sunat de urgenţă la 112.

  Suspectul, O.C., a fost identificat în parcarea unui complex comercial din Alba Iulia, asupra sa fiind găsit un pistol de tip AIRSOFT, care a fost ridicat de către poliţişti.
Suspectul a fost condus la Poliţia Municipiului Alba Iulia pentru audieri.
  În urma verificărilor efectuate de poliţiştii au descoperit că suspectul este posesor de permis port armă, pentru un pistol cu bile de cauciuc, armă ce a fost ridicată de către poliţişti de la domiciliul său. Din cercetări a rezultat că, tânărul a folosit arma cu bile de cauciuc, cu ocazia incidentului reclamat de prietena sa după care s-a deplasat acasă unde a înlocuit-o cu pistol de tip AIRSOFT care a fost găsit asupra sa în momentul în care a fost depistat de către poliţişti.
  Tot în cadrul cercetărilor s-a stabilit că în perioada iulie – august 2013, tânărul a agresat-o de mai mute ori pe prietena sa şi a ameninţat-o iar cu ocazia unui asemenea incident ce a avut loc în data de 17.08.2013, i-a distrus telefonul mobil, aspecte pe care tânăra le-a semnalat pentru prima dată poliţiei, după incidentul de ieri.
  Faţă O.C. a fost începută urmărirea penală pentru comiterea infracțiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, lovire sau alte violenţe, ameninţare, distrugere şi uz de armă neletală fără drept.
  Învinuitul a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi, 30.08.2013, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, cu propunere de arestare preventivă.

Read more...

În weekend, jandarmii din Alba asigură ordinea publică la toate evenimentele din judeţ

  La sfârşitul acestei săptămâni, vor avea loc pe raza judeţului Alba cinci manifestări cultural sportive şi două de protest. Jandarmii vor fi prezenţi şi vor asigura ordinea şi siguranţa publică la toate aceste evenimente.

  Jandarmeria Alba a precizat într-un comunicat de presă: “de vineri până duminică,  echipaje din cadrul Jandarmeriei Alba vor asigura ordinea şi liniştea publică în municipiul reşedinţă de judeţ, pe timpul unei noi ediţii a “Festivalului Dilema”. Sâmbătă şi duminică jandarmii vor acţiona pentru prevenirea oricăror incidente sau stări tensionate pe timpul “Zilelor Oraşului Teiuş”, precum şi pe parcursul unor manifestări de protest organizate în localităţile Roşia Montană şi Alba Iulia. Echipaje de jandarmerie vor mai putea fi găsite duminică în localităţile Fărău, Avram Iancu şi Limba, unde vor veghea la buna desfăşurare a unor manifestări cultural artistice organizate de autorităţile locale (“Zilele Comunei Fărău”, inaugurarea Complexului Muzeal “ Avram Iancu ” şi “Fiii Satului Limba ”).

  Ca de obicei, reamintim  participanţilor să se conformeze indicaţiilor organizatorilor şi forţelor de ordine, să aibă un comportament civilizat, să evite consumul excesiv de alcool, să nu deţină arme de orice fel, să nu arunce obiecte către scenele organizate, să nu forţeze cordoanele de ordine constituite şi să semnaleze prompt orice comportament contrar normelor legale de convieţuire socială sau bunelor moravuri. În plus, recomandăm supravegherea îndeaproape a comportamentului copiilor şi acordarea unei atenţii sporite modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi obiectelor personale. De asemenea, readucem în atenţie că pot apela cu încredere, în orice situaţie, la ajutorul jandarmilor prezenţi la evenimentele amintite şi că intervenţia acestora poate fi solicitată şi la numărul unic de urgenţe – 112″.

Read more...

Pakiv România – promotor al incluziunii sociale a romilor

Asociația Pakiv România este promotorul incluziunii sociale a romilor în România prin finalizarea cu succes a proiectului „Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă”, implementat în perioada septembrie 2010 – august 2013 în șase zone de dezvoltare: Centru, Nord Est, Nord Vest, Sud Est, Vest și București Ilfov.

Cu prilejul finalizării proiectului, Asociaţia Pakiv România, în colaborare cu partenerii implicați în implementare, a organizat o serie de evenimente în perioada 28 – 29 august 2013, la Alba Iulia.

Scopul acestor evenimente a fost de a disemina rezultatele proiectului după o perioadă de implementare de 36 de luni precum și de a prezenta aspecte legate de istoria, cultura și meșteșugurile rome.  La evenimente au participat reprezentanți ai unor instituții locale din județele Alba și Iași, ai ONG-urilor, societății civile, mass media.

