Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Website URL:

Trump îi mulțumește lui Putin

Președintele american, Donald Trump, i-a mulțumit joi omologului său rus, Vladimir Putin, pentru decizia de a reduce numărul diplomaților americani la Moscova, explicând într-un mesaj nuanțat de ironie că măsura va permite Statelor Unite să economisească "mulți bani", notează AFP, citat de Agerpres.

Într-un context diplomatic foarte tensionat, cu relații între cele două puteri la cel mai jos nivel de după Războiul Rece, Putin a anunțat la finalul lunii iulie o reducere drastică a persoanelor de la misiunile americane din Rusia, diplomați sau personal tehnic.

"Vreau să-i mulțumesc pentru că noi încercăm să diminuăm cheltuielile și, în ceea ce mă privește, sunt foarte recunoscător că el se desparte de un mare număr de persoane pentru că acum noi avem costuri mai mici", a declarat Trump, la domeniul său de golf din Bedminster (New Jersey), părând să ironizeze situația, arată AFP.

"Nu există cu adevărat niciun motiv pentru ca ei (diplomații care vor pleca — n.r.) să se întoarcă acolo. Apreciez foarte mult că am reușit reducerea facturii Statelor Unite", a insistat președintele american, completând: "Vom economisi mulți bani".

Ca represalii la votul din Congresul american, care a decis impunerea de noi sancțiuni economice Rusiei, liderul de la Kremlin a impus aceste măsuri care intră în vigoare pe 1 septembrie.

Personalul ambasadei și al consulatelor americane va trebui să fie redus cu 755 de persoane, pentru a ajunge la 455, adică nivelul efectivului diplomatic al Rusiei în SUA.

corectnews.com

 

 

 

7 trucuri care te ajută să scapi de burtă

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist şi autoarea cărţii ”Sănătatea are gust”, a realizat o listă de reguli dietetice pe care ar trebui să le respectăm dacă dorim să căpăm de inestetica burtă, relatează revista One.

1. Obligatoriu, trei mese pe zi
 Potrivit acesteia, o zi în care aţi ”sărit” o masă este o zi în care nu aţi slăbit, iar caloriile venite după sunt asimilate mai repede şi transportate instantaneu în grăsime de depozit.

2. Fără mâncăruri tradiţionale
Astfel, sunt excluse: salata de boeuf, sarmale, şniţel, chiftele, sosuri cu smântână.

3. Fără produse cu densitate calorică mare

Mezelurile, caşcavalul, margarina, dulciurile şi fastfood-ul trebuie înlocuite cu peşte, lapte, iaurt, carne slabă, fructe şi legume.

4. Porţii mai mici, mai puţine feluri la o masă
 ”Pentru că suntem tot mai sedentari trebuie să renunţăm la succesiunea clasică: aperitiv, ciorbă, fel pricipal şi desert. Două feluri de mâncare sunt suficiente, iar ciorba trebuie să fie una dintre ele. Aceasta va umple stomacul fără un aport mare de calorii şi va asigura senzaţia de saţietate pentru o perioadă lungă de timp”, a mai spus mendiul nutriţionist.

5. Fără zahăr

6. Fără alcool

7. Fără carbohidraţi după ora 6 seara

Pâinea, pastele, orezul, fructele, cartofii şi mămăliga nu au ce căuta în meniul cinei. Seara este indicat să mâncăm carne de orice fel, inclusiv peşte, şi cât mai multe legume.

corectnews.com

 

 

 

Ce aplicaţii consumă în mod excesiv bateria telefoanelor mobile

Facebook, WhatsApp, Snapchat sau Netflix se numără printre aplicaţiile care consumă cel mai mult bateriile telefoanelor inteligente ce rulează pe Android, potrivit unui raport citat de cotidianul The Independent și citat de Mediafax.

Cu toate că nu este surprinzător, printre aplicaţiile despre care se spune că reduc cel mai mult durata de funcţionare a unei baterii se numără Facebook, Google Maps, Whats App sau Netflix. Raportul a fost realizat de Avast şi analizează impactul aplicaţiilor asupra duratei bateriilor şi asupra performanţelor generale a telefoanelor ce folosesc sistemul de operare Android.

