Items filtered by date: Monday, 26 August 2013 - Like - stiri Alba Iulia

Mihnea Costachi de la CSU Alba Iulia, a câştigat şi Maratonul Şahist de la Sebeş

  • Published in Sport

  Centrul Cultural “Lucian Blaga” din Sebeş a fost gazda “Maratonului Şahist”, la sfârşitul săptămânii trecute. Competiţia a fost organizată la iniţiativa consilierului local Radu Roncea şi s-a desfăşurat pe două probe, şah clasic şi blitz. Fondul de premiere al turneului a fost 6000 lei, învingătorul în clasamentul general fiind recompensat cu 1000 lei.

  La proba de blitz au participat  13 jucători care s-au ăntrecut pe parcursul a 9 runde în system elveţian. Marele câştigător a fost micuţul şahist Mihnea Costachi de la CSU Alba Iulia, care a avut un parcurs perfect, câştigând toate cele 9 partide. Acesta i-a devansat în clasamentul general pe Ovidiu Lupu de la CSO Cugir şi Mihai Vîlceanu de la Şah Club Cugir. Mihnea Costachi, în vârstă de 13 ani a dominat autoritar şi cea de-a doua probă, cea de şah clasic. La finele celor 7 runde, Mihnea Costachi a acumulat 6 puncte (5 victorii şi 2 remize), prin care s-a desprins de urmăritorii săi: maestrul aiudean Ionel Miron şi maestrul FIDE cugirean Ovidiu Lupu, clasaţi pe următoarele două trepte ale podiumului cu 5,5 puncte.

  La categoria veterani, câştigătorul a fost Mihai Vîlceanu (Cugir), urmat de Mircea Cepoiu (Alba Iulia) şi Gheorghe Sălăgean (Sibiu). S-au acordat şi premii speciale pentru primele clasate dintre fete, cei mai buni juniori şi cei mai buni jucători neclasificaţi.

Read more...

„Bătrânei sau Tinerei?” – Spectacol de teatru cu Grupul Skepsis pe treptele Sălii Unirii din Alba Iulia pe data de 29 august

  Joi, 29 august 2013, de la ora 19.00, trupa de teatru şi umor Skepsis vă invită la un spectacol ce se va desfăşura pe treptele din spatele Sălii Unirii din Alba Iulia.  Trupa va prezenta piesa de teatru „ Bătrânel sau Tinerel?”, un spectacol inedit, Commedia dell’ Arte ,  în care personajele binecunoscute ale genului se vor întrece timp de aproape două ore pentru a câştiga zâmbetele şi aplauzele spectatorilor, întocmai cum se întâmpla în perioada medievală în pieţele cetăţilor în timpul bâlciurilor şi al carnavalurilor pitoreşti din care s-au desprins.

  Distribuţie:Arlechino – Răzvan Cociobea, Colombina – Olga Surd, Pantalone – Viorel Mihai,  Lelio – Bogdan Berar, Doctorul – Eugenio, Brighella – Ludmila Cioflică, Isabella – Andreea Adam,  Căpitanul – Daniel Muntean.  Regie: Viorel Cioflică, Tehnic: Ovidiu Olea.

  Piesa de teatru povesteşte cu mult umor peripeţiile lui Pantalone (bătrânul acru, bogat şi avar), care doreşte să se căsătorească cu Isabella, frumoasa fiică a Doctorului Gratiano (bătrânul om de ştiinţă care ştie multe dar nu înţelege nimic din ceea ce ştie), care este în stare de orice pentru a-şi vedea visul de a învia morţii împlinit. În această lume, în care deseori cei puternici călcau uşor în picioare pe cei din jur pentru a-şi atinge scopurile, tânărul Lelio (îndrăgostit de Isabella), ajutat de servitori inteligenţi, (Colombina), jucăuşi (Arlechino) sau vicleni (Brighela) încearcă să dejoace planurile bătrânilor spre a putea da o şansă de supravieţuire şi speranţă dragostei într-o lume dominată de jocuri de putere şi bani. Dincolo de conflictul dintre generaţii care se conturează, sub masca umorului spumos, debordant, se desfăşoară o lupta continuă. Lupta dintre cei puternici, abuzivi, corupţi şi decăzuţi cu cei slabi, simpli, dar curaţi la suflet, nevoiţi să găsească mijloace inventive de a-şi apăra năzuinţele.

  Acest spectacol este realizat prin intermediul proiectului „Teatru Medieval”, finanţat de Fundaţia Comunitară Alba, prin „Fondul pentru Cultură” şi Asociaţia pentru Relaţii Comunitate ( partener naţional).

Read more...