În data de 28.08.2013, Hotel Cetate din Alba Iulia a găzduit evenimentul cultural artistic ”CULTURĂ, ISTORIE ȘI TRADIȚII ROME” care a reunit prezentări de meșteșuguri și costume rome, reprezentații artistice specifice culturii rome prezentate de ansambluri din județele Iași, Brăila și Mureș, precum și proiecții de documentare despre viața și tradițiile rome din Grecia și România.

Cuvântul de ”bun venit” precum și o prezentare introspectivă a proiectului și a rezultatelor acestuia i-au aparținut președintelui Asociației Pakiv România și totodată managerului  proiectului, Gruia Bumbu. Apoi, în deschiderea evenimentului a fost intonat imnul romilor ”Gelem - Gelem” de către Andrei, un tânăr rom din Iași. În continuare invitații au avut ocazia să ia contact cu tradițiile, portul, cultura și istoria romă, fiind ”călăuziți” în aceste incursiuni de prezentatorul manifestării, actorul și realizatorul TV, Rudy Moca din Târgu Mureș.

În data de 29.08.2013, la Hotel Parc din Alba Iulia (sala de conferințe), s-a desfășurat Conferința de diseminare a rezultatelor proiectului, prilej cu care s-a făcut bilanțul rezultatelor atinse în cadrul acestuia.

Concluzia generală a fost că proiectul a fost unul complex și uneori nu ușor de implementat dar că implicarea experților din centrele regionale, ale beneficiarului cât și ale partenerilor, a contat în cea mai mare măsură pentru reușita generală și finală. Premiile cu care a fost distins proiectul și declararea sa un model de bună practică de către AMPOSDRU se datorează în primul rând acestei implicări și conlucrări a echipelor mixte de experți romi și ne-romi care au făcut posibile rezultate precum: peste 2000 persoane informate și conștientizate, față de cele 1200 inițial prevăzute, 240 persoane de etnie romă participante la programe de formare profesională, câte șase campanii pe sănătate, educație și ocupare în fiecare regiune de implementare, peste 400 persoane ocupate în urma implicării în activitățile proiectului.

          Proiectul „Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă” a fost implementat de către Asociaţia Pakiv România, în parteneriat cu Asociaţia Amare Prhala Cluj Napoca, Asociaţia DIVERS Târgu Mureş, Agenţia pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Pro Diversitate Bucureşti şi Mesogeiako Symvouleftiko Systema S.A. Atena.

 

 

 

Read more...

Duminică va fi redeschis Complexul muzeal „Avram Iancu”

Duminică, 1 septembrie, de la ora 11.00, va fi redeschis publicului, după ample lucrări de reabilitare, Complexul Muzeal „Avram Iancu” din comuna Avram Iancu, printr-un eveniment de inaugurare organizat de Consiliul Județean Alba și Primăria din localitate.

Complexul Muzeal, ce adăpostește și Casa Memorială Avram Iancu, a fost deschis publicului în anul 1924, în cadrul unor manifestări la care a participat și șeful statului de la acea vreme, Regele Ferninand I al României. În vara anului 2010 Complexul Muzeal a intrat într-un proces de reabilitare integrală, fiind închis publicului.

Redeschiderea muzeului se va face duminică, 1 septembrie, de la ora 11.00,  în cadrul unui eveniment special ce va debuta cu o slujbă religioasă. Vor fi depuse coroane de flori la bustul lui Avram Iancu, un bust din bronz ce va fi dezvelit cu această ocazie, fiind realizat cu finanțarea integrală oferită de Consiliul Județean Alba. Profesorul Ioan Bolovan, Prorector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca va face evocarea istorică a marelui Erou Național. Programul va continua apoi cu un mic spectacol aniversar și va culmina cu vizitarea Complexului Muzeal.

Tot în cadrul festivității de inaugurare, prin amabilitatea Centrului Național al Cinematografiei și a Arhivei Naționale de Filme, vor fi proiectate și două filme de arhivă. Țara Moților, realizat în 1939 în regia lui Paul Călinescu, a obținut, în același an, Premiul pentru Documentar al Festivalului de la Veneția, având comentariul sonor semnat de Mihail Sadoveanu. Filmul prezintă viața moților din Munții Apuseni. Cel de-al doilea film ce va fi proiectat, Munți în flăcări, a fost realizat în anul 1980, în regia lui Mircea Moldovan și prezintă aspecte din lupta pentru libertate a românilor conduși de Avram Iancu.

Consiliul Județean Alba a găsit necesar să se implice în păstrarea și ducerea mai departe a memoriei Marelui Erou Național Avram Iancu. Tocmai de aceea am fost alături de administrația locală și am sprijinit-o, atât cu consultanță de specialitate cât și material, în acest proces de restaurare, dar și acum, la inaugurarea acestui muzeu de o importanță deosebită pentru toți românii.”- a spus domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Evenimentul de inaugurareeste organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Arhivei Naționale de Filme.

 

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686