Potrivit raportului, este recomandată ştergerea aplicaţiilor inutile pentru a îmbunătăţi performanţele bateriei telefonului. Spre exemplu, puteţi şterge aplicaţia Facebook din telefon, pe care îl puteţi accesa din browser.

Unele aplicaţii nu pot fi şterse. În acest caz, Avast recomandă limitarea numărului de notificări şi reducerea caracteristicilor de fundal, a intervalelor de actualizare şi a utilizării datelor despre locaţie.

Avast a împărţit aplicaţiile în două categorii: cele care rulează odată cu pornirea telefonului şi cele care sunt deschise de către utilizatori.

Iată primele zece aplicaţii ce rulează din momentul deschiderii telefonului care produc cele mai negative efecte asupra bateriei: Samsung AllShare, Samsung Security Policy Updates, Beaming Service for Samsung ,ChatON Voice & Video Chat, Google Maps, WhatsApp Messenger, Facebook, WeChat, AppLock şi DU Battery Saver.

De cealaltă parte, aplicaţiile ce afectează excesiv durata de viaţă a bateriei şi care sunt deschise de utilizatori sunt: Samsung WatchON, Samsung Video Editor, Netflix, Spotify Music, Snapchat, Clean Master, LINE: Free Calls & Messages, Microsoft Outlook, BBC News şi ES File Explorer File Manager.

corectnews.com

 

 

 

Guvernul măreşte accizele la carburanţi

Guvernul Tudose pregăteşte majorarea accizelor la carburanţi, care va duce automat la scumpirea benzinei şi motorinei la pompă. Potrivit unui proiect de ordonanţă de modificare a Codului Fiscal, atât benzina, cât şi motorina se vor scumpi cu 45 de bani pe litru, scrie Știripesurse.ro.

"Pentru menținerea prețurilor produselor petroliere competitive în regiune, se propune revenirea, pentru benzină și motorină, la nivelurile accizelor practicate în anul 2016, respectiv:

● benzină fără plumb - 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri;

● motorină - 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri", se arată în nota de fundamnetare a proiectului.

Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie.

Vezi AICI proiectul de ordonanţă şi AICI nota de fundamntare!

corectnews.com

 

 

 

Un copil de 9 ani a aplicat la NASA pentru postul de "gardian al galaxiei"

Agenţia americană NASA a primit o cerere inedită recent. Jack Davis, un băiat în vârstă de 9 ani, a trimis o scrisoare către NASA pentru a fi angajat ca "gardian al galaxiei". Scrisoarea a venit după ce agenţia a publicat un anunţ privind angajarea unui ofiţer pentru protejarea planetei (Planetary Protection Officer), potrivit nasa.gov, transmite Știripesurse.ro.

În urmă cu câteva zile, NASA a anunţat că angajează un ofiţer pentru protejarea planetei, iar Jack Davis a considerat că a găsit locul de muncă perfect. Sigur fiind că slujba era a sa, el se declară un gardian al galaxiei. În descrierea locului de muncă se arată că NASA are nevoie de o persoană "care să protejeze Terra de contaminarea biologică şi explorarea speciei umane şi robotice".

"Numele meu este Jack Davis şi aş vrea să obţin poziţia de protector al planetei. Chiar dacă am 9 ani, cred că îndeplinesc condiţiile pentru acest loc de muncă", a scris el.

Jack Davis i-a asigurat pe cei de la NASA că a văzut toate filmele cu extratereştri şi a precizat că, tânăr fiind, are mare capacitate de a învăţa să gândească precum un extraterestru: "Unul dintre motivele pentru care mă pregătesc pentru această poziţie este acela că sora mea îmi spune că sunt un extraterestru".