„Cetăţenie şi educaţie prin media în contextul european”, un proiect pentru elevii din judeţul Alba

  Elevi de la mai multe unităţi şcolare din Alba vor  fi incluşi într-un proiect educativ numit „Cetăţenie şi educaţie prin media în contextul european”. În acest sens, Consiliul Judeţean Alba va aloca suma de 7.025 euro pentru co-finanţarea proiectului, selectat de către Comisia Europeană în cadrul Lifelong Learning Programme, Comenius Regio Pertnership. Valoarea proiectului de 48.100 de euro este susţinută şi de Comisia Europeană, cu suma de 41.075 euro.

  Proiectul are ca scop îmbunătăţirea colaborării între instituţii în vederea dezvoltării aptitudinilor elevilor, precum iniţiativa, spiritului antreprenorial, creativitatea, expresia artistică. Coordonatorii proiectului sunt Consiliul Judeţean Alba şi instituţia corespondentă din regiunea italiană Marche.

  Unităţile şcolare care vor beneficia de acest proiect derulat pe o perioadă de 23 de luni, începând din septembrie 2013 sunt: Colegiul Tehnic „Apulum”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Casa Corpului Didactic Alba și Asociația Alba Manche Împreună. Cadrele didactice şi elevii vor avea de conceput materiale media – având ca și  temă cetățenia europeană. Producțiile realizate de aceștia vor fi prezentate în cadrul „Festivalului European de Film Școlar”, care urmează să se desfășoare în regiunile partenere, Alba și Marche.

Read more...

30 august-1 septembrie:”Turneul Cetăților” – concurs de tir cu arcul, la Alba Iulia

  • Published in Sport

  Un concurs inedit va avea loc la Alba Iulia, la sfârşitul acestei săptămâni. Este vorba de „Turneul Cetăţii”- un concurs de tir cu arcul pe teren variat. Competiţia face parte din Campionatul de Field Open-IFAA, desfăşurat sub organizarea Federaţiei Române de Arc Tradiţional şi Field.

  Concursurile se vor derula în perioada 30 august-1 septembrie, iar locul va fi pe Traseul de Sud din Şanţurile Cetăţii, în zona centrului de Echitaţie.

  Competiţia este organizată pe categorii de vârstă: adulţi (peste 17 ani), juniori (13-17), copii (sub 13 ani). Cei care se vor înscrie în această competiţie vor fi încadraţi pe divizii, în funcţie de echipamentul din dotarea fiecăruia.

Vineri 30 august

17.30 – 19.30 Antrenament, verificarea echipamentului, discuții tehnice

Sâmbătă 31 august

8:30 – 9:30 Încălzire, explicarea regulamentului și înmânarea broșurii cu regulamentul de concurs șefului de echipă

9.30 – 13.00 Concurs – runda Field partea 1 (14 ținte IFAA Field, 4 săgeți pe țintă)

15.00 – 19.30 Concurs – runda Field partea 2 (14 ținte IFAA Field, 4 săgeți pe țintă)

Duminică 1 septembrie

8.00 – 9.00 Încălzire

9.00 – 12.30 Concurs – runda Hunter (14 tinte IFAA Hunter, 4 săgeți pe țintă)

13.00 – 14.00 Festivitatea de premiere și închiderea competiției

”Modificările sau completările aduse programului vor fi comunicate la şedinţa tehnică care va avea loc la sfârşitul antrenamentului oficial”, anunță organizatorii.

 

Read more...

Un nou serviciu de evidență a persoanelor la Jidvei

Începând de luni, 2 septembrie, în comuna Jidvei, în fostul local al Romtelecom din vecinătatea Primăriei, va funcționa un Serviciu Public Comunitar Local de Evidența Persoanelor ce va deservi comunele Jidvei, Șona și Cetatea de Baltă.

Înființarea noului serviciu, ce va deservi aproximativ 13.000 de locuitori, s-a făcut prin rearondarea celor trei comune de la Serviciu Public Comunitar de Evidența Persoanelor Blaj, în urma ședinței Consiliului Județean Alba de la sfârșitul lunii iulie. Astfel, locuitorii celor trei comune nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze până la Blaj pentru a-și rezolva problemele legate de actele de identitate și vor beneficia de servicii mai rapide.

Prin deschiderea acestui nou serviciu, comuna Jidvei devine prima comună din județul Alba care înființează un Serviciu Public Comunitar Local de Evidența Persoanelor.

Locuitorii din Jidvei, Șona și Cetatea de Baltă nu vor mai trebui să bată drumul până la Blaj ca să își rezolve probleme legate de actele de identitate. De luni, vor putea face acest lucru la Jidvei, prin intermediul noului serviciu înființat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Primăria din Jidvei.

Prin înființarea acestui serviciu în subordinea Consiliului Local Jidvei îi ajutăm deopotrivă pe locuitorii celor trei comune ce vor fi arondați noului serviciu, dar și pe cei care sunt arondați în continuare Serviciului Public Comunitar de Evidența Persoanelor din Blaj. Datorită degrevării de un număr important de dosare ne așteptăm ca și la Blaj activitatea să se desfășoare mai rapid.”- a spus domnul Ion Dumitrel, Președinte al Consiliului Județean Alba.

Read more...

In septembrie, la ALBA MALL: Ultimele zile de vacanta, primele motive de bucurie!

Alba Mall, cel mai mare centru comercial din Alba Iulia, este gata de inceperea scolii. Si in acelasi timp, gata sa-i ajute si pe cei mici sa inceapa scoala cu bine iar pe parintii lor cu cheltuieli mai putine.

In perioada 2- 7 septembrie, Alba Mall striga catalogul si organizeaza cursuri intensive de... shopping, in cadrul campaniei “Back To School Is Cool”. Pentru fiecare sesiune de cumparaturi facuta in aceasta perioada de parinti, dupa masa, in dimineata urmatoare toti micutii au sansa sa primeasca toate cele necesare pentru scoala: de la ghiozdane complet echipate, decorate cu personajele lor preferate pana la rechizite personalizate si foarte multe alte surprize.

Si tot in septembrie, la Alba Mall se premiaza zambetele micutilor din Alba Iulia si nu numai, la Miss & Mr Junior, o campanie rezervata celor mici cu suflete mari si zambete pe masura. Ce au de facut parintii? Simplu, pana pe 12 septembrie isi inscriu fetita sau baietelul la concurs, pe www.mallalba.ro, aduna cat mai multe voturi pana pe 22 septembrie iar dupa o saptamana, in 29 septembrie, la marea finala a micilor staruri, vin sa-si ia titlurile de Miss & Mister Junior. Mallisor Junior si Mallisoara Junioara. Provocarea Alba Mall e simpla: “arata-le tuturor ce zambet uluitor are juniorul tau” si a pornit din convingerea ca micile frumuseti de acum sunt marile vedete de pe coperta revistelor de maine.

Cele doua actiuni derulate de Alba Mall la inceputul toamnei se incadreaza perfect in noul concept de cumparaturi lansat de centrul comercial la inceputul acestui an, prin care toti cei care vin in ALBA MALL gasesc mai mult decat cumparaturi, solutii integrate pentru a petrece timp de calitate. Alba Mall shopping mall inclusive.

 

 

 

Read more...

La proba de astăzi a Bacalaureatului, trei elevi au fost eliminaţi din examen pentru că au încercat să copieze

  În cursul zilei de luni, 25 august, s-a desfăşurat proba la limba şi literatura română a examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă 2013. Această probă nu a fost lipsită de incidente, trei elevi fiind eliminaţi din examen pentru tentativă de copiere. Doi dintre aceştia au fost surprinşi în Alba Iulia că încercau să copieze cu ajutorul telefoanelor mobile. Al treilea candidat eliminat a este din Câmpeni, iar supraveghetorii l-au surprins când copia de pe fiţuici. Conform regulamentului, elevii surprinşi copiind vor primi nota 1 şi nu vor mai avea dreptul să susţină examenul în următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.

  A existat şi o elevă care nu a fost prezentă în sala de examen din motive medicale, ea primind aprobare din partea Ministerului Educaţiei să susţină examenul acasă.

  Pentru proba de astăzi, în judeţul Alba s-au înscris 848 de elevi, dintre care doar 733 au fost prezenţi, conform reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean Şcolar Alba.

Read more...

Sezon încărcat: CSU Alba Iulia va juca în Liga Europei Centrale, Liga Naţională şi Cupa României.

  • Published in Sport

  Echipa de baschet feminin CSU Alba Iulia va debuta în luna noiembrie în Liga Europei Centrale, unde va întâlni adversari proveniţi din Austria, Germania, România şi Cehia.

  Această competiţie este considerată a fi a 3-a ca valoare din baschetul european. Astfel, echipa antrenată de Miroslav Popov va avea un sezon competiţional foarte încărcat, cu evoluţii în trei competiţii paralele: Liga Europei Centrale (CEWL), Liga Naţională şi Cupa României.