În răspunsul său, directorul Planetary Science Division al NASA, James L. Green, l-a felicitat pentru interesul arătat postului. El i-a oferit mai multe detalii despre acesta: este vorba despre protejarea planetei Pământ de microbii care pot fi aduşi de pe Lună, asteroizi şi Marte, odată cu mostrele.

”Suntem mereu în căutarea unor oameni de ştiinţă şi ingineri străluciţi, aşa că sper că vei studia din greu şi că vei face bine la şcoală. Sperăm să te vedem aici, la NASA, în viitor!”, i-a mai scris Green.

corectnews.com

 

 

 

Salariul mediu brut a ajuns la 3.133 lei, în luna iunie

Câștigul salarial mediu brut a crescut cu 0,8% în iunie față de luna anterioară, până la 3.313 lei, în timp ce valoarea netă s-a majorat cu 0,7%, la 2.380 de lei, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate luni.

Conform statisticii, cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației — inclusiv activități de servicii informatice, respectiv 5.853 lei, iar cele mai mici în domeniul hoteluri și restaurante (1.400 lei).

Datele comparative iunie — mai 2017 arată că, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanță sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna iunie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă, ca urmare a realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).â

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (cu 15,3%), în activități de editare, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, intermedieri financiare — cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii, activități de servicii anexe extracției, fabricarea băuturilor, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii) — între 6,5% și 11,5%, precum și în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, telecomunicații, depozitare și activități auxiliare pentru transport, fabricarea produselor din tutun, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (între 4% și 5,5%).

Pe de altă parte, scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în unele activități din sectorul economic, astfel: cu 13,4% în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură); între 4% și 8,5% în extracția minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, colectarea și epurarea apelor uzate; între 2% și 3,5% în industria metalurgică, activități profesionale, științifice și tehnice, transporturi terestre și transporturi prin conducte, cercetare-dezvoltare, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale).

Totodată, în sectorul bugetar, s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în administrația publică (+1,1%) și sănătate și asistență socială (+0,5%). La polul opus, s-a situat învățământul, unde câștigul salarial mediu net a scăzut, în iunie, cu 1,1%, comparativ cu luna precedentă.

Potrivit sursei citate, la nivel comparativ iunie 2017 — iunie 2016, statistica oficială relevă o majorare cu 14,5% a salariului mediu nominal net. În același timp, indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 113,5%.

De asemenea, în raport cu evoluția prețurilor de consum, indicele câștigului salarial real a fost de 100,7% pentru luna iunie 2017 față de luna precedentă, în timp ce în comparație cu luna octombrie 1990, acesta s-a situat la 179,7%, cu 1,2 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna mai 2017.

corectnews.com

Sfaturi practice ca să reziști la 40 de grade

În deșert temperaturile sar binișor de 50 de grade. De la oamenii deșertului putem învăța cum să facem față la temperaturi de 40 de grade și la dogoarea orașelor. Inspiră-te de la beduini, scrie Amos News.

Prognozele anunță o vară caldă, foarte cadă și pe alocuri toridă. Dacă nu te poți muta în Făgăraș sau pe Vârful Omul, canicula trebuie îndurată. Dacă treci peste faptul ca principala cauză pentru care suntem nevoiți să acceptăm aceste excese termice este omul și civilizația galopantă, iată câteva sfaturi foarte bune care vor face zilele catastrofal de fierbinți, cu temperaturi de 40 de grade și peste, să fie suportabile.

Fii calm! – Este dovedit faptul că temperaturile ridicate sunt un factor de stres suplimentar, la care organismul trebuie să facă față. Un efect imediat este o stare de nervozitate crescută. În trafic, magazine, mijloace de transport în comun vei vedea oameni nervoși. Deci, fii calm, evită orice tensiune suplimentară și zâmbește – la un moment dat va veni și iarna…

Apă, cât mai multă apă

Știi deja că deshidratarea la temperaturi ridicate este rapidă. Ce nu știe toată lumea este că efectele deshidratării nu se resimit acut de către organism. În lipsa apei, pierdută prin transpirație abundentă, ficatul și rinichii își încetinesc activitatea. Ficatul nu mai produce suficientă glucoză, nutrientul consumat de creier și de mușchiul cardiac. Efectele – durerile de cap, senzația de amețeală și palpitațiile. În puls, deshidratarea duce la încetinirea procesului de transpirație, ceea ce crește și mai mult temperatura organismului creat să funcționeze optim la 36 de grade.