  Până în momentul de faţă 8 echipe s-au înscris în viitorul sezon, dar lista este în continuare deschisă oricărei grupări interesate. România va fi reprezentată de două cluburi în această competiție regională, campioana României și deţinătoarea trofeului, Univ. Goldiș ICIM Arad, respectiv CSU Alba Iulia. Cele două grupări din ţara noastră au posibilitatea să îşi măsoare forţele cu: Valosun Brno, BK Trutnov şi VS Praha, toate din Cehia, Flying Foxes Post Vienna, campioana Austriei, Piesanske Cajky din Slovacia şi Halle din Germania.

  Lotul echipei de baschet CSU Alba Iulia este format din: Ildiko Nagy, Alexandra Uiuiu (de anul trecut), Andreea Huţanu (CSM Târgovişte), Anemarie Părău (CSM Satu Mare), Sica Cuzic, Mihaela Gherman (LPS Alba Iulia), Breanna Salley (revenire, după un sezon în care n-a jucat), Jovana Vukoje (din campionatul precedent), Tiffany Brown (Danzio Timişoara), Sasa Cadjo (Partizan Galenka), Chastity Reeed (Elityur Netanya) şi Jessica Bradley.

Read more...

În curând, Delfinariul din Constanţa poate avea un înlocuitor pentru Pei – Pei. EUROINS România va achita o despăgubire în valoare de 120.000 EUR

EUROINS România a încheiat toate procedurile necesare acordării unei despăgubiri de 120.000 EUR Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, ca urmare a morţii delfinului Pei-Pei. În acest context, s-au creat toate premisele pentru ca, în luna aprilie a anului viitor, Delfinariul să achiziţioneze un nou exemplar, care să îi ia locul lui Pei-Pei.

„Moartea lui Pei-Pei a fost o mare pierdere pentru noi dar, cu sprijinul EUROINS România, care a instrumentat dosarul de daună extrem de eficient şi cât s-a putut de rapid, ne aflăm în acest moment foarte aproape de punctul în care vom putea cumpăra un alt delfin, de care spectatorii noştri să se bucure la reprezentaţii”, a declarat Adrian Bîlbă, Director al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.

„Cazul delfinului Pei-Pei a fost unul special în portofoliul nostru şi ne-am străduit să îl soluţionăm cât s-a putut de repede. Procedura nu a fost însă uşoară şi a fost nevoie de aducerea unor specialişti veterinari din Bulgaria pentru a efectua analiza necesară identificării cauzei morţii delfinului”, a declarat Mihnea Tobescu, CEO al EUROINS România.

Strategia de dezvoltare a companiei EUROINS România mizează atât pe îmbunătăţirea serviciilor de soluţionare a daunelor, precum şi pe diversificarea portofoliului, îndreptându-se în special spre segmentele asigurărilor non-auto. Conform rezultatelor din primele 6 luni ale acestui an, EUROINS România a consemnat o creştere a vânzărilor de 22% faţă de perioada similară a lui 2012.

 

 

 

Read more...

Doi scandalagii au fost sancţionaţi cu amendă în valoare totală de 2000 de lei

La sfârşitul săptămânii trecute, jandarmii montani de la Postul Şugag au aplanat un scandal izbucnit în faţa unui canton forestier din zona Luncile Prigoanei. Scandalagii au fost sancţionaţi cu amendă în valoare totală de 2000 de lei.

Incidentul a fost semnalat prin apel la 112, vineri, 23 august a.c., în jurul orei 21.00. Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat de urgenţă la locul indicat în solicitarea telefonică şi a constatat că, pe fondul consumului de alcool, patru bărbaţi se înjurau şi se îmbrânceau reciproc. Jandarmii au intervenit prompt, au stopat violenţele şi au trecut apoi la verificarea împrejurărilor în care acestea au apărut. A reieşit astfel că, după ce au consumat în exces băuturi alcoolice, între cei patru a izbucnit un conflict spontan, însă niciunul dintre aceştia  nu a fost în măsură să-şi amintească motivul de la care a început cearta. Principalii vinovaţi au fost identificaţi ca fiind M. Nicolae ( 68 de ani), domiciliat în judeţul Vâlcea şi B. Constantin (26 de ani), din Iaşi. Ambii au fost sancţionaţi contravenţional cu câte o amendă în valoare de 1000 de lei. Alte două persoane au fost sancţionate contravenţional cu avertisment.

Pentru prevenirea unor astfel de fapte recomandăm cetăţenilor să evite manifestările de violenţă şi să apeleze la căi legale pentru rezolvarea divergenţelor. În plus, reamintim că provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei. În plus, dacă faptele sunt săvârşite în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, cuantumul sancţiunii pecuniare creşte, fiind cuprins între 1.000 lei şi 3.000 de lei

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/albaiuli/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 686