Dacă nu te hidratezi este ca și cum ai avea febră, undeva pe la 39-40 de grade, cu riscuri de colaps. Dacă temperatura exterioară ajunge la 33 de grade este obligatoriu să bei doi litri de apă (de preferat minerală sau cu adaus de electroliți).  Pentru fiecare grad peste 33 de grade Celsius, mai adaugă jumătate de litru de lichide cu electroliți. Asa fac oamenii deșertului!

Ce bei? Aici este marele secret!

Ideală este apa plată cu lămâie, dar nu apa carbogazoasă. Apa trebuie să fie doar cu maxim 10 grade mai rece decât mediul ambiant. Nu este recomandată apa cu gheață, pentru că face mai mult rău decât bine! În prima fază răcorește, dar obligă mecanismele de termoreglare ale organismului la un efort suplimentar. Pe de o parte trebuie să ridice temeperatura apei reci, pe de alta să facă față căldurii excesive. Așa poate să apară șocul termic!

Este foarte bun ceaiul din plante puțin concentrat și neîndulcit (maceșe, mentă în combinație cu sunătoarea, tei în combinație cu levănțica, mentă și soc) cu adaos de suc de fructe (lamâie, portocală) sau limonada clasică cu miere (puțină: maxim o lingură la un litru de apă). Evită sucurile de tip cola și derivate. Bea cafea cu moderație, pentru că favorizează pierderea de apă din organism și aplică obiceiul turcilor care beau după fiecare ceașcă (ceașcă, nu cană!) un pahar mare cu apă!

Ce îmbraci la 40 de grade?

Haine ușoare, largi, din bumbac, de culori deschise – ca beduini! Ei se îmbracă în bumbac și mătase din cap până în picioare. Fereste-te de soare! Uită de haine strămte, de curele sugrumate la mijloc. Fii atent ce porți in picioare ți gândeste-te că în orașe asfaltul dogorește pe la vreo 60-70 de grade! sandalele sunt o soluție dar au nevoie de talpă groasă de cel puțin doi-trei centimetri. pantofii de pânză sunt cea mai bună alegere.

Ce mănânci?

Dacă este cald nu înseamnă că nu trebuie să mănânci. Temperaturile ridicate îți solicită metabolismul la fel de intens ca și în zilele cu ger. Mecanismele de termoreglare funcționează cu energie, deci ai nevoie de hrană! Evită carnea de porc, dar consumă carne de pui și vită, fierte sau la cuptor. Renunță la salam, pentru telemea de vacă, iaurt și branză de vaci. Bea lapte, pentru a susține echilibrul calciu-magneziu, dat peste cap de transpirația abundentă și, evident, mănâncă cât mai multe fructe și legume: roșii, ardei, castraveți, salată, în orice combinație. Consumă ulei de măsline sau de floarea soarelui și evită untul, margarina și brânzeturile topite. Telemeaua reechilibrează aportul de sodiu și clor, pe care le pierzi prin transpirație. În lipsa lor inima o ia razna… Măncă ciocolată, pentru ca are magneziu și antioxidanți. Și nu în ultimul rând, foloseste condimente – ardei iute, piper – produc vasodilatație și răcoresc.

De ce trebuie să te ferești

Sunt foarte periculoase trecerile bruște de la cald la rece și de la rece la cald. Deci, ai grjă la ce temperatură setezi aerul condiționat, acasă, la serviciu, în mașină. Ideal este să fie programat la doar zece grade mai puțin decât mediul ambiant. Dacă afară sunt 40 în casă trebuie să fie 30… iar în mașină la fel!
Ferește-te de aglomerații, de spațiile închise și neventilate. Evită să stai în soare! Renunță la orice sursă de căldură de care nu ai nevoie – becuri, calculator, televizor. Ai grijă la temparatura la care sunt păstrate produsele perisabile și de unde le cumperi.

corectnews.com

 

 

 

ECLIPSA parțială de Lună vizibilă în România

În seara zilei de 7 august 2017, se produce o eclipsă parțială de Lună. Fenomenul este vizibil de pe teritoriul României, precum și din Europa, Asia, Africa, Australia, Antarctica, transmite Agerpres. Eclipsa va putea fi fi vizionată live pe Internet, cu ajutorul transmisiei Observatorului Astronomic al Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad.

Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Observatorul Astronomic din Bârlad, susține că, din România, această eclipsă parțială poate fi observată chiar la începutul ei, maximumul fenomenului producându-se la ora 21.20. Magnitudinea eclipsei va fi 0.252, cu o acoperire la faza maximă de 25.2%.

"Cu prilejul acestui fenomen astronomic, Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad va organiza mai multe activități cu scopul popularizării și promovării astronomiei în rândul publicului. În seara zilei de 7 august, la ora 19.00, vă invităm la sediul Observatorului Astronomic la o prezentare publică, unde o să vorbim despre eclipsele de Lună. Între orele 20.30 — 23.30, o să organizăm observații astronomice în stradă, în zona parcului "Victor Ion Popa". În același timp, cu ajutorul telescopului principal, de la sediul Observatorului Astronomic, o să transmitem live eclipsa parțială de Lună, pe Internet", precizează, într-un comunicat de presă, Dumitru Ciprian Vîntdevară.

Reamintim că eclipsa începe la 18 h 49 m, când Luna încă nu a răsărit, iar Soarele se află pe cer. Luna intră în umbra Pământului la 20 h 22 m, în momentul în care răsare dinspre orizontul de est-sud-est, putând fi observată și din țara noastră.

Faza maximă a eclipsei are loc la 21 h 20 m, când Luna se va afla nu foarte sus pe cer iar partea de jos a discului selenar va căpăta culoarea portocalie-roșiatică. Apoi, înspre sud-est Luna iese din umbra Pământului la 22 h 18 m iar eclipsa ajunge la final la 23 h 51, potrivit astro-urseanu.ro.

Următoarea eclipsă de Lună va fi una totală pe 31 ianuarie 2018 și va fi vizibilă în România ca o eclipsă parțială (doar ultima oră a eclipsei).

O eclipsă de Lună se produce întotdeauna la Lună Plină (LP), deci când Soarele este în opoziție cu Luna. Lunațiile — Luna Nouă sau Luna Plină — se produc la fiecare 2 săptămâni, dar eclipse nu avem, de regulă, decât patru pe an, două de soare și două de lună.

Pământul are întotdeauna o umbră în spațiu creată de lumina Soarelui, care are o parte centrală mai întunecată și o parte externă mai puțin întunecată, numită ''penumbră''. În timpul unei eclipse de Lună, Luna intră în umbra Pământului încetul cu încetul. La un moment dat, Luna poate dispărea aproape de tot, fiind vizibilă doar ca un disc de culoare roșie închisă. Acesta este o ''eclipsă totală de Lună''. Dacă Luna nu intră în întregime în umbra Pământului, ci trece pe deasupra sau pe sub centrul umbrei, este posibil ca discul Lunii să nu fie acoperit în totalitate, ci doar ''mușcat'' foarte tare. Aceasta se numeste ''eclipsă parțială de Lună''. Dacă Luna trece doar prin partea externă a umbrei, prin penumbră, se zice că avem o ''eclipsă de Lună prin penumbră''.

Eclipsele de Lună, mai puțin spectaculoase, se întâmplă când aceasta intră în ''umbra'' Pământului. Spre deosebire de cele de soare, pot fi văzute din orice punct de pe Glob, cu condiția ca în locul respectiv să fie noapte și cer senin. Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Lună furnizează specialiștilor date extrem de importante privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiației solare asupra atmosferei și altele, Luna comportându-se ca un ecran pe care putem ''citi'' particularitățile atmosferei Pământului. Eclipsele de Lună sunt folosite și pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarței lunare, în intervalul în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.e.n. În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că soarele sau luna au fost înghițite de balaur sau de dragon. La noi, oamenii spuneau că erau mâncate de vârcolaci.

www.corectnews.com

 

 

 

Cod ROȘU de caniculă: Harta zonelor afectate

Vineri, 4 august și sâmbătă, 5 august, valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade, relatează Știripesurse.ro.

În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

"Vorbim despre o actualizare a informațiilor pe care ANM le prezintă. Informațiile se referă la persistența acestui val de căldură. Instituirea unei avertizari de tip cod roşu este valabilă pentru mâine si poimâine. Zilele de vineri și sâmbătă se estimează a fi cele mai calde zile. V-NV a teritoriului, toată zona de Banat și Crișana. Restul județelor vor fi sub cod portocaliu pentru că intensificarea valului de căldură presupune temperaturi între 39 și 42 de grade în județele sub cod roşu. În timp ce în restul teritoriului, unde va fi valabil codul portocaliu, se vor înregistra temperaturi între 37-39 de grade.

În această perioadă disconfortul termic va fi deosebit de accentuat ca urmare a temperaturilor foarte ridicate, dar şi a umezelii din aer, ce va determina creşterea şi depăşirea pragului critic de 80, urmând a se situa frecvent între 82 şi 84.

Şi temperaturile nocturne vor fi ridicate în toată ţara. Estimăm temperaturi minime între 22 şi 25 de grade.

O menţiune importantă e aceea că acest val de căldură se va retrage treptat către regiunile sudice, dar va persista până la jumătatea săptămânii viitoare.", a spus Gabriela Băncilă, meteorolog ANM, într-o intervenţie la România TV.

www.corectnews.com

 

 

 

“Genocide against Roma – Remember to resist Genocidul împotriva romilor – Amintiţi-vă să rezistaţi”

În perioada 2 – 7 august a.c., la sala Dalles, au loc o serie de evenimente, organizate pentru a comemora Holocaustul Romilor (2 august).

Expoziţia „Genocide against Roma – Remember to resist/Genocidul împotriva romilor – Amintiţi-vă să rezistaţi” este organizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, de Punctul Naţional de Contact pentru Romi – Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, de Agenţia Naţională pentru Romi şi de Muzeul Naţional al României.

În cadrul conferinţei de deschidere a expoziţiei au avut loc dezbateri pe tema: memorie şi educaţie, discursul instigator la ură etc. La conferinţa de deschidere a expoziţiei vor participa şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

În fiecare an, în data de 2 august, sunt comemorate la nivel internațional victimele de origine sinti și romă ale Holocaustului nazist – “Pharrajimos” (tăiere, fragmentare, distrugere în limba romani), amintind de anul 1944 când într-o singură noapte, aproape 3.000 de romi, în special femei şi copii, au fost ucişi în lagărele Auschwitz-Birkenau.
2017 este anul celei de-a 73 comemorări a masacrului din 2 și 3 august 1944 când, la Zigeunerlager,  lagărul de concentrare din Auschwitz – Birkenau (Polonia), au fost ucise câteva mii de personae rome și sinti. Istoricii estimează că în timpul dictaturii naziste au fost exterminaţi între trei sute şi cinci sute de mii de romi. Peste 20.000 dintre ei din 14 ţări au pierit la Auschwitz-Birkenau. Etnia romă a fost cea mai afectată de nazism, dacă avem în vedere procentele: peste 90% din populaţia romă din Austria, Germania şi Estonia a fost exterminată de regimul fascist.
Acţiunile regimului nazist german de exterminarea romilor au fost mult mai puţin studiate decât cele din holocaustul evreiesc, şi numai în ultimii ani comunitatea romă a început să ceară recunoaşterea ca victime ale regimului nazist.

 

 

 

Subscribe to this RSS